Mijn kerstgedachte in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Column
Tags: , ,
25 december 2020

(Sharad Raval / Shutterstock.com)

Ik woon alweer ruim 19 jaar in Pattaya. Als je sommige artikelen op dit blog en dan vooral de vele reacties daarop moet geloven, dan moet ik een oud, vies mannetje, kaal of met een matje in de nek zijn die zich, dagelijks gekleed in een Singha-singlet en teenslippers, bezighoudt met de talloze hoeren en geldwolven en zich verder ook als een “butterfly” gedraagt.

Verder leef ik in een land, dat op zijn minst gezegd, onderontwikkeld is, buitenlanders liever ziet gaan dan komen en waar de autoriteiten mij op allerlei mogelijke manieren trachten het leven zuur te maken.

Dat is echter geheel bezijden de waarheid en ik zal u dit keer mijn verhaal vertellen en waarom ik in Thailand woon en daar dagelijks geniet van mijn pensioen.

Ik ben meer dan 30 jaar getrouwd geweest met een bijzondere en lieve vrouw, voor wie mijn liefde nooit is uitgedoofd. Wij hadden het samen goed, wij hebben elkaar gestimuleerd om het steeds beter te krijgen, zowel in het werk als in het privé-leven. Eigenlijk een gewoon huwelijk, huisje, boompje, beestje, twee, soms drie keer per jaar met vakantie, regelmatig uit naar restaurant of theater of een pilsje/wijntje drinken op een terras in de stad. Wel een goed sexleven, maar helaas was het ons niet vergund kinderen te krijgen. Die 30 jaar hadden er gemakkelijk 50 kunnen worden, maar op een gegeven ogenblik sloeg het noodlot toe.

Bij een bevolkingsonderzoek werd bij mijn vrouw een knobbeltje in de borst ontdekt, kanker! Onze wereld stortte in, maar mijn vrouw toonde wilskracht en doorzettingsvermogen om de strijd aan te gaan. Een borst werd geamputeerd en het leek er op, dat de ziekte onder bedwang kon werden gehouden, want uitzaaiingen werden niet geconstateerd. Enkele jaren ging het goed, maar de ziekte stak zijn kop weer op in de ruggengraat en na lange periodes van bestralingen en chemotherapie heeft zij de strijd opgegeven. Door middel van euthanasie is zij in mijn armen gestorven. Een mooie dood en wij mogen als Nederlanders blij zijn, dat dit in ons land mogelijk is.

Zij heeft de strijd lang volgehouden en ik kon alleen maar toekijken en haar zoveel mogelijk behulpzaam zijn. Het was een periode van veel zorg, veel verdriet, maar ook van intense liefde voor elkaar. Ik kijk er nu nog met alle tevredenheid op terug.

Na de rouwperiode ging het leven voor mij gewoon verder. Ik werkte, maar kwam ’s avonds steeds weer in een leeg huis, zonder persoonlijke warmte, zonder sfeer en op den duur kwamen de muren steeds meer op mij af. Ja, vrienden en kennissen nodigden mij uit om bij hen te komen, maar dat duurt nooit lang en bovendien wil je niet altijd op bezoek. Je denkt maar steeds aan die gezellige avonden met mijn vrouw, samen televisie kijken, samen praten over van alles en nog wat, samen een drankje drinken en samen naar bed.

Ik ging steeds meer uit, drinken, drinken, drinken en dan weer een gokhal in om de tijd te doden. Ik voelde, dat ik mijn leven moest veranderen, want langzaam maar zeker zou ik mentaal de vernieling ingaan. Een ander partner dan? Natuurlijk heb ik daar wel over nagedacht, maar een vrouw van mijn leeftijd, die “beschikbaar” zou zijn, zou ik altijd vergelijken met eigen vrouw en dat zou dan steeds op een teleurstelling uitdraaien. Ik ging op reis, naar plaatsen, waar wij samen geweest waren om na te denken, wat ik moest doen. In Lissabon hebben wij samen vaak in een fado-restaurant gegeten en genoten van die heerlijke melancholieke fado’s. Ik ben er weer geweest en weer genoten van onvergetelijke Portugese muziek, maar ik zat wel als een klein kind te janken, omdat mijn vrouw er niet bij was.

