Vorige week hoorde ik weer een verhaaltje waarvan mijn nekharen overeind gingen staan. Het door de regering Yingluck ingevoerde minimumdagloon mag dan wel een goede zet zijn, maar voorkomt geen uitbuiting van werknemers. Wat dat betreft moet er nog veel gebeuren in Thailand.

Een kennis van mijn vriendin zocht werk in Pattaya. Zoals zo vaak gaat het om een ongeschoolde arbeidskracht, dus wordt alles aangepakt. De dame in kwestie heeft veel ervaring als schoonmaakster en ‘maid’, maar ze wilde wel eens wat anders. In een winkel werken leek haar wel leuk.

Ze trok de stoute schoenen aan en ging op pad. Winkel na winkel naar binnen om te vragen of ze iemand nodig hadden. Uren verstreken en vermoeid keerde ze weer terug om het de volgende dag weer te proberen. Na vele pogingen had ze beet. Ze kon aan de slag bij een souvenirwinkeltje. De eigenaresse was een Thaise dame met Chinese roots.

Het salaris was conform de nieuwe regels in Thailand: 9.000 baht per maand. Maar nu komt het, de werktijden. Er werd van haar verwacht dat ze ’s ochtends om 10 uur begon en om 23.00 uur mocht ze weer naar huis. Dat zijn werkdagen van maar liefst 13 uur! Ze moest ook nog eens 7 dagen per week werken en na drie maanden werken zou ze 1 dag vrij krijgen.

Ze heeft het een aantal dagen geprobeerd, maar toen maar besloten naar iets anders op zoek te gaan. Het grootste probleem was volgens haar dat ze niet eens tijd had om zelf boodschappen te doen. Wanneer ze stopte met werken, waren de meeste winkels al gesloten. Over vrije tijd en rusttijden zullen wij het maar helemaal niet hebben. Inmiddels heeft ze gelukkig wel weer wat gevonden met normale werktijden. Niet in een winkel maar weer in de schoonmaak.

Moraal van dit verhaal. Er moeten meer wetten komen, die dit soort uitbuiting van werknemers strafbaar stelt. En natuurlijk handhaving en hoge boetes voor overtreders.

Minimumloon is mooi, maar als er in Thailand geen regels komen voor werktijden en andere maatregelen om werknemers te beschermen tegen uitbuiting is het slechts een ‘wassen neus’.

21 reacties op “Over het minimumloon en belachelijke werktijden in Thailand”

 1. Vermeire zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic.

 2. BA zegt op

  Op veel plaatsen word die 9000 baht minimum niet eens betaald.

  Ik ken dames zat die een fulltime kantoorbaan (8 tot 17) hebben welke het met 7000-8000 moeten doen, terwijl ze wel geschoold zijn. Wat ik dan weer heel frappant vind is dat een studerend meisje met een part time baan bij SFX cinema op 6000 zit.

  Maw de verhoudingen lijken totaal zoek te zijn als het gaat om de relatie tussen salaris en verantwoordelijkheden.

  Mijn vriendin zit ook in datzelfde schuitje, hoevaak ik haar ook zeg dat ze meer geld moet vragen of wat anders moet zoeken, toch wil ze niet. Thai zijn daarin heel afwachtend, alsof het een gunst is dat ze mogen werken ipv dat je loon naar werken krijgt.

 3. dewulf donald zegt op

  Moderator: uw reactie is onleesbaar door het ontbreken van interpunctie.

