Doodgaan is niet leuk. Is eigenlijk nooit leuk. Het is misschien wel een van de meest prominente angsten die een mens met zich meedraagt. Daar denk ik ook zo over. Ik sta nog volop in het leven en ben zeker niet van plan om voortijdig, magere Hein te begroeten. Daar zouden de lezers, op sommige misschien na, ook niet blij mee zijn, want het zou tevens het einde van Thailandblog betekenen.

Neem nou de coronacrisis. Veel mensen zijn nu bang om het coronavirus te krijgen en daaraan te overlijden. Dat kan ik mij goed voorstellen. Ik word volgend maand 58 jaar, heb te hoge bloeddruk en ben ook wat te zwaar. Dus behoor daarmee tot de risicogroep. Een reden om mijn handen wat vaker te wassen, gepaste afstand te houden en mij braaf aan de regels van premier Rutte te houden, de hoeder van onze natie.

Toch is mijn angst om dood te gaan de laatste tijd veranderd, anders dan anders. Zeker nu we dagelijks overladen worden met corona nieuws. Het gaat nog maar over 1 ding: corona. Dat bracht mij op de volgende gedachte. Stel dat ik was overleden tijdens de seizoensgriepgolf in 2018, net zoals ruim 9.400 andere Nederlanders. Dan was ik maar een gewone anonieme griepdode en geen coronagriepdode. Dat maakt toch wel een heel verschil.

Neem eens aan dat ik in 2018 in het ziekenhuis was beland met een longontsteking, wat ook bij een gewone griep veel voorkomt. Dan was ik misschien wel op de IC terecht gekomen. De artsen en verpleegkundigen die dan, zoals zij dat altijd al doen, keihard werken om mijn leven te redden, waren dan slechts ‘zorgverleners’ en geen ‘zorghelden’ zoals nu. Er waren geen tv-ploegen gekomen om mij te filmen op de IC. De kijkers zouden dan geen dagen napraten over de verschrikkelijke beelden van patiënten die kunstmatig in slaap worden gehouden. Dat is opmerkelijk want ook buiten coronatijd liggen er veel doodzieke mensen op IC die vechten voor hun leven en helaas ook doodgaan.

Als de artsen mijn leven hadden gered of ondanks al hun inzet, niet, dan hadden er geen mensen buiten gestaan om voor hun te klappen of te zingen. Er werden geen bloemen en cadeaus bezorgt. De regering onder leiding van Mark Rutte ging na de 9.400 griepdoden in 2018 ook gewoon door met het sluiten van ziekenhuizen, het ontslaan van verpleegkundigen (die nu ‘zorghelden’ heten) en het bezuinigen op de zorg.

Ook had ik geen artikel gehad in de Telegraaf over mijn leven, met kleurrijke foto’s of een rubriek bij RTL-nieuws over de mensen achter de coronacijfers. Deze eer krijg je alleen nu. Nabestaanden mogen nu in de krant vertellen wat voor geweldige vader of opa iemand geweest is. Maar dan moet je wel eerst door de corona geveld zijn. Ben jij ook een geweldig vader of opa geweest maar bijvoorbeeld aan kanker overleden, dan heb je pech. Dan ben je geen nieuws. De ene dode is de andere dode nu eenmaal niet.

Toen de eerste coronadoden vielen, condoleerde premier Mark Rutte op TV de nabestaanden met het verlies. De overige, gemiddeld 420 mensen die dagelijks in Nederland sterven, kregen geen blijk medeleven van onze premier. Ze werden niet door hem genoemd.

De Duitse bondskanselier Merkel noemt corona het ergste wat ons sinds de Tweede Wereldoorlog is overkomen. De Franse president Macron noemde het een oorlog tegen het virus. Dus als je nu sterft aan corona ben je eigenlijk een oorlogsheld, ontvang je misschien wel een onderscheiding, een medaille. Een jaarlijks defilé voor overlevenden zou mij niet verbazen. Als eenvoudige seizoensgriep dode moet je het met heel wat minder doen.

Ik kwam deze week iemand tegen uit mijn vorige woonplaats Eerbeek en vroeg hoe het daar was? “Prima” zei hij. “Geen nare coronaberichten?” vroeg ik. “Nee, ik heb niets gehoord”. Wel herinnerde hij zich uit zijn schooltijd een griepslachtoffer. Vele jaren terug. Die jongen zat in zijn klas en was slechts 16 jaar, de zoon van een leraar. “Was hij al ziek?” vroeg ik. “Nee, kerngezond.” Tjee, zei ik, dan heb je pech. Eigenlijk dubbele pech, geen coro… slachtoffer, wilde ik zeggen maar slikte mijn woorden in.

Iedere 3 seconden sterft er een kind in Afrika, door honger en ondervoeding. Dat zijn er 10.000 per dag. Ieder dag weer. Jaar in, jaar uit. Ik hoor er niemand over, want er ontbreekt een woordje dat met een c begint.

Jaarlijks sterven er wereldwijd meer dan 400.000 mensen aan malaria, bijna 1.200 per dag. Elke 2 minuten sterft een kindje onder de 5 jaar aan malaria. Ik hoor er niemand over, want er ontbreekt een woordje dat met een c begint.

In 2018 overleden er alleen al aan dementie, longkanker, beroertes, hartziekten, hartfalen en COPD, 59.194 Nederlanders, zowel jong als oud. Er overleden 9.400 mensen aan een seizoensgriep, ook jong en oud. Zij waren niet dagelijks in het nieuws, voor hen is de economie niet stilgezet. Geen paginagrote artikelen in de krant, geen dagelijkse update van het RIVM, geen talkshows, geen crisisteam van de regering, geen Kamerdebatten, geen landelijke TV toespraak van Rutte en Willem Alexander.

Begrijp je nu mijn angst om dood te gaan aan een normale griep? Niemand heeft het dan over jou, totaal niet interessant voor onze regering en de media. Dat is toch erg…..?

68 reacties op “Column: ‘Angst om dood te gaan, aan een normale griep….’”

 1. Maarten zegt op

  Durfden maar meer mensen kritisch te kijken naar wat er aan de hand is. Ik schreef er zelf over maar kreeg ruzie met mijn familie. Ik heb met een simpele berekening aangetoond dat elke C-overlevende de maatschappij, ondernemers en volgende generaties 9 miljoen euro kost. Er is meer aan de hand. Er worden machten zichtbaar die decennia lang op de achtergrond bleven, maar iets drijft hen in de schijnwerpers. En donkere krachten kunnen slecht tegen licht. Maar durft het volk te kijken, of zegt het straks Wir haben es nicht gewusst? (linkje naar mijn artikel op aanvraag)

  • ton zegt op

   graag wil ik de link. bij voorbaat dank

   • Maarten zegt op

    Bedankt voor de interesse. Als ik links mag plaatsen, hier staat mijn artikel: http://maarten.drupsteen.com/blog.

