Het fijnste land om te wonen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
10 mei 2018

Sommige artikelen op dit blog zetten je aan tot nadenken. Als ik het allemaal moet geloven hebben velen die Thailand als definitieve woonplaats hebben gekozen, de hoofdprijs uit de loterij gewonnen. Heerlijk klimaat, geen rompslomp aan je hoofd, mild belastingklimaat, lage prijzen, cultuur en niet te vergeten een jonge lieve Aziatische vrouw aan je zijde.

Afgaande op heel wat reacties die ik in de loop der jaren heb gelezen beschouwen velen Thailand als de hemel op aarde. Het moederland blijft echter de kwade pier. Banken zijn uitbuiters die jou niet meer als klant willen accepteren, zorgverzekeraars praat er maar niet over en de Nederlandse belastingdienst …. stop maar. Of het waar is kan ik niet met zekerheid stellen, maar naar mijn bescheiden mening mopperen Belgen heel wat minder. Wellicht zijn ze verstandiger. In gedachten zie ik heel wat zuiderburen al bevestigend knikken.

Het fijnste land

Thailand is een heerlijk land dat ik in de afgelopen 25 jaar veelvuldig bezocht en van het uiterste noorden tot het diepe zuiden heb bereisd. In de Isaan kon ik door het geblaf van de honden de slaap niet pakken en werd wreed wakker geschud door het kraaien van de haan. Vreemd genoeg had ik er ook nog een fijn gevoel bij. Heel wat prettige ontmoetingen en ontelbare leuke dingen meegemaakt waar ik met veel plezier aan terugdenk.

Maar toch; voor geen goud zou ik Nederland willen verruilen voor Thailand. Qua gezondheidszorg staan we in de wereldtop. Vrije meningsuiting staat bij de regering -van welke kleur ook- hoog in het vaandel. Demonstreren: geen probleem. Het blad ‘De Republikein’ kan zonder bezwaar het licht zien. Iedere politieke partij mag haar mening verkondigen.

Koningsgezind of Republikein het kan en mag. Willem-Alexander is een koning die je gewoon met ‘mijnheer’ mag aanspreken en met handelsdelegaties op stap gaat om het bedrijfsleven te promoten.  In welk ander niet Europees land tref je dat allemaal aan?
Binnen de EEG reizen wij zonder enige beperking en kunnen ons binnen al die mooie landen vrij vestigen. En om gewoon even binnen België en Nederland te blijven; Thailand kan toch in de verste verte niet wedijveren met de werkelijk schitterende historische en prachtige steden in deze twee betrekkelijk kleine landen. Zwijg maar over de prachtige andere steden in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en ga zo maar door.

Maar ondanks alles: als de winter haar intrede doet ontvlucht ik Nederland om als het voorjaar zich aandient weer snel huiswaarts te keren.

Voorjaar

Geniet op dit moment van het voorjaar met het schitterend frisse groen. De grootse weiden, ontluikende bomen en kleurrijke bloemen fleurt ook de mensen op. De terrassen zitten bomvol en iedereen zit goed geluimd te genieten van het zonnetje. Mijn gedachten dwalen richting Thailand. Het zal daar wel erg heet zijn, veel te heet. Wat zijn wij in België en Nederland toch bevoorrecht met drie schitterende seizoenen. Het vierde seizoen met sneeuw en ijs laat ik aan mij voorbij gaan want dan is Thailand weer mijn thuisland. Ieder mens is anders, maar waar je ook woont tracht te genieten van het leven want het is voorbij voordat je er erg in hebt. Mopperen waarover ook heeft weinig zin en je vergalt er slechts je eigen leven mee. Elke dag kan een feestdag zijn maar de slingers moet je wel zelf ophangen in welk land ook.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

60 reacties op “Het fijnste land om te wonen”

 1. Pat zegt op

  Een evenwichtige kijk op Thailand en ons eigen land, dit is eerder zeldzaam. Knap!

  Zo zie ik het in ieder geval ook : Thailand is een zeer aangenaam land om te reizen en om te wonen, al durf ik dat laatste niet te arrogant benadrukken omdat ik er nog nooit gewoond heb.

  Anderzijds als je dit land al meer dan 100 keer hebt bezocht, gaande van een week tot 2 maanden, dan mag je wel een mening formuleren vind ik…

  Als je Thailand vergelijkt met Vlaanderen of Nederland, dan kom je tot meer positieve zaken en meer negatieve zaken.

  Ieder bekijkt voor zijn/haar eigen situatie waar het wonen (en hoe lang) het meest aangenaam is.

  Moest mijn privé en professioneel leven het toelaten dan woonde ik 6 maanden in Thailand (van oktober tot maart, maar met Kerstmis wel terug in Antwerpen), en 6 maanden in Vlaanderen (van april tot september).

  • Puuchaai Korat zegt op

   Deze reactie is eigenlijk bedoeld op het stuk van dhr. Jongen, maar ik heb op uw reageer knopje gedrukt en krijg de reactie niet meer naar beneden. Neem mij niet kwalijk.

   Goed om te horen dat er mensen zijn die het in Europa en in Thailand naar de zin hebben. Het beste van 2 werelden combineren. Mooier bestaat toch niet zou je denken. En, als je zonder problemen ook langere tijd op vakantie kunt gaan naar het gewenste land, des te beter.

   Ik moet echter na een verblijf van ongeveer anderhalf jaar in Thailand wel wat kanttekeningen plaatsen bij de benadering van zowel geëmigreerde Nederlanders als van hun Thaise partners door de Nederlandse regering/wetten/uitvoeringsmaatregelen. Terwijl Europeanen ongehinderd naar hun vakantiebestemming Thailand kunnen reizen, in ieder geval voor 30 dagen, is het omgekeerde niet mogelijk zonder de nodige bureaucratie, zelfs tegenwerking heb ik ervaren door de ambassades, die het overheidsbeleid uitvoeren. En hoe dit komt, het zal me een raadsel zijn. Waarschijnlijk heeft de overheid dan een totaal misplaatst beeld van Thaise mensen, of Aziaten in het algemeen. Het verhaal van de schrijver geeft in ieder geval een voor mij vertrouwd beeld. Vriendelijke mensen, prima klimaat en vind ik persoonlijk heerlijk eten, veel keuze ook van buitenlandse keukens. Laten we hopen dat dit soort verhalen ook eens tot de beleidsmakers doordringen, in plaats van altijd diezelfde beelden die je in de media aantreft van zichzelf misdragende toeristen. Dus, om bijvoorbeeld mijn Thaise partner kennis te laten maken met mijn kinderen en kleinkinderen in Nederland, moet er een Schengen visum worden aangevraagd, moeten mijn partner en kinderen vingerafdrukken komen plaatsen in Bangkok, dat betekent al een dag reizen. Moet er een garantieverklaring door een Nederlander ondertekend worden, voorzien van financiële garanties, moet er een reisverzekering met repatriëring geregeld zijn (om er vooral maar zeker van te zijn dat er niet langer dan nodig van de Hollandse gastvrijheid wordt genoten) en moet de Thai ook nog aantonen over voor hen relatief hoge geldbedragen te beschikken om in Nederland uit te geven. En, u raadt het al, er zijn natuurlijk ook kosten aan het visum verbonden. Een hele opgave dus. Wat een contrast als ik zie hoeveel uitgeprocedeerde asielzoekers bijvoorbeeld in Nederland verblijven, ja zelfs panden kraken en de rechter hen rustig de tijd geeft om een ander onderkomen te zoeken. En ik wil niets anders dan dat mijn kinderen met hun stiefmoeder kennis kunnen maken. Laat Nederland toch alsjeblief eens een kortdurend verblijf zonder rompslomp mogelijk maken, net als dat in Thailand en eigenlijk bijna alle landen ter wereld mogelijk is voor Nederlanders.