 4. KhunRudolf zegt op

  Conform Thaise arbeidswetregelgeving heeft zij recht op één dag vrij per week, weliswaar onbetaald. De (meeste) Thai mensen weten dat, en zullen een werkaanbod van 3 maanden continu met 1 dag vrij (let wel 4 vrije dagen op jaarbasis) nooit, maar dan ook echt nooit, accepteren. Zij draaien een dergelijke uitbuiter gewoonweg de rug toe, en gaan ervoor zorgen zorgen dat deze quasi werkgever in kwaad daglicht wordt gesteld.
  Er zijn er die maximaal willen verdienen, al dan niet gedwongen door persoonlijke omstandigheden, maar een dergelijk werkaanbod aannemen?
  Er zijn er die ervan uitgaan dat als later de verhoudingen vriendschappelijker worden, er met de werktijden flexibeler is om te gaan. Als op den duur blijkt dat er geen schot in de zaak zit, gebeurt veelal nog wat boven is omschreven.
  De Thai zelf weet als geen ander dat het met werktijden, beloning en overige arbeidsvoorwaarden met name in de informele sector bar slecht is gesteld, en dat hij/zij vooralsnog niet hoeft te rekenen op verandering/verbetering.
  Farang zouden daar eens wat meer rekening mee kunnen houden.

 5. ruud NK zegt op

  Ik ken verschillende mensen in de hotel bussines (Pattaya) , die hetzelfde verdienen als vorig jaar. Ja ze hebben wel een hoger loon gekregen, maar nu moeten ze verplicht het eten dat ze gebruiken betalen. Na aftrek van de de kosten voor (de verplichte) voeding ontvangen ze hetzelfde loon.
  De vrijere beroepen ontvangen vaak nog minder. Vrouwen werkzaam in een massage salon in Phuket werken van 9.00 uur tot 24.00 = 15 uur per dag. Ze ontvangen geen salaris, maar een deel van de massage opbrengst, ongeveer 100 bath voor een thaise of olie massage.

  • Kurt zegt op

   Er zijn er toch genoeg die 40000 baht verdienen ook vermoed ik ? Of kijk ik teveel door een roze bril ?! Wat verdiend een hostess op de luchthaven, iemand in een bank, ik zie toch voldoende Thai de betere restaurants bezoeken ook, het is precies of iedereen overleeft op 5000 a 10000 baht per maand

 6. Piloe zegt op

  De toestand van ongeschoolde arbeiders is zonder meer schrijnend en wraakroepend.
  Mijn adoptiefzoon – een thaise weesjongen die ik opnam – werktte in een olifantenkamp in Pai als mahout. Hij moest niet zo hard werken, maar soms wel ritjes maken met toeristen de een na de ander zodat hij geen tijd had om te eten. Erger is echter dat de jongen niet betaald werd ! Hij moest “bedelen” om een voorschot en op het einde van de maand was het geld zogenaamd op ! Er was geen enkele registratie van de voorschotten en de ongeletterde jongen had ook niets genoteerd.
  Hij had NOOIT verlof. Hij moest dringend enkele zaken regelen zoals inschrijvingsboekje van zijn motorfiets ( die ik voor hem gekocht had) en zijn rijbewiijs regelen. Hij kreeg geen verlof om dat te doen, met het gevaar dat hij onverzekerd rondreed, geen bewijs van eigendom had, en geen rijbewijs, zodat hij bij pech zijn motorfiets afgepakt kan worden door de politie. Hij beeindigde zijn werk om 19uur, als alle winkels (op 6 km van het olifantenkamp) gesloten waen. Hij is dus dikwijls met honger gaan slapen.
  De eigenares van het olifantenkamp investeert miljoenen in bungalows, restaurant en warmwater-spa, heeft en luxueuse villa…maar haar personeel respekteren …ho maar !

