De logica van een expat/pensionado

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags: ,
30 maart 2017

Wij hebben het op Thailandblog vaak over Thai. Een dankbaar onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft. Voor de balans is het ook eens goed om het soms wat vreemde gedrag van een expat/pensionado onder de loep te nemen.

De redactie heeft vast een aanzet gemaakt en vraagt jullie deze lijst aan te vullen (een beetje zelfspot moet kunnen toch?)

Nou, hier gaan we dan. Een opsomming van de logica van een expat/pensionado:

 • Omdat er in Nederland te veel buitenlanders zijn in het buitenland (Thailand) gaan wonen.
 • Een bejaarde expat met een vriendin van 25 die gaat klagen dat het haar alleen om het geld te doen is.
 • Expats die Thailand een verschrikkelijk land vinden om de corruptie, mensenrechtenschendingen, gebrek aan democratie, censuur, etc. maar er wel gewoon blijven wonen.
 • Lachen om Thai die slecht Engels spreken, maar zelf twee woorden Thai kunnen brabbelen.
 • Expats die in Nederland drie keer gescheiden zijn en dan niet snappen dat hun relatie met een Thaise geen succes is.
 • Volhouden dat ze een erg interessant leven hebben, maar zich eigenlijk kapot vervelen.
 • Oude, kale, dikbuiken die werkelijk geloven dat ze nu opeens een ‘sexy man’ zijn.
 • Expats die zeggen dat ze geëmigreerd zijn naar Thailand terwijl je niet naar Thailand kan emigreren, je mag er tijdelijk verblijven zolang je aan de financiële voorwaarden voldoet.
 • Om 10 uur ‘s ochtends het eerste blikje bier opentrekken en opmerken dat Thaise mannen nietsnutten en zatlappen zijn.
 • Expats die de Thaise taal niet spreken maar het goed vinden dat buitenlanders in Nederland verplicht moeten inburgeren en de Nederlandse taal moeten spreken.
 • Nederland een regeltjesland vinden maar zich wel ergeren aan het feit dat Thai maar doen waar ze zin in hebben.
 • Expats die zeggen dat het eten hier zo gezond is, ondanks het feit dat groenten en fruit in Thailand tjokvol landbouwgif zit.
 • Met droge ogen beweren dat het verkeer in Thailand niet gevaarlijk is, terwijl het land de op een na, meeste verkeersdoden per 100.000 inwoners ter wereld heeft.
 • Expats die naar Nederlandse horecagelegenheden gaan om er dan vervolgens ruzie te gaan maken en zich kapot ergeren aan landgenoten die alles beter weten.
 • Bejaarde expats die overdreven gaan dansen in een Thaise discotheek, alsof ze hun 18-jarige verjaardag aan het vieren zijn.
 • Afgeven op hun geboorteland, maar wel maandelijks een uitkering van 1.200 euro op hun bankrekening bijschreven krijgen.
 • Expats die klagen over corruptie in het land, maar toch 300 baht apart houden mochten ze door de politie aangehouden worden.
 • Het vreemd vinden dat Thai niet continu lachen terwijl ze voor 250 euro per maand 7 dagen per week en 12 uur per dag hard moeten werken.
 • Op een belegen leeftijd in een Singhahemdje gaan rondlopen, tatoeages laten zetten en vervolgens naar het strand gaan in een te kleine Speedo zwembroek.

Jij weet er vast nog wel een paar, dus vul maar aan!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “De logica van een expat/pensionado”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Meesterlijke karikatuur! Maar niet onrealistisch. Permanente vakantiegangers. Oh nee zij noemen zich liever “expats Klinkt interessanter. Bovendien een Engels woord! Tjongejonge Helaas dekt het woord de lading weer eens niet. Illusies? Thailand grossiert erin. U betaalt, zij leveren. Leuke jonge vrouw? U betaalt, zij maakt u wijs dat u er nog goed uit ziet! U koopt een illusie. In Nederland/Belgie bent u een aftandse bejaarde. In Thailand: Een nog vitale oudere die er ondanks zijn 60 plus uitziet als een 40er! Dream on Dream on

 2. Lung Jan zegt op

  Pittig geschreven en helaas voor 99% waar!

 3. rvb zegt op

  Dit is echt heel knap geschreven en waarheidsgetrouw!

 4. John Chiang rai zegt op

  De hele dag in de brandende zon liggen om bruin te worden,en achteraf klagen dat het vandaag zo verschrikkelijk warm was.
  Hoewel het spiegelbeeld bij oudere heren een realistische waarheid spreekt,nog steeds denken dat ze voor het andere geslacht een soort Adonis zijn.
  S’avonds opnieuw met de zoveelste Bardame uitgaan,in de hoop dat deze veel beter is als de voorgaande, omdat deze zoals ze zegt,geen PLOBLEM heeft,en daarom ook geen geld nodig heeft.

