(SPhotograph / Shutterstock.com)

Thailand nam vorige week vrijdag (1 oktober) onlangs een belangrijke stap om de verwoeste toerisme-industrie weer op te laten leven. Zo viel in de Thaise media te lezen. De quarantainetijd voor volledig gevaccineerde reizigers is verminderd van 15 naar 7 dagen. Wat echter niet de verwachting schept dat dit snel zal leiden tot een snelle toename en het herstel van het toerisme. Er is een nog een lange weg te gaan die de regering voorzichtig moet bewandelen.

Belangrijkste factoren die tegen een snelle opleving werken zijn: traag papierwerk, onzekerheden over de duurzaamheid van de nieuwe ontspanningsmaatregelen en de voortdurende sluiting van pubs en bars in sterk geïnfecteerde gebieden. Wat de dure quarantainevereisten betreft: hoewel de lengte is gehalveerd blijft zeven dagen alternatieve quarantaine in een hotelkamer nog steeds een belangrijke afschrikkende factor voor veel toeristen om te overwegen naar Thailand te vliegen. Daarnaast is het nog maar de vraag of alle quarantainevereisten op 1 november ook daadwerkelijk volledig worden opgeheven, zoals eerder werd gezegd.

Het aantal nieuwe infecties in het hele land zijn nog steeds precair hoog, 10.000 plus en een dodental van rond de honderd per dag. Dat is nog steeds te hoog volgens internationale normen. Thailand staat op nummer 28 van de ranglijst qua corona-besmettingen en dodental, wat invloed heeft op quarantainemaatregelen bij de terugkeer in je thuisland. Ook geen leuk vooruitzicht. Daarbij is hotelquarantaine niet leuk want je mag de kamer niet verlaten. Het is eigenlijk een veredelde door de staat gesanctioneerde opsluiting.

Wie nu besluit om naar Bangkok te reizen, de meest bezochte stad op aarde vóór het coronavirus met 22,7 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar, wordt nog steeds geconfronteerd met restaurants die geen alcohol serveren evenals in pubs en bars, De rosse buurten blijven gesloten en de naar schatting tweehonderdduizend seks-werkers zijn nog steeds werkloos. En je wilt tijdens je vakantie toch graag in restaurants, pubs of bars drinken en niet in je saaie hotelkamer.

Bij het verbod op alcohol, samen met de avondklok die nu van tot 22:00 tot 04:00 uur geldt, bedenkt menig toerist zich tweemaal bedenken voordat hij die kant op gaat. Vooral jongeren die plaatsen bezoeken zoals Khao San Road of de party-eilanden, dat is nu een dode boel. Voor veel buitenlandse toeristen is een droge vakantie namelijk geen vakantie. Het wordt dus tijd voor de Thaise overheid om een COVID-19 paspoort en een test in te voeren om zo de pubs en bars weer te kunnen bezoeken, zodat deze na vele maanden van shutdown kunnen heropenen.

Ondanks de gedurfde stap van de overheid zijn onzekerheden groot, omdat we niet weten hoe de COVID-19-situatie over twee of drie weken zal zijn. Het is een zeer onvoorspelbaar virus. In ieder geval is de heropening van Thailand te laat voor het hoogseizoen dit jaar en onder meer voornamelijk vertraagd door het langzame tempo van inentingen. De regering van generaal Prayut Chan-o-cha is er de afgelopen maanden niet in geslaagd de Thaise bevolking snel genoeg te vaccineren. Wat heeft geleid tot een vertraging bij het herstarten van Thailand voor het massatoerisme en tot heel veel onvrede onder de lokale bevolking waar we op deze website al enkele voorbeelden van hebben gezien. Op dit moment is minder dan een derde van de bevolking, oftewel minder dan 20 miljoen Thais van de 70 miljoen, volledig ingeënt. Minder dan de helft van de bevolking, oftewel 32 miljoen mensen kregen tot nu hun eerste prik.

Dus eerst maar eens zien of het een succesvol plan is om Thailand na een paar weken weer open te stellen voor buitenlandse toeristen.

Ingezonden door Bert Vos


» Laat een reactie achter


Rating: 3.15/5. From 20 votes.
Please wait...

