Over gekken en dwazen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column
Tags: , ,
21 februari 2012

Einstein

Terwijl heel Nederland de adem inhoudt voor onze prins Friso -haalt ie het, of haalt ie het niet?- gooi ik weer eens mijn armen in de lucht en roep “vergeef hen heer, ze weten niet wat ze doen”.

U, oh lezer, trekt nu ongetwijfeld een wenkbrauw op en denkt ‘wat is er nu weer aan de hand in Taailand?’ Dat zal ik graag vertellen. We zitten nu al weer een half jaar opgescheept met een regering waarvan de kabinetsleden bij elkaar gegraaid zijn door onze man in Dubai, Thaksin Shinawatra. De zwaarte van de portefeuilles die zij in hun schoot geworpen kregen, was gebaseerd op de mate van loyaliteit jegens Thaksin en niet of de desbetreffende persoon de beste kandidaat was voor de job.

Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de overstromingen van het afgelopen najaar, waar de kersverse minister van Wetenschap en Technologie (nota bene) op het geniale idee kwam om een paar honderd trekschuitjes op te trommelen om die het water richting zee te doen stuwen. Elke kleuterschool leerling snapt dat zo’n potsierlijke actie niets helpt.

Van de week kwam de kersverse minister van Onderwijs, mijnheer Somchai, ineens in het nieuws met de aankondiging dat voortaan de leerlingen de prestaties van hun leraren moeten gaan beoordelen en dat eventuele salarisverhoging dan wel promotie af zou hangen van die beoordeling. Als dat werkelijk gaat gebeuren krijg je dit soort stuaties in het klaslokaal:

Leraar: “Somsak, ik heb je al drie waarschuwingen gegeven. Ga maar wieberen en meld je bij meneer Ekachai”.

Somsak: Prima, als jij de rest van je leven voor dat hongerloontje wil blijven werken. Ik ga al…”

Leraar: “Somsak, nee, zo bedoelde ik het niet. Kom terug Somsak, alsjeblieft, neeeee!!

Maar dit expert op het gebied van onderwijs had nog meer pijlen in zijn koker om het belabberde onderwijsniveau enigszins op te krikken. “Monday, English Day” een idee van zijn voorganger; die de maandag had gekozen als dag waarop alle Thaise kinderen zoveel mogelijk in het engels met elkaar moesten communiceren, dat ging hij afschaffen. Volgens de minister druiste het spreken van een vreemde taal in tegen de menselijke natuur….Dat vind deze minister echt. In dezelfde adem kondigde hij aan 5000 leraren Chinees uit China te ‘importeren’ om in Thailand Mandarijn te geven op scholen. Chinees is kennelijk geen vreemde taal en in China is ook niet iedereen als een gek Engels aan het leren.

Deze man krankzinnig noemen zou een belediging zijn voor elke krankzinnige.

De afgelopen week bleek ook Plodprasop -of tugboat fame- weer losgelaten uit de gesloten inrichting, in de volksmond ook wel Government House genoemd, en hij kondigde aan dat deze regering er een stuwdam bij gaat bouwen. De plannen voor de dam liggen er al dertig jaar, maar het daadwerkelijke bouwen is er nooit van gekomen omdat de lokatie van de beoogde dam precies boven een actieve seismische breuklijn ligt. Een kleine aardbeving zou dan al genoeg zijn om de stuwdam te doen springen en de daaropvolgende catastrofe zou de overstromingen van afgelopen jaar als een nietig ongemak reduceren.

Boeit niet, die breuklijn, volgens de minister. Waarom die dam dan niet ergens anders bouwen? zult U, oplettende lezer zich afvragen. Nou dat ligt zo. Om de beoogde dam te kunnen bouwen moet er eerst 60.000 rai aan teakbossen omgehakt worden -een rai is 1600 vierkante meter- en de prijs van teakhout is astronomisch hoog. Voelt U ‘m, beste lezer?

Het hele idee om de bouw van de dam te laten doorgaan is gebaseerd op de uiterst lucratieve verkoop van teakhout en de daarmee gepaarde miljoenen die enkele machtige figuren in de regering daar mee gaan verdienen.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is kwam airhead Yingluck Shinawatra, onze premier en de zus van, nog even met haar bevallige bekkie op tv, om iedereen even gerust te stellen door te melden dat de drie Iraniërs die opgepakt waren nadat zij hadden geprobeerd dingen op te blazen met zelfgebouwde bommen, zeker GEEN terroristen waren.

