Goede maatjes

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
26 juli 2015

De kopregel behelst niet wat u wellicht denkt, want we gaan het gewoon even over haring hebben. Wellicht vraagt u zich af wat haring in hemelsnaam met Thailand van doen heeft? Toegegeven bitter weinig, maar sinds onze landgenoot, de in Hua Hin wonende Pim Hoonhout haring importeert geniet ook de Thai en heel wat longstayers van dit stukje zeebanket.

Haringtest

Het Algemeen Dagblad heeft voor het 34ste jaar haar haringprofessoren weer op pad gestuurd om bij de diverse vishandelaren de Hollandse Nieuwe op kwaliteit te beoordelen. De haringtest brengt heel wat te weeg. De winnaars spinnen er garen bij en kunnen de haringen niet aangesleept krijgen. De klanten staan in de rij. De visboeren die er bekaaid af komen verbijten hun verdriet. De haringtest is de langst bestaande test van het AD en samen met de oliebollentest ook de meest bekende. Als we het moeten geloven liggen de visboeren hier nachtenlang wakker van. De leek zal het nauwelijks bevatten maar bij haring komt toch heel wat vakkennis om de hoek kijken. Vetgehalte, temperatuur en zoutgehalte bepalen in hoge mate de kwaliteit. Is de huid netjes verwijderd, hoe is de kleur en niet te vergeten de reuk? Ziet de binnenzijde van de haring goed uit en zijn de delen gemakkelijk te scheiden.

Twaalf dagen lang zijn twee keurmeesters op pad geweest om bij een 150-tal haringverkopers de visjes te keuren. Nederland heeft zo’n 1800 verkooppunten, dus om een harinkje te happen hoef je geen wereldreis te maken.

De uitslag

Het AD van zaterdag 25 juli is met kloppende hartslag door heel wat visboeren geopend. “Magere vis, vette score” zo opent de krant. De aangevoerde haring is merendeels matig van kwaliteit. Toch, nooit eerder scoorden zo veel visadressen zo goed op de Nationale Haringtest. Zelfs de nummer 50 op de ranglijst haalt nog het eindcijfer 8. De winnaar van dit jaar met het allerhoogste cijfer; een 10: Vishandel Gebroeders Simonis te Scheveningen. De nummers 2 t/m 6 scoorden een 9 ½. Het cijfer 9 werd toegekend aan de nummers 7 t/m 17 met de waardering zeer goed. De waardering goed met het cijfer 8 en 8 ½ ontvingen 33 vishandels. Ruim voldoende met de waardering 7 ½ en 7 werd toegekend aan 24 zaken en voldoende 6 ½ en 6 viel ten deel aan 23 verkooppunten. Toch kregen maar liefst 39 geteste zaken de classificatie onvoldoende, slecht, zeer slecht, onverkoopbaar op hun conto.

Voor bij de supermarkten geteste haringen hadden de keurmeesters geen goed woord over. Van de zeventien beoordeelde supers werd bij tien vestigingen bedorven haring gekocht. Niet één supermarkt behaalde een voldoende.

Hollandse Nieuwe is een uiterst kwetsbaar product en zeker bij temperaturen boven 4 graden C steeds gevoeliger voor bederf.

Vetgehalte

Het vetpercentage in de filet lag dit jaar gemiddeld op 9.9 tegen 11.6 procent vorig jaar. In 2009 lag het gemiddelde nog boven de 13, in 2010 was het 12.3, in 2011 9.3 procent. De laatste drie jaren werd de start vanwege de magere vis steeds uitgesteld. Zou de vervuiling van de zee en daardoor te weinig plankton, de voeding voor de haring, daar niet de oorzaak van kunnen zijn?