   Verder vind ik dat die vrije meningsuiting in Nederland onder grote druk staat. Er zijn al politici en kunstenaars vermoord en iedere keer er een nieuwe politieke stroming opkomt waarbij de verwachting is dat er veel mensen op zullen stemmen, door de bestaande partijen gedemoniseerd worden en in een ‘foute’ hoek gezet worden. Politie die de veiligheid niet meer kan garanderen, de voorbeelden zijn er te over. Onder het mom van tolerantie worden er denkbeelden geaccepteerd die glashard ingaan tegen waarvoor decennia politieke strijd is gevoerd, gelijkheid van vrouwen, acceptatie van homoseksualiteit om de belangrijkste te noemen. En een EU die te ver doorgeschoten is in haar bevoegdheden. Een niet democratisch gekozen instituut. Het zal niet voor niets zijn dat Engeland besloten heeft om hier uit te stappen. En de landen die destijds niet zijn meegegaan doen het verrassend goed in Europa, ook economisch. Ook lidstaten van de EU weigeren hun taken uit te voeren. Bijvoorbeeld als het gaat om het opnemen van ‘vluchtelingen’, hoewel ik die term vaak niet passend vind.

   Ik voel me in Thailand, als ik in het centrum van Bangkok loop, veel veiliger dan wanneer ik in de eerste beste Nederlandse plaats van formaat uit de trein stap en de binnenstad in loop. In een metropool met zoveel verschillende nationaliteiten als Bangkok zou je het eerder andersom verwachten. Hoe komt dat toch ? En de manier waarop Thaise mensen omgaan met mensen die hun seksualiteit anders uiten, travestieten of mensen die van geslacht veranderd zijn (door ‘top’ medici), het hoort gewoon in het straatbeeld. Sterker nog, ik merk dat in mijn omgeving die mensen vaak nog een streepje voor hebben in de ogen van de Thai die ik ken. Ook de medische zorg waarvan in Europa zo hoog opgegeven wordt, vind ik hier prima. De afgelopen jaren in Nederland hoorde ik constant van wachtlijsten voor behandelingen, ja zelfs van mensen die als ze zelf geen initiatief hadden genomen om in het buitenland behandeld te worden er niet meer waren geweest. Nou, als ik of een van de kinderen ziek zijn, op een zaterdagavond, gaan we naar het ziekenhuis en worden ze direct geholpen door een kinderarts, wordt er bloed afgenomen, krijgen ze direct de uitslag en de medicijnen krijg je ook gelijk mee. Probeer dat in Nederland eens in het weekend of door de week, buiten de werktijden van de huisarts. Succes ermee. Ik ben dan liever hier in Thailand op medische zorg aangewezen, ook al hebben niet alle ziekenhuizen alle apparatuur in huis.

   Verder houd ik ook nog steeds van Nederland, de seizoenen, het landschap, de fietspaden ha ha. Ik heb tot nu toe slechts 1 fietspad gevonden in Thailand, gelukkig bij mij in de buurt. Het is hier niet aan te raden om te gaan fietsen met alle loslopende honden. Maar je leeft ook in een land waar nog heel veel diersoorten in het wild leven en dat is ook een realiteit waarmee je rekening moet houden. Mijn zoon zag bijvoorbeeld in de dierentuin hier in Korat dat heel veel van de dieren ook in het wild in Thailand leven. Geen wonder dat ze zich zo natuurlijk gedroegen. Wij waren toen zelfs getuigen van een leeuwenechtpaar dat een paringsdans uitvoerde. In Europa nog nooit gezien. Of tijgers die vrijwillig in het water zwommen.

   Dus, Nederland, wordt eens wakker, laat de Thai vrij het land in voor een beperkte periode, ze willen alleen maar op vakantie en zelfs al zouden ze willen blijven, ze zouden een toegevoegde waarde betekenen voor de Nederlandse maatschappij. Ik heb ook nog nooit een werkloze Chinees of Vietnamees ontmoet in Nederland, waar ik ruim 60 jaar heb gewoond. Veel van mijn kennissen zouden graag een keer mee willen naar Nederland, waar ik ze al veel over verteld heb en de koude op de koop toe nemen om er eens een kijkje te nemen, maar dan ook graag weer snel naar hun eigen klimaatje terugwillen. Niets mis mee en ik ben ook geen mensenhandelaar. Want die schijnen er bij de vleet rond te lopen hier en in Europa, maar ik heb er nog nooit 1 ontmoet en ook nog nooit gehoord dat er in Nederland 1 is opgepakt.

   • rob zegt op

    Ik heb laatst in een café hier in Nijmegen een lezing met foto’;s en video’s vertoond over Thailand, en probeer dan over te brengen waarom ik zo houd van dit land. Ik vertel dan over de door Puchaai verwoorde sfeer in hartje Bangkok , en waarom ik, een hoofdsteden-mijder, me daar ook lekker voel, en de tolerantie t.o.v. anders-geaarden. Maar de hollander is denk ik teveel hokjesdenker om dit, als bestanddeeel van het boeddhisme te kunnen bevatten. Wel blijft NL, ieder jaar lelijker weliswaar, (doodgespoten weilanden etc.) het mooiste land ter wereld. Voor mij dan.

   • Martin zegt op

    Inderdaad is uw beschouwing correct. Nederland wordt steeds onplezieriger om te zijn en of te komen. Daarom zou de visa plicht voor Thailand en vele andere landen opgeheven kunnen worden. Nagenoeg geen Thai wil er hier zijn leven slijten en zal vroeg of later terugkeren naar zijn/haar geboortegrond. En, het gebrek of beter de afwezigheid van vrijheid van meningsuiting .in Nederland word erger bij iedere wetswijziging. Een nep asielzoeker c.q. economische vluchteling krijgt hier meer en sneller alles geregeld, dan iemand die aangeeft weer graag naar de eigen Heimat terug te willen keren na een tijdje. Nederland o zo vaak, o zo mooi bezongen (o.a. Wim Sonnevelt, Het Dorp e.v.a.), heeft haar glans en elan verloren. Mogelijk stapt Nederland net als Groot-Brittannië ook uit de EU, voor dat die organisatie van Maoisties beleid uiteenspat. Gegroet een Echte Hollander, die Pim nog persoonlijk heeft gekend.

    • chris zegt op

     Ik geloof dat in de 10 jaar dat ik Thailandblog lees nog nooit zoveel onzin heb gelezen in zo’n kort stukje tekst:
     – Nederland staat in de top 5 van gelukkigste landen ter wereld;
     – de Nederlandse kinderen zijn de gelukkigsten van de hele wereld;
     – de vrije meningsuiting in Nederland staat in de top 3 van de wereld;
     – de corruptie in Nederland is een van de laagste in de wereld;
     – 10 van de Nederlandse universiteiten behoren tot de top 100 in de wereld.
     En dit alles, NIET dankzij Pim.

    • Sir Charles zegt op

     Ken anders verscheidene Thaise vrouwen die voor geen goud permanent willen terugkeren naar hun thuisland, het is dat ze daar nog familie hebben om daar enkele weken te bezoeken voor de rest vinden ze het wel goed zo.

    • Rob V. zegt op

     555, humor heb je wel Martin. Waar baseer je dat op dat haast alle Thai terug willen? Van de Thai die ik ken zijn er een boel die het zeer tevreden zijn met hun leven in Nederland of dat het hier toch aangenamer toeven is gedurende het (werkzame) leven. Betere arbeidsvoorwaarden, infrastructuur, toegang tot school etc. Hoevele er ooit terug zullen keren is koffiedik kijken. Als men hier in NL/ Europa eenmaal een leven heeft opgebouwd, kinderen enzo dan wordt terug verkassen toch lastiger. Kijk maar naar bijvoorbeeld voormalig gastarbeiders.