    • Mike zegt op

     Interessant geschreven, 1 opmerking : de 80.000 Euro per mensen leven is niet correct, het bedrag waarover je spreekt is het gemiddelde bedrag wat overwogen wordt per gewonnen levensjaar. Dat is toch iets heel anders 🙂

    • Georg L. Schele zegt op

     Ik heb je artikel gelezen. Verplichte kost voor ieder weldenkend mens. Ik ben hier heel blij mee. Ik dacht al dat ik een roepende in de woestijn was!

  • Hans Bindels zegt op

   Ik zie het anders dan veel mensen die hier covid-19 relativeren en met andere oorzaken van sterfte vergelijken. In een opzicht is covid-19 namelijk uniek.
   Het heeft er toe geleid dat bijna alle landen vele zeer ingrijpende maatregelen hebben genomen om de pandemie te beperken. Die maatregelen leiden tot ingrijpende maatschappelijke en economische ellende, maar ze hebben tot gevolg dat het besmettingsgetal dat zonder maatregelen op ongeveer drie geschat flink wordt verlaagd. De pandemie die we meemaken is gebaseerd op de wereld inclusief deze maatregelen en niet op de wereld zonder deze maatregelen.
   Alle door inzenders geschetste alternatieven hebben deze grootschalige maatregelen niet (gehad).

   Wilt u lievervcovid-19 zonder deze maatregelen (en dat wil gelukkig bij mijn weten geen enkel land), dan kiest u voor het model waarbij de massale immuniteit het besmettingsgetal naar beneden een brengt.
   Ik heb dat doorgerekend (ik heb wiskunde achtergrond) en dat betekent voor Nederland ongeveer 180.000 doden in een beperkte tijd.

   Tot er goede medicijnen zijn betekent covid-19 helaas of heel veel doden (inclusief alles wat daar bij hoort) of ingrijpende maatregelen die de sterfte reduceren maar ook ernstige gevolgen hebben.

   • Ik heb geen wiskundige achtergrond maar kijk slechts naar de feiten. In Zweden kent men geen lockdown en daar gaat het prima. Wijkt niet af van landen die wel een lockdown hebben.

    • Hans Bindels zegt op

     Dacht je nu echt dat het selecteren van een of enkele voorbeelden uit een verzameling landen die allemaal in een aantal aspekten verschillen, enige bewijskracht heeft?

     Tja wat moet ik daar verder van zeggen. Mijn bijdrage is op bredere feiten gebaseerd.

     Thailand heeft ook bijzondere getallen. Analyse van mogelijke oorzaken is heel nuttig maar niet eenvoudig.

     • Maarten zegt op

      Er zijn meer voorbeelden van landen en gebieden waar anders is getest. Dat is de kern van deze hele zaak waar niemand het over heeft: het sterftepercentage kan je alleen berekenen als je blind test, niet alleen mensen die symptomen hebben. Zelfs de (NL) minister had geen antwoord waarom er nog niet blind getest wordt. Waar dat wel gebeurt (cruiseschepen, stad in Italië, gevangenissen en nu vandaag: daklozen in de VS) blijkt dat grofweg 50% (tot 80+%) van de positief-getesten asymptomatisch is (!). Als dat al het nieuws bereikt wordt het negatief verpakt (“Nog veel meer mensen ziek dan aangenomen”) maar het betekent juist: de sterftecijfers liggen zeer vermoedelijk vele malen lager dan nu wordt berekend op basis van cijfers uit ziekenhuizen – daar waar mensen ziek zijn… Mijn vriendin die misschien al COVID-19 heeft gehad zal nooit in de statistieken komen. Het politieke debat hierover is meer dan betreurenswaardig.

      • Gust zegt op

       In Nederland en Belgie zou men bang moeten zijn om aan iets anders te sterven dan aan covid 19. Dat haalt hun statistieken omlaag en stelt ook hun harde lockdown maatregelen in vraag. En dat allemaal voor een griepje. Binnen enkele tijd hoor je niet meer van corona net zoals van HIV. Dat was tot voor enkele jaren de grote boosdoener en nu hoor je er niet meer van.

 2. Rob V. zegt op

  Ik ben niet meer bang voor de dood, al hoop ik dat het pijnloos en zonder lijden zal zijn. De dood is wel triest voor de mensen om je heen.

  Wat betreft Corona doden, vergeet niet het belang van groeicijfers. Als het aantal slachtoffers exponentieel groeit dan is er wat aan de hand. Of het nu om en virus of anders doodsoorzaak gaat. Dan moet je direct ingrijpen om de curve te buigen naar minder groei, stabiliteit, afname.

  Hier staat nu Corona, maar als in onderstaande dynamische grafiek uit de VS een andere doodsoorzaak had gestaan hadden de alarmbellen ook afgegaan:
  https://public.flourish.studio/visualisation/1727839/

  Bij kanker, verkeersongelukken en ondervoeding zien we niet zulke groei, die cijfers zijn meer constant. Daar onstaat dus ook een soort van gewenning, het is niets onverwachts, al.maakt dat het natuurlijk niet minder erg. Naast elke dode laat wel iemand met verdriet achter.

  Zodra de cijfers stabiel zijn kun je gaan kijken hoe ze terug te dringen, en dan gaan ook andere zaken zwaarder tellen: hoeveel tijd, geld, moeite kost het? Dan wordt het afwegen wat voor welk gebied een acceptabele prijs is. En ook daar zullen we nooit alle handen op 1 buik krijgen want we hechten immers belangen en gevoelens aan bepaalde cijfers/gevolgen.

  • Hallo Rob, waarom wordt er dan niet ingegrepen als er iedere 3 seconden een kind in Afrika sterft? Waarom wordt er niet ingegrepen als er 1.200 mensen per dag overlijden aan malaria? Hoe zit het met die cijfers?
   Je moet direct ingrijpen om de curve te buigen, zeg je. Alleen doen we dat niet bij ander doodsoorzaken, zoals bovenstaande, wat al vele jaren speelt. Selectie op herkomst of huidkleur? Of, ver van mijn bed show, dus totaal niet interessant? De ene dode is kennelijk de andere niet….

   • Rob V. zegt op

    Omdat kindersterfte dalende is, die trend gaat dus in ieder geval niet de verkeerde kant op. En die trend ontwikkeling is ook niet vanzelf gekomen. Er is daar ingegrepen en men doet er nog steeds iets aan. Zagen we daar plots groei, grote groei, dan zouden ook de alarmbellen af gaan. Hoe en of het aantal doden nog verder terug te brengen is de volgende discussie.