Pim’s haring

Laat ik voorop stellen dat ik niet pretendeer een haringkenner te zijn, maar wel een proever en wellicht ook een fijnproever. Eerlijk gezegd had ik tot verleden jaar geen hoge pet op van de haring van Pim. Het transport en het Thaise klimaat moet voor een haring echt te veel van het goede zijn. Maar daar ben ik op terug gekomen. Verleden jaar was ik op Koningsdag op de Nederlandse Ambassade aanwezig en was meer dan aangenaam verrast omtrent de kwaliteit van Pim’s haring. Het werd wel de duurste haring die ik ooit naar binnen heb laten glijden, maar de opbrengst was voor een goed doel. Vooraf had ik via een ludieke veiling mij van een exemplaar verzekerd. Voor de inschrijfprijs van 500 bath kreeg ik het harinkje door een charmante dame aangeboden. Pim is een echte visboer want om in Thailand een dergelijk smaakvolle haring te serveren moet je een vakman zijn. Ongetwijfeld zou Pim ook in de AD-test goed uit de bus zijn gekomen.

Met of zonder uitjes of wellicht met zuur en in stukjes gesneden, zoals de Amsterdammer dat veelal prefereert? Een harde of een zachte haring? Een groter of kleiner exemplaar? Allemaal gezwets want het is heel persoonlijk. Volg maar gewoon je eigen smaak.

Uit goede bron vernam ik dat in vervlogen jaren heel wat Amsterdammers weinig te makken hadden. Een hele haring konden ze zich niet permitteren en kochten daarom een in stukjes gesneden half ‘haringkie’. Vandaar dat je in Neerland’s hoofdstad ook heden ten dage nog bij de visboer een haring in stukjes gesneden krijgt aangeboden. Overigens zullen we niet snel een gebrek aan haring krijgen want na 2 tot 3 jaar is de haring paairijp. Vanaf juli tot en met oktober vormt zich hom en kuit die in december wordt afgezet. De bevruchting gaat buiten de haring om in zee. Een vrouwtjesharing kan meer dan 100.000 eitjes produceren. Het afzetten van hom en kuit kost de haring energie en wordt mager. In mei is er weer plankton en vreet hij zich weer vol en krijgen we weer de bekende maatjesharing.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Goede maatjes”

 1. Pim. zegt op

  Ik voel mij geroepen om op dit artikel te reageren .
  Uit mijn tijd dat ik in Haarlem nog een viskraam had waren wij ook meestal echte collega’s onder elkaar .
  Wij leefden met elkaar mee.
  Met Jos Lijnzaat een ervaren rot in het vak ging ik dikwijls vroeg in de morgen op pad om onze vis in te kopen .
  Op de Grote markt kon hij niet bakken ,dat deed ik dan voor hem .
  Hij leerde mij de kneepjes van het vak en wist iedere specialist te vinden.
  Eens was Harm in de Cronjéstraat eens geplaagd door het A.D.
  De man was bekend om zijn goede haring ,zijn beloning was een 0 .
  Oh,wat was hij ziek ,2 weken heeft hij niet kunnen eten en zijn kraam was dicht .
  De collega’s hebben hem zoveel mogelijk getroost en zijn ook altijd weer blij als ze met de test niet bij hun waren gekomen .
  De klant zoekt zelf wel uit waar deze het lekker vindt .
  Ik kwam in 2003 in Thailand terecht maar het vak bleef aan mij knagen haast elke dag nadat ik in Bangkok een plaats had bezocht waar haring te koop was .
  1 hap en ik ging over mijn nek .
  Nog 2 x was ik op zo’n partij waar de (liefhebber stond te genieten ? ) .
  Als eerste pakte ik er 1 bij de staart bij een gerenommeerde zaak zag de presentatie er niet uit dus snel de bovenste pakken voor ze op die schaal te warm waren .
  U kent het wel met 50 op elkaar gestapeld ,dat moet nou net niet vooral in Thailand .
  Waar ik al bang voor was ,een rat ergens in een riool zal er wel van gesmuld van hebben .
  Na dit gebeuren had ik besloten een manier te vinden om ze hier ook als een delicatesse aan te kunnen bieden .
  Tot heden ten dage zijn er heel veel mensen in Thailand tevreden doordat ik dit heb gestart .
  Daarbij komt dat er ook nog enkele mensen in Thailand geen slechte toekomst meer hebben .
  Nu nog een manier zien te vinden dat de invoer aan kosten kan beperken .
  Dat is een verhaal apart .