     Wat vluchtelingen hier mee te maken hebben? 80+% blijft in de regio, die komen niet naar Europa. Van degene die wel de middelen hebben om niet de buurlanden te overspoelen is het niet gek dat ze als ze naar Europa komen ze dan naar de ‘betere’ landen willen. Eenmaal op pad maakt een paar honder kilometer ook niet meer uit. De economische vluchteling krijgt geen verblijf, lees de Vreemdelingenwet er maar op naar of de IND cijfers. Zo zijn er nep vluchtelingen uit diverse Afrikaanse landen, die krijgen geen verblijf.

     Zou je iedereen Nederland/Europa binnen laten die zegt ooit terug te keren dan ben ik bang dat het hier erg druk gaat worden. Het is in (noord west) Europa goed toeven voor de arbeider. En de Oost Europeanen waren toch al een ‘probleem’? Hoe past nog meer tijdelijke immigranten in dat plaatje van jou?

     Zoals Chris al liet zien staat Nederland zeer hoog in de top 10 van landen op gebied van vrijheid, geluk, democratie enzovoort. De meeste andere landen in de top zijn ook Europees. Gaat toch best aardig hier in Europa. Kijken we naar Thailand dan zien we een gebrek aan diezelfde dingen: de gewone Thaise arbeider heeft nauwelijks rechten (bezoek het Thai Labour museum eens), gebrek aan vrijheid van meningsuiting (zie hoevele er in het gevang kwamen of die simpelweg ‘verdwenen’) enzovoort. Welke wetswijzigingen e.d. zijn er in Nederland die ons de vrijheid van meningsuiting afpakken??

     Lees je de artikelen op dit blog wel over wat deze junta allemaal uitspookt? Wat eerdere regeringen hebben gedaan? Thailand heeft de afgelopen eeuw grotendeels onder dictaturen geleefd… praat anders eens met wat Thai en vraag waar ze vrijer kunnen zijn en spreken: Thailand of NL/EU.

     De EU kent gebreken (te snel gegroeid als je het mij vraagt). Maar Maoïstisch? Dat is dezelfde kolder als die ‘EUSSR’ kreten. Het beleid van de EU danken we aan het parlement, daar kun je gewoon op stemmen, en de commissie alwaar de diverse lidstaten plaats in nemen. Een Nederlandse regering stuurt vertegenwoordigers naar Brussel en samen met die uit andere landen zoeken ze beleid waar alle leden zich in kunnen vinden. Over waarom uit de EU stappen geen goed idee is kun je beter even Googlen. De wereld wordt overigens kleiner en andere landen gaan ook nauwer samenwerken. Europa heeft de EU, de regio Thailand kent ASEAN.

     Bronnen:
     https://www.rtlnieuws.nl/economie/column/stephan-okhuijsen/factcheck-vangt-de-regio-weinig-syrische-vluchtelingen-op


     https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/15/opvang-in-de-regio-politici-vraag-het-de-libanezen-eens-13513128-a1577371
     https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2017/thailand
     – type eens ‘democratie’ en ‘dictatuur’ in bij de zoekfunctie op dit blog.

     • Sir Charles zegt op

      Bovendien hebben die vrouwen vaak ook nog kinderen die in Nederland zijn grootgebracht of er geboren en getogen zijn waar ze rekening mee moeten houden. Hun kinderen vinden het weliswaar leuk om even te kijken waar ze hun roots hebben liggen maar daar is alles dan mee gezegd.

   • chris zegt op

    Tja, als de Nederlander kiezer de PVV steeds belangrijker maakt en daardoor andere partijen opportunistisch een deel van dat ten onrechte angstinboezemende gedachtengoed gaan overnemen (zoals de VVD) is natuurlijk elke buitenlander die Nederland wil binnenkomen verdacht. Of die nu uit het Midden-Oosten komt, uit een Afrikaans land of uit Maleiise of Thailand. De gemiddeld PVV- stemmer in Nederland heeft geen idee waar Thailand ligt.
    En ja, ze zeggen allemaal dat ze voor een vakantie komen en dan blijven ze misschien wel hangen of duiken onder. Al die belachelijke strengere maatregelen hebben de Nedelanders, ook de expats, aan zichzelf te danken voorzover zij (ultra-)rechts stemmen en stemden, op PVV en VVD. En dat geldt in Thailand voor de de grootste groep onder de expats.

   • Jacques zegt op

    Beste heer Korat veel van wat u schrijft daar kan ik in meegaan, maar uw laatste zin is nep nieuws.
    In Nederland heeft de politie, waaronder zeker niet te vergeten de koninklijke marechaussee aan de bestrijding van mensenhandel en uitbuiting diverse projectgroepen gekoppeld en daar wordt dus actief aan opsporing en de daarbij behorende berechting gedaan. Jaarlijks komen er criminelen in het gevang en blijven dan op de kosten van de belastingbetaler een tijdje logeren. Hier draag ik overigens graag mijn steentje aan bij. Ook blijft het een aandachtpunt om controles toe te blijven passen aan de grens en hierbij zullen jammer genoeg de goeden weer onder de kwaden moeten lijden. Deze controles zijn er ook ter bescherming van de reiziger die er niet om gevraagd heeft.
    Er is in Europa en zeker ook in Nederland nog veel mis op dit gebied en veel komt er niet op het nieuws. Dat wil dus niet zeggen dat er niets gebeurt. Integendeel zou ik zeggen. Wel zou er meer moeten worden geïnvesteerd op dit gebied, zodat de politie meer mensen uit de vaak zeer nare situaties kan bevrijden.

   • Rob V. zegt op

    Minder gedoe voor een Schengenvisum zou fijn zijn, maar daarvoor moet Thailand op econimisch gebied toch nog de nodige stappen maken. Als het dichter bij landen als Singapore, Japan en Maleisië komt dan zal visumvrij reize er wel van komen. Voorheen heeft ambassaseur Boer wel hard voor gemaakt. Prima hoor, echt waar. Maar zolang 34 euro per verblijfsdag nog een flinke smak geld is voor de gewone Thai zie ik dat nog niet snel gebeuren. Met die minimum eis van 34 euro kom je in Nederland niet ver… je eten, je vervoer, je verblijf, uitstapjes.. dat kost heel wat meer dan 34 euro. Gelukkig maar dat Nederland niet een realistischere minimumbedrag eist!

    En Katoey….ja je ziet ze wel regelmatig maar werkelijk geaccepteerd zijn ze niet. De wet geeft hen geen gelijke rechten, ze kunnen niet officieel van geslacht veranderen, kunnen niet met iemand van hetzelfde geboorte geslacht trouwen, ondervinden achterstelling op de werkvloer en achter hun rug om wordt er toch met regelmaat om hen gelachen. Helaas kunnen transseksuele in Thailand dus niet echt even gewoon leven als de doorsnee Thai.

    En ja dankzij het 30 baht programma is er veel verbeterd op gebied van gezondheidszorg. Maar men is er nog lang niet, vooral op het platteland is er onvoldoende toegang tot dokteren. Je bent vast wel kekent met de wachtkamers vol wachtende Thai. En de toegang tot artsen scheelt sterk per regio. Nederland heeft 30 artsen per 10.000 inwoners, Thailand 5 per 10.000. Bovendien zijn de verhoudingen scheef: 1 arts per 800 inwoners in Bangkok, 1 per 5.000 in de Isaan en ongeveer 1 per 2.500 in de rest van het land. Goede kans dat als jij een modaal Thais inkomen had en met de 30 baht regeling ergens in de Isaan of andere uithoek van het land moest aankloppen voor hulp je niet zo 1-2-3 geholpen zou worden.