21 reacties op “Lezersinzending: Openstelling buitenlands toerisme succesvol plan?”

 1. Mark zegt op

  Een realistische beschrijving van de situatie met oog voor kansen en bedreigingen. Het virus blijft bepalend, neen niet het griepvirus 🙂

  • Eric BKK zegt op

   Realistisch, zeker. Ik zou niet naar TH reizen, gewoon rustig afwachten, we zien wel in 2022. Bovendien: er zijn zoveel mooie plekken op deze planeet….

   De angst regeert Mark. Voor een verkoudheidsvirus waar – logischerwijs – bejaarden (met alle respect uiteraard) en mensen met veelal zware onderliggende klachten last van kunnen krijgen.

   We verzoeken echter niet alleen deze groepen zich aan te passen aan “niet het griepvirus” maar de hele wereld.

   Kansen zijn er nu we onderhand wel weten hoe dodelijk/gevaarlijk dit virus is. Gezond verstand zou moeten heersen maar de WHO en media hebben oogkleppen op. Virologen ook. Maar dit is hun beroep ook, het zijn geen psychologen of economen natuurlijk.

   Bedreigingen? Ik verzoek kwetsbaren hun verstand te gebruiken, zich te laten vaccineren indien mogelijk en deze “pandemie” uit te zitten.

   Het virus blijft bepalend ja. Door mensen die gestopt zijn met nadenken.

 2. Jan Willem zegt op

  Beste Bert,

  Je hebt gelijk.

  Naar mijn mening was een fatale fout van de Thaise overheid de gedachte dat ze met isolatie Covid buiten de deur konden houden. Ze hebben om die reden te laat en te weinig vaccins besteld, en daar betaald Thailand nu de prijs voor.

  Jan Willem

 3. goort zegt op

  Als je de Thaise tv bijft volgen krijg je dit soort beschouwingen. Bert Vos doet dit klaarblijkelijk en noemt 100 doden per dag die sterven met Covid-19, zonder verdere beschouwing van leeftijd, onderliggende kwalen op een bevolking van 70 M mensen een ramp. Hij heet het dus over t feit dat 0,5% van de mensen in Thailand op jaarbasis sterft met Covid-19 (dus niet aan Covid-19).

  Als je hier mee door gaat komt je vanzelf in de angst gedreven maatschappij terecht, waarin vaccinaties met experimentele goedjes, mondkapjes de wereld beter moeten maken.

  Er gaan in Thailand inmiddels denkelijk meer mensen dood aan de economische schade die is aangedaan door deze hoax, maar zolang de elite alleen denkt in termen van controle, macht zal dit doorgaan.

  T lijkt me tijd om terug naar normaal te gaan zoals landen als Noorwegen, Denemarken, Zweden nu doen, en waarbij blijkt dat de aantallen besmettingen en de hoeveelheden doden afnemen, omdat men gewoon stopt met testen.

  • Adriaan zegt op

   Quote
   T lijkt me tijd om terug naar normaal te gaan zoals landen als Noorwegen, Denemarken, Zweden nu doen, en waarbij blijkt dat de aantallen besmettingen en de hoeveelheden doden afnemen, omdat men gewoon stopt met testen.
   Unquote
   Die genoemde landen en ook Nederland, zijn landen waar het percentage gevaccineerden voldoende is om terug te gaan naar normaal. In Thailand is dat nog lang niet zo ver.

   • goort zegt op

    Daar heb je absoluut een punt, maar op dit moment (kijk dus naar Israel, Singapore, UK…en er gaan er meer volgen) zie je dus dat een hoge vaccinatiegraad allerminst betekent dat je minder cases hebt. In Israel waren ze voor bijna 80% gevaccineerd, maar dat gaat danig zakken, omdat de mensen die meer dan half jaar geleden hun 2e prik kregen, nu weer als ongevaccineerd worden beschouwd.