Dan naar Thailand, waar ik zelf al vele malen was geweest, maar zonder mijn vrouw. Herinneringen ophalen hoefde dus niet en ik kon goed nadenken over het verdere verloop van mijn leven. Voor mij stond wel één ding vast, mijn verdere leven zou zonder zorg en problemen verlopen, er was maar één persoon belangrijk en dat was ikzelf. Het principe handhaafde ik, maar het is wel iets anders verlopen.

Ik ontmoette mijn huidige Thaise vrouw (in een bar, jawel!) en anderen zouden misschien zeggen, dat het liefde op het eerste gezicht was, ik houd het erop, dat het meteen klikte tussen ons. Kort daarop besloot ik te stoppen met werken, mijn huis te verkopen en in Thailand te gaan wonen samen met haar. Zo is het gebeurd en tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van dat besluit, integendeel! Ik heb een lieve Thaise vrouw, zij heeft een zoon, die ik nu als mijn zoon beschouw en wij hebben het samen goed. Ja, ik help de familie en het feit, dat de levenstandaard van die familie nu op een hoger plan ligt, geeft mij in hoge mate voldoening. Het geeft mij ook weer een doel in het leven, wat er voordien zo zwart uitzag. Daarom woon ik in Thailand.

Ik houd van Nederland, laat dat duidelijk zijn, maar ik houd ook van Thailand. Het doet soms pijn die negatieve verhalen te moeten horen en lezen over de eerdergenoemde oude, vieze mannetjes. Het zijn wel mensen, die net als ik allemaal een reden hadden om naar Thailand te komen, hetzij als toerist, hetzij om er definitief te gaan wonen. Ook al die “hoeren” hadden een goede reden om naar een plek te verhuizen, vaak ver van familie en eventuele kinderen, om daar de kost te verdienen. Ik zal iedereen hier altijd blijven respecteren, van mij geen kwaad woord.

Het is bijna Kerst en hoewel ik niet gelovig ben, is het altijd weer een periode voor bezinning. Denk maar eens aan dit verhaal de komende tijd en vooral als je weer eens de neiging hebt tot een negatieve reactie op iemand of op sommige gebruiken hier in Thailand. Een religieuze uitspraak is “tel uw zegeningen”, kijk naar jezelf hoe goed je het hebt en, vooral, draag het uit in je gedrag in dit mooie land.

Prettige feestdagen gewenst en een gezond Nieuwjaar!

– Herplaatst bericht –

Rating: 4.56/5. From 18 votes.
Please wait...

35 reacties op “Mijn kerstgedachte in Thailand”

 1. Nicky zegt op

  Mooi levensverhaal

 2. pete zegt op

  Hallo Gringo

  Zeer goed verwoord en het komt overeen met de veelal positieve mai pen rai/maakt niet uit cultuur van Thailand.
  Mijzelf woonende 17 jaar met thaise vrouw en haar kinderen en familie tussen thaise mensen en geniet elke dag van de samenleving alhier en mijn zeer positieve ingestelde thaise medemens.
  also genietend van jouw Gringo alom zeer interresante en vooral informatieve verhalen over Thailand en hoop dat je hier nog vele verhalen op dit blog mag schrijven .
  p.s. ik reis met oud en nieuw weer naar chonburi en misschien is er gelegheid om eens in de Megabreak elkaar te ontmoeten.
  groetjes pete

 3. William zegt op

  Nou Gringo, moet even van me hart, fantastisch geschreven zo even voor de kerst, lees regelmatig je schrijven op dit forum, ken je niet persoonlijk maar wens je fijne feestdagen en een goed 2018, voor jou en je familie.

 4. Peter zegt op

  Geweldig verhaal.

 5. Henk Hauer zegt op

  Mooi verhaal, kon op mijzelf slaan

 6. Marcel zegt op

  Respect voor deze ontboezeming en goede wensen voor het nieuwe jaar.
  Ik hoop dat je nog lang en gelukkig zal leven in dit mooie land!