    Maar ja, met een arbeidsverleden in Nederland en dat goeds wat Nederland mogelijk heeft gemaakt is het op de oude dag goed toeven in Thailand. Daar mogen wij blij mee zijn en beide landen voor danken. Prachtig land maar op politiek, economisch en sociaal gebied heeft het nog een lange weg te gaan. Dan kunnen de Thai pas echt Thai (= vrijheid) zijn en echt glimlachen.

    Bronnen en leesvoer:
    https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/ambassadeur-boer-thaise-toeristen-visumvrij-nederland-reizen/
    https://pulitzercenter.org/projects/asia-thailand-transgender-discrimination-gender-kathoeys
    https://theculturetrip.com/asia/thailand/articles/a-brief-history-of-thailands-transgender-community/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5104696/
    https://www.thailandblog.nl/medischtoerisme/thailand-vloek-zegen/

 2. henry zegt op

  Ik woon nu al bijna 10 jaar in Thailand. En het woon- leefcomfort, persoonlijke vrijheid en menselijke warmte die ik hier vind bestaan in de lage landen gewoon niet. Kan me zelfs niet voorstellen dat ik ooit terug zou keren naar mijn afkomstlandl

 3. rob zegt op

  Ieder zijn meug, maar ik hang dan toch liever mijn slingers op in Thailand. Historische steden zeggen en doen mij niks, meneer WA hoef ik niet te ontmoeten > ik heb niks met het geldverslindende instituut dat koningshuis wordt genoemd.

  Op een terras zitten in Nederland is leuk en aardig , maar schreeuwend duur als je dan ook nog wat drinkt of eet. Dan toch liever in Thailand ergens een of meerdere versnaperingen nuttigen voor een meevallend prijsje.

  En de “hitte “? Wel , daar voel ik mij een stuk beter bij dan het koude kwakkelweer hier.

  • Joseph zegt op

   Beste Rob, Maak die opmerking maar niet over het Thaise koningshuis want dan ga je levenslang de bak in.
   En als historische steden jou niets zeggen dan heb je weinig op met cultuur en moet Thailand toch bar saai voor jou zijn.

   • rob zegt op

    Integendeel Joseph, Ben nog lang niet uitgekeken op Thailand, en westerse culturen hebben nooit mijn voorkeur gehad. Woon nu nog in Amsterdam en vindt dat de lelijkste stad ter wereld met die ouwe grachtenhuizen en grachten. Reis al 40 jaar door Azie en voel mij daar stukken meer thuis.

   • Bert zegt op

    Ik heb ook weinig op met historische steden en cultuur, dat had ik in NL niet en na 30 jaar TH heb ik dat ook niet. Voor mij is het gewoon het klimaat wat me aantrekt, lekker het hele jaar in luchtige kleding, nooit de verwarming aanzetten, ff naar buiten lopen om iets eten te scoren, niet 1x /week grote boodschappen doen en dan door de week altijd iets te kort komen etc.
    Ieder heeft zijn eigen reden en motivatie om ergens wel of niet te willen wonen. Kan me niet voorstellen dat daar verkeerde motivaties tussenzitten (uitgezonderd misschien hen die op de vlucht zijn voor d e overheid van hun eigen land om criminele/duistere reden)

  • theo zegt op

   Probeer eens een terras (met bediening) te vinden in Thailand…!!!

   • Ben Korat zegt op

    Kom naar Nakorn Ratchasima en ik zal je naar zoveel bediende terrassen brengen tot dat van elende en dronkenschap niet meer ken lopen 555. Slaat echt nergens op om te zeggen dat je op een terras niet bedient zou worden. Of je moet de banken buiten bij de 7-11 bedoelen.

    Ben Korat

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Terras met bediening ? Sta er vol van in Thailand en je wordt zelfs overdreven bediend (vind ik).
    Ik zal het omdraaien. Ik ken geen terras waar je niet bediend wordt.
    Of het daarom altijd aangenaam is om (gezien het verkeer) op die terrassen te vertoeven is wat anders.
    Daarom dat vele ook wegkruipen in de afgesloten aircozaken natuurlijk.

 4. rene23 zegt op

  Helemaal mee eens. Ik ga al 40 jaar in onze winter naar een tropisch land, de laatste 15 jaar steeds naar Thailand.
  Vaak krijg ik jaloerse reacties en vragen waar ik dat van doe.
  Heel simpel, het is een kwestie van prioriteiten stellen !

 5. Lunghan zegt op

  Je slaat de spijker op z’n kop , nederland is in de zomermaanden gewoon prettiger om te wonen dan zoals hier in isaan. De maanden juni t/m september zijn hier klef , zweet al bij een fles bier opentrekken , op de meest ongelegen momenten stortbuien, je kan met je motor niet te ver van huis , je weet nooit wanneer het regent en waar. Wat dat betreft ,geef mij nederland maar in de zomer , niet te heet , goede zorg , weer eens ouderwetse friet met fricandel speciaal na wat bier op het terras. Maar ook weer heerlijk om eind september terug naar huis te kunnen.Wat een luxe.
  dank boedda op mijn blote knieen voor zo een leventje.

 6. Gert Valk zegt op

  Ben het hier helemaal mee eens. Ik ben ook Nederlander en maak me ook wel eens schuldig aan teveel mopperen. Maar ik hoop over een paar jaar hetzelfde te kunnen doen als de schrijver van dit artikel: 3 seizoenen in Nederland doorbrengen en het winterseizoen in Thailand doorbrengen, dat spreekt mij ook wel aan. Ik moet helaas nog even wachten.

 7. chris zegt op

  Als het koud is, doe je de houtkachel aan of zet de verwarming hoger (Nederland).
  Als het te heet wordt doe je (naast de fans) de aircon aan of zet hem een graadje lager (Thailand).
  Je kunt ook meer kleren aantrekken of uittrekken……

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Chris,Jou reactie heeft natuurlijk alleen betrekking op het leven binnenshuis.
   Ga je in Nederland buitenshuis iets ondernemen,kun je bij dat klimaat haast voor ieder weer wel de juiste kleding vinden.
   Zelfs bij regen,kou en de meestal normale warmte die wij uit Nederland kennen,kan iedere beweging met de juiste kleding nog plezierig zijn.
   In Thailand is men bij de vaak extreme hitte haast verplicht, veel activiteiten te verschuiven op de vroege morgen of late avonduren,terwijl je in bepaalde delen van het land ook vaak nog te doen krijgt,met een erbarmelijk slechte lucht kwaliteit.
   Als je overdag bij de vaak extreme hitte niet het geluk hebt, dat je tot aan je nek ergens in het water verbrengen kunt,dan ben je haast genoodzaakt om vele uren bij de fan of aircon te verbrengen.

  • Jasper zegt op

   Nou Chris, op kou kun je je kleden, tot min 50 aan toe, maar als ik bij ons het huis uitloop op Son kran wordt ik levend geroosterd…
   M.a.w.: In Thailand ben je je bewegingsvrijheid kwijt als het heet is, zelfs mijn native vrouw blijft binnen tussen 9 uur sochtends en 4 uur smiddags.

   Daarom kies ik er ook voor om zomers in Europa door te brengen. Al was het alleen maar voor mijn gezondheid!!

 8. john vloet zegt op

  Helemaal eens,goed onder woorden gebracht,met plezier gelezen,ik woon sinds 1980 in Thailand en na mijn pensionering ook Half Thailand Half Holland,we hopen dit,,mijn Thaise vrouw en ik, nog lang te mogen meemaken,net als de schrijver van dit verhaal,Hou het goed,,vooral gezond,en blijf positief,Groet,Muuske en John Vloet.