  • Patrick zegt op

   Een vraagje , is je haring ook in Chiang mai te verkrijgen?

   • jeroen zegt op

    Haring in Chiang Mai: ‘Dutch Snacks’ http://www.dutchsnacksthailand.com.
    Tevens staat in de linker kolom reclame van van vis voor pim,klik daar eens op!!! 😉

    • Patrick zegt op

     bedankt ,ik heb het onmiddelijk op mn facebook pagina gezet, onlangs waren er Belgen hier die op zoek waren naar Nederlandse visproducten:)

    • Dirk Dutch Snacks zegt op

     Afgelopen maandag 13 juli hadden wij alweer de derde Hollandse Nieuwe Haring Party
     hier in Chiang Mai en evenals de twee vorige jaren,was het ook deze keer een groot succes.
     Dirk Dutch Snacks.

  • Henri zegt op

   Beste Pim,

   lijkt mij handig wanneer je weer in Hua Hin bent dat je laat weten, via deze site, waar wij die heerlijk verse haringen kunnen kopen.

   alvast bedankt
   H

 2. Jeanine zegt op

  Hoi Pim. Wij ver lijven van november tot maart ook in Hua Hin. Kun jij mij vertellen waar jouw vishandel zich bevind? Dan komen wij beslist een keer een haring bij je happen. Ook wij zijn rasechte Haarlemers een hebben een winkel op de grote markt gehad.Dus de naam Jos lijnzaat klinkt ons als muziek in de oren. Groet, Jeanine

 3. klaas klomp zegt op

  Leuk stuk Pim, en van harte gegund.
  groetjes klaas en Nanda

 4. Yuundai zegt op

  Ik denk, nee ik weet zeker dat PIM er ALLES aan doet om de hoogst haalbare kwaliteit in Thailand op de markt én aan de man te brengen. Maar 10.000 km van Nederland is het zelfs voor PIM onhaalbaar om zijn geïmporteerde haring met de zelfde kwaliteit te bieden als de prijswinnaar, SIMONES, een goede bekende van mij,
  Ook nog eens HÓÉ de haring uiteindelijk op je bordje komt is het nog een hele kunst. Ook met vaak Thaise medewerkers/personeel om uiteindelijk een eetbare haring aan de klant te serveren is en blijft dus een hele kunst!
  Ik wéét zeker dat PIM er alles aan doet, maar is ook afhankelijk van vele factoren die vaak niet beïnvloedbaar zijn.
  PIM succes met je MISSIE!!

 5. jasmijn zegt op

  Pim je schrijft:”Nu nog een manier zien te vinden dat de invoer aan kosten kan beperken .
  Dat is een verhaal apart.”

  Onlangs las ik een artikel of een ander forum, dat de invoer van haring via Hongkong naar Thailand (FOB Hong Kong) neerkomt op 50 baht…Minimum afname 500 stuks..
  Misschien een suggestie om dat te doen, want dan zal de verkoop prijs zeker zakken voor Thailand….

 6. Pim zegt op

  Jasmijn.
  Ik heb dit via een ander ook gelezen.
  Deze had erop gereageerd en geen antwoord op gekregen .
  Degene die dat verhaal de wereld heeft ingebracht dacht zeker zijn slag te kunnen slaan met misleiding.
  Er staat het vervoer per haring volgens hem, niet dat die haring erbij zit .
  Al zou er wel haring bijzijn wie zegt dan wat voor haring, zeker geen 1e klas maatje wie weet 1 bakbokking dat is ook een haring die 52 weken per jaar gevangen wordt dus inkoop weinig kost .
  In ieder geval bedankt voor de reactie .
  Voor die prijs wil ik ze ook wel leveren ,zet de frituurpan of het zuur alvast maar klaar .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website