 7. Simon zegt op

  Gringo, je hebt me geraakt met je openhartige verhaal.
  Bedankt.

 8. Ronald zegt op

  Amen.
  Fijne dagen toegewenst.

 9. Teun zegt op

  Geweldig en wat een fijn verhaal moedig en fijn dat je het een vervolg heb kunnen geven
  wens je hele fijne dagen voorspoed in goede gezondheid met je familie

 10. M.J.M. Sneevliet zegt op

  Beste Gringo. Ik heb je verhaal aandachtig gelezen, en kan mij er goed in herkennen. Je hebt groot gelijk om te leven zoals je het nu doet. Ik zou me maar weinig aantrekken van wat andere mensen zeggen. Vaak zit er een hoop jaloezie in de reactie van andere. Ik heb zelf ruim 17 jaar in Thailand gewoond. Helaas moest ik terug vanwege mijn gezondheid, maar ik mis het nog elke dag. Ik wil toch vanuit het koude Nederland een fijne kerst wensen, een fijne jaarwisseling, en een gezond en voorspoedig nieuw jaar. Deze wensen wil ik ook aan twee heel goede vrienden van mij geven Namelijk Reinier en Aek.

 11. Maryse zegt op

  Dank je wel Gringo voor deze ontroerend én opbeurend verhaal!
  Ik wens je ook een goede 2018!
  Maryse

 12. Bert Meijrrs zegt op

  Eindelijk iets positiefs over dit prachtige en heerlijke land

  Ook ik heb de plannen om mij daar te vestigen over drie jaar , Alles staat gereed
  mijn vrouw en ik zijn 2 x per jaar thuis in Thailand en hebben dan een maand om te genieten van de familie en de kinderen die ik ook als mijn kinderen beschouw

  ik ben nu 66 jaar ben nog altijd aan het werk als zelfstandige in de hotel wereld in Duitsland dus kan helaas nog niet nu al verhuizen

  Maar ik kijk er wel naar uit en ondanks alle negatieve geluiden van heren die zich niet lekker voelen en alleen maar zeuren waar ze ook wonen en en verblijven is en blijft Thailand mijn Thuisland

 13. Ronny zegt op

  Beste Gringo,
  Dit is een mooi verhaal vanuit het hart geschreven.
  Voor mij is dit ook 1 van de redenen dat ik getrouwd ben met mijn Thais vrouwtje, omdat zij altijd zo positief tegen het leven aankijkt!
  Ik wens je een gelukkige kerst en nieuwjaar en wens je nog vele fijne jaren toe in het prachtige Thailand.
  Ronny

 14. Rob V. zegt op

  Beste Gringo,

  Wederom bedankt voor je verhaal. De eerste keer dat ik dit stukje las was in 2012, nu ik het in 2017 weer lees sta ik helaas in deels vergelijkbare schoenen. De muren komen thuis dan wel niet op me af en ik ben niet aan het drinken geslagen maar wel weet ik maar al te goed dat je bij veel dingen terug denkt aan je lieve lieve vrouw. Bij dingen die ik eerder vol plezier samen met mijn lief deed denk ik ‘verdomme, vorige keer deed ik dit samen met de liefste, slimste, fantastische vrouw ter wereld’ , bij nieuwe dingen baal ik ‘wat had ik dit graag met mijn liefje willen delen, wat zouden we een plezier hebben gehad, wat zou ik graag die pret oogjes nog eens zien, die lieve glimlach’. Dat doet nog steeds pijn en verdriet.

  Met 1 ding kan ik het niet eens zijn, er is niet slechts 1 persoon belangrijk. Ikzelf ben een soort van belangrijk, de belangrijkste persoon uit mijn leven is weggeslagen. Maar die leegte moet weer invulling krijgen. Iemand die mij lief kan hebben, dat blijft belangrijker dan ikzelf. Ikzelf kom op de 2de plaats en plek nummer 1 is voor nu nog leeg.