Nee, natuurlijk waren het geen terroristen. Het waren gewoon drie fun-loving Iraniers die elkaar gezellig hadden geholpen met elkaars bommaak huiswerk. Kwajongens eigenlijk. Hey, we zijn allemaal jong geweest.

Einstein had gelijk: Het enige verschil tussen genialiteit en stupiditeit is dat stupiditeit geen grenzen kent…


» Laat een reactie achter


43 reacties op “Over gekken en dwazen”

 1. Gringo zegt op

  Mooi verhaal, Cor!
  Ik wil dat aan een Engelsman vertellen, maar zit met een goede vertaling voor “ga maar wieberen”. Ik kan wel zeggen “please go” of “f.o” maar dat dekt de lading niet. Jij als Engelse leraar op een Thaise school hebt daar vast wel een mooie uitdrukking voor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • cor verhoef zegt op

   Haha, Gringo, “wieberen”, ik zou het vertalen als “get your ass outta here”. Dat zeg ik namelijk in dit soort gevallen 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Cornelis van Kampen zegt op

  Cor, geweldig verwoord. Dat soort artikelen mag ik graag zien op het blog. Dat geeft aan dat deze samenleving nog een lange weg te gaan heeft voor dat ze ooit ons niveau kunnen bereiken. Mensen als ik die al jaren lang hier wonen mogen geen kritiek hebben op deze samenleving. Toch houden we van dit land. Zal het ooit nog goedkomen? Ik denk dat ik het niet meer zal meemaken. Misschien mijn Thaise kleindochter van zeven jaar. Maar dat zal ook wel een droom zijn.
  Misschien haar kinderen?
  Cor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • cor verhoef zegt op

   Ik heb daar hele dubbele ideeen over over. Ik wil niets liever dan in een land wonen waar een volk logisch nadenkt, zonder corruptie en zonder griezelige zakkenvullers die de status quo willen behouden, maw, een bevolking die opkijkt tegen assholes omdat ze de juiste achternaam hebben (ik stel het allemaal een beetje simpel nu)
   Een Thaise maatschappij, waar dingen wat eerlijker verdeeld zijn en er werkelijk justice for all is, nee dat maken wij en onze kinderen niet meer mee, ben ik bang.

   Aan de andere kant denk ik ook dat Europa, en Nederland dus, voldoende stof oplevert, om een vernietigend artikel te schrijven over de stand van zaken daar.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Hans Bos (redactie) zegt op

  Cor, ga zo door!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Chang Noi zegt op

  Tsja je kunt er grappen en grollen over maken, maar hoe langer je hier woont en hopelijk de Thai way of life meer en meer begrijpt kom je tot het inzicht dat veel zaken eigenlijk in en in triest zijn. Toch hoop ik niet dat Thailand ooit “ons niveau” bereikt want ook daar is het vaak in en in triest gesteld.

  Een vriend van besloot na ruim 10jaar in Thailand te hebben gewoond en gewerkt dat hij er niet meer tegen kon en is met zijn hele Thaise gezin terug naar Europa gegaan.

  Kijk wij als gasten van dit land kunnen gewoon weg gaan, de meeste Thai zijn veroordeeld tot levenslang.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • cor verhoef zegt op

   @Chang Noi,

   Daar heb je helemaal gelijk in. De (meeste) Thai hebben levenslang. Voor mij persoonlijk geldt dat de geneugten nog steeds veel talrijker zijn dan de frustraties. Desondanks ken ik ook mensen die gillend naar hun land van herkomst zijn gevlucht.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. cor verhoef zegt op

  @hans, een open inrichting? Nu je het zegt…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. cor verhoef zegt op

  Net wanneer je denkt dat het niet gekker kan, wordt het nog gekker: de Thaise politie denkt nu dat de mysterieuze stickers die overal in BKK opgeplakt waren, er toe dienden om de vluchtroute van de Iraanse bommengooiers te markeren na een eventuele aanslag.

  Morgen lezen we waarschijnlijk dat de Thaise politie overal verdachte broodkruimels heeft gevonden.