    Kindersterfte cijfers door de tijd heen (dalende trends)
    https://cdn.statcdn.com/Infographic/images/normal/3410.jpeg

    • En malaria? Zijn al vele miljoenen mensen door gedood. Niet interessant omdat het niet in de Europa en de VS voorkomt? Laten we gewoon eerlijk zijn, al het leed in de wereld doet ons nauwelijks iets tenzij het te dichtbij komt, zoals corona. Dan kan opeens alles. Geen tekort aan geld en middelen. Heel hypocriet allemaal.

     • Rob V. zegt op

      Bij malaria zien we toch ook geen stijgende trend?
      https://www.who.int/gho/malaria/epidemic/deaths/en/

      Ik denk wel dat hoe verder een slachtoffer van ons af staat, hoe minder het ons raakt. Als een vriend dood gaat doet dat verdriet, gaat een onbekend iemand dood 10 of 10.000 km verderop dan vinden we dat sneu maar raakt het ons niet als echte pijn. Tenzij we dan weer een gezicht geven aan de dode.

      Uiteraard spelen angst/risico dat het jezelf of mensen die je kent ook mee. Lijkt de kans aanwezig dat je zelf getroffen wordt dan is een donatie aan het goede doel doel, de grote hoop, niet langer genoeg. Willen we concrete actie zien. En dan komen we al snel op het gebied dat we willen zien dat er iets gedaan wordt, ook als de actie lang niet bewezen is als effectief of zelfs aantoonbaar puur voor de show is. De wens om grip te hebben of tenminste de illusie daar van.

      Of dat we makkelijker acties en resultaten op de korte termijn zien dan op de lange. Neem het applaus voor krachtige ad hoc maatregelen ook als op de langere termijn er een duidelijk falen te zien is. We lijken snel vergeten wat er een maand geleden speelde, wat doen we vandaag? Daar ligt dan ook weer deels dat pessimisme, resultaten over langere tijd zien we moeilijker terwijl de wereldbevolking het helemaal niet zo slecht doet: https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/wereldquiz-doet-beter-dan-aap/

      • Oke, ik wist niet dat alleen nieuwe ziektes interessant zijn voor regeringen en media. Bestaande ziektes waar nog steeds miljoenen mensen aan dood gaan, doen er niet meer toe dus? Zijn we al aan gewend. Misschien goed om nog even bondskanselier Merkel te citeren: “De coronacrisis is de ’grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog”. Vreemd genoeg vind ze malaria de wereld uit helpen geen uitdaging….. Terwijl daar toch meer mensen aan zijn gestorven en zullen sterven dan alle coronadoden bij elkaar.
       En zo zie je dat zelfs de wereldleiders meedoen aan de massahysterie rondom corona.

       • Rob V. zegt op

        Het gaat om trends. Verstandige regeringen kijken daar naar de trend op korte en lange termijn. Dan zien we bij malaria geen gevaarlijke trend. Of malaria nog niet snel genoeg verder wordt terug gedrongen is een punt twee. Mochten morgen er 2x zoveel malaria doden vallen, overmorgen 4x zoveel, daarna 8x, 16x etc dan zou dat ook groot alarm geven.

        De media zijn meer van de korte termijn, gisteren en vandaag. Dat is zeker een valkuil. Bijvoorbeeld: onderscheppen we een lading vol illegale of vluchtelingen dan haalt dat de voorpagina, maar de trend over het aantal mensen wat per maand of jaar komt, daar lees je nauwelijks wat over. Zo ook met allerlei andere zaken van brand tot geweld en andere leed. Hup op de voorpagina. Maar wanneer hoor je wat de lange termijn cijfers zijn? Nauwelijks. Dat zie je ook terug in die ‘slimmer dan een aap’ test, het aantal mensen wat onnodig pessimistisch is over de staat van de wereld en allerlei negatieve cijfers zwaar overschatten. Kijken naar het bredere plaatje en op lange termijn echt iets positiefs veranderen blijkt verdraait lastig.

        Ik help je hopen dat we ook wat meer aandacht krijgen voor al het andere leed waar we gewend aan zijn geraakt en niet meer in het oog springt. Misschien kunnen we de positieve trend ontwikkelingen op die gebieden dan ook verder versnellen en zo ook in absolute aantallen nog meer bereiken.

        • Johnny BG zegt op

         Met interesse lees ik jullie meningen en misschien is het een idee dat er op dit blog geen verdere info over Corona wordt gegeven.
         Er zijn wel meer belangrijkere dingen dan deze hype 😉

        • Jörg zegt op

         Waarom op dit blog geen informatie over Corona geven? En licht dan ook even toe waarom Corona volgens jou een ‘hype’ is?

        • Johnny BG zegt op

         Zie het in de context.
         Peter ziet het zus en Rob ziet het zo. Beide hebben een eigen blik en Peter als site beheerder kan de keuze maken om niet mee te doen in de informatievoorziening als hij gelooft dat het allemaal over de top is.
         Ik ben geen taalpurist en hype is mogelijk niet helemaal juist maar voor bepaalde mensen kan het helpen om wat flexibeler met taal om te gaan. Het niet willen begrijpen is een groter probleem dan het wel willen begrijpen.
         Leer Thais en je weet precies wat ik bedoel.
         Tussen de regels doorlezen heet dat toch?

        • Rob V. zegt op

         Ik weet niet of de informatievoorziening over de top is, ik kijk nauwelijk nog nieuws omdat ik helemaal gek wordt van Covit dit, Covit dat en mijn gebruikelijke nieuwsitems mis. Wat ik wel weet is dat IC’s overbelast waren en zijn, we grote groei zagen en er dus zeker wat aan de hand was en nog is.

         Ik ben benieuwd of die lezers die Peter 2x zoveel duimpjes hebben gegeven met ‘maar aan X en Y sterven veel meer mensen’ tegenover mijn ‘ ja, maar zie de groeicijfers van Covit’ ook een duimpje omhoog geven als er een bosbrand of andere ramp is waar vandaag 10 mensen dood gaan, morgen 20, , daarna 40 etc. En de brandweer roept ‘ we hebben niet genoeg capaciteit’ . Misschien liefst nog in de eigen regio. Of men dan zegt ‘ ach, er vallen veel meer doden bij X en Y, de paniek om die bosbranden is sterk overdreven’.

         Misschien hadden ze in Australië de bosbranden een half jaar geleden ook gewoon alle media weg moeten sturen en moeten verkondigen ‘geen paniek, in Afrika gaan er meer mensen dood, dat is toch veel erger?’ .

        • Rob V. zegt op

         Moderator: je punt is duidelijk niet gaan chatten svp.