 9. Kevin zegt op

  Waarom is het hier op thailandblog altijd een veronderstelling dat men gelijk met een jonge Thaise schone aan je zijde loopt.
  Niemand die hier ooit vermeld heeft dat het ook een jongeman kan zijn.

  • Jasper zegt op

   Of gewoon iemand van je eigen leeftijd. Als ik in Nederland meld dat ik met een Aziatische ben getrouwd is de eerste vraag: Hoe oud is ze, op mijn antwoord ZIE je ze rekenen, en dan breekt er een glimlach door.
   Waar ik ze dan overigens weer mee confronteer, want wat is er mis met leeftijdsverschil??

 10. Helmoed zegt op

  Je moet kunnen en willen leven in Thailand dat is niet aan een ieder voorbehouden. Voor mij is de vrijheid van leven belangrijker dan de ongebreidelde meningsvrijheid in Nederland. Verder is alles in Nederland schreeuwend duur door de extreme geldhonger van Den Haag. De gezondheidszorg is beter maar de toegang tot de gezondheidszorg is dramatisch.

  • Harrybr zegt op

   Wij willen ook dat die “geldhongerige Den Haag” zoveel organiseert en regelt: scholen, wegen + stoepen + fietspaden zonder losliggende tegens, dijken, sloten en riolen open, bijstand, WW, WAO, AOW, zorg ook op de oude dag a € 80,000/jr p.p., verkeershandhaving, deugdelijk openbaar vervoer, eerlijke en democratische verkiezingen met heel veel burgercontrole op de uitvoerende macht, een werkend justitieel systeem en nog heel veel meer. Deze zaken in Thailand wel eens geprobeerd zonder een overmaat aan eigen geld ?

   • Jasper zegt op

    Als je geboren wordt in een aangeharkte maatschappij weet je niet beter. Tot dat je een tijdje over de wereld zwerft, en mensen meemaakt die in een echt vrije maatschappij leven.
    Pas dan kun je kiezen.
    Ik prefereer het feit dat de jungle bij ons aan het eind van de straat begint, dat de vis op de markt vannacht gevangen is, en een kapotte weg: mai pen rai.
    Als ik dan eerder dood ga omdat de zorg hier minder is, wil dat niet zeggen dat ik een slechter leven had. Wellicht integendeel, als je kijkt naar die 104 jarige man die helemaal naar zwitserland moest om te mogen sterven, omdat zijn thuisland dat verbood.

  • Cornelis zegt op

   Wat is er dramatisch aan de toegang tot de gezondheidszorg?

 11. servaas zegt op

  Elk land heeft zijn mooie en minder mooie dingen.
  Ik hou van Thailand om zijn vrije en lieve mensen je bent overal welkom en het heerlijke eten en weer,
  maar de gezondheidzorg is voor falangs erg duur ,dus wat ik straks wil 8maanden Thailand en 4maanden Voorjaar en zomer in nederland.
  Maar de gastvrijheid die vind je niet in Nederland ,de Thai geeft als het moet hun laaste bordje eten weg,nou dat zie ik geen Nederlander doen.

 12. willem zegt op

  Na meer dan 40 keer iedere keer slechts 3 weken op vakantie maar dat wel ongeveer 4 keer per jaar ben ik nu wel eens benieuwd hoe een langer verblijf in Thailand me gaat bevallen. Ik heb veel in Thailand gereisd maar eigenlijk nooit meer dan een week op 1 plek verbleven.

  Ik stop per 1-10-18 met werken en vanaf dan wil ik beginnen een mix van de winters in Thailand en de zomers in Nederland. Midden oktober tot eind maart in Thailand.

  The best of both worlds.

  Tot dat ik er anders over ga denken.

 13. Harrybr zegt op

  Ach… we kankeren zo op onze ambtenarij, totdat je het verschil ziet in de bewaking van bouwconstructies: in TH van funderingssonderingen of statische berekening: nog nooit van gehoord, noch enige interesse. Ja, dan kan het ook, dat de betonnen vloeren eens naar beneden klappen als in de wijk van een zakenvriendin van mij. Bewoners: zo plat als een schnitzel.
  Ook hoe men in TH af is, als ECHTE bejaardenzorg nodig is. Of weet men dan niet hoe snel men terug moet rennen naar NL om zich bij de Soos aan te melden ?
  Ik neem aan, dat een ieder ook geen enkel probleem heeft als de Nederlandse AOW, opgezet om de kosten van levensonderhoud op de oude dag te betalen, aangepast wordt aan de kosten daarvan in het betreffende leefland ? Wordt immers betaald door de thans werkenden en is door de AOW-ontvanger nooit ene cent voor zichzelf aan bijgedragen. Ook is het nooit de bedoeling geweest, dat deze uitkering uit belastinggeld buiten de eigen economie terecht zouden komen.

  En ons “geldverslindende instituut”? Ben benieuwd, wat dat elders kost en in hoeverre er revenuen tegenover staan als bij onze Lex & Max + Trix.

  • rob zegt op

   Wat mij betreft mag de AOW aangepast worden, mijn opgebouwd pensioen is reeds significant hoger dan de huidige AOW uitkering is. Tel daarbij op mijn spaargeld van de afgelopen 45 jaar en ik heb geen problemen.
   Voor anderen is een aanpassing geen optie uiteraard.

   Em bij de SOOS zal ik niet komen, heb in mijn hele leven nog geen dag een uitkering gehad. En waarom zou een uitkering weer terecht moeten komen in de Nederlandse economie?

   De AOW uitkering is in Nederland te veel om dood te gaan en te weinig om van te leven. Dus liever spenderen aan een aangenaam leven in buiten het dure Europa.

  • Puuchaai Korat zegt op

   Ik ben er allang van overtuigd dat ik als toekomstige bejaarde niet beter verzorgd kan worden als hier in Thailand.

   Wat betreft de AOW: 45 jaar betaald voor anderen. En dan zelf geen aanspraak kunnen doen op een (beperkte, want gehuwd in het buitenland, foei) bijdrage ? En bij het invoeren van de AOW is al de bedoeling uitgesproken dat het niet als een omslagstelsel zou dienen te werken. Helaas zijn er de afgelopen decennia door de politici andere prioriteiten gesteld, met als gevolg dat nu de ingangsdatum voor degenen die er het langs aan hebben betaald, steeds worden uitgesteld. Gelukkig heb ik dit op jonge leeftijd al aan zien komen en gelukkig wat aanvullende voorzieningen kunnen treffen. En er is natuurlijk ook niets mis mee om gewoon wat langer te werken, mits mogelijk.