  Nee hoor, een hele geruststelling dat de Thaise cops deze zaak aan het uitspitten zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Fluminis zegt op

   Als er geen geld valt de verdienen is de Thaise politie net een stel kleuters die niets kunnen. Maar als er wat bathjes aan het einde van de regenboog liggen dan rukt het hele corps uit en volt er echte actie (het hele corps rukt ook uit als mensen aan hun bijverdiensten komen maar dat terzijde).

   Trouwens levert dat Teak hout geen miljoenen baht op voor sommigen maar eerder miljarden bahtjes.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • nok zegt op

    Er valt genoeg geld te verdienen voor de thaise politie, ze willen het alleen niet doen. Zonder helm rijden, geen goede verlichting, geen richtingaanwijzers gebruiken, te snel rijden, fout parkeren ik zou binnen een dag zo 1000 bekeuringen kunnen uitdelen in Bkk. Waarom ze dat niet doen weet ik niet, zal ergens anders wel makkelijker te verdienen zijn denk ik.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Johnny zegt op

  Mooi verhaal, doch Thailand zit er maar mooi mee. Het mag zeker geen Nederland worden, maar je kent die mop toch wel?

  ” Als je ooit een hersentransplantatie nodig hebt, moet je altijd voor Thaise hersens kiezen, die zijn namelijk weinig gebruikt “

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Trienekens zegt op

  Ja jammer van dit prachtige land. Het gebrek aan goed onderwijs maakt veel kapot.
  Ik heb inmiddels genoeg thai ontmoet om te weten dat het zeker niet aan de inzet ligt of het gebrek aan intelligentie. Maar veelmeer aan de bagage die ze meekrijgen en het probleem om kennis te verwerven als je van een minimum inkomen moet rondkomen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • anthony zoeteweij zegt op

   de leraren van een basis school verdienen ca. 30000 bath per/m dat noem ik niet minimaal
   Anthony.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • dick van der lugt zegt op

    Beste Anthony,
    Weet je dat zeker? Dan zouden ze aanzienlijk meer verdienen dan de ambtenaren met een bachelor’s graad van wie de salarissen onlangs zijn opgetrokken.
    Ik meen ook gelezen te hebben dat het startsalaris van een politieagent 8.000 baht per maand bedraagt.
    Misschien kunnen andere bloglezers wat (geldelijke) licht op de zaak laten schijnen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • anthony zoeteweij zegt op

     mij zijn 3 leraren Eng. bekend die op een basis school werken die 30000 bath verdienen
     het zijn wel expats
     anthony

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • cor verhoef zegt op

    @Anthony Zoeteweij,

    Waar heb je dat verhaal vandaan? Ik werk al tien jaar in het onderwijs in Bangkok en weet dat Thaise leraren en leraressen tussen de 9000 (beginsalaris) en 26000 (na 30 dienstjaren) baht verdienen. Voordat je iets post hier, graag even checken of je geen onzin uitkraamt. Dat zal door iedereen op prijs gesteld worden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Johnny zegt op

    Beste Anthony,

    Ik denk dat jij abuis bent. De farang leeraren kunnen naar gelang hun werktijden rond de 25k verdienen in het basisonderwijs en iets meer op het middelbaaronderwijs, vanuitgaande dat zij op een Staatsschool werkzaam zijn. Particuliere scholen zouden wel eens flink meer kunnen betalen.

    Een Government Officer begint vandaag aan de dag voor zo’n 8.000 bath/maand en heeft geen pensioenregeling meer. Het maximumloon in deze functie haalbaar is zo’n 28.000 bath bruto. Vroeger kregen ze 2 jaar NIKS, althans 2.000 bath/maand. Wil je meer verdienen, dan moet je zorgen dat je High rank Government Officer word ( directeur bv ) dan kom je in een andere schaal en het begin salaris is ongeveer 40.000.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Sir Charles zegt op

   Het Thaise onderwijssysteem berust naar mijn bescheiden mening feitelijk op 3 pijlers namelijk: de familie, het boeddhisme en het koningshuis. (in willekeurige volgorde)

   Hier niet mee badinerend gezegd willen hebbende dat daarmee Thailand een achterlijk land is integendeel maar wil het meedoen in de vaart der volkeren het onderwijssysteem danig veranderd moet worden -let wel- zónder die 3 pijlers af te willen nemen haast ik me er bij te zeggen want de Thai moet ook Thai kunnen blijven.