        • chris zegt op

         Moderator: Off-topic.

   • Erik zegt op

    Peter, hoe bewogen zou jij zijn, zou ik zijn, als corona zou stoppen aan de NL grenzen? Dus corona in de hele wereld maar niet bij ons?

    Misschien worden we wel allemaal NIMBY. “Kom jongens, het is ver weg en we hebben er geen last van. Een paar doden hier, een paar daar, kom op, wat maakt het uit?”

    Herkomst of huidskleur acht ik niet relevant in onze multi-culti maatschappij. Maar ver weg: “wat kan mij ’t schelen….”. Als ik dat zeg wordt iedereen terecht boos maar wat zegt ons hart nu eerlijk? Kan het ons dan wel wat schelen? Maken we ons alleen druk omdat het zo dichtbij komt?

    En daarom maken we ons ogenschijnlijk niet druk om die kindersterfte in Afrika. Niet omdat we het niet erg vinden (want we vinden het allemaal even erg) maar het is ver van ons bed en we hebben het druk met ons eigen leven…… Straks een actie op TV; we storten een paar euro, ons geweten is weer schoon en we gaan door met verstoppertje spelen……

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Peter,
    Ik waardeer het zeer dat je oproept om meer stil te staan bij de vele onnodige doden elders in de wereld.
    Je hebt absoluut gelijk. We leven allemaal op dezelfde aarde, we moeten verder kijken dan onze grenzen. Ik hoop dat wij na deze corona crisis méér gaan doen aan de ellende elders. De desbetreffende landen doen best al veel, en er is een duidelijke verbetering zichtbaar. Maar het is nu eenmaal zo dat het hemd nader is dan de rok. Die mentaliteit moeten we laten varen. Maar dat is moeilijk. Goed dat je daar aandacht voor vraagt.

    • Hallo Tino, waar ik mij vooral aan stoor is de hysterie en de hypocrisie in de media en van regeringsleiders. Van een een regering en van journalisten zou je mogen verwachten dat men de bevolking niet alleen maar bang maakt met horror verhalen. Een ander probleem is dat wij onze vrijheid opgeven in ruil voor wat goed nieuws over corona. Het is de vraag of die vrijheid nog wel terugkomt?
     Het gaat er bizar aan toe als jouw buren je gaan verraden bij de politie als er meer dan 3 mensen op bezoek zijn. Ik krijg daar rare associaties bij, van een gebeurtenis van 80 jaar geleden.

     • niek jansen zegt op

      Peter, dank voor je cijfers en gegevens die ons dwingen de sterftecijfers in veel buitenlanden en oiv veel andere dan corona oorzaken te vergelijken en dus ook te relativeren en in perspectief te plaatsen met de huidige hysterie over het coronavirus.
      Op Thailand is dat ook zeker van toepassing dat totnutoe 47 sterftegevallen vanwege corona(?) te betreuren heeft maar tegelijkertijd niets doet aan de jaarlijks meer dan 20.000 sterftegevallen in het verkeer met daar bovenop nog eens het aantal mensen dat voor het leven verminkt, verlamd is of anderszins.

   • Harry Romijn zegt op

    Heel erg simpel: “omdat het BUITENLANDSE kindertjes zijn” ( vrij naar een US cartoon van Dr Seus in de New York Daily, Oct. 1941.
    En verder, zie de uitspraken van menig NL’s politicus: ” minder/geen ontwikkelingsgeld meer voor.. “

  • chris zegt op

   Het aantal Corona doden in Thailand staat vandaag op 47.
   We zouden het bijna vergeten maar in de Songkran week 2019 (deze week) overleden 386 mensen in het verkeer. Deze Songkran week, met nauwelijks verkeer, een verbod op de verkoop van alcohol EN een avondklok zijn er nog altijd meer dan 100 doden op de weg: TWEE keer zoveel als door Corona sinds 13 Januari. Moest er lang naar zoeken op het internet om het cijfer voor 2020 te vinden.Niet interessant.
   Kortom: als we ons houden aan de hygienische en sociale voorwaarden kan het land open wat mij betreft. Elke heropleving is niet meer dan een kleine griepgolf……

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik durf wel de voorspelling aan dat dit ook gaat gebeuren vanaf 30 april..
    Is meteen ook het probleem van die 5000 baht van de baan.

    • chris zegt op

     Ik zie op mijn Facebook dat veel universiteiten zich met allerlei berihcten over schoonmaak-acties e.d. opmaken voor de heropening. Ik moet in principe ook weer 1 Mei op kantoor zijn.

   • Tino Kuis zegt op

    ‘….klein griepgolf je..’

    Fijn dat je ons laat delen in je kennis over virussen en epidemieën, beste Chris. Ook je voorspellende gaven zijn buitengewoon goed.
    De feiten. In de staat New York is het aantal corona doden tussen 6 en 12 april 5 keer zoveel als het aantal doden door hart-en vaatziekten. In de stad New York is dat 10 keer zoveel. Dat willen we toch niet in Taailand of Nederland? Het is echt een beetje meer dan een griepje. Ja toch?

    • Lees dit eens Tino: https://medium.com/@StefanNoordhoek/cov-19-ongekend-corona-killervirus-of-vooral-ongekende-paniek-1864865605c0

     • HarryN zegt op

      Inderdaad, zeer goed verhaal van Stefan Noordhoek. Paniek om niets. Ik denk wel dat hij gekeken heeft naar YouTube Dr Rashid Buttar bashed Bill gates and Dr Fauci. Daarin zegt hij o.a. dat de tests zeer onnauwkeurig zijn en volgens de uitvinder van die tests mogen ze niet gebruikt worden om te diagnosteren.. Dit kwam ik ook al tegen bij Dr Andrew Kaufman die o.a. zei dat 4 op de 5 tests positief zouden zijn. Wel ik kan nog wel meer zaken aanhalen maar ben er wel van overtuigd dat er meer achter steekt. Bill Gates met z’n “filantropische instelling”
      die de hele wereld wil vaccineren,levert hem veel zeer veel geld op en die nieuwe moraal van 1.5 meter geldt natuurlijk niet voor de belasting. Ik zou zo zeggen dan ook maar belasting verlaging.IK raad de reageerders aan eens wat meer op andere websites te kijken bv o.a. E.J.Bron of Opiniez.com of naar YouTube te kijken en eens wat andere meningen te luisteren en te kijken dan behalve die van de media die iedere dag maar aan het angst zaaien is.

    • chris zegt op

     Ik durf de stelling wel aan dat het aantal doden veel meer te maken heeft met de actuele situatie van de gezondheidszorg (incl. verzekeringen) dan van de kracht van het virus.