  • peter zegt op

   Hier in Nederland blijken gebouwen tegenwoordig ook gewoon in te storten en hebben we super brandende gevelplaten erop zitten, dus niets beter in Nederland. Precies hetzelfde.
   Voor je AOW, heb je jarenlang ZELF afgedragen voor het staatspensioen. Nu onderscheid hierin maken waar je het geld uitgeeft? De regering als bepalende factor weer wat je met je geld mag? Nee.
   Is hetzelfde om te zeggen dat je je vakantiegeld moet uitgeven in Nederland of eigenlijk al je geld.
   De opgelopen kosten in de Nederlandse maatschappij worden niet geïndexeerd in je pensioen. Derhalve zullen velen creperen. Zal me niet verbazen, dat het pensioen gewoon verdwijnt.
   20% btw werd 21, 6 % naar 9 , je vakantiegeld wordt extra 9-12% extra belast. Je spaargeld wordt nu als extra kapitaal gezien en zonder meer belast, terwijl je er geen “rendement” op kunt maken, rente is nagenoeg 0. Toch stelt men een effectieve 4 % rendement erop. Je medicijnen waar je nu, bij eerste maal zo’n 17 euro extra voor betaalt. bv pilletjes voor 3 maanden kosten 99 eurocent, maar ben je voor eerste maal 18 euro kwijt waarvan alleen de ene euro wordt vergoed.
   In Thailand hebben ze deze geintjes nog niet, wel weer andere. Beter of slechter dan NEderland? Blijf wakker, kan je er zelf wat aan doen. Hier in Nederland dus niet, is gewoon een eis en bij niet betalen staan zo de deurwaarders voor de deur en via wet Mulder beland je in de gevangenis. Terwijl er een politie bekende Syrische idioot hier net zo makkelijk 3 mensen neer steekt. Deze wordt dus liefdevol opgevangen.
   Probeer eens een geliefde uit een bepaald land naar Nederland te halen, dan heb je het programma “All you need” nodig, anders lukt je het niet. Maar wel bakken vluchtelingen zonder papieren gewoon in laten stromen en helpen. 10000 uitgeprocedeerde asielzoekers kregen eens een generaal pardon !
   Een Thai naar Europa voor een vakantie kost klauwen met geld, een permit kost enorm, ik schrok ervan buiten het feit dat deze alleen te krijgen is in BK. En komen ze aan , dan krijgen ze een interview door de douane/marechaussee, wat ze hier komen doen. En dan praat ik over een Thaise, die een functie bekleed bij de Thaise overheid, arbeidsinspecteur. Die dus geheel officieel de permit heeft ontvangen. De europeaan kan zo naar Thailand voor een maand.
   Je moet ook niet hier op facebook of whatever iets doen of zeggen, anders kost het je baan !
   Heil Euopa !

   • Rob V. zegt op

    Een Thai 90 dagen naar Europa kost 60 euro aan leges voor het visum. Dat is het hetzelfde als een Nederlander betaald om 90 dagen in Thailand te blijven (Non-Immigrant O, single entry). Een Schengenvisum kost altikd 60 euro, of je nu 1 entry of multiple hebt, 10 dagen blijf of 90. Bij Thailand valt het bedrag dan wel hoger of lager uit.
    Uiteraard kan ook voor Nederland de kosten oplopen: maak je uit eigen keuze gebruik van de externe dienstverlener VFS (dat is puur optioneel) kost het 1000 baht extra. Kan de Thai niet voor zichzelf garant staan (wegens geen 34 euro per dag per persoon) dan komt er nog eens 10-15 euro bij voor legalisatie van het garant/logies formulier. Nu moet een Thai verplicht een reisverzekering hebben voor Nederland, een Nederlander voor Thailand (nog?) niet. Scheelt een euro of 2 per dag dat is waar maar de verstandige Thailand reiziger sluit toch een verzekering af. Onder de streep vallen de bureaucratisch noodzakelijke kosten in verschil wel mee.

    Dat Europa duurder is dan Thailand komt omdat Thailand helaas nog geen verzorgingsstaat kent en andere belangrijke democratische of humanistische plus de infrastructuur e.d. nog aardig wat te wensen over laten. Zouden ze dat allemaal optuigen naar het niveau van noord Europa dan zou het in Siam ook een pak duurder eorden. Qua kosten ben je denk ik beter af in bijvoorbeeld Spanje: goede voorzienigen voor het volk en toch ook goed betaalbaar voor het volk.

    De KMar kan vragen stellen. Standaard is dat wat je komt doen (dat is internationaal gebruikelijk, ook de Thai willen weten of je voor bijvoorbeeld business of pleasure komt). Uit eigen ervaring kwam mijn lief en andere Thai met 2-3 vragen door: waarom kom je? Bij wie of waar verblijf? Thst’s it. 5 seconden werk. Maar het kan inderdaad zij dat als steekproef of wegens profiel de grenswachter meer vragen gaat stellen. Als je dan niet een kopie bewijsstukken (die van de visumaanvraag) paraat hebt dan kan het weleens een echt interview worden in een kamertje apart. De doaune is slechts geïnteresseerd in je koffer, pikken ze je er uit als Thai of Nederlander en denken ze of vinden ze wat in je koffer dan kan dat ook wel even gaan duren.

    Maar als het sociaal-enomische profiel van Thailand meer op Japan, Singapore, Maleisië of dergelijke gaat lijken dan zullen de Thai ook visimvrij kunnen reizen. Vast en zeker. Maar tegen die tijd zal het land ook een pak duurder voor ons geworden zijn, dat gebeurt nu eenmaal als de levensstandaard verbeterd. Laten we hopen dat we nog lang van beide landen mogen genieten.

    Leuk weetje: van de Thai die een visum aanvragen naar Europa (Schengen), krijgt 97-99% deze toegewezen. Al calt dit wat lager uit voor bepaalde lidstaten, in het bijzonder België en Zweden zijn minder vrijgevig (zakt voor hen af naar zo’n 90%).

  • FJJ Duurkoop zegt op

   Ik begrijp niet waarom de inzender over praat als hij het heeft over een AOW uitkering. Hij beweert dat de ontvanger er nooit voor betaald en de huidige werkende zijn AOW betaald. Is de inzender niet bekend dat de AOW een omslag stelsel is? Ik heb 51 jaar premie AOW betaald voor de toen zijnde 65plussers. Nu ben ik al een paar aan de beurt om van een AOW uitkering te leven. De laatste 10 jaar betaal ik ook via de Ib belasting aan mijn eigen AOW mee omdat de opbrengst van de huidige premie inkomsten AOW niet voldoende is om alle pensioen gerechtigde hun uitkering te geven. Ik heb ga van mijn leven minder uitkering ontvangen dan ik ooit betaalt heb als ik tenminste nog tot 85 jaar kom. Waar praat deze inzender over? Nederland komt al jaren zijn verplichtingen ten opzicten van zijn onderdanen in het buitenland vastgelegd in de VN verdragen: IVESCR IVBPR niet na. Dat levert NL miljarden op over de rug van diegene die in het buitenland wil wonen. Het wonen in het buitenland is trouwens een mensenrecht. En wat dacht u wat NL verdient aan al die vrijkomende woningen die emigranten achterlaten en die gratis worden toegevoegt aan de wooningvoorraad. Ze komen beschikbaar aan dd starter op de woningmarkt, asielzoeker of vluchteling. Lekker voor de schatkist. Maar over de rug van de emigrant.

  • Marco zegt op

   Best Harrybr,

   Ik zeg het niet vaak maar wat een onzin kraamt u uit.
   Mensen die hun hele leven in NL werken hoeven toch ook niet minder premies af te dragen als ze aangeven hun oude dag in TL door te willen brengen.
   En dat gezeur over de rest kom toch in NL is de burger een verdienmodel voor de overheid niks meer of minder.
   Een voorbeeldje dividendbelasting of belastingparadijs voor buitenlandse multinationals dat betaald de NL burger beste meneer.
   Geld dat voor altijd uit de economie verdwijnt.
   Gewoon goed voor jezelf zorgen heb ik altijd geleerd en dat lukt beter in TL dan in NL.
   Als je hier extra werkt kan je het naar die lachebek in Den Haag brengen.
   Geen enkel land is perfect maar hemel NL aub niet zo op.

  • henry zegt op

   in TH van funderingssonderingen of statische berekening: nog nooit van gehoord, noch enige interesse.