   Overigens is die bescheiden mening eerlijkheidshalve niet helemaal van mezelf, vraag me niet naar een link, heb het ooit eens gelezen van een Thaise criticus die zijn mening ventileerde in de BangkokPost.

   En ach alles heeft z’n tijd nodig.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Johnny zegt op

    Beste Charles,

    Ik zou hier wel het e.e.a. neer kunnen zetten, maar ik heb al zoveel geschreven over dit onderwerp. Deze 3 zaken zouden idd buiten het onderwijssysteem gehouden moeten worden, althans niet meer in de huidige vorm. Daarnaast zouden nog zoveel andere systemen ingevoerd moeten worden en ook de ouders moeten hierbij een rol spelen. MAAR… persoonlijk denk ik niet dat het een haalbare kaart is, want je veranderd niet zomaar de instelling van een hele natie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • dick van der lugt zegt op

    Verbetering van het onderwijs is niet alleen tijdrovend, maar is ook zeer moeilijk te beïnvloeden door de overheid.

    ‘Uit onderzoek is bekend dat het leerresultaat voor 25 procent wordt bepaald door de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast kan de school enige invloed uitoefenen op de houding van de leerling tegenover de school, die voor 20 procent verantwoordelijk is voor verschillen in leerprestaties. De overige factoren zijn niet beïnvloedbaar door de school (intelligentie, thuissituatie, motivatie).’

    Bron: R. Standaert & F. Troch, Leren en onderwijzen. Inleiding tot de algemene didactiek. Leuven/Amersfoort 1990.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • cor verhoef zegt op

     @Dick,

     Ik geloof dat best, maar zolang het ‘no fail system” gehandhaafd blijft kun je hervormen wat je wilt, alles zal bij het oude blijven. Er is voor leerlingen geen enkele incentive om daadwerkelijk aan de studie te gaan, omdat ze weten dat ze toch wel slagen, ondanks afgrijselijke cijfers. De idiote uitspraken van bewindslieden zijn een direct resultaat van een onderwijssysteem wat volkomen failliet is.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Dick van der Lugt zegt op

      Dat zou al een goed begin zijn, Cor. Als dan gelijk het gebruik van het betalen van tea money wordt afgeschaft en bestreden, zijn al 2 stappen in de goede richting gezet.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • tino kuis zegt op

      Om nou idiote uitspraken van bewindslieden te koppelen aan slecht onderwijs gaat wat ver. Ik houd het liever op gewone ordinaire domheid. Dat het onderwijssysteem hier volkomen failliet is bestrijdt ik. Er zijn veel bar slechte scholen, middelmatige scholen en zeker ook een aantal redelijk goeie. Het “no fail system” is beroerd (op een mnnikkenschool, waar ik les gaf, moest ik altijd de hoogste cijfers geven, ik ben er maar weg gegaan) maar, zoals Dick al schreef, andere factoren zijn veel belangrijker waarbij het opleidingsniveau van de ouders het belangrijkst is. Een kind van goed opgeleide ouders op een slechte school doet het gemiddeld beter dan een kind van slecht opgeleide ouders op een goeie school. Ik vind dat je ook rekening moet houden met de historische ontwikkeling van het onderwijssysteem en die ontwikkeling gaat nog steeds door. Ook Thais vinden het onderwijssysteem voor (veel) verbetering vatbaar. Lees:
      Education& Knowledge in Thailand, The Quality Controversy, Alain Mournier et all., Silkworm Books, 2010

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • cor verhoef zegt op

       Dat de ontwikkeling van het onderwijssysteem doorgaat klopt, maar het is een achterwaartse ontwikkeling. De nieuwe minister van onderwijs bijvoorbeeld wil tea money legaliseren door het “donation” te noemen. Het “no fail” systeem, werd pas 15 jaar geleden ingevoerd, zogenaamd om de stress bij leerlingen weg te nemen (en en passant daarmee ook de stimulans bij de leerling om af en toe eens een leerboek open te slaan)
       De gratis computer tablets voor Prathom studenten zijn niets anders dan een populistische soundbite om stemmen te winnen, aangezien niet is doorgedacht bij dit idee door er bijvoorbeeld aan te denken om eerst de leraren op het platteland te trainen in het gebruik van die dingen. Veel leraren in de Isan denken dat Facebook een gezichtscreme is. Ik kan een boek schrijven over die “ontwikkeling” die jij meent waar te nemen. Een zwartboek,