    • chris zegt op

     Beste Tino,
     Een kwestie van logisch nadenken.
     De verspreiding van het virus (snelheid, hoe) kan worden gedempt met de sociale en hygienische voorschriften die iedereen nu eigenlijk wel kent. Al die (mijns inziens totaal onnodige en in meedere opzichten desastreuze) lockdowns waren ook NOOIT bedoeld om het dodental omlaag te brengen maar om de snelheid van verspreiding te vertragen.
     Het dodental kan niet worden verlaagd met handen wassen en afstand bewaren. In de landen waar men de gezondheidszorg meer op orde heeft vallen minder doden. Zo eenvoudig ijkt het en zo eenvoudig is het ook. Met die kanttekening dat landen elkaar zouden moeten helpen als de een het minder voor elkaar heeft dan de ander. Dat is te laat en soms niet gebeurd.
     In Amerika heeft men veel te lang gewacht met de maatregelen om het virus in te dammen En daarnaast is de gezondheidszorg een zootje dankzij bezuinigingen, ziektekostenverzekering en daklozen. Een dodelijke combinatie van slecht leiderschap van de president in combinatie met een situatie die in jaren is gegroeid en niet alleen deze president kan worden verweten.

     • Tino Kuis zegt op

      Ja, je hebt voor een groot deel gelijk. Prima dat er een discussie is over de te nemen maatregelen. Het is heel goed mogelijk dat de economische gevolgen erger zullen zijn dan de gevolgen van het virus zelf.
      Maar dit virus is besmettelijker en dodelijker dan een griepvirus, dat is zeker. En ik houd niet van complottheorieën.

  • maarten vasbinder zegt op

   Het aardige van deze exponentiële groei is, dat die alleen voor de eerste dagen opgaat, aangezien de meeste mensen zich in een vaste kring bewegen. Vele mensen zullen dus steeds dezelfden besmetten.

   De meeste modellen gaan uit van een constante exponent, terwijl die exponent steeds lager wordt.
   Die modellen blijken dan ook absoluut niet te kloppen, ondanks de pogingen steeds meer overlijdens aan corona te wijten. Positief voor corona betekent niet, overleden aan corona, maar meestal overleden met corona en bijvoorbeeld aambeien, wratten etc.

   Griepgevallen groeien ook de eerste dagen/weken exponentieel. Dat geldt voor elke ziekte die airborne is. De snelheid is ook afhankelijk van de incubatie tijd en de pure besmettelijkheid. De laatste is bij corona hoog. Hoe hoger de besmettelijkheidsfactor, hoe sneller de curve afvlakt.
   Bij een lage factor duurt dat langer
   Blijft het probleem, dat niemand de juiste getallen kent.
   Wel weten we nu uit verschillende landen, dat lockdown geen zin heeft, behalve dan in een makkelijk te
   manipuleren stadstaat als Singapore, dat overigens een harde dictatuur is.

   Dit zegt Stefan Noordhoek er over
   https://medium.com/@StefanNoordhoek/cov-19-ongekend-corona-killervirus-of-vooral-ongekende-paniek-1864865605c0

 3. Hans van Mourik zegt op

  Heb geen angst om dood te gaan,waarom niet?
  Als het niet mijn tijd is dan ga ik niet dood.
  Mocht ik Corona krijgen en het is niet mijn tijd,dan wordt ik weer beter,zo niet dan is het mijn tijd.
  Zijn zoveel mensen,beter geworden ondanks heel ernstige ziekte, nog niet hun tijd.
  Hans van Mourik.

 4. chris zegt op

  Er is een duivels complot.
  De Westerse wereld is naast verdeeld, uit elkeer gepeeld, ook sociaal, psychologisch, economisch en financieel uitgemergeld. Er bleek een groot gebrek aan leiderschap en solidariteit. Excuses daarvoor helpen natuurlijk niet. Je bent bedonderd door je vrienden. Eigenlijk geen enkele leider heeft afgewogen beslissingen genomen waarbij ALLE aspecten van de crisis (op de korte en midellange termijn) aan de orde waren. De mening van gezondheids-experts (en dan alleen de virologen) was leidend. Slecht crisis-management. De bevolking is boos (mijn zus gaat een paar keer per week bij mijn 93-jarige moeder op de koffie; het verzorgingshuis wil dat eigenlijk niet maar mijn zus vindt dat onmenselijk), begrijpt de uiterst harde maatregelen niet meer. Menigeen lijdt al (de eerste Corona- zelfmoord in Thailand was gisteren) en voor de rest gaat dat binnenkort gelden. Psychologen, kinderartsen en gerontologen beginnen hun mondje te roeren. Er is meer dan alleen een virus.
  Als we alle verliezen op de neo-liberale manier moeten compenseren en betalen gaan er decennia van bezuinigingen volgen, voor elke burger. Dat gaat de bevolking niet pikken met de huidige ongelijkheid.
  De grote winnaars zijn de Chinezen. Die waren wellicht de aanstichter van het kwaad maar hebben vervolgens overal geholpen waar de oude vrienden het af lieten weten. Dat kan de bevolking waarderen en dat wordt niet vergeten. En de Chinezen hebben geld. Afgelopen week hebben ze al een redelijk groot aandeel gekocht (heel goedkoop) in de nu kwijnende cruise sector. Als we niet zo snel kunnen vliegen (sluiting van vliegvelden, faillissement van luchtvaartmaatschappijen) de komende jaren, dan gaan we gewoon met de boot of de trein…..100 RMB graag….

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Chris,
   De Chinezen konden in een vroeg stadium het virus in Wuhan onder controle krijgen, maar er moest over gezwegen worden!
   Chinezen, die ” helpen” past in hun geopolitiek. In Griekenland bezitten zij al de Pireaus haven. In Rotterdam zijn al de Chinese tentakels in de haven aan de oppervlakte aan het komen! Unilever is gelukkig gespaard gebleven van een overname. Denk aan de landen, die de Chinese leningen niet terug kunnen betalen en China bepaalt de aanleg van de infrastructuur ten gunste van China!
   In Afrika duiken de Chinezen ook al op, niet om te helpen, maar om de grondstoffen te bezitten.
   Amerika en Rusland proberen nog op en ouderwetse manier met wapens te imponeren! China pakt het geraffineerd aan! De strop doet geruisloos zijn werk!

   • janbeute zegt op

    Het is nog veel erger Hr. Lagemaat zelfs in Giethoorn bij u allen wel bekend zijde als Hollands Venetie in Overijssel zijn al boot rondtoer bedrijfjes en zelfs al een hotel in Chineze handen.

    Jan Beute.

 5. Johnny BG zegt op

  Op de een of andere manier is er iets raars aan de hand maar van waaruit wordt het gestuurd?

