Geld stinkt niet

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
10 juni 2017
koersverloop euro versus baht

Het jaar 2008 staat bij velen nog behoorlijk in het geheugen gegrift. Het was de periode dat je meer dan 50 baht voor een euro ontving. Tijden veranderen; de euro is in waarde gedaald ten opzichte van de baht of moeten we stellen dat de baht is gestegen?

Het gemopper van in Thailand wonende buitenlanders barstte los. We zijn er inmiddels een beetje aan gewend geraakt en berusten er in. De euro is weer ietwat stijgende en er is ten opzichte van de Thaise munt van een stabilisatiefase rond 38 sprake.

Valuta koers

Hoe komt een valuta koers eigenlijk tot stand en waarom zie je bijna dagelijks kleine verschillen ontstaan? In feite mag je, heel simpel gezegd, een munteenheid beschouwen als een handelsartikel dat te maken heeft met vraag en aanbod waardoor de prijs tot stand komt. We gaan even voorbij aan een heel grijs verleden toen geld nog nauwelijks bekend was en de ruilhandel floreerde. In een later stadium kwamen edelmetalen zoals brons, zilver en goud als betaalmiddel in beeld als voorloper van ons bankbiljet.

De Gouden Standaard

In 1944 legden 45 landen de basis voor de financiële wereldhandel en stelde men 3 gram goud gelijk aan één US dollar.

Alle overige landen werden aan de dollar gekoppeld en in feite betekende dit dat die landen de benodigde goudvoorraad moesten aanleggen ter dekking van hun munt. Deze zogenaamde Gouden Standaard is inmiddels zeer verouderd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de vrije handel tussen landen explosief tot stand. Sommige landen hielden de afgesproken marge van 10 procent boven of beneden de afgesproken marge tot de dollar niet meer in stand. In 1971 ontbindt de Amerikaanse president Nixon de overeenkomst en koppelt de dollar los van de andere valuta’s.

Vraag en aanbod

Rond 1973 waren de meeste valuta vrijgegeven en werd de koers bepaald door vraag en aanbod uit de markt. Wisselkoersen kunnen bepaald worden door vraag en aanbod maar ook de overheid, financiële instellingen, multinationals, export- en import kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Zo is bij de euro evenals bij de dollar en yen spraken van een flexibele wisselkoers omdat de overheid geen invloed op de koers uitoefent en deze door de markt wordt bepaald. Zo mag je de baht waarop de overheid wel invloed kan uitoefenen en niet zoals velen denken aan de dollar is gekoppeld, een gemanagede munteenheid noemen.

Invloed overheid

Bij de Thaise baht kan de overheid invloed uitoefenen op de wisselkoers omdat dit bepalend kan zijn voor de nationale economie. Dit kan ondermeer het geval zijn als import of export niet in verhouding zijn ten opzichte van het bruto binnenlands product. (BBP) Als producten te duur zijn is er geen markt voor en dat kan leiden tot een lagere economische groei en hogere werkeloosheid.

Populair gezegd: als Thailand te duur gaat worden is het een minder aantrekkelijk land voor buitenlandse gepensioneerden die dan hun toevlucht zoeken in een goedkoper land. Een onstabiele munt, en dat wil ik niet beweren van de Thaise bath, wordt in bepaalde landen geassocieerd met een mogelijke instabiele financiële situatie.

Er zijn nog andere aspecten die op de valutakoers van invloed kunnen zijn. Hoe is het gesteld met de economische groei van een land en hoe ziet de betalingsbalans uit? Kortom hoe kijk je tegen een bepaald land aan.

Voorbeeld

De afgelopen verkiezingen in Engeland en het verlies van de Conservatieven met een wrange nasmaak voor May en haar verminderde onderhandelingspositie betreffende de Brexit deden het Engelse pond met 1½ procent in waarde dalen. Omtrent de euro bestond nogal wat rumoer omtrent een aantal zwakke landen, waaronder met name Griekenland, die de euro geen goed deden.