 7. henk J zegt op

  De koptekst is niet echt iets wat je in Thailand moet schrijven.
  Belachelijke werktijden was beter lange werkdagen.
  Voorals nog is er dus een duidelijk verschil tussen wat Europeanen en Aziaten gewend zijn.
  Werktijden, vrije dagen komen bijna niet voor in het Thaise woordenboek. Wel plichtsgetrouwheid,
  ‘Gisteren nog een gesprek gehad met een vriend van een restaurantje. Hij kon een andere baan krijgen.
  Werktijden 11 tot 11 en 2 vrije dagen per maand.
  Hiermee is hij niet accoord gegaan ondanks het salaris van 15000 thb.
  Echter de lager betaalde banen beneden het minimum loon komen voor in de kleinere bedrijfjes.
  Het zijn vaak eetstalletjes en kleine shops.
  De banen zoals bij de PTT group zijn allemaal minimum of hoger.
  Kleding wordt verstrekt en op sommige plaatsen is er zelfs bewoning mogelijk. Er zijn condors beschikbaar voor de employers. Deze kunnen kosteloos bewoond worden. Ze zijn netjes en op plekken nabij de petrol stations.
  Ik heb er ook regelmatig mogen verblijven.
  De beter betaalde functies beginnen bij 15.000 thb. Tevens indien er gereist moet worden vergoeding voor reiskosten/of eigen auto.

  De banen beneden het minimum loon waren een aantal jaren geleden in Nederland ook normaal. het was maar wat je had afgesproken. Door verandering van de wetgeving en CAO afspraken is dit verbeterd. In diverse sectoren komt het nog voor dat er beneden minimum betaald wordt en langere dagen We noemen dit zwartwerkers en komt voor in o.a. de bollenstreek. Polen en Roemenen zijn hier vaak de klos.
  De Nederlandse cultuur is doorgeslagen en de lonen zijn buiten proportioneel gestegen gelijk de dagelijkse kosten.
  Hier ligt nu net het probleem ook. Gaan de lonen omhoog in Thailand dan moeten de prijzen ook omhoog.
  Immers een eetstalletje waar je voor 35 bath kunt eten moet ook overleven. De inkoop moet gedaan worden, de gasflessen moet gekocht worden en er moeet ook nog iets verdiend worden.
  Werkdagen van 12 uur zijn meer standaard dan uitzondering. Verhoging van de prijs is lastig. Dus waar begint het? Eerst loon omhoog en dan de prijs of eerst de prijs omhoog en dan het loon?
  ook de taxichauffeur werkt 12 uur. Inkomsten zijn niet in verhouding maar ze overleven.
  Overleven is ook het uitgangspunt.
  Wil men deze stap maken om de lonen naar een normale hoogte krijgen dan zijn er randvoorwaarden nodig.
  Echter de Thai is gewend om lange dagen te maken. is er iets te doen dan zijn ze er. Zijn er geen klanten dan slapen ze of spelen met de mobiel of tablet of kijken filmpjes op de tablet.
  De randvoorwaarden zijn dan nodig zoals:
  -productiviteit verbeteren
  -werktijden vastleggen
  -salaris afspraken duidelijk maken
  -functies vastleggen
  -vrije dagen vastleggen
  -oudedagsvoorziening

  Aangezien het dus Thailand is en het land een andere insteek heeft zal deze verandering lang duren.Misschien zelfs wel onmogelijk.

  Veelal wonen de thaise employers op plaatsen in Condors die veelal niet meer kosten dan 2000 thb. electriciteit en water zijn dan ongeveer 500 bath.
  Eten nemen ze mee naar huis in plastic zakjes.

  Werken ze in een eettentje dan is vaak het eten een onderdeel van het salaris dus gratis.
  Bij PTT wordt er veel kleding verstrekt. Ze kopen nauwelijks kleding ondanks dat hier het minimum loon of hoger betaald wordt.
  Ook in de 7/11 wordt 8 uur gewerkt waarvan ze 9 uur aanwezig zijn dus 1 uur pauze per werkdag. Er wordt 6 dagen gewerkt en er wordt zeker het minimum betaald. Dit betreft de 7/11 onder de PTT group vallen. De Franchise verder is mij niet bekend.
  Gezien de verandering in Nederland, de neerwaatse spiraal ziet het er voor Thailand op de lange termijn misschien wel beter uit.
  We hebben Prinsjesdag gehad. Wie wordt er vrolijk? Geen enkele nederlander. Echter de Thai blijft ondanks alles lachen en betaald ook nog eens regelmatig aan Budha.

  ps:
  Misschien een oplossing om als er gereageerd wordt niet alleen een voornaam te gebruiken. Ik reageerde in het verleden alleen met Henk. Nu wordt er vaker gereageerd met dezelfde naam. Om verwarring te voorkomen mischien beter om het uit te breiden met een voor-of achtervoegsel.