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
       • cor verhoef zegt op

        Hans, dat de invoering van het ‘no fail’ systeem, met de beste bedoelingen gebeurd isbetwijfel ik niet (het leren stressvrij maken). Dat gebeurde ook in een tijd dat er nogal wat jonge Japanners van daken sprongen omdat zij de prestatiedruk niet aankonden van het moordende Japanse onderwijssyteem, waar alleen de beste universiteit goed genoeg was.
        Wat de Thais destijds niet beseften was dat het arbeids / studeer-ethos in Japan wel van een andere aard was / is dan de Thaise Sanukversie van studeren. Wanneer ik leerlingen vraag twee PAGINA’s te lezen voor de week erop is het gezucht, gesteun en tandengeknars niet van de lucht. Er zijn in dit land nog steeds hele volksstammen die menen dat je van lezen hoofdpijn krijgt. Dus Thailand kon het zich eigenlijk helemaal niet permiteren om het ‘fail’ systeem afte schaffen omdat het nivo van het onderwijs al zo bedroevend laag was. En het is er, in tegenstelling tot wat Tino beweert, de afgelopen tien jaar bepaald niet beter op geworden.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • tino kuis zegt op

         Cor,
         Citaat uit bovengenoemd boek( “Education etc”) pag. 58 “In conclusion, Thailand’s education has certainly made outstanding achievements in a relatively short time. Yet, it still has a long way to go to improve the quality of education across the board.” Pag. 45: ” (Thailand) has the same problems of quality………despite impressive progress and an honourable ranking among countries at the same level of development……and compared with other counties with the same level of income….educational achievements seem to be more evenly distributed between the social classes….” (World Bank 2006).
         De kwaliteit van het Thaise onderwijs is slecht maar niet slechter dan “soortgelijke” landen. En er is vooruitgang. We hebben allebei een beetje gelijk. Blijf er aan werken, je komt over als een goed-gemotiveerde leraar. Geef ze een heel boek te lezen en vergeet het gezucht en gesteun. Doen ze het niet, geef dan ze een 0. Jij bent de leraar. Protesteert de khroe jai, haal dan je schouders op. Je loopt wel het risico weggestuurd te worden, zoals ik nu 2 jaar. Overgaan is een beslissing van alle leerkrachten samen, daar ben je niet (alleen) verantwoordelijk voor.
         Mijn zoon van nu 12 deed het niet goed in Pathom 1. Ik wilde dat hij bleef zitten (hij was een erg vroege leerling). Dat kon niet want gezichtsverlies voor school en ouders. Daar heb ik nog spijt van.

         VA:F [1.9.22_1171]
         Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Johnny zegt op

  Ach mijnheer Geleijnse, ik zou er niet zo zwaar aan tillen, dat doet de Thaise regering namelijk ook niet. De originele mop ging niet over Thaise vrouwen en was slechts luchtig bedoeld. Ik mocht deze mop jaren geleden horen van een Thai, die er ook niet moeilijk over deden. Als de mop denigrerend was bedoeld, had ik deze zeer zeker niet op dit blog geplaatst.

  Mochten er nog meer mensen zich storen aan deze mop, dan verzoek ik bij deze aan de reactie om deze mop te verwijderen.

  dank U wel

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. ruud NK zegt op

  Een hele mooie uitspraak van de Public Health minister Wittaya Buranasiri kwam ik 16 febr. tegen in een artikel van Pichaya Svasti naar aanleiding van een Wet voor Dierenberscherming. Hij was tegen de wet en dat verdedigde hij met: Deze wet is erg nieuw voor Thailand en vroeg om hier nog eens goed over na te denken. Echt een minister met visie.