Tot slot: voor velen is de valutahandel een interessante bezigheid waar dagelijks miljarden in omgaan. Een laatste vraag: zou u beste lezer van dit onovertroffen Thailandblog uw bezit in euro’s willen omwisselen voor de Thaise bath? Ben meer dan benieuwd naar uw mening.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Geld stinkt niet”

 1. ruud zegt op

  Zolang in Thailand het leger aan de macht is, zou ik mijn euro niet omruilen voor de Thaise Baht.
  Ze geven enthousiast geld uit, en blijkbaar teveel, aangezien ze voortdurend over het verhogen van belastingen spreken.
  Dat kan de koers van de Thaise Baht niet ten goede komen.

  Verder hebben ze als ik het goed heb de tekorten van de bankencrisis van zo’n 20 jaar geleden nog ergens op de balans staan.
  En een nieuwe vastgoed crisis lijk onderweg.

  Dus nee.
  Ik houd mij nog maar even vast aan de Euro, hoewel ik de situatie met dat gratis geld in Europa ook niet geweldig vind.
  Op het moment dat die door de ECB opgekochte schulden weer afgebouwd gaan worden (als dat ooit gebeurt) gaan de rentes stijgen en stort de economische groei in Europa weer in.

  Wat er gebeurt, als de ECB die opgekochte schulden nooit afbouwt, is het mij niet duidelijk.
  Waarschijnlijk betekent dat, dat de “rijke” Europese landen meer renten betale op hun staatsleningen en de “arme” landen minder.
  Een constante subsidie van de “rijke” lidstaten in Europa aan de “arme” lidstaten, via de ECB dus.

 2. Albert zegt op

  Wissel alleen per maand Euro’s in ThB wat ik nodig heb!

 3. Jan zegt op

  Iemand met (overtollig) geld (welke valuta dat ook moge zijn) kan zijn geld het beste omzetten in verwerving van grond

 4. Sjaak S zegt op

  Voor zover ik tijdens mijn leerrijke lessen over de nieuwe crypto valuta geleerd heb, zijn er twee dingen die ik te weten gekomen ben….
  De Thai Baht is nauwelijks gestegen, maar de Euro is gezakt en dit niet alleen t.o.v. de baht.
  En het andere is dat de USA al sinds 1971 de dollar niet niet meer door goud gedekt wordt http://buygoldandsilversafely.com/gold/what-really-backs-the-us-dollar/
  dus in feite een geld is dat op beloftes gebaseerd is en die nooit worden ingehouden. De dollar van toen is nu vele malen minder waard.
  Zou ik baht boven Euro verkiezen? Geen ja en geen nee hier. Verspreiden is mijn devies. Als ik genoeg had, dan liever een deel omzetten in cryptogeld, in Euro, Thai Baht en Dollar….ook waarschijnlijk in goud en zilver.

  • Erik bkk zegt op

   Ik las onlangs dat als je niet zolang geleden 1000 dollar had omgezet in bitcoins dat nu miljoenen waard zou zijn.

  • jan zegt op

   zie: Mike Meloney deel 4.
   the biggest scam in history of mankind-hidden secrets of money.
   De video is meer dan 6.000.000 keer bekeken.
   Goede Nederlandse vertaling.
   https://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0
   aanrader !!!!

 5. jan zegt op

  Geld stinkt wel , en niet een beetje.
  De ECB gaat net zolang door met geld in omloop brengen tot ons geld per jaar 2% minder waard word.
  Ga naar ons geld.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief.
  ons geld.nl heeft gesprekken gehad in de 2e kamer over een nieuw geld systeem.

  Van harte aanbevolen voor iedereen : Irma schiffers en
  Ronald Bernard deel 2 onthullingen door insider.
  https://www.youtube.com/watch?v=9MX99tN7-uE

  • Erik bkk zegt op

   Met een inflatie van 2% lost de staat automatisch iedere 25 jaar de helft van zijn staats schuld af. Waar voor dacht je anders dat kapitalistische landen die 2% inflatie als doelstelling hebben? De grondslag van ons kapitalistisch systeem sinds het loslaten van de gouden standaard is gebakken lucht met vertrouwen.