  Deel het positieve, lach, leef, geniet. Van elke dag. Heb maling aan vervelende mensen. Deel jouw warmte met andere, vaak krijg je het dubbel terug en zo niet dan niet. Volg je hart. Ik wens jou en je gezin veel geluk en plezier toe. En natuurlijk ook de andere lezers.

 15. Robert zegt op

  Mooi levens verhaal.

  Wens jullie prettige kerst en een goed uiteinde, met al het goeds en gezondheid in 2018.

  Robert en Pai.

 16. Leo Bossink zegt op

  Mooi geschreven Gringo en het komt dicht in de buurt van wat ik zelf heb moeten meemaken.

 17. john zoet zegt op

  Mijn ervaring is dat de mensen die nooit in Thailand zijn geweest het zo goed weten.
  ze weten alles over de Walkingstreet en beseffen niet dat het een wandelpark is geworden hoofdzakelijk voor de Koreaan en Chinees.
  deze mensen zijn natuurlijk ook nooit op de wallen geweest of op de Reeperbaan in Hamburg
  Maar ze weten er alles van en ik laat ze maar kletsen
  Ik weet wat je bedoeld en ben juist van mijn bestraling en chemo af
  Nu maar hopen dat 2018 een goed jaar wordt om helemaal te herstellen en in 2019 te verhuizen na ons huisje in de Isaan.
  Ik heb de liefste vrouw van de wereld die me door 84 chemo’s heen heeft gesleept en als we de kans krijgen
  zullen we in Thailand de mooiste laatste jaren van ons leven slijten.
  Ik wens iedereen een gezond 2018 en mooie feestdagen in Nederland en Thailand

 18. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gringo,

  Fijne feestdagen toe gewenst en een voorspoedig, gezond 2018.
  Ook wil ik het zelfde wensen aan de redactie en iedereen die zijn steentje bij
  draagt aan Thailandblog.

  Fijn dat je even je hart open doet naar iedereen(kunnen andere mensen nog van leren).

  Ik vind het een naar verhaal maar zo is het leven.
  Nu in Thailand heb je jou zelf weer terug gevonden en bloeit weer (bijna) als vroeger.

  Ik vind dat jij echt ontzettend hard werkt aan je verhalen, en het onderzoek wat je doet.
  Je bent een gemeengoed geworden op dit blog.

  Nog vele fijne jaren in Thailand.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 19. Tino Kuis zegt op

  Dank voor dit openhartige verhaal, Gringo. En dank ook voor de goede wensen. Ik wens jou ook een heel fijn nieuw jaar toe in het sprookjesachtige en fabelachtige Thailand!

 20. Roopsoongholland zegt op

  Gelukkig nieuwjaar 2018 en vooraf prettige kerstdagen. Zelf geniet ik allereerst van deze dag. Aow is gestort in aanvulling op mijn Havenpensioen.geniet van 6 mnd Thailand en 6 mnd nl. Nu even oogproblemen behandeld in voor netvlies in ziekenhuisTop ziekenhuis Siriraj Bangkok Noi en afronding in Oogziekenhuis in Rotterdam begin januari. Hoop volgend jaarecht weer te genieten van mijn dagelijkse walk langs Talee Laem Mae Phim. Ik vond uw bericht een weerspiegeling van mijn Thai leven. U verwoord hetbeter , de kernhouding van Thai is dat er voor u gezorgd word

 21. Luit zegt op

  Alweer even geleden maar blijft een prachtig stukje, vooral in deze (kerst tijd). Hoop dat je nog lang gelukkig mag blijven met je (bar) vrouw en wat een ander denkt.zegt lekker laten gaan. Ben zelf al 15 jaar alleen en woon in Azie, zo ben ik hier vreemde vogel, want een alleenstaande ATM zou toch niet kunnen? Nou ik doe het zoals het mij goed dunkt en heb een prachtig leven, krijg dus wel geregeld commentaar als ik met een Nederlander op het strand zit te bieren, tot dat zijn meisje besluit dat het genoeg geweest en achter zijn meisje aan sjokt richting huis…….