  Hij had beter kunnen bellen. T. wat vind jij ervan??

  er staan nog wat meer van deze lachwekkende uitspraken in het artikel van andere ministers.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. Cornelis van Kampen zegt op

  Nog even over het maand salaris van onderwijs personeel.
  Ik heb zelf ook les gegeven op een Thaise school en daarna op speciaal onderwijs
  van wat oudere die voor hun beroep wat meer de Engelse taal wilde leren
  Zover ik weet is het basis salaris (zelfs op een particuliere school) achtduizend Bht.
  Mijn overburen zitten ook in het onderwijs. Hij is manager van een school van tweeduizend leerlingen. Hij verdiend veertigduizend Bht. Zijn vrouw verdiend na veel
  bijstudie twintigduizend Bht. Dus samen zestigduizend.
  Huis niet afbetaald. Twee auto’s niet afbetaald enz.
  Iedereen mag er verder over nadenken, het is wel de middenklasse in Thailand.
  Uiteindelijk komen ze er wel als ze ouder worden, maar de pensioen voorzieningen
  worden afgekocht en dan? Betalen voor studie van de kinderen? Er zal wel een oplossing zijn. Zij kennen toch iedereen bij het onderwijs. Of die er nog zijn als ze hun niet meer nodig hebben is de vraag.
  Cor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. jogchum zegt op

  Ik denk dat al die Nederlanders die veel kretiek hebben op het onderwijs in Thailand zellf
  niet beseffen of weten wat er dan zo al veranderd zou moeten worden.

  Heb zelf een meisje van 8 jaar en zij leert nu al engels op haar school.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. jogchum zegt op

  Ook in NL waar het onderwijs dan zo goed is komt het systeem van ”no faiil” soms ook voor.

  Zie de HBO ””Holland-in” waar ook leerlingen het diploma kregen zonder dat ze de juiste cijfers hadden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • cor verhoef zegt op

   Ja, ik las dat gisteren tot mijn grote verbijstering ook. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat hoger onderwijs ook voor Henk en Ingrid toegankelijk moet zijn. Althans, volgens bepaalde politici. Niks mis mee, met die zesjes-cultuur…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • dick van der lugt zegt op

    De reden waarom HBO-opleiding Inholland (niet Holland in) diploma’s cadeau gaf, heeft te maken met de wijze van financiering van het hoger onderwijs. Een opleiding wordt gefinancierd op het eindresultaat; de subsidie wordt verleend op basis van een behaald diploma en gaat uit van een studieduur van 4 jaar.

    Wanneer studenten langer dan 4 jaar studeren, kosten ze de opleiding geld. Wanneer ze vanaf het tweede jaar (na de propedeuse) de school voortijdig verlaten, ontvangt de opleiding geen cent.

    Voor het eerste jaar geldt een aparte regeling. Wanneer studenten dan afhaken, ontvangt de opleiding niettemin 1,3 jaar subsidie.

    Veel opleidingen kennen daarom een zogeheten BNS, een bindend negatief studieadvies. Wanneer een student in het eerste jaar niet een bepaald aantal punten haalt, mag hij zijn opleiding niet vervolgen.

    Het gesjoemel van Inholland (waaraan een eind is gemaakt) en het no-fail systeem in Thailand kun je niet vergelijken. Inholland was (hopelijk) een incident, het no-fail systeem in Thailand is structureel.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 14. jogchum zegt op

  Cor verhoef,
  Het waren geen studenten uit de zesjes-cultuur. Gemiddeld een zes voor je examen is
  genoeg. Nee, het was een vorm van corruptie. De HBO ”Holland-In”’ ontving voor iedere student die zijn diploma haalde een som geld.

  Nog even een vraag….hoeveel studenten halen op die particulieren-scholen die volgens U
  dan zo goed zijn hun diploma? Ik meen me teherinneren dat U het gisteren had over de
  school in Bangkok de ”’Patana-school”” waar het inschrijf geld 120.000 bath is en vervolgens
  voor 2 semisters 800.000 bath. Eerlijk gezegd weet ik niet eens wat het woord ”’Semisters
  betekend.

  Is het niet zo dat bijna alle ouders veel te veel eisen stellen voor hun kroost zonder dat ze
  zich afvragen of hun kind daar wel de juiste hersenen voor heeft?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. cor verhoef zegt op

  @jogchum,

  Ik beweerde niet dat die studenten allemaal een zes hadden. Wat ik bedoel is dat NL is verworden tot een land waarin de zes de norm is. Het cijfer voor de middelmaat. De voldoende. Meer hoeft niet, want stel je voor dat er iemand boven het maaiveld uit steekt.