   In Bangkok staan tientallen torengebouwen van 50 verdiepingen en meer daar zijn architecturale en bouwkundige hoogstandjes bij. Mooi voorbeeld is de Krungthep Mahanakorn tower met 77 verdiepingen en zijn 314 meter hoogte. Als U ziet bouw ziet van de nieuwe BTS. Metro en Monorail lijnen et stationsgebouwen van 3 en meer verdiepingen op palen. Zal het met de onkunde best wel meevallen denk ik. In mijn buurt Nonthaburi zie ik, dat wanneer men een nieuwe woning bouwt men steeds heiwerken uitvoert met een behoorlijke diepte. Voor gebouwen met verschillende verdiepingen zelfs met natte beton, met dieptes van 10 meter en meer. Hierop word dan de natte betonfundering uitgevoerd.

   Nu wat ouderlingenzorg betreft zijn er tal van mogelijkheden. Ik raad U aan even te Googlen. U zal verbaasd over de uitmuntende voorzieningen die in de lage landen gewoon onbetaalbaar zijn.

  • HansG zegt op

   Bejaardenzorg bestaat al lang niet meer in Nederland! Wel thuiszorg.
   Daar wordt echter steeds meer op bezuinigd. Maar wel de “kwaliteit” bewaren.
   Deze zorg doet via de overheid (Gemeenten) een steeds groter beroep op vrijwilligers en mantelzorg.
   In Thailand noemt men dat “de familie” of de buren.
   Zij betalen er niet voor en hopen het te krijgen.
   Wij betalen ervoor maar krijgen het hopelijk!

 14. SRY_JPS zegt op

  Volkomen gelijk. Helaas te veel immigranten die kortzichtig zijn en dom. Voor hun is dit een ideaal land.
  Europa is de bron van het westerse kultuur en dat volgt toch wel iedereen.

 15. Sir Charles zegt op

  Heb familie, vrienden en kennissen in Nederland en Thailand, beide sociale hoedanigheden wil ik niet missen dus een gecombineerd verblijf komt mij het beste uit. Ach, die wijze heeft zijn voor- en nadelen wat voor een ieder van persoonlijke aard is.

  Buitendat er zijn ongetwijfeld ook verscheidene landgenoten die met hangende pootjes zijn teruggekeerd naar Nederland (ken er enkele) ná eerst dat land veelvuldig vervloekt te hebben toentertijd verblijvende in Thailand echter die zullen dat niet zo gauw kenbaar willen maken hier op dit blog of wellicht vergis ik me, wie is er zo ‘moedig’? 😉

 16. Marijke. zegt op

  Helemaal mee eens.Een hoop mensen die in thailand wonen vergeten dat ze zich dat wel kunnen veroorloven door de maandelijkse aow en pensioen uit nederland.Wij vinden thailand ook een heerlijk land maar niet om te wonen.Maar ieder zijn meug het koningshuis hier doet mij ook niks al moet ik zdggen dat ze het gied doen.Ik vind het ook belachelijk dat bepaalfe dingen van hun prive zaken door ons betaald moeten worden.Maar zou qua voorzieningdn hier niet willen ruilen met thaikand.En veel immigranten waar ook vandaar komen terug naar nederland zo gauw ze oud en veel zorg nodig hebben.Maar typisch neferlanders om overal op te kankeren.

 17. Jan R zegt op

  Thailand is één van de vele bestemmingen die Nederlanders in de winter kunnen aandoen.

  Wonen in Thailand is een ander verhaal.

  Zo eens in de twee jaar wil ik wel een paar weken tot een maand in Thailand zijn maar na afloop van zo’n verblijf weet ik het telkens weer: voor even is Thailand goed te pruimen maar ik ben altijd blij weer naar ons Nederland terug te kunnen keren 🙂

 18. Arboda zegt op

  Een ieder geeft zijn of haar mening. Daar zouden wij respect voor moeten tonen. Ik zou ook naar een andere lekkere warme land willen emigreren maar voor mijn persoonlijke situatie is het nog niet haalbaar. Maar dit wil niet zeggen dat ik Nederland een slecht land vind. Neen, absoluut niet. Voor mij is Nederland een van de beste landen van de wereld maar qua klimaat zou ik het wel willen ruilen misschien wie weet met Thailand want Augustus ga ik voor het eerst naar toe en ben van plan mijn ogen open te houden.

 19. Piet van der zee zegt op

  Geachte lezers van dit blog wil ik graag een reageren, ik kom al 41 jaar in Thailand ben voor de twee de keer getrouwd en woon nu 8 jaar in Thailand.De jaren daar voor reisde ik al die jaren 4 tot 5 per jaar heen en weer. Maar nu ik hier woon 8 jaar nu is alles anders ik woon tussen alleen Thaise mensen en niet in de isaan.

  De Thai is helemaal niet vriendelijk of gastvrij ze zien mij nog liever vandaag vertrekken dan morgen. Als de Thai zijn zin krijgt laat hij je zo vallen of nog erger hij zal je weg pesten. Ik heb dat zelf nu aan de hand ze zijn zo jaloers als de pest ik had voorheen in de buurt nooit een probleem maar nu hebben wij met zeker 6 buren problemen. Het begon allemaal met het schoonmaken van de straat dat het water bij de buurvrouw in de afvoer gaat kan ik niet niets aan doen geen andere afvoer. Veel woorden over en weer en het moest niet meer gebeuren twee weken later de overburen ex-politieman wat ik wel niet dacht om mijn afval water in zijn afval put toedoen (put of riool gemeten dus niet van hem) en het moest niet meer geburen anders zou hij mij wat aan doen.

  Nu onze buren links van ons zijn begonnen met rijstverkoop geen probleem zou u zegen hij begint om 4.30 met het klaar maken om rijst koken met veel lawaai dat gaat de hele dag door en auto’s die bij ons voor de staan met lopende motor de uitlaatgassen komen bij ons binnen, heb daar wat gezegd maar dat was niet waar later op de dag ben ik met de buurt oudste daar naar toe gegaan om het uit te praten niet mogelijk. binnen vijf minuten was de hele familie daar en er werd verteld dat ik met haar vechten ( zeker niet) haar dochter wilde zelf een hakblok naar mij toegooien geloof mij dat overleef je niet. Nu heeft mijn vrouw een aanrijding gehad in de straat voor ons huis oké zij was fout, verzekering er bij en klaar zou je zegen he maar nee deze persoon wil dat alle schade aan de auto betaald wort ook de oude schade dat kan natuurlijk nooit, wij zijn goed verzekerd maar zij zelf niet u begrijp het al nu zijn ze allemaal tegen ons. Mijn vrouw woont al meer dan 30 jaar hier in deze straat als een van de eerste niets mee te maken had je maar niet met een buitenlander moeten trouwen.(ALS U NU NOG DENK DAT DE THAI VRIENDELIJK OF GASTVRIJ HEEFT U HET GOED MIS ) Malle Pietje Thailand

  • janbeute zegt op

   Wat Mallepietje aan het eind van zijn verhaal vertelt kan ik voor een gedeelte in meegaan .
   Niet alle Thai in mijn eigen direkte omgeving zijn vriendelijk , maar ik dan ook niet .
   Maar er zijn ook vele wel weer vriendelijk , en ik dan ook voor hun .
   Ook wij hebben wel in het verleden en zelfs tot in het heden akkavietjes gehad met buren en zelfs familie van mijn ega .
   Maar toen ik de laatste jaren nog in Nederland woonde was het net zo .
   Het gras is altijd groener aan de andere kant van de horizon .
   En hoe is het leven heden tendage in een woonwijk ergens in Holland , vooral de nieuwe buurten .
   Niemand kent elkaar meer , zelfs de postbodes weten niet meer zoals vroeger in mijn jeugd waar de brief naar toe moest als het adres verkeerd geschreven was .
   Als ze hier agressief worden dan laat ik ook mijn tanden zien , net als in Nederland .

   Jan Beute .