 22. hansman zegt op

  Gringo, wat een eerlijk verhaal…Ik denk dat veel ThailandBlog lezers jouw positieve gedachten over Thailand delen.

  Zelf ben ik nu 1 jaar in Thailand, hier ook getrouwd en woon in WiangChai bij Chiang Rai en heb het zeer goed met alles en ben daar erg dankbaar voor.

  Wil mij, mede namens Nicha, mijn vrouw, aansluiten bij andere respondenten door jou en allen die dit Blog draaien en er toe bijdragen een goede Kerst wensen en een gezond, gelukkig en voorspoedig 2018 toewensen!

 23. bona zegt op

  Dank je Gringo!
  Prachtig beschreven en schitterende gevoelens.
  Laat anderen maar zeuren en alles door hun donkere bril beoordelen, ik ben uiterst gelukkig met mijn roze bril. Thailand is te mooi en het leven te kort om er niet van te genieten.
  Prettige kerstdagen aan allen.

 24. David zegt op

  Mooi verhaal, Gringo, maar als ik je één goede tip mag geven: laat je niet meer het gevoel aanpraten dat je je moet verdedigen voor je keuzes. Ik merk vaak een defensieve houding in je persoonlijke stukjes als het om Thailand, Isaan, Pattaya en/of Thaise vrouwen gaat. Jouw keuzes zijn jouw keuzes. Doe waar je je prettig bij voelt en zolang anderen er geen last van hebben, moet het je worst zijn hoe mensen over je denken.

 25. Theo zegt op

  Dank je wel! Zo mooi en menselijk.

 26. Roland zegt op

  Beste Gringo,
  Wat weerhoud u ervan op je te bekeren en gelovig te worden?
  Het geeft sowieso je leven zoveel meer inhoud en dat voelt je pas extra als je in diepe problemen terecht komt.
  De toeters en bellen van eindejaar zijn zo hol en betekenisloos, nochtans lijken ze de absolute top voor velen.
  Hiermee bedoel ik geenszins dat je pas een goed mens kan zijn wanneer je gelovig bent, versta me niet verkeerd. Laat echter je ziel niet verloren gaan door aardse illusies.
  Gelukkig nieuwjaar !

 27. marc goemaere zegt op

  mooi kerstverhaal.Thailand is blijkbaar fantastisch,ben er zelf nog niet geweest maar hoop er komend jaar naartoe te kunnen.ken hier pa

 28. Louis zegt op

  Prachtig verhaal. Heel herkenbaar allemaal en ik werd er zelfs emotioneel van toen ik het las (mijn Thaise vrouw heeft ook kanker gehad, maar leeft gelukkig nog). Mijn doel is om volgend jaar samen met haar naar Thailand te emigreren. Ik kijk ook alleen naar de positieve kanten van het land. Anders zou ik wel in Nederland blijven. Ik heb het prima in NL, maar voor mij is Thailand en Azie menig malen interessanter en twijfel ik er niet over dat ik daar de rest van mijn leven zou willen blijven.

 29. keespattaya zegt op

  Hoi Gringo , heel duidelijk verhaal over je leven. Ieder maakt haar of zijn eigen keuzes in het leven. Het belangrijkste is om iedereen in haar of zijn waarde te laten. Eerlijk gezegd heb ik daar zelf ten opzichte van de mensen uit India nog al wat moeite mee , maar eenieder heeft zwakke punten. Ik hoop dat het snel weer mogelijk is om naar Thailand te reizen. Heb nog wel een vlucht staan met vertrek op 22 mei , maar ben bang dat dit iets te vroeg zal zijn. Dan zal ik eens de Megabreak bezoeken. Niet om te poolen maar gewoon om er wat te drinken.