   • Ger zegt op

    Dat aflossen geldt alleen als er begrotingsevenwicht is. De norm is dat EU- landen niet meer dan 3 % uitgeven aan overheidsuitgaven dan dat ze binnenkrijgen , dus elk jaar loopt de staatsschuld meer op. Die 2 procent is dus niet correct.

 6. Erik bkk zegt op

  Zolang je Thaise Baht niet vrij kan overmaken buiten Thailand zou ik nooit al mijn spaargeld om durven zetten. Ooit zal daar verandering in komen met de verdere ontwikkeling van Thailand. Ik kan mij nog herinneren dat hetzelfde probleem ooit heeft bestaan voor de Spaanse peseta en dat is ook allemaal veranderd.

  • jan zegt op

   Aanvulling: Deel 1 is ook te bekijken op vimeo.
   https://vimeo.com/212237317
   Alleen geschikt voor mensen met n sterke maag,echt om misselijk van te worden.
   Ja geld stinkt enorm.

 7. Marco zegt op

  Om ondermeer deze redenen heb ik een Bitcoin wallet aangemaakt, waarmee ik Bitcoins kan kopen vanaf mijn Nederlandse bankrekening.

  Daarnaast ook een wallet aangemaakt, waarmee ik van af mijn Kasikorn rekening Bitcoins kan kopen en verkopen.

  Bitcoins uitwisselen tussen de twee wallets gaat heel snel en goedkoop.

  In de wallet zelf profiteer ik ook nog van de waardetoename van de Bitcoin zelf. Deze was 10 jaar geleden nog €500 waard en inmiddels al… €2.400, waarbij de verwachting is dat deze tot ruim over de €3.000 zal gaan stijgen.

  De Bitcoin is daarmee dit jaar al boven de goudprijs uitgestegen.

  Bedenk hierbij dat de regering of banken in zowel Nederland als Thailand GEEN invloed kunnen uitoefenen op de Bitcoin.

  Antwoord op de vraag:
  In de opzet zoals ik hierboven heb beschreven, zal ik op de momenten dat het gunstig is geld verschuiven naar Baht, Euro of Bitcoin.

  Neemt u eens de tijd om deze uitleg over Bitcoins te bekijken.

  https://m.youtube.com/watch?v=gKC2oelL878

  • loe zegt op

   Vroeger had een tulpenbol ongeveer dezelfde waarde als een grachtenpand in Amsterdam.
   Die hype heeft niet erg lang geduurd en zo zal het met de bitcoin ook aflopen, vermoed ik.
   Ik zou mijn vingers er niet aan branden.

  • Sjaak S zegt op

   Een heel mooie uitleg, deze video! Bedankt voor het plaatsen.
   Vandaag hadden ik een gesprek met iemand over Bitcoin en de altcoin. Helaas zijn er ook veel bedrijven die misbruik van het gebrek aan kennis hierover maken. Ze lokken mensen om bij hun nieuwe superman te investeren. Ik werd ook zo “binnengehaald”, maar omdat ik meer wilde weten ben ik zo op de bitcoin gekomen. Ik heb nooit in die andere iets geïnvesteerd en zal het ook nooit doen. Deze heet Onecoin. Je zult ze niet tegenkomen op coinscap maar ze beloven hun investeerders in 2018 op de markt te komen.

   Pas op voor dit soort bedrijven. Een bedrijf dat cryptogeld alleen maar vanwege de ruilwaarde op de markt brengt is nu eens helemaal niet goed bezig. Alle cryptocurrency die in omloop is, is een BIJPRODUCT van een protocol zoals de blockchain. Het is nooit een product op zichzelf dat zomaar waarde heeft.

   Dit soort filmpjes zijn goud waard!