  • Ben Korat zegt op

   Misschien wordt het tijd om toch eens in de Isaan rond te kijken voor een leuk huisje. Veel meer plek en als je wilt geen kip of kraai in de buurt. Ik heb al 20 jaar 1 huis in Nakorn Ratchasima en geloof me toen ik het liet bouwen was het het grootste en mooiste huis in de buurt in het begin was er wel een beetje afgunst maar mijn vrouw en familie leven hier al vele generaties als er problemen zijn met de buren worden die dezelfde dag nog opgelost en uit gepraat. Maar je moet nooit vergeten om iedereen met respect te behandelen en altijd vriendelijk blijven Thaise mensen zijn een gecompliceerd volk en zullen altijd op de eerste plaats staan in Thailand maar het is hun land en jij bent de gast hun moeten de hele dag werken en ze zien jou geen klap uitvoeren maar het toch goed hebben dat lokt al heel snel jaloezie uit.
   Organiseer is een straat barbique met een varken aan het spit en een beetje drank en muziek en nodig de hele straat uit. Deel je zogenaamde rijkdom met je buren een beetje. Desnoods huur je iemand in voor een paar honderd baht om de hele straat schoon te vegen. Het is overal geven en nemen maar vergeet niet dat de Thaien niet zoveel te geven hebben. En steek ze ook de ogen niet uit met dingen van kijk is wat ik allemaal wel niet heb. Kortom pas je aan en probeer met ze te praten zoals gewoon gedag zeggen tegen iedereen en vooral rijst kopen bij de buren. Succes en als het allemaal niet helpt kom je hier naartoe in de Isaan is plek zat.

   Ben Korat

 20. John Chiang rai zegt op

  Persoonlijk zou ik hoogstens zeggen dat Thailand het mooiste land is om er vakantie te houden,maar om er perminent te wonen is toch wel iets anders.
  Iedereen zal hier misschien een andere mening hebben,hoewel ik af en toe van enkele expats de indruk krijg, dat ze iets proberen goed te praten,waar anderen in hun thuisland uitdrukkelijk voor gewaarschuwd hebben.
  De eens genomen beslissing wordt met alle middelen goed gepraat,zodat niemand op het Idee zal komen dat ze toch wel een fout gemaakt hebben.
  Velen hebben vaak ook helemaal niet die plaats in Thailand uitgezocht waar ze zelf graag hun oudedag genieten wilden,maar hebben braaf hun lieve vrouwtje gevolgd naar haar woonplaats,waar ze ook nog qua taalkennis erg geissoleerd leven.
  Het dagelijks leven wat velen nu ineens veel beter vinden,bestaat niet zelden uit de gesprekken met het eigen vrouwtje,en de vaak uiterst spaarzame woorden die ze met de rest van de bevolking voeren kunnen. Kort gezegd een erg klein wereldje,wat zonder veel fantasie en het ontbreken van een eventuele computer nog eenzamer zou worden.
  Een leven wat voor mij op geen enkele manier te vergelijken is met een strand vakantie in Phuket,Krabi,of Pattaya enz.waarbij ik de zekerheid heb naar verloop van tijd weer terug te gaan naar Europa waar veel dingen duidelijk beter geregeld zijn.
  Zelfs mijn Thaivrouw hoewel ze erg trots is op haar land,moet altijd behoorlijk lachen als sommige expats hun thuisland afkraken,terwijl ze alles in de hemel prijzen wat Thailand betreft.

  • henry zegt op

   Velen hebben vaak ook helemaal niet die plaats in Thailand uitgezocht waar ze zelf graag hun oudedag genieten wilden,maar hebben braaf hun lieve vrouwtje gevolgd naar haar woonplaats,waar ze ook nog qua taalkennis erg geissoleerd leven.

   Dat is de grootste fout die velen maken. En de voornaamste reden waarom men zich in Thailand niet goed in zijn vel voelt. Want de toffe buren en familieleden tijdens uw verlof, worden na enkele maanden echt wonen in Thailand aanzien als etters. En dan gaat men bovendien nog in een dorp wonen waar om 20 uur iedereen slaapt. ende dichtstbijzijnde 7-Eleven op 10 km afstand is, en een behoorlijke supermarkt op 50 of 60 km. Wel dan word men, gewoon aan het wooncomfort van de lage landen op de kortste tijd een stuk Chagrijn.
   Doch als men deze valstrikken weet de vermijden is Thailand een heerlijk land om oud te worden. Men moet natuurlijk beseffen dat men in ander continent met een ander cultuur leeft en men zich daar best aan,aanpast om gelukkig te zijn.

   En dat Thailand totaal verschillend is geeft dit voorbeeld aan

   Het is geen weer om buiten te komen
   De Lage landen = Koude, hagelvlagen en ijzel
   Thailand= de intense hitte van 40 graden plus, en de hoge luchtvochtigheid tijden het heet seizoen..

 21. Joseph zegt op

  Voor de redactie is Spanje en met name Barcelona vanaf morgen vier dagen lang het mooiste land. En als Max Verstappen daar triomfeert zingen ze in koor: “Daar moet op gedronken worden hi ha ho.”

 22. peter zegt op

  Ik ben naar Thailand gegaan toen was ik 23 jaar was.
  Ik ben er denk ik 35 keer naar toe gevlogen.
  Als ik in Nederland ben mis ik Thailand een prachtig land.
  En als ik in Thailand ben ga ik Nederland na verloop van tijd ook missen.
  Nederland ook een prachtig land.

 23. fred zegt op

  Voor os is en blijft de beste optie om te overwinteren in Thailand en te overzomeren in Europa. Sowieso is het weer niet echt lekker in Thailand van mei tot en met oktober. Het weer is dan veel te vochtig en te zwoel. In Europa heb je dan toch wat meer lucht. Ook is er in de zomermaanden veel meer te doen bij ons. Concerten thema markten festivals eetfestijnen. Thailand is toch wat eentoniger op dat gebied.
  Vanaf december tot einde maart is het dan wel weer heerlijk weer in Thailand en is het in onze contreien weer heel grijs saai en donker.
  Europa is wel stuk duurder als je wat wil genieten. Anderzijds kan je bijvoorbeeld in België op een terras dan weer eens een uniek biertje drinken of een flesje wijn. In Thailand is het meestal Leo of Chang.
  Ach ja gewoon het beste meepikken van de twee werelden is ons motto.
  Na onze termijn in Thailand verlangen we naar België en na onze zomermaanden in Belgie verlangen we weer naar Thailand.

 24. Jos zegt op

  Wat zou er in De Republikein staan? Toch geen gemopper over Nederland zeker?

 25. chris zegt op

  Als je de goede dingen van Nederland vergelijkt met de slechte dingen in Thailand, ga ja vandaag nog terug naar het vaderland.
  Als je de goede dingen van Thailand vergelijkt met de slechte dingen in Nederland, blijf je voor altijd hier.

  Kortom:ieder maakt zij eigen afwegingen.

 26. John zegt op

  Gezondheidszorg beter in Nederland? Ik was er in Januari en wilde een afspraak maken bij de specialist. In april hadden ze weer tijd!!! Hier loop in een willekeurig ziekenhuis binnen, een uurtje later sta ik buiten na een goede behandeling en meteen even bloeddruk etc gecheckt. Oh ja, rekening van 1020 Baht incl medicijnen. Waar in Nederland kan dat?

  Ik las iets over bediening op een terras? Ik hoef hier geen half uur te wachten tot me wat gevraagd wordt, ik trek zelf de koelkast open en pak wat ik wil. In Nederland wordt je daar voor opgepakt.

 27. Jan Eurlings zegt op

  Woon al sinds 1955 in Thailand
  Het is mijn 2e vaderland geworden.
  Zeuren doe de Nederlanders altijd overal op de hele wereld.
  Jan E


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website