  Verschil met Thailand is wel dat de directie van Holland In op het matje geroepen is en dat de zaak alle voorpagina’s gehaald heeft. In Thailand zou het de voorpagina’s halen wanneer een school als corruptie-vrij uit de bus zou komen

  Verder had ik het niet over particuliere scholen, maar over Internationale Scholen. Die zijn over het algemeen alleen maar te betalen door ouders die een diplomatenpost hebben, zakenlui, expats met een hard-posting salaris en andere kapitaalkrachtige kapitaalkrachtigen. En reken maar dat daar goed onderwijs gegeven wordt. De ouders van de leerlingen die daar studeren nemen, gezien de hoogte van het schoolgeld, geen genoegen met ondermaats onderwijs.

  Ik weet niet of ouders te hoge eisen stellen. En wat zijn “te hoge eisen”? Vergeleken met wie of wat? Geen idee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 16. jogchum zegt op

  Cor verhoef,
  Wel geef dan maar een antwoord op mijn vraag hoeveel van die studenten op die inter-nationale scholen de eindstreep niet halen. Dat het onderwijs daar goed is gezien het prijskaartje dat er aanhangt wil nog niet zeggen dat elke leerling ook beschikt over de juiste
  hersenen toch?

  Ik bedoel met tehoge eisen stellen van zeer rijke ouders voor hun kinderen vaak wel eens
  op een teleurstelling uitloopt als blijkt dat hun pupil vroegtijdig de school moet verlaten
  zonder het gewenste diploma.
  Overgens komt dit onder alle lagen van de bevolking voor.

  Thailand heeft net zo als NL ook mensen nodig bv in de verzorging.
  Het is verweg teverkiezen om laag te-beginnen en langzaam op te-klimmen dan andersom

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 17. cor verhoef zegt op

  @Jogchum,

  Ik weet niet waar je de informatie vandaan hebt dat ik al die gegevens die je van me eist -zo komt het op mij over- geschreven heb op mijn handpalm. En al zou ik het wel weten denk je nu werkelijk dat ik die gegevens aan JOU hier zou verklappen? Da’s 1

  Volgende punt wat je aanhaalt. Te hoge eisen van ouders. Leerlingen die aan een Internationale school willen studeren moeten toelatingsexamen doen. Wanneer die scholen iedereen die maar betaalt zouden accepteren zou het nivo van dat onderwijs drastisch achteruit hollen. Denk je ook niet? Dus rijke ouders kunnen nog zo hard dromen van een carriere als hersenchirurg voor hun kroost, als hun kroost het niet trekt dan trekt hun kroost het niet en komen ze nooit en te nimmer op die school terecht.

  Kun je me een beetje volgen? Ik vraag het maar even.

  Ik wil niet lullig doen of zo, maar volgens mijn bescheiden mening ben je niet iemand die verder denkt dan zijn neus lang is. Het bovenstaande wat ik hier schreef lijkt me allemaal vrij logisch. Exponent van de zesjes cultuur misschien?

  Have a nice day

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 18. jogchum zegt op

  Cor verhoef.
  Je schreef….in thailand zou het de voorpagina’s halen wanneer een school als corruptie-vrij uit de bus zou komen.

  Wel als ik op zo’n corrupte school of andere instelling mijn brood moest verdienen dan pakte ik gelijk mijn biezen.

  In Nederland hebben we immers het spreekwoord…..

  ”””’Wie met teer om gaat wordt door teer besmet”””’

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • cor verhoef zegt op

   Je impliceert dus dat ik corrupt ben?

   Jogchum, maak je geen zorgen. Gezien de vederlichte intellectuale bagage die je met je meetorst is de kans vrij klein dat je ooit op wat voor educatieve instelling aangenomen wordt. Persoonlijk zou ik je nog niet eens aannemen om een sandwich voor me te halen aan de overkant van de straat.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Zo is het wel weer genoeg. De discussie wordt hierbij gesloten, voordat deze echt uit de hand loopt. Verzoek tevens aan Jogchum om zich te beperken tot fatsoenlijke reacties, tevens on topic.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website