  Politiek gezien zit de wereld op vele terreinen vast zoals klimaat, teveel geld bij de verkeerde partijen met daardoor nog amper inflatie en in de EU de weeffouten bij de opzet van dat systeem.
  Wereldwijd zijn er nog veel meer zaken die politiek niet opgelost kunnen worden met constant gezeik als gevolg.
  Is het dan toch de WHO die zich laat gebruiken door ??? om een soort van keiharde economische reset te bewerkstelligen? Zolang er geen medicijn is is het verdedigbaar om voorzichtig te zijn.
  In de EU is het geld al gratis en Nederland wordt al gewaarschuwd om de zwakkere “broeder” landen ten koste van de hardwerkende Nederlander nog meer te steunen.
  Zou het een slinks plannetje van de Italiaanse en/of Franse veiligheidsdienst zijn geweest? Draghi, Macron met zijn gele vestjes probleem zijn personen die deze crisis kunnen gebruiken.
  Doorziet Zweden het plan?
  Vragen zijn er zat.
  Wat het antwoord ook wordt de toekomst zal worden dat het weinig zin heeft om te denken dat zuinig leven enig nut heeft.
  Leef met de dag en lukt het niet sta dan klaar om gratis geld te eisen. Eerst bij je eigen overheid (je eigen landgenoten) en daarna in EU verband.
  Vangnetten zijn leuk maar de komende decennia zal men zien wat het de burger kost met als gevolg mogelijk dat EU vakantiegangers een zeldzaam soort wordt.
  Virtual Reality vakanties vanaf je eigen bank zijn dan een mooi alternatief.

 6. Rob zegt op

  Als die Rutten en zijn maatjes hun huiswerk beter hadden gedaan. Dan was er nu niet zo een paniek in Nederland. Helemaal niks hebben zij goed geregeld. Zij gaan gewoon door met liegen en bedriegen. Zelfs over de rug van ernstig zieken en doden. Mankeer je wat anders ernstigs dan Corona op dit moment. Dan mag je effe lekker op jouw beurt wachten. En dat allemaal voor pak hem beer 2000 euro per jaar zorgkosten. Ik ben bang om nog een paar jaar in dit land te wonen.

  • Joseph zegt op

   Rob wat een onzin kraam jij hier uit. Heb er verder geen woorden voor

   • Rob V. zegt op

    Ik hoop maar dat Rob in deze periode niet naar de intensive care hoeft (is of was overbelast in veel regios). Of dat een ambulancebroeder komt en zegt ‘nou ik denk dat u hier loopt dood te gaan, maar weet je wel niet hoeveel mensen er elke dag sterven aan *vul maar in* , dus waar maken we ons druk om?’.

    Ja, achteraf zal blijken dat de overheid op gebied X te drastisch is geweest, en gebied Y te laks of te laat. Maar daar zal geen moedwil achter zitten. Een kwaadaardige overheid? Dan kom je in de wereld van complottheorieën.

    • Hoi Rob, fijn te horen dat een overheid niet kwaadaardig is. Hang je vanavond nog een poster van Prayut boven je bed dan?

 7. Happy man zegt op

  Geweldig geschreven en het klopt ook helemaal, daar kunnen we eens heel goed over nadenken. Wens iedereen die nu ziek is met wat voor ziekte dan ook heel veel sterkte en beterschap.

 8. wim zegt op

  Ik ben niet al te paniekerig over dit corona ding. Op basis van de cijfers zijn er veel ergere doodsoorzaken. Ik heb ook het idee dat de meeste regeringen onder druk van de media hysterie halsoverkop besluiten hebben genomen die nogal overtrokken zijn en waarbij ze geen idee hadden hoe weer uit de puinhopen op te staan.
  Laten we er vooralsnog even vanuit gaan dat de besluiten met de beste bedoelingen genomen zijn.

  Waar ik me nu veel meer zorgen over maak na de afgelopen weken wat graafwerk te hebben gedaan, is dat je overal die Bill Gates tegen komt. Hij betaalt de instituten die de modellen draaien (bijv $72 mio voor Imperial College die eventjes 550.000 doden voorspelden voor de UK totdat Boris van herd immunity naar lockdown ging en vervolgens de forecast aanpaste naar ‘slechts’ 20.000 doden), ook het RIVM in Nederland, en hij heeft belangen in minstens 7 van de pogingen tot een vaccin te komen. Hij is beslist iemand die belang heeft bij het opblazen van de paniek om dan vervolgens met de ‘oplossing’ te komen.

  • HarryN zegt op

   In de UK was dat Neil Ferguson die dat naar buiten bracht en waaop de regering besloot in lockdown te gaan. Eerst 500.000 doden later zei hij dat hij zich vergist had en stelde het bij naar 20000 doden .Echter kort daarop stelde hij het nog verder bij naar rond de 6000 doden. Bill Gates,
   heb het in een eerder reactie al gezegd is niet te vertrouwen. Zegt zelfs in een interview dat samenscholingen niet eerder kunnen plaatsvinden totdat een vaccin er voor is uitgevonden!!! en wil de wereld bevolking reduceren met behulp van vaccinaties!!!!!!

 9. johny zegt op

  Dengue of corona, wat is het ergste ziektebeeld? Bij dengue kunnen de problemen heel lang aanslepen. Het gevaar is er altijd, toch hebben we de kans om nu te leven. We kunnen onszelf beschermen of opsluiten. Nu met corona wordt dat bepaald door de overheid.

 10. peter zegt op

  Tja, in deze crisis wordt nu ook zichtbaar hoe wordt gedacht. Er wordt een klasse aanduiding aan gehouden. Men moet kiezen. Ben je ouder en red je het zelf niet, dan laten ze je af glijden naar den dood.
  Er wordt gewikt en gewogen, in strijd tegen de eed, welke verplegend personeel heeft moeten af leggen.

  Ben je ouder wordt je al sneller afgeschreven dan een jonger persoon, immers is daar de economische waarde hoger dan van een ouder iemand.
  Je zou bijna bang worden, dat wanneer je ouder bent naar een ziekenhuis toe te gaan.
  Trouwens welk ziekenhuis? Dankzij onze fijne regering is dit in een commercieel pakket gezet en gaan gewoon kapot door slecht management. Hoeveel zijn er al verdwenen?
  Als je poen hebt dan kan jezelfs wel voor behandeling kiezen.
  Een oude tante van mij had kanker en men wilde haar vanwege haar leeftijd niet meer behandelen?!
  Ze heeft het zelf moeten eisen en heeft het ook zelf betaald, ze leeft nu nog steeds. Tja, houdt dus in?