 4. john koh chang zegt op

  Voor gewone toeristen dus mensen die paar weken of zelfs paar maanden naar Thailand willen komen is, denk ik, de grootste horde de quarantaine. Je gaat toch geen volle week van je gespaarde vakantiedagen in een kamer zitten. Los nog van de kleine duizend euro die als vakantie weggegooid geld zijn. Ik vermoed dat dat toch de big spenders zijn. Alle andere, oa wij die gewoon lange tijd in Thailand zullen verblijven is de verlaging gewoon welkom. Maar we gaan, denk ik, wat voorzichtiger met het uitgeven van geld om. En de echte trekpleisters hebben we al lang bezocht.
  De hele rit van COE, nutteloze extra verzekeringen etc is op zich al voldoende om toeristen te weerhouden.
  Daarom is het verstandig van de Thaise regering om in te zetten op toerisme uit thailand

 5. Marinus zegt op

  Goort is kritisch richting Bert Vos. Daarna gaat hij over op experimentele goedjes! Doelend op de vaccins. Het is allemaal hoax. Los van het beleid van veel overheden waar terecht en onterecht kritiek op is, is het bewezen, dat vrijwel alle vaccins in elk geval de vaccins die in Nederland worden verstrekt, echt helpen.
  Mijn Thaise vriendin heeft onlangs al vooraf 3500 thb. betaald voor Moderna. Zij wordt ergens in november
  in Khon Kaen voor het eerst geprikt. Zij is terecht kritisch en kiest voor een kwalitatief goed vaccin. Wel jammer dat particuliere ziekenhuizen zo duur zijn en onbereikbaar voor de meeste Thaise mensen.

  • Proppie zegt op

   Het is kennelijk ook onbereikbaar voor mensen die het wel kunnen betalen, mijn vrouw heeft zich al diverse malen willen inschrijven voor Moderna, maar kreeg steeds te horen: Sorry uitverkocht, we zitten vol!
   Hoe zo vol? Je moet vooruit betalen, dan bestel je toch meer. Ik begrijp niets van dit beleid.

   • Han zegt op

    Ze moesten het via de regering bestellen en hebben van die club maar een bepaalde hoeveelheid kunnen bestellen. De regering wil er ook aan verdienen. Daar loopt het dusfout, niet bij de ziekenhuizen.
    Ik meen ergens gelezen te hebben dat ziekenhuizen sinds kort wel zelf rechtstreeks mogen bestellen maar weet niet of dat inmiddels kan.

    • Mark zegt op

     Voor zover ik het begrepen heb mogen private ziekhuizen wel zelf Covid vaccins aankopen, maar ze mogen ze niet zelf bestellen. Daarvoor moeten ze via een overheidsinstantie met keurig ambtelijk geüniformeerden passeren die op haar beurt aangestuurd worden door keurig militair geüniformeerde politici in de regering.

     Waarom deze complexe hiërarchische constructies steevast gecultiveerd worden geef je zelf aan. Eenvoudiger en vlotter is volstrekt uit den boze. Waarom zou je ook als je lekker hoog in de boom van geüniformeerden zit. Uniform loopt toch lekker uniform 🙂

 6. Marc965 zegt op

  Corona of niet, blijkbaar zijn er mensen die al vergeten zijn dat ze het toerisme al jaren voor het virus de nek aan het omdraaien waren met nogal wat pest regeltjes.
  ze maken het alleen nu nog moeilijker en duurder voor de Thailand verslaafden.
  En van de rijken zoals ze in gedachte hebben dat zullen ze op hun buik kunnen schrijven die gaan wel naar gezondere plaatsen.
  Toerisme zoals het was voor deze 7 laatste jaren zal (mss nooit meer terug komen) of nog lang op zich laten wachten, hier het bewijs dat iets afbreken sneller gaat dan het op te bouwen. mss is dat de bedoeling ook wel?
  Prettige dag nog.

 7. Han zegt op

  Buiten de quarantaine, de verplichte tresten en geen biertje bij je eten zullen ook veel touristen afhaken omdat ze de hele dag met een masker op moeten lopen, zelfs als ze op de scooyter zitten.

 8. Hans zegt op

  Natuurlijk zijn er veel onzekerheden omtrent reizen naar Thailand. Echter begrijp ik niet zo goed waarom men vaak zeurt. Zelf hoop ik half november op een non-immigrant o-a visa. Vlieg van amsterdam-doha-phuket met qatar. Weekje sha plus hotel en je bent free to go. Het meest frustrerende en soms lang wachten zijn de officiele papieren van NL instanties. Zou trouwens niet weten waarom je in ASQ (duur en vervelend) en niet direct op Phulet vliegt..je kan het jezelf ook nog moeilijker maken natuurlijk. Mijn bescheiden mening verder hoor.