 8. janbeute zegt op

  Ook waar ik woon in mijn omgeving is het verhaal het zelfde .
  De zuster van mijn vrouw werkt in de keuken van een overheids ziekenhuis .
  Meestal zeven dagen in de week salaris 200 THB per dag vrij eten uit de keuken uiteraard .
  Een andere zuster van mijn vrouw werkt in een shirt sweatshop , salaris ook 200 THB per dag .
  Eigenaar is zelfs nog familie ook .
  Laatst heeft ze een tweede hands Honda Dream gekocht van een van die familie leden .
  Naar mijn aanziens veel te duur en ook op nog afbetaling , en dat bij je verre familie .
  Vroeg mijn vrouw laatst , laat ze bij mij komen werken enkele dagen in de week .
  Heb werk zat schoonmaakster , tuin onderhoud ed Geef haar een goed en hoger salaris .
  Maar ze komen niet hoor , bang voor de Farang , en dat ze gecanceld worden , voor hun leven door de verre familie .
  Ik zeg dan tegen mijn vrouw als ze doodgaan komen ze op bezoek en geven een schijntje voor een levens lang hard werken .
  Verleden week stond er op het financieele website van Z24 ook een verhaal .
  Ging over China en hoe de werknemers daar behandelt worden , werd geschreven door een jonge Hollandse academicus die een tijdje leefde in China .
  Laat een Hollander klagende werknemer , over alles wat mis is in Nederland , maar eens voor een maand werken in Thailand of andere van deze aziatische landen .
  Zeker ze willen snel kruipend terug naar Holland .
  Om hier te wonen als retiree met poen is zeker mooi .
  Maar om hier te moeten werken No Way .
  Ik noem het nog steeds , en wordt er bijna elke dag mee geconfronteerd een moderne form van slaaf arbeid .
  It makes me Sick .

  Groetjes van Jantje .

 9. leon zegt op

  Ik woon in khao kho,Petchabun .Ik zoek al 10 jaar iemand die mijn tuin wil bij houden ,25 rai,voor 300 bath per dag zij mogen werken wanneer zij willen ,maar kan heel af en toe iemand vinden die eens een dagje wil komen werken,men werkt volgens mij liever niet bij een falang.

  • Cornelis zegt op

   Heb je het al eens geprobeerd met het aanbieden van een wat hoger loon dan het minimumloon?

   • Hans zegt op

    300 thb voor licht tuinwerk is niet slecht betaald hoor.

    Ga er maar vanuit dat rijke thais dit niet eens betalen.

    Illegale birmezen, cambodjanen en laos doen nog zwaarder werk voor de helft.

    Daar waar ik is een tijdje gewoond heb werkten birmese meisjes in bediening en hotel voor 100 thb per dag 12 uur lang, en het tipgeld stak de bedrijfsleider in zijn zak..

  • RonnyLadPhrao zegt op

   ” zij mogen werken wanneer zij willen” Dan moet je niet verbaasd zijn dat ze af en toe maar een dagje komen. Misschien niet het minimumloon als basis nemen maar volgens hun prestaties.