  Mocht ik het goed begrepen hebben, komt 95 % van onze medicijnen uit ….China, India. We zijn totaal afhankelijk van deze landen. Ook zijn er dan gigantische prijsstijgingen op medicijnen.
  Mocht in een docu zien, medicijn 43 cent /pil naar 340 euro/pil. Maw weer, heb je poen mag je leven zolang je betaalt.
  De mensen in Afrika , Bangladesh en waar dan nog meer zijn gewoon collateral damage. Ook jij bent collateral damage in het heersende systeem. Afhankelijk van je economische waarde zit je up or down.
  Het corona gebeuren wordt weer inderdaad ver overtrokken, zoals schrijver zegt. Natuurlijk het verspreidt zich makkelijk en een ieder kan het krijgen en er onder door aan gaan.Echter dit kon al eerder door een sars en mers. EN dus de griepvirus in 2017/18, waar geen enkele commotie over was.
  16000 opnames en 9500 gerelateerde doden.

  Bang om dood te gaan? Nee, eerder de manier waarop. Het bang zijn om dood te gaan ligt denk ik in het feit wat voor leven je hebt en hoe je je daar aan vast houdt.
  Kende een collega, waarbij de peilers van zijn leven onderuit gingen, waarna hij niet bang was om dood te gaan. Hij besloot er zelf voor, wat ik nooit van hem had verwacht.
  Deze peilers zijn bij mij ook verdwenen, alleen ik ben er nog.
  Het zal me weer niet verbazen, dat er een standbeeld zal komen ter nagedachtenis aan de corona doden.
  Erg he als je aan iets anders bent bezweken.
  Zullen we nu ook een andere verwensing krijgen bij ruzies? ipv krijg de kanker, krijg de corona?
  DE mens, zo knap en tevens zo ontzettend stom.

 11. Michael Siam zegt op

  Er zijn idd veel ergere doodsoorzaken dan corona,de grootste is natuurlijk wel de hongersnood. En in plaats van dat aan te pakken ,evenals schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden ziet de who meer heil in het verdienmodel van de vaccins.gezien dit verdienmodel vond ik het bericht gisteren op Thailandblog.nl zeer interessant over de confiscatie van alle medicijnen met hydroxycloroquine en zink,om dat het allang bewezen is dat dit uiterst effectief werkt tegen corona,binnen een paar dagen zijn negen van de tien geteste corona patiënten weer hersteld hiermee.uitgerekend dit medicijn word ,met grote spoed van de markt gehaald door de autoriteiten ,die hiermee wel heel duidelijk blijk geven van onderworpenheid aan de farmaceutische industrie die geen baat heeft bij goedkope medicijnen op korte termijn.

 12. Hans Bindels zegt op

  Moet je toch niet met 50.000 man naar Ajax gaan, of naar Schiphol met 200.000 passagiers per dag, 3000 mensen op een cruise schip enz. De infectiehaarden die ontstaan zijn zijn bekend.
  Helaas zijn we inmiddels een verbonden wereld met bijna 8 miljard mensen en vele megasteden.
  Noordhoek maakt dezelfde denkfout als velen. Hij beschrijft een wereld inclusief maatregelen. Die hebben ook ontwrichtende gevolgen.
  Overigens kloppen veel van zijn observaties wel.
  Maar ik heb het gevoel dat hij soms voorbarige conclusies trekt. Heel veel weten we nog niet.
  Bijvoorbeeld niet over mate en duur van immuniteit. Over het risico op en van mutaties. Enz.
  We publiceren nu 33.000 besmettingen in Nederland maar de 3% mensen met antistoffen suggereren 500.000 besmettingen. Dat is maar een voorbeeld van de vele onzekerheden.

 13. Rene Martin zegt op

  We kunnen ons wel afvragen of de maatregelen die zijn genomen niet buitensporig zijn maar zelf denk ik dat met een nieuwe ziekte zoals corona we buitengewoon voorzichtig moeten zijn. In NL zijn de afgelopen 2 weken, volgens de CBS, elke week ongeveer 2000 mensen per week extra overleden in vergelijking met het jaar daarvoor in dezelfde weeknummers. In Thailand lijken de maatregelen niet in verhouding te staan met het aantal mensen die ziek zijn c.q. zijn overleden maar waarom neemt de Thaise regering deze maatregelen dan en is het misschien toch erger of zit er iets anders achter. Ik weet het niet maar als ik naar een vergelijkbaar land als Indonesie kijk dan is daar het aantal besmettingen beduidend meer en neemt schikbarend toe. Zoals meer mensen naar voren brachten we weten nog echt niet alles en de politici verschuilen zich achter de ‘experts ‘. Wat we wel weten kunnen we met een beetje gezond verstand wel gebruiken zoals de minimale 1,5 meter afstand en zo. Het is triest dat zoals je naar voren bracht dat we zo weinig doen aan de gevolgen van honger en ziektes.

 14. Vakman zegt op

  Ik wil niet aan alle complottheorieën refereren, want die zijn niet goed voor mijn gemoedstoestand (en ik hoop komende week al te beginnen met EMDR), maar zolang niet elk land transparant is in haar cijfers en zelfs tijdens deze crisis het landsbelang voorop stelt, verandert er niks.

  Als het huidige Corona-virus uitsluitend een natuurlijke oorzaak kent, al dan niet geholpen door slechte hygiënische omstandigheden bij de mens, waarom dan niet een fout durven toegeven en daarvan leren? Er is geen enkele uniformiteit in de aanpak van de pandemie, geen enkel land is transparant mbt aantal besmettingen, ziekenhuisopnames, IC-opnames en overlijdens.

  Er is duidelijk een machtswedloop zichtbaar onder de regeringsleiders. Waarbij nu duidelijk de aard van het narcistje boven komt. Nog steeds gaan economische belangen boven volksgezondheid, maar dode of zieke mensen dragen niet bij aan economische groei noch doen ze de economie opleven door -door de lage of negatieve spaarrenten- geld uit te geven, waarvan ze nu niet zeker zijn of ze dat nog lang hebben als ze hun baan kwijtraken.

  Waarom beschikt het ene land wel of ongekende mogelijkheden om mensen te testen en van mondkapjes te voorzien terwijl het andere land niet eens voldoende pbm’s ter beschikking stelt aan de reguliere zorg? En niet eens alle overledenen test of Corona mogelijk een rol heeft gespeeld bij hun overlijden….en dan heb ik het alleen al over de verschillen tussen 2 westerse landen. Eén Europa!!!! Het is nooit één Europa geweest en dat zal het ook nooit meer worden; sterker, ik zie het na de crisis verder uiteen vallen. Want het is overduidelijk ‘Ieder voor zich en God voor ons allen’.