  • Joke zegt op

   Na aankomst op Phuket hebben wij een COVID test moeten ondergaan.
   Was goed geregeld!Toen naar ons hotel gebracht.
   4 uur later de uitslag gekregen en waren zo vrij als een vogel!
   Alleen mondkapje dragen is verplicht.
   Prima week gehad.
   Vandaag vliegen we naar Koh Samui.

 9. Marinus zegt op

  Marc965 Ben het eens met Marc. De bedoeling zal vast niet zijn, het instellen van pestregeltjes, zoals Marc naar voren brengt. Het is vaak ondoordacht. Denk alleen maar als voorbeeld, dat je tussen 2 en 5 uur in de supermarkt geen drank mag kopen. alsof dat zou helpen om het drankmisbruik af te remmen! Ik mis zodoende mijn wijn inkoop in de stad. 5 liter voor een maand, maar de hoge prijs heeft mijn wijnconsumptie toch wel wat omlaag gebracht.

 10. tjerk zegt op

  Het blijft vreemd dat alles zo moeilijk gaat naar Thailand . Je moet al laten testen voor dat je in het vliegtuig kan komen en je bent gevaccineerd. Dan nog moet je een week in quarantaine. Nou ja ,dan nog maar een tijdje wachten . Dat we mondkapjes moeten dragen daar en de bar en winkels eerder dicht gaan ,dan kan ik nog wel snappen .

 11. andre van schaik zegt op

  Beste mensen.
  Mijn vrouw en ik zijn pas gratis geprikt samen met onze 2 zonen in het Payaythai 3 ziekenhuis en gaan in november voor de tweede keer. Anderen betalen 1500Bht p.p.. Mijn vrouw is daar onder behandeling,vandaar.
  Het artikel geeft een goed beeld van de werkelijkheid. De meeste toeristen zullen zeker nog niet komen.
  Een week quarantaine stoot de meesten af evenals de vereiste verzekering en de enorme papieren rompslomp.
  Een van onze zonen is mederfirmant in een toeristenfirma die met Koreanen werkt. Hij schat in dat na 2022 als er een nieuwe regering is alles weer draait zoals we gewend waren, zonder voorwaarden.

  • ruud zegt op

   In het dorp waar ik woon in Khon Kaen is de vaccinatie gratis.
   De eerste was Sinovac en de tweede wordt AstraZeneca.

 12. Philippe zegt op

  Dit heb je prachtig omschreven Bert, proficiat.
  Dit is wat wij “als toeristen” min of meer weten, denken, vermoeden en dus zeggen / schrijven, maar hoe zit het met de wetenschap en denkwijze van de Thai zelf, en meer bepaald diegene die het van de toeristische sector moeten hebben ? Hoe staan zij tegenover de administratieve en financiële “toeristische vergrendeling” (quarantaine, COE …) van hun land, want ik kan het niet anders noemen ?.
  Kunnen die nog allemaal zo maar een tweede toeristische hoogseizoen aan hun neus voorbij gaan ?
  Zo ja, dan is of was alles wat hier ooit allemaal gezegd en geschreven is overroepen .. zo niet, wat dan ? copy paste Myanmar ?
  Alle politiekers, overal ter wereld, zijn macht en geld geil maar men kan toch niet zeggen dat ze niet verstandig zijn (op een paar na), dus wat bezielt de Thaise regering om hun onderdanen zo te straffen en grosso modo 20% van hun BNP zo maar in het gedrang te brengen ? Ik versta het nog steeds niet.

 13. Tom zegt op

  Verkoudheidvirus ?
  Veroorzaakt door de vele airco’s .
  100 doden per dag op een inwonertal van 68 miljoen.
  Waar praten wij over?
  En überhaupt niemand kan werkelijk het covid virus aantonen .
  Jammer dat de wereld geregeerd word door angst.
  Maar helaas moeten wij het hier mee doen.
  Wij wachten de ontwikkelingen af


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website