  • Ger zegt op

   Bezitters van Bitcoins zijn te vergelijken met deelnemers aan een Ponsi-geval. Hoe meer het bekend wordt hoe meer vraag er naar komt. Dus mensen met een Bitcoin hebben er belang bij dat de vraag naar Bitcoins toeneemt zodat de koers = waarde toeneemt. Gezien het beperkte aantal Bitcoins en de hype omtrent deze maximalisering willen veel mensen graag meedoen om van de schaarste te profiteren. Dit gaat alleen goed zolang er een grotere vraag is dan aanbod, op langere termijn dan. Na verloop van tijd hebben de mensen het wel weer gezien met de Bitcoin of willen de investering ten gelde maken. Dan krijg je een omgekeerd hype namelijk een progressieve daling van de koers want afnemende belangstelling en groter aanbod dan de vraag. Voor dit moment is het een hype en over een paar jaar is het over. Niet voor niets worden er voortdurend nieuwe cryptocurrencies gecreeërd met het doel in het begin grote koerswinsten te maken. Uiteindelijk gaat het zolang door tot de vraag over is en het in elkaar zakt. Zelfde als de Ponsi-investeringen. Men doet maar wat men interessant vindt maar het is natuurlijk louter gokken op een koersstijging. Ook ik houd daar wel van, maar het is niets iets voor de lange termijn, deze Bitcoins, maar voor dit moment is het wel interessant om te speculeren.

   • Marco zegt op

    Beste Ger, ik begrijp je gedachtegang en die is ook juist, waar het gaat om de aanwas van nieuwe cryptocoins. Echter de techniek en het open karakter van de blockchain en de mogelijkheid om geld te programmeren, daar zit de grote verandering t.o.v. het huidige gecentraliseerde geldbeheer. En daar verwacht ik veel van. Voor nu gebruik ik de Bitcoin om tussen mij wallets transacties te doen.

   • Sjaak S zegt op

    Ger, wat jij nou beschrijft klinkt zo”n beetje dat je de klok hoorde luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.
    Ja, de bitcoin stijgt in waarde wanneer meer mensen kopen, en veel mensen speculeren op deze waarde vermeerdering.
    Maar, sorry, een ponzi systeem is toch wel heel wat anders. Den heer Carlo Ponzi, naar wie het systeem genoemd werd was een Amerikaanse immigrant in de jaren 20-30 in de VS.
    Hij nodigde vriend en iedereen met geld uit bij hem te investeren, waarop hij dan een flinke winst zou uitbetalen. Dit hield hij een aantal jaren vol, totdat de overheid er zich mee bemoeide, mensen het vertrouwen verloren en niet verder investeerden. De winsten betaalde hij telkens van nieuw geïnvesteerde gelden.
    Sindsdien zijn er nog anderen geweest die zoiets deden. De laatste meest bekende hield dat systeem 20 jaar in stand.
    Het grootste ponzi systeem wordt echter door de overheid bedreven en je doet er aan mee, of je het wilt of niet. Schulden die de overheid moet dichten met gelden die daarvoor niet bedoeld zijn. Wij zijn met onze belastingen op alles en nog wat de domme investeerders die deze schulden betalen.

    Natuurlijk kun je aan de bitcoin en de altcoin geld verdienen, maar dat kun je ook bij de handel tussen valuta zoals de Yen, Dollar, Euro enzovoorts.

    Wat 90% echter doet, is dat ze nu bitcoins in grote getallen kopen, maar in paniek willen verkopen wanneer hij in prijs zakt en waardoor de prijs bij het enorme aanbod nog verder zakt. Slimme mensen kopen dan pas en genieten van de lage prijs.

    De bedrijven die jij beschrijft kan ik met naam noemen: Onecoin, Swisscoin, Platincoin en nog een aantal meer. Deze bedrijven maken een cryptocurrency die nu werkelijk nergens anders op gebaseerd is dan op het voorstellingsvermogen van de managers. Ze hebben nul waarde in geldelijke vorm en ook niets daarbuiten. Ze trekken naïeve investeerders aan, verwikkelingen ze in een ponzi systeem, waar roekeloze wervershoof flink wat verdienen en de argeloze investeerders hun geld nooit meer terug zien.
    Er zijn ook tal van bedrijven die 3, 4, 7% rente PER DAG aanbieden als je bij hun met jouw pas gekochte bitcoin gaat investeren. Daarbij maken ze ook handig gebruik van de ongewende handhaving van de bitcoin. Zo ken ik er een waar je met 0,02 bitcoin kunt beginnen en je 30 dagen hebt om 0,05 bitcoin te verdienen. Bij 4% haal je dat ook nooit
    En zo worden mensen voor de gek gehouden.