 30. PEER zegt op

  Geweldig Gringo,
  Daar drink ik ‘n wijntje op!
  Verdorie, ik zie nu ook dat dit levensverhaal van 3 jaar geleden is.
  Dus dat worden dan 3 wijntjes!
  Uiteraard op Gringo’s en z’n familie’s gezondheid: chokdee khrub

 31. Rudolf zegt op

  Hi gringo, met een brok in mijn keel heb ik jou levensverhaal gelezen. Ben blij voor jou dat je het fijn hebt in Thailand met een nieuwe liefde.

  Volgend jaar ga ik mijn lang gewenste emigratie plannen in daden omzetten en ben er zeker van dat ik ga genieten en ja, die roze bril is al lang afgezet

 32. Wilma zegt op

  Wat een prachtig geschreven levensverhaal. Een echt kippenvel moment. Ik wens je alle geluk en gezobdheid tie in het prachtige Thailand.

 33. Jacques zegt op

  Een stukje zo uit het leven geschreven en heel herkenbaar en zeer openhartig. Ieder mens zal in meer en mindere mate hiermede te maken krijgen. Voorbestemd, ik weet het niet. Het leven is niet zwart wit en het op de juiste manier invullen is bij tijden niet makkelijk. Teleurstellingen komen op ons pad en hoe daar mee om te gaan. Velen kunnen dit niet aan en gaan er aan onder door, met alle gevolgen van dien. De dingen zijn vaak makkelijker gezegd dan gedaan en alles in het leven heeft consequenties. Het niet bestand zijn tegen verleidingen is voor velen een werkelijkheid die meer kwaad dan plezier oplevert. Denk na voordat je handelt zou ik een ieder willen meegeven. Gedane zaken nemen geen keer.

  De mens is belangrijk en niet alleen jijzelf. Zonder medemens is er niets aan. We moeten het met elkaar klaren en daarvoor is begrip en medeleven en meer van dit soort termen essentieel. Structuur, wet en regelgeving zijn onder anderen nodig om het veilig en leefbaar te houden. Velen vinden dit maar niets en hebben hun eigen gelijk. Het is te simpel om te stellen dat je de wetten niet voorschrijft en de mens in zijn waarde laat. Het zou prachtig zijn als dit zou kunnen, maar deze weelde is niet voorbestemd voor velen. We zien de misdragingen om ons heen en lezen dit in het nieuws. We zien het ook aan het covid-19 gedrag, waarbij maling aan anderen door velen ten toon wordt gespreid. Regeltjes, regeltjes prachtig maar niet voor mij is dan kennelijk hun motto.
  Degenen die dit lezen, mogen nog even door in het leven en wees je bewust van zaken en doe wat nodig is en goed voor de maatschappij en mensheid, dan plukken we er allemaal de vruchten van. Dat is mijn kerstgedachte.

 34. Winand zegt op

  Beste Gringo,

  Dit is heel mooi omschreven , en zullen veel mensen jaloers op zijn die negatieve iedeeen hebben over Thailand welk type mensen er alleen maar heen gaan vanuit Europa , als je een vrijgezelle man bent . Een ding is zeker , jij krijgt voldoening waarvoor je hebt gekozen en zeker doordat je ook andere wie het ook mogen zijn, weer betere perspectieven in het leven kan geven . Nogmaals een zeer goed omschreven uit het hart een verhaal .

 35. Robert zegt op

  Beste Gringo,

  Heb je verhaal gelezen en is zo herkenbaar en goed beschreven. Woonde 15 jaar in Thailand en alle goede en minder goede dingen meegemaakt. En ja nu inmiddels 14 maanden weer terug naar Nederland maanden terug verlangd naar Thailand, maar door o.a niet opletten op mijn uitgaven dom dus nu terug. Thailand blijft altijd een stuk in mijn hart, en heb inmiddels weer Nederland in mijn hart terug gevonden. Nu dankbaar voor alles wat er gebeurt is woon weer in een huur flat in Hilversum. En na diepe depressie met kerst kan ik hier in een lock down Holland genieten. Wees gelukkig met je leven en wat anderen zeggen ze weten niet beter. Heel veel geluk in dat mooie land beetje jalours op je vannacht komt er storm. Dus fijne kerst oudjaar en gezond 2021. Robert Hilversum Holland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website