 10. erik zegt op

  Moderator: uw reactie voldoet niet aan onze huisregels

 11. theoS zegt op

  Zelfde meegemaakt met mijn toen 15 jarige zoon verleden jaar.Hij wou vakantiewerk doen en ging met zijn vriendje in een seafood restaurant werken.Werktijden van 0900t/m 2200 uur voor 200(ja,tweehonderd) Baht.De eerste de beste dag hield de eigenares hun vast tot 22.30 en kwam hij thuis om 2300 uur.Woest was ik,maar omdat het restaurant op een militair terrein gelegen was,kon ik daar niet naar binnen.De vader van zijn vriend gemobiliseerd,op de 2e dag,(hoge Thaise Army officier)en die heeft hun er uitgehaald,Ze kwamen ook nog eens stinkend naar de vis naar huis,en dat was het einde.Hoe is het in godsnaam mogelijk dat ze dat kunnen doen met een paar 15 jarige jongens,over kinderarbeid en slavenarbeid gesproken,

 12. chris zegt op

  Ik heb even moeten nadenken wat ik als reactie op dit bericht zou moeten opschrijven. Het is erg verleidelijk EN gemakkelijk om werken in Thailand te vergelijken met werken in Nederland en vervolgens alleen maar kritiek te spuien op de Thai wetgeving, de Thai werkgevers en het Thai controle-apparaat. Als werknemer hier in Thailand betrap ik me erop dat ik dat zelf ook wel doe. Mijn manier van werken en kijken is gebaseerd op de denkbeelden die ik in Nederland heb opgebouwd. Een aantal daarvan kan ik hier niet toepassen maar er zijn wel degelijk elementen (bv rechtvaardigheid, menselijkheid) die voor werk in alle landen gelden.
  We moeten niet vergeten dat de huidige arbeidsomstandigheden in Nederland ook niet tot stand gekomen zijn uit de vrije wil van de werkgevers. Daarvoor is decennia lang strijd gevoerd, met name door vakbonden. Deze strijd zal in Thailand nog moeten beginnen net zoals het besef dat de macht van het getal (werknemers) sterker is dan de macht van het geld. Er is derhalve nog een lange weg te gaan in dit land.

 13. RonnyLadPhrao zegt op

  Het valt me dikwijls op,(ik heb het dan niet enkel over reacties op TB, maar ik merk het ook in andere gesprekken), dat wanneer het gaat over de verloning en de arbeidsduur van de Thai, de meeste verontwaardigd reageren. Ze staan op de toppen van hun tenen om zoveel onrechtvaardigheid en aan iedereen die het horen of lezen wil laten ze weten dat het uitbuiten van de Thaise werknemer moet stoppen.
  Terecht natuurlijk. 300 Baht per dag, 12 of meer uren, geen of weinig verlof, dikwijls in onmenselijke temperaturen…. begin er maar aan, levenslang, zonder uitzicht op pensioen.

  Wat me echter nog meer opvalt bij sommige personen, is dat de eerdere getoonde verontwaardiging en solidariteit in vele gevallen verdwijnt wanneer ze zelf een werk moeten laten uitvoeren.
  Plotseling vinden ze dat ze niet meer hoeven te betalen dan het minimumloon want anders voelen ze zich genaaid of zijn ze fier als ze onder die prijs kunnen gaan en vinden ze het ook maar normaal dat daar een werkdag van 12 of meer uren tegenover staat. Wat dat is toch de normale arbeidsduur en verloning in Thailand ?

  Zouden zulke personen niet beter zelf eens voor de spiegel gaan staan en beginnen om deze werkman/vrouw eerlijk te verlonen naar ervaring, vakkennis en werkduur ?
  Wat is er mis met een eerlijke prijs te betalen voor eerlijk werk ?
  Waarschijnlijk ga je dan wel Thai vinden die voor een farang willen werken.

 14. Cornelis zegt op

  Mee eens, Ronnie, het is ook mijn gedachte achter mijn bovenstaande reactie t.a.v. het aanbieden van het minimumloon voor tuinonderhoud.

 15. Ivo zegt op

  Tsja 13 uur per dag werken, 7 dagen per week. Dat is geen uitzondering alhier in Thailand. Ik ken ook een jonge dame die werkt in een toeristen winkel in Pattaya met ongeveer dezelfde omstandigheden als in het verhaaltje.