    Wat achter de echte bitcoin en altcoin zoals Ethereum, Litecoin of Dash staat, zijn mensen, geen bedrijven, die een systeem maken om informatie in welke digitale vorm ook veilig, snel en goedkoop zonder tussenvorm van punt naar punt te sturen. De cryptocurrency is daar slechts een bijproduct van. Niet een op de markt gezette nepmunt.

  • djoe zegt op

   Ja de Bitcoin is al geruime tijd aan zijn opmars bezig. Maar om bitcoin te kopen of verkopen heb je een wallet nodig.

   Welke wallet is eenvoudig in gebruik en tevens veilig ? Verscheidene zijn al beroofd geweest van hun bitcoins wegens onveilige wallet.

   • Marco zegt op

    Beste Djoe, ik kan je wel info geven over de wallets die ik gebruik. Misschien handiger via mail:
    marco@onthulleman.nl

   • Sjaak S zegt op

    Wat mij betreft is coins.co.th. een van de gemakkelijkste. Kijk even hier: https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/bitcoin-retour/
    Daar heb ik de voordelen opgesomd.

 8. Leo Bossink zegt op

  Mijn antwoord op uw vraag aan het eind van het artikel is: spreiden. Dus zowel geld in Europa aanhouden als ook geld in Thailand. Mijn vertrouwen in de euro is niet zo heel erg groot, door de zwakke zuid-europese landen (Spanje, Portugal, Griekenland en in mindere mate Frankrijk). Er hoeft niet zo heel veel te gebeuren en de euro komt in een vrije val. Daar staat tegenover dat het Thaise bankregime niet veel tolerantie kent voor het versturen van geld vanuit Thailand naar andere landen. In feite zijn dus beide munteenheden omgeven met nogal onzekere factoren. Vandaar mijn beleid om het geld over beide landen te spreiden. Als ik niet in Thailand zou wonen, zou ik absoluut geen Thaise batjes kopen.

 9. Sjaak S zegt op

  Redactie, ik schreef vanaf mijn tablet en zie weer eens de meest domme woorden. Superman moet valuta of cryptogeld zijn,

 10. henry zegt op

  Heb al mijn fondsen nsar Thailand overgebracht, deels op belastingsvrije termijnrekeningd ds rest op een EUROrekening, ook word mijn pensioen rechtstreeks op mijn Thaise bankrekeningmgestort.

  Ik woon in Thailand en beschouw het als mijn thuisland, in goede en slechte dagen. Is dus normaal dat he voor mijn kapitaal ook het thuisland is.

  • Ger zegt op

   In Thailand is er een bronbelasting van 15% over ontvangen rentevergoedingen. Wordt deze belasting in je Thaise aangifte inkomstenbelasting verrekend of bestaan er echt belastingvrije termijnrekeningen ? Zo ja bij welke bank ?

 11. Bacchus zegt op

  Waarom je geld in andere valuta dan de Thaise Baht aanhouden als je in Thailand woont? Heeft er iemand ooit wel eens over nagedacht wat er gebeurd met de Euro als Italië Griekenland achterna holt? Of Frankrijk? Of Spanje? Is toch geen utopie! Wat als er meer landen besluiten om uit de EU of Euro te stappen? Finland heeft dit al eens geopperd en in Nederland is het Euro-sentiment ook jaarlijks aan het afzwakken. Met betrekking tot de Euro is een ding duidelijk: Die bevindt zich op drijfzand!

 12. Jan zegt op

  @ corretje
  Het gaat er feitelijk om dat je de waarde van je geld (dat je in bezit hebt) veilig stelt.
  Dat kan in valuta (Eur of Baht of US$) maar verstandiger is om het geld te gebruiken voor aankoop van grond. Grond behoudt in het algemeen zijn waarde en (afhankelijk van de ligging) wordt die waarde alleen maar groter.
  Anderen beleggen in goud… maar dat heeft wat meer risico.
  Grond is altijd de beste belegging geweest (beter dan woningen die regelmatig onderhoud behoeven) 🙂

  • Antonio zegt op

   Helaas is grond kopen in Thailand voor buitenlanders niet mogelijk .
   TonyM

  • Jan zegt op

   Ik weet hoe de situatie in Thailand is…. maar ik schreef in algemeenheden.
   Verwerving van grond op naam van een Thaise echtgenote (als die er is) is een mogelijkheid maar zelf zou ik daar niet voor willen tekenen.