  Ik volg de cijfers voor Nederland niet eens meer. Cijfers zeggen me niks. Het gaat om mensen. Waar ik me wel zorgen om maak is de continuïteit van de gezondheidszorg. Dat deed ik al toen de crisis begon, maar pas 2 weken geleden begon men zich in Den Haag druk te maken over het al dan niet ontstaan van PTSS onder zorgpersoneel.

  En of er nu officieel 4000 of 5000 doden zijn gemeld; als de overledenen in verzorgingshuizen worden meegeteld die niet getest zijn, maar wel duidelijk de symptomen hebben gehad, worden het er al veel meer. Sowieso loopt dat nog gestaag op, want er zijn niet genoeg pbm’s voor het zorgpersoneel aldaar en zij mogen niet eens altijd tegen familie van bewoners zeggen dat er Corona-besmettingen voorkomen. Zodoende kan het voorkomen dat een bewoner sterft zonder bezoek van familie te hebben gehad en zonder dat die de indicatie had dat iemand ziek was.
  En dan hebben we het nog niet over de mensen met psychische klachten die dringend hulp nodig hebben, maar vanwege de ‘intelligente’ lockdown on hold is gezet. Wat gaan die depressies nog allemaal met zich meebrengen de komende tijd???? De indirect aan Corona gestorven mensen….

 15. harald zegt op

  ik pik deze om bij mijn FB vrienden te deponeren als je het er niet mee eens bent zeg het me dan

 16. endorfun zegt op

  Als men zijn werk doet waarvoor men is aangenomen, en waarvoor men wordt betaald, dan is men geen held.
  Als men sterft aan een pandemie is men ook geen held.
  Een held moet meer doen dan het gewone, moet boen zichzelf uitstijgen.
  In België hangen sommigen witte lakens buiten om onze “c…” helden te eren. Sorry, een witte vlag was altijd al het symbool van overgave of onderhandelen. Beter houdt men zich aan de (opgelegde) regels, in het belang van anderen.

 17. T zegt op

  Mooi stukje realiteit in deze gekke tijden.

 18. Chander zegt op

  Beste Peter,
  Neen, je bent pas 58 en je gaat echt nog niet dood, mits je aan de veiligheidsmaatregelen houdt.
  Als je er niet meer bent, dan zullen er heel veel Thailandblog lezers erg depressief raken.
  Hoe zou het verder moeten zonder Thailandblog. Blijf dus nog lekker bij ons.

  Ik heb meer reden om angstig te zijn, omdat ik wat ouder (72 jaar) en hartpatiënt ben.

  En nu Corona versus de griepgolf van 2018: verschillen en overeenkomsten.

  Coronapatiënten beschrijven dat de symptomen van dit virus veel heftiger kunnen zijn dan bij een gewone griep.

  Het jaarlijkse griepvaccin bleek slecht opgewassen tegen het griepvirus van 2017/2018, door een verkeerde keuze van bestanddelen.
  Daarnaast was de winter van dat jaar erg koud. Met als gevolg heel veel slachtoffers onder de ouderen.

  Er bestaat nog geen vaccins tegen Covid-19.

  Grieppatiënten lagen toen 4 dagen op de ic, terwijl een coronapatiënt nu gemiddeld 3 weken op de beademing ligt.

  Een maand geleden al stelde het Gerle Ziekenhuis in Appeldoorn: “Zo erg hebben wij het nog nooit meegemaakt”.

  Aan griep sterft gemiddeld 0,1 procent van de patiënten. Bij Covid-19 ligt dat percentage veel hoger.

  Cijfers van RIVM zijn niet betrouwbaar.
  Cijfers van het CBS liggen dichter bij de realiteit.

  Waarom hebben de Italianen, Spanjaarden en Fransen Nederland van laksheid verweten?
  Er zou toch iets serieus aan de hand zijn?

  Waarom vallen nu de meeste slachtoffers in Amerika?

  Ja, dit zet mij ook enigszins aan het denken.

  • HarryN zegt op

   Vreemd Chander: corona patienten zeggen dat de verschijnselen heftiger zijn dan bij een gewone griep???
   Hebben die corona patienten dan een of twee jaar geleden een gewone griep gehad???
   Verder de meeste doden vallen in Amerika omdat artsen een brief van de health instanties hebben gekregen en die moesten mensen met symptomen maar naar huis sturen en als ze te overlijden komen zijn ze verplicht de doodsoorzaak als corana aan te geven. Tja zo kom je wel aan meerdere doden.

  • wim zegt op

   De meeste slachtoffers vallen in Amerika omdat veel mensen daar vet zijn, hetgeen bij veel corona patiënten het geval schijnt te zijn.

   Bovendien krijgen ziekenhuizen per corona geval een bedrag tussen de $13000-35000. Bij twijfel dus gewoon als corona classificeren.

   • chris zegt op

    Volgens mij zijn er meerdere factoren in Amerika verantwoordelijk voor het aantal doden:
    – een slecht functionerende gezondsheidszorg
    – de private ziekenhuizen die geen Corona patienten willen
    – hoog aantal daklozen en armen
    – hoog aantal niet verzekerden
    – een bevolking met een ongezond leefpatroon (eten, beweging, drinken)
    – zwaarlijvigheid
    – een onvoldoende voorbereding van organisaties op een pandemie
    – miskenning van de ernst van de situatie.

 19. coene lionel zegt op

  Zo zie je maar hoe makkelijk mensen manipuleerbaar zijn!
  Lionel.

 20. janbeute zegt op

  Als je angst hebt om dood te gaan, moet je zowie zo niet in Thailand op een brommer of motor te gaan rijden.
  Ik rij elke dag motor ook nu tijdens de Corona hektiek maar dan wel in de buurt.
  Maar geloof me ik ben banger voor een verkeers ongeval hier in Thailand dan om het Covid 19 virus hier op te lopen .
  En zoals de Thaise overheid nu handelt in deze kwestie is het medicijn erger dan de kwaal.

  Jan Beute.

 21. Diederick zegt op

  Wat is de coronagriep? Dat is denk ik hetzelfde als een appelpeer.

  Juist die structurele vergelijking met “een griepje” heeft dit virus zo groot kunnen maken zoals het nu is.

  “Het is maar een griepje” is ook de grootste collectieve blunder uit onze geschiedenis.

 22. Marijke. zegt op

  Ik kijk alleen nog het nos journaal.Alle programma,s gaan alleen maar over corona.De angst bij mensen word steeds erger.In de winkels reageren steeds feller op iets.Je zou er bijna zelf ziek van worden.Natuurlijk is het in en in triest hoeveel mensen er aan overlijden.Maar van de media word je niet blij.

 23. theoS zegt op

  Helemaal,100%, mee eens. Heel goede kritiek op, ook, het huidige corona beleid tussen de regels door gelezen. Hou vol.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website