 5. RobN zegt op

  Leuke karikatuur maar m.i. ver bezijden de waarheid. Iedereen op een hoop gooien en in hokjes plaatsen is dan wel weer typisch Nederland. Woon zelf ruim 10 jaar in Thailand en ken meer dan genoeg Nederlanders die zich prima aanpassen. Vergelijking met inburgeren en taal leren is appels met peren vergelijken.
  Diegenen die gaan inburgeren in Nederland hebben nog een heel leven voor zich in Nederland en zijn wellicht afhankelijk van alle mogelijke voorzieningen. Pensionados, ik prefereer gepensioneerden en bestrijd het woord expat omdat ik nl. wel weet wat het inhoudt, kunnen in Thailand geen beroep doen op welke voorziening dan ook en hebben een beperkte houdbaarheid. Thai is een toontaal en helaas ik hoor het verschil niet meer. Spreek zelf Engels (zeer goed na 41 jaar gebruik van in mijn werk), Duits (goed) en Frans (matig) dus enige kennis van taal kan mij niet ontzegd worden. Geprobeerd Thai te leren, spreek het heel weinig maar lukt mij simpelweg niet.
  Ben op alle continenten geweest en nergens bestaat Utopia, overal is wel wat op aan te merken. Ook op Thailand en ook op Nederland. Leef en laat leven is mijn motto.

  • willem zegt op

   Ik bespeur in uw reactie dat u zich persoonlijk niet herkent in logica van de expat. Toch denk ik dat voor velen deze uitspraken zeker wel van toepassing zijn. Maar natuurlijk niet voor iedereen. Het blijft een stereotype benadering. Het is in ieder geval erg grappig om veel van deze uitspraken dagelijks te zien gebeuren als ik in Thailand ben.

 6. george zegt op

  Haha
  Zelfspot, herkenbaar, en een ieder moet zelf maar invullen wat van toepassing is op hem (of haar).
  Enkel het punt over inburgeren, – dat men in Nederland de Nederlandse taal moet beheersen -,tja
  Het verschil met immigranten in Nederland en “Immigranten” in Thailand is natuurlijk wel dat de ene door de overheid verzorgd wordt en de andere juist geld mee moet brengen, dus je mag er wel iets van verwachten.

 7. De Witte Dirk zegt op

  mooi samengevat !

  Enkele uitzonderingen zeker niet nagelaten.

 8. japiokhonkaen zegt op

  Haha weet en nog een sandalen met witte sokken dragen dat is werkelijk mijn grens.

 9. ruud zegt op

  Er zit in de praktijk waarschijnlijk niet zoveel verschil tussen een jaarverlenging en een permanente verbijfsstatus.
  In beide gevallen zal Thailand je ongetwijfeld het land uitgooien, als ze van je af willen.
  Het is meer het voortdurend om toestemming moeten vragen om weer een jaar te mogen blijven, wat frustrerend is.
  Die halve dag op het immigratiekantoor eens per jaar is het probleem niet.

  Dat klagen over corruptie (hoewel daarvan erg veel is) is indrdaad lachwekkend.
  Eerst geen helm dragen, dan klagen over de corrupte politieagent, maar niet met je bekeuring naar het bureau gaan, om daar tegen ontvangst van een ontvangstbewijs de (hogere?) boete te betalen.
  Wie is er nu corrupt?

 10. Jacques zegt op

  Het leven is een theaterstuk en de beste toneelspelers komen het verst.

 11. niek jansen zegt op

  De meerderheid van Nederlanders in Thailand hebben bij de laatste verkiezingen PVV gestemd, dus hu waarnemingen en opmerkingen zijn er dan ook meestal naar.
  En dat terwijl dat bij de totale expat gemeenschap in de wereld niet het geval was, zoals bleek uit cijfers die onlangs op deze blog werden gepubliceerd..

 12. Tino Kuis zegt op

  expats
  –mopperen dat die Thais niets weten van geschiedenis van Europa maar weten zelf bijna niets van de geschiedenis van Thailand of de buurlanden
  –verwijten de Thais dat ze pronken met dure iPhones en terreinwagens maar doen zelf niet anders
  –weten altijd waar die Thais over praten en roddelen (‘lantarenpalen’) hoewel ze zelf geen woord Thais spreken
  –vinden dat ze ‘gasten’zijn in Thailand en als zodanig behandeld moeten worden terwijl immigranten in Nederland worden weggezet
  –denken dat Thais een ‘mai pen rai’ mentaliteit hebben terwijl ze zelf weinig verantwoordelijk nemen bij problemen
  –geloven alles wat hun Thaise vrouw en hun Thaise familie hun vertelt (‘huwelijk voor de Boeddha’)
  –denken dat alle Thais hetzelfde geloven en hetzelfde gedachtengoed (‘Thaise cultuur’) hebben zonder dat na te vragen
  –denken altijd alles beter te weten dan welke Thai ook

 13. Geert zegt op

  Ondanks alle vooroordelen denk ik dat een héél groot percentage van de Nederlandse gepensioneerden maar wat graag zouden willen ruilen.
  Wegkwijnen in een verzorgingstehuis in Appelscha,of feestend ten onder in Hua Hin,ik zou het wel weten.