   Grondpercelen aan/nabij de kust zijn het meest interessant (om in te beleggen). Maar (zoals altijd) op alles is een uitzondering 🙂
   Ik veronderstel wel dat aankoop van percelen grond alleen moet worden overwogen als de prijs goed is (dat vereist kennis van het gebied waarin de grond ligt).
   Als dat anders is duurt het vaak erg lang voordat er sprake kan zijn van het maken van winst.

   Vergeet niet dat het onderwerp gaat over het veilig stellen van je bezit aan geld en niet zozeer over het maken van winst.

   Er hoeft maar één goede koper te zijn voor je perceel grond maar als er toevallig (of niet) geen serieuze koper is houdt alles even op. Maar je kan ermee gaan adverteren (dat doet verkopen).

   Hoe aantrekkelijker een locatie hoe sneller een koper wordt gevonden. En soms moet men geluk hebben.

   • Erik bkk zegt op

    35 jaar geleden kocht mijn Thaise vrouw zeer tegen mijn zin een stuk land buiten Chiangmai om later haar familiehuis op te bouwen. De kosten waren toen 10.000 gulden en volgens de Landoffice is de waarde nu rond de 5 miljoen Baht voor alleen het land. Geen slechte belegging dus en we zijn nog altijd getrouwd. Het kan dus wel goed gaan.

 13. Gbr zegt op

  De Thaise bath wordt volgens analisten kunstmatig hoog gehouden. Het wachten is momenteel op een serieuze devaluatie van 30 – 50 procent!!

  GBR

  • Antonio zegt op

   De Thaise munt wordt kunstmatig hoog gehouden dus het zeepbel effect zal wel ff duren daar Thailand een balansoverschot heeft
   Maar het zeepbel effect komt er zeker…..
   TonyM

  • Ger zegt op

   Leg dr leken maar even uit hoe je aan deze wijsheid komt. De economie groeit elk jaar, de export is elk jaar groter dan de import dus er is meer vraag nasr baht dan aanbod.En de Thaise nationale Bank heeft een valutatareserve van ongeveer 200 miljard USD , in vreemde valutas, welke ze kan aanwenden om de Thaise baht te ondersteunen als deze te zwak wordt, dit opbouwen was een resultaat van de crisis in 1997 om weer een devaluatie te voorkomen. Dus de baht zal sterker worden. Want de overheid kan niet ingrijpen want heeft geen gewenste middelen daarvoor.

 14. Theo van bommel zegt op

  Beste bloggers.
  Over ratings wordt niets geschreven.en dit verbaasd mij.niet dat deze zaligmakend
  Zijn maar toch.bv Griekenland heeft junkstatus.het beste is AAA
  Of tewel triple A.er zijn verschillende gezaghebbende kantoren welke de ratings
  Openbaar maken.FITCH is een hele grote in de wereld.
  Waarmee alle financiële instellingen rekening mee houden
  Als je wilt weten hoe de Thaise bath ervoor staat vraag dan de ratings ervan op.
  Wellicht krijg je dan rode oortjes.de financiële wereld. Heeft altijd blijk.
  Veel succes
  Theo

 15. chris zegt op

  De overgrote meerderheid van mensen (Thais, expats) laat zijn koopgedrag of het nu om huizen, juwelen, vakantieland, emigreren of dagelijkse boodschappen gaat niet of helemaal niet afhangen van welke wisselkoers dan ook. Tenzij het om veranderingen van honderden procenten per jaar gaat zoals in Zimbabwe. Een hele kleine minderheid is er dagelijks mee bezig. Hun financiele succes berust op zoveel factoren dat zij die zelf niet in kunnen schatten. Het is niet en niet minder dan een loterij en daar doen veel meer mensen aan mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website