  Maar …. ze krijgt wel commissie, kletst de hele dag met haar collega’s, heeft tijd genoeg tussendoor om boodschappen te doen, kan af en toe eens een uurtje dutten. In NL zou je dat geen werken noemen. En zo zie ik wel veel meer werknemers (vooral in winkels) die het maar vervelend vinden als een klant hun komt storen tijdens het “werken”.

  Meer wetten … dan wordt het dus net als in NL?

  Deze werkomstandigheden in het oog nemen snap ik niet dat mensen voor constructie werk bij mij thuis bvb. 700 Thai baht per dag willen hebben en slechts 6 uur per dag echt werken. En geloof me dat heeft niks met het feit dat ik een wit gezicht heb te maken, mijn Thaise buren hebben hetzelfde probleem.

  Er is m.i. duidelijk wat mis in de Thaise arbeiders markt en dat wordt straks nog erger als die Lao, Cambodjaans en Burmezen straks niet meer illegaal zijn.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Ivo, in een eerdere reactie gaf ik al aan dat sommige Thai werkgevers in het informele circuit mensen aannemen conform de geschetste arbeidsomstandigheden, waarna de werknemers deze op flexibele wijze kunnen en mogen interpreteren. (Afgezien van de werkgever-despoot) Dat moet ook wel want het aantal werkdagen per week en het aantal uren aanwezigheid per dag maken het onderhouden van een sociaal leven niet mogelijk. Soms vervlecht men privé-omstandigheden volledig in het werk.
   De arbeidsmoraal en de beleving aangaande het hebben van een baan en de verantwoordelijkheden dienaangaande zijn derhalve totaal anders dan we in Nederland gewend zijn. Daarentegen zijn collega’s meer van belang dan klant of cliënt. Zo geeft een baan (wel wat) zekerheid en/of status, vaker een miniem loon, maakt overleven draaglijk, en het behoren tot de groep van kollega’s, bv in grootwinkelbedrijven, geeft herkenning van de summiere levenssituatie en maakt de omstandigheden zoals ze zich voordoen aannemelijker. Zouden wij ook allemaal hebben georganiseerd voor Euro 7,50, zegge zeveneneenhalve euro, per werkdag.
   Bedenk ook dat iemand die bij jou 6 uren werkt voor 700 baht, dat doet tegen een uurloon van minder dan Euro 2,85.
   Verder is het mijn ervaring dat als je via je Thaise partner met een voorman afspraken maakt voor wat betreft de uit te voeren constructiewerken, over het totaal van kosten aan materiaal en loon, en over de tijdsduur, er naar tevredenheid van allen wordt gewerkt. Je bent er dan ook zeker van dat je hebt betaald naar wat naar Thaise maatstaven men gangbaar en acceptabel vindt. Doe daar nog enkele procenten bij, en men graag bij je terug. Bemoei je verder niet met de uitvoering, ook die verloopt naar Thaise maatstaven. Toon wel weer veel belangstelling, en laat alle communicatie via je partner lopen. Beter kun je het niet hebben, laat staan krijgen.

 16. jay zegt op

  Sorry Khun Peter
  Vele buitenlanders leven hier omdat het leven vrijer is in thailand .
  Maar mensen zoals jij willen hier wel even regels en wetten hebben,
  zodat het hier even onleefbaar word als in Nederland??
  Dit is thailand zoals het is, ondanks de erg lage lonen zie ik dat mensen erg relaxt zijn
  tijdens hun werk een praatje een sigaretje stukje fruit en even een dutje is ze niet vreemd,
  het aanwezig zijn op het werk en af en toe iets doen vinden ze al heel wat van zichzelf.
  Deze mentalietijd brengt uiteraard wel lage lonen met zich mee
  Dit alles moet je eens in het zeer strak geregeld nederlandse bedrijf proberen dan sta je morgen wel op straat .
  Naar mijn mening isThailand gelukkig nog lang niet aan al dat geregel en wetten toe zoals jij zou willen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website