 14. Kees zegt op

  Nederlanders in het buitenland

  Wooden shoes – wooden heads – wouldn’t listen

 15. rudy zegt op

  De expats zoals ik die met al die hierboven genoemde expats niks wil te maken hebben, en zich terugtrekt, in mijn geval Pattaya in een gedeelte waar je geen andere expats ziet, enkel Thai, en tracht met zijn Thaise vriendin te leven als een Thai, en gelukkig te zijn in zijn nieuw thuisland, en daar ook wonderwel in slaagt, zonder dat hij geld heeft, want zo zijn er dus ook!

  Rudy.

 16. Peter V. zegt op

  Er zullen vast veel items van toepassing zijn op de ‘gemiddelde’ sexpat in de Nederlandse enclaves in Phuket, Pattaya of Hua Hin…
  Zelf scoor ik gelukkig vrij slecht op het lijstje, maar 2 matches 🙂

  Aanvulling die ik kan bedenken:
  In een ander land wonen en dan dagelijks de telegraf van voor tot achter, en terug, spellen, nu.nl lezen en bvn kijken.
  (Een NRC-abonnement is daarentegen geen probleem 🙂 )

 17. chris zegt op

  expats
  – beweren dat het Thaise eten zo gezond is maar het liefste een gehaktbal met vette jus of boerenkoolstamp met Hema-worst eten;
  – zeggen niets meer met het vaderland te hebben maar stad en land aflopen voor drop, zoute haring en frikadellen;
  – die beginnen af te geven op Thaise bargirls, alleen nadat ze er zelf een aan de haak hebben geslagen (die natuurlijk een uitzondering op de regel is)
  – een paar duizend Baht per maand uitgeven aan alcohol en dagelijks op zoek zijn naar de goedkoopste wisselkoers om 100 baht te ‘verdienen’
  – PVV stemmen omdat Nederland zo vol loopt met islamitische terroristen (nog geen enkele aanslag trouwens) maar heel graag wonen in een land waar honderdduizenden moslims wonen en wekelijks mensen doodschieten of opblazen.

 18. Pelgrim zegt op

  Jemig, en ik maar geloven die ik de enige gelukkige gepensioneerde man ben in Thailand samen met mijn Thaise echtgenoot, bedolven onder alle vooroordelen.
  Er is nog hoop dus….

 19. Ruud Trop zegt op

  Expats:1 Zullen nooit met een slok op met motorbike e/o auto gaan rijden.
  2 Houden zich altijd aan de verkeersregels,dragen op motorbike altijd een helm.
  3 Zijn milieubewust,nemen altijd boodschappentas mee bij boodschappen doen,willen geen plastic tasjes.
  3 Zijn de beste ambachtslieden,eenThai is huilen met de pet op.
  4 Voelen zich niet meer als een Thai,kijken niet op ze neer.

 20. willem zegt op

  Ach,al die oordelen en veroordelingen,Thailand zal nooit mijn nieuwe vaderland worden.
  Ik verblijf er graag een aantal maanden om met mijn oude botten van de zon te genieten en niet financieel gelijk geript te worden als ik een bakkie koffie wil of wat wil eten in een restaurant of bij een kraam.
  En het is altijd leuk om nieuwe echte vrienden op te doen in een land waar je graag verblijft.
  Maar Nederland zal altijd de thuisbasis blijven.

 21. Thomas zegt op

  Misschien niet exclusief voor expats, maar ook voor toeristen:

  – in NL afgeven en neerkijken op (raam)hoeren maar in Thailand zonder schroom genieten omdat ze ‘bargirls’ heten
  – idem met straatprostituees in NL tegenover ‘freelance’in Thailand
  – klagen over Thais eten en na tientallen keren nog niet doorhebben dat je sommige ingrediënten niet moet opeten
  – zich ergeren aan de eeuwige glimlach maar niet de moeite nemen daarover te lezen waardoor ze zouden merken dat er vele varianten zijn met elk een eigen betekenis
  – zich ergeren aan hun Thaise vriendin wegens het verzwijgen van haar verleden, ze de bons geven, en pas veel later de cultuur beter bekijken en erachter komen dat schaamte zo’n grote rol speelt (pijnlijke fout van mezelf)
  – afkeuren van imitaties van dure merken kleding en horloges maar er wel zelf wel in blijven lopen
  – al jaren in Thailand komen/verblijven maar nog steeds met te korte broek en singlet een tempelterrein willen betreden (zelf snel afgeleerd)
  – Thai bewonderen om hun geduld en glimlach maar zelf tekeer gaan bij officiële instanties en in andere situaties inclusief schreeuwen en vloeken (ook zelf eens fout gedaan en moeten leren)
  – zeggen het kan ze niet schelen wat anderen doen, maar het wel erg leuk vinden zich hardop aan ze te ergeren, daarbij zichzelf sparend (ben ik in enige mate ook)

 22. Wim van Doorn zegt op

  Ik stel dat zoals de expats in Thailand in deze kolommen worden voorgesteld, dan wel van zichzelf doen blijken, waarschijnlijk wel een meerderheid vormen maar niet allemaal dezelfde zwerverslook vertonen (zie bovenstaande foto), niet allemaal een bierbuik hebben (idem), gewoon niet het gedrag vertonen zoals dat in bovenstaande beschrijving wordt uitgetekend, en vooral niet in de hierboven beschreven gedachtenwereld vertoeven.
  Maar ik kan wel nog een staaltje van logica en gedrag toevoegen aan die beschrijving van die expats waarvoor dat allemaal wel geldt:
  zij vinden hun gedrag de norm, of te wel vanuit hun psychologische pseudologica aangevoerd: ik, het ideale staaltje van de sociale mens, ben zo, en `dus` moet iedere expat ook zo zijn. Ik kleed mij zo en `dus` moet iedere expat zich ook zo kleden, ik ga naar de kroeg en de hoeren (of ben er met een getrouwd) en `dus` moet iedere expat ook de kroeg in en de hoer op. Of te wel, een twee drie in de maat anders wordt mijnheer de ordinaire, oude boze expat kwaad.
  Kortom: dit blog laat wel zien hoe vele expats leven en denken, laat ook wel eens heel af en toe zien dat iemand zich niet conformeert aan hun gedrag, en dus maar ervan afziet met zijn mede-expats om te gaan, doch krijgt dan voorgeschoteld: als je niet met ze omgaat, hoe weet je dan dat zij en masse zo zijn als jij denkt dat ze zijn? Nou, van `ons` thailandblog, denkt, denk ik, zo iemand dan.

 23. bona zegt op

  Uiterst volledig en perfect aangevuld door de leden.
  Ik zou er nog eentje aan toevoegen :
  – Hoogmoedige opscheppers die enkel ” buisness class ” reizen, doch wel steen en been klagen over de kosten bij het pinnen.
  Daar zijn er niet al te veel van, maar toch …

 24. luc.cc zegt op

  ik woon ook tussen thais maar niet in Patthaya pas me aan en heb vele vrienden hier geen farangs hoeft ook niet de plaats waar ik woon is een gehucht van Ayutthaya en het enige dat me stoort zijn de luidruchtige pick up s morgens om 6 uur, leurders, en de honden nu het voordeel is dat ik alle dagagen wakker ben om 5 uur maar ik begrijp niet waarom al beginnen leuren zo vroeg?Waar ik verblijf 200 woningen ongeveer gene enkele buitenlander en heb er ook geen behoefte aan ook niet aan ribbetjes op belgische wijze of schnitsel zal het wel zelf klaar maken
  hee goed geschreven het artikel boven aan vooral de opmerking sexy man ne ouwe vetzak met ne bierbuik met een jonge pop

 25. Sir Charles zegt op

  Mopperen dat de Nederlandse vrouwen te geëmancipeerd zijn geworden doch wel als een gedienstig hondje de ‘bevelen’ opvolgen van zijn Thaise vriendin/vrouw.

  Klagen en zeuren fysiek van alles te mankeren maar wel in staat om ‘acrobatische’ bewegingen te kunnen maken aan een zilveren paal in een beerbar.

  Grappig denken te zijn door mee te gaan dansen wanneer de barladies een folkloristisch dansje uitvoeren als er een Isaans nummer wordt gedraaid.

  Uitgeschreven te zijn vervolgens klagen en zeuren dat men niet meer regulier voor zorg verzekerd is dan wel mopperen dat een nieuwe verzekering vele malen duurder is en het ook nog oplichterij vinden dat er verscheidene uitsluitsels toepasbaar zijn opgelegd vanwege de leeftijd en of daaraan gekoppelde fysieke mankementen.

  Belachelijk vinden geen grond te mogen bezitten of werken in Thailand maar wel afgeven op buitenlanders in Nederland want die willen immers op die wijze Nederland overnemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website