Hoe overleeft een Thai in Bangkok?

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags:
13 januari 2021

Rama IV road in Bangkok (jaturonoofer / Shutterstock.com)

Wonen en/of werken in een hoofdstad van een land vereist altijd een bepaald gedrag, dat anders is dan elders in het land. Dat is zo in bijvoorbeeld Amsterdam, maar ook in Londen, Parijs, New York en ga zo maar door. Ook Bangkok kent zijn eigen “gedragsregels”. In een artikel in Guru, een bijlage van de Bangkok Post, stond hierover het volgende verhaal.

“Laten we eerlijk zijn … er is een aantal vaardigheden die wij als Bangkokianen niet onder de knie kunnen krijgen. De deur open houden voor de persoon achter ons of een ander, een dame bijvoorbeeld, voor laten gaan, doen we niet, dat zit nu eenmaal niet in onze genen. Daar staat tegenover, dat wij wel degelijk andere talenten hebben ontwikkeld als gevolg van het leven en werken in deze gekke stad. Wij hebben vele vaardigheden, ik noem ik er aantal:

 1. Je leert hoe je het juiste Thaise accent moet leggen op Engels woorden, zodat de mensen je begrijpen, bill is “bin”, Central is “Cen – tan”, salade is “salaat “, motorcycle is “motosai” en natuurlijk 7 -Eleven is gewoon “Sè-wen”.
 2. De wegen zijn een door mensen bedacht concept, maar voor ons niet zaligmakend. Als het ons uitkomt. weten we hoe gebruik te maken van trottoirs en gazons om onze weg ongestoord te kunnen vervolgen.
 3. Je bent bekwaam om op weg naar de Skytrain je blik niet af te wenden van je smartphone en ook teksten te verzenden. In de Skytrain kun je zonder je aan iets vast te hoeven houden gemakkelijk een spelletje Candy Crush Saga spelen .
 4. Je bent bijzonder ervaren in het lospeuteren van de elastiekjes, die strak om de plastic zakjes, gevuld met Thai food, zitten, die je bij de straatstalletjes koopt.
 5. Je weet precies hoe je een rood / paars / grijs briefje moet vouwen om discreet aan een verkeersagent te overhandigen om zodoende uit een penibele situatie te geraken.
 6. Als je iemand ziet wachten op jouw parkeerplaats, dan weet je, dat de juiste etiquette is om nog een telefoongesprek te voeren of je make-up bij te werken alvorens de plaats vrij te maken. Tijdens dat oponthoud blijft je motor vanzelfsprekend draaien voor de airco.
 7. Je begrijpt de nuances van bepaalde gedragingen, bijvoorbeeld:
  • Als een taxichauffeur zijn raam opent en vraagt naar je bestemming, dan weet je, dat hij waarschijnlijk niet van plan is om je te accepteren als passagier.
  • Als je probeert om beleefd te zijn door je netjes in de rij op je beurt te wachten, is er altijd wel iemand, die voor kruipt, want zijn tijd is belangrijker dan de jouwe.
  • Als je in een fastfood restaurant je eigen blad wegbrengt en de rommel op je tafel opruimt, zullen anderen je afkeurend aankijken. Zoiets doe je niet!
 8. Je leert hoe je op een motorfiets, keurig in balans, een grote koffer vervoert, talloze boodschappentassen naar huis brengt of met het hele gezin een uitstapje maakt.
 9. Je kunt werkelijk pingelen over alles, of het nu op een markt is om af te dingen of een lagere prijs te scoren bij het kind, dat bloemenslingers verkoopt.
 10. Je hebt gestopt punctueel te zijn, omdat je het begrip “Thaise tijd” kent. We weten allemaal dat “ik ben op op weg naar je toe” betekent “ik ben nog lang niet zo ver”
 11. Je herkent zonder meer de toeristen, die op weg zijn naar Patpong, Nana of Soi Cowboy.
 12. Maar het belangrijkste is wel, dat je de kunst van geduld hebben verstaat, vier uur vast zitten in het verkeer, een verkoper, die je liever ziet gaan dan komen, enz. Je zou er in deze stad waarschijnlijk gek van worden, als je niet geleerd heb wat “sabai sabai” betekent.”

Bron: Sumati Sivasiamphai, Guru.

Naschrift Gringo: veel van bovenstaande punten zijn voor ons buitenlanders wel herkenbaar. Maar let wel, het is door een Thai geschreven en niet door een altijd maar azijn pissende expat.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 12 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website