Categorieën bardames in Thailand

Door Hans Struijlaart
Geplaatst in Column
Tags: ,
2 augustus 2018
Christopher PB / Shutterstock.com

Tijdens een avondje bijpraten over onze belevenissen in Thailand met een aantal vrienden die ook frequente Thailandgangers zijn, hebben we het die avond gehad over hoeveel categorieën bardames je wel niet hebt.

We kwamen tot de volgende categorieën; veel meer dan we in eerste instantie hadden verwacht.

Categorie 1

Categorie 1a = hoort van andere vriendinnen dat er goed geld te verdienen is met Farangs en waagt de grote stap naar het voor haar onbekende barleven. Ze praat geen woord Engels, is erg verlegen en kijkt een beetje de kat uit de boom de eerste paar dagen met al die maffe dronken farangs. Ze ziet er verder goed uit en leeft van de provisie die ze krijgt van de aangeboden drankjes van diverse farangs (40 baht per drankje). Ze moet nog heel erg wennen aan haar nieuwe leven en weet eigenlijk niet of ze hier nou wel geschikt voor is. Ondertussen is ze best wel jaloers op haar vriendinnen in de bar die veel meer drankjes aangeboden krijgen en af en toe een nachtje met een farang meegaan. Ondertussen krijgt ze van een van haar vriendinnen een basis boekje in haar handen gedrukt Thai/Engels met de woorden: you have to learn English if you want to do this work.

Categorie 1b = werkt inmiddels 2 weken in de bar, praat 30 woorden Engels en met die 30 woorden merkt ze dat ze meer drankjes aangeboden krijgt van farangs. Reden om meer Engels te gaan leren. Ze trekt de stoute schoenen aan en gaat zowaar eindelijk eens een keer mee met een farang naar zijn hotelkamer. Heel nerveus en verlegen komt ze terug uit de douche met een nog natte handdoek om en kruipt met de natte handdoek onder de dekens om bibberend te wachten wat de farang voor haar in petto heeft. Toevallig heeft ze het getroffen met deze farang die haar respecteert en alleen lepeltje/lepeltje met haar in slaap valt. De volgende morgen wordt ze verliefd op de eerste de beste buitenlander die haar goed behandeld en vraagt hem: ”Can I go with you to Holland”.

Categorie 1c = praat 30 woorden Engels, gaat naar bed met een dikke farang die geen rekening houdt met haar gevoelens, haar respectloos behandeld en afscheept met 200 baht omdat ze te verlegen was om haar prijs kenbaar te maken. Ze is voor haar leven getekend en wil eigenlijk zo snel als mogelijk is weer huilend terug naar haar ouders in Korat.

Categorie 1d = werkt ongeveer twee maanden in de bar praat 100 woorden Engels. Krijgt regelmatig veel drankjes aangeboden van farangs en heeft al met vijf farangs geslapen, waarvan 3 goede en 2 slechte ervaringen. Ze heeft inmiddels genoeg verdient om 5000 baht over te maken naar haar familie en om een duur merktasje te kopen.

Categorie 1e = werkt ongeveer 6 maanden in de bar praat Thinglisch (Thai/Engels) en heeft geleerd dat ze niet perse met iedere man mee hoeft te gaan. Ze wordt wat kieskeuriger met wie ze wel en niet meegaat. Ze moet er eerst wel een goed gevoel over hebben als ze met iemand meegaat anders blijft het bij drie aangeboden drankjes. Maakt standaard elke maand 5000 baht over naar haar familie.

Categorie 2

Categorie 2a = werkt ongeveer een jaar in de bar en kan zich redelijk verstaanbaar maken met haar Engels en heeft genoeg geld verdient om extra Engelse privélessen te nemen. Krijgt heel veel drankjes aangeboden van farangs en kan daar zonder met farangs naar bed te gaan redelijk van rond komen.

Heeft inmiddels een vriendje uit Noorwegen waar ze twee weken mee op vakantie is geweest, die haar elke maand 5000 baht stuurt. Ze e-mailed haar vriend dat ze gestopt is met werken in de bar. En dat ze uitkijkt naar hem wanneer hij weer tijd heeft om naar Thailand te gaan. Ondertussen werkt ze gewoon nog in die bar en slaapt nog geregeld met andere farangs. Familie komt op de eerste plaats en going back to Korat is very boring. Ook zij stuurt trouw 5000 baht naar haar familie met de woorden: In het hotel hebben ze me gepromoveerd tot assistant manager of the cleaning, maybe next month I will send you more money.

Categorie 2b = werkt ongeveer twee jaar in een bar en houdt er meerdere vriendjes op na die haar onderhouden (type miss you long time, please sent money for the kids). Ook zij zegt dat ze al een tijd gestopt is met de bar en heeft problemen om het luxe leventje als bardame vaarwel te zeggen. Dus ondanks wat ze haar vriendjes schrijft werkt ze nog steeds in dezelfde bar en vangt gemiddeld van haar “vriendjes” een slordige 15.000 baht per maand.

Categorie 2c = werkt ongeveer drie jaar in een bar – schroeft haar prijzen flink op en als het even kan neemt ze op een avond meerdere farangs mee for long time. En probeert er dan na een uur onderuit te knijpen na gedane arbeid om te kijken of er in haar bar nog wat te scoren valt. En heel geniepig vraagt ze dan aan haar vriendinnen: telefoneer naar mij en ik ga dat gebruiken als excuus dat mijn zoon ernstig ziek is en dat ik echt moet gaan nu.

Categorie 2d = werkt tussen de 3 en 5 jaar in een bar – spreekt behoorlijk Engels, heel geslepen – en houdt er een drukke agenda op na om ervoor te zorgen dat elk vriendje het idee heeft dat hij de enige is en zorgt er zeker voor dat ze niet in dezelfde periode naar Thailand gaan. Vangt een slordige 30 a 40.000 baht per maand van 4 of 5 vriendjes.

Categorie 3

Categorie 3a = wordt wat ouder, ziet dat farangs toch haar jongere vriendinnen meenemen en vraagt zich af of dit nou is wat ze zoekt in het leven. Ondertussen heeft ze wel genoeg geld naar haar familie gestuurd om er zeker van te zijn dat ze een nieuw huisje hebben kunnen bouwen van haar gestuurde geld.

Categorie 3b = 35+/- al haar potentiële vriendjes hebben inmiddels afgehaakt omdat ze haar door hadden, maar haar ouders hebben een nieuw huis en financieel heeft ze een spaarpotje opgebouwd van 100.000 baht. Niet slecht toch. Aan de andere kant heeft ze nooit die farang ontmoet waar ze echt gelukkig mee kan zijn.

Categorie 3c = 35+/- totaal gefrustreerd omdat ze al het geld wat ze heeft verdiend met op haar rug liggen over de balk heeft gesmeten. Ze is gokverslaafd en het enige wat ze er aan over heeft gehouden is een geslachtsziekte.

Categorie 3d = 35+/- heeft veel geleerd van haar ervaringen in de bar, kan een farang verwennen als geen ander en zoekt nu naar de ware liefde om samen oud te worden. En mogelijk gaat dat nog een keer gebeuren.

Categorie 4 = 40 +/- kan alleen nog oude mannen krijgen die haar niet meer kunnen bevredigen en vraagt zich af waarom ze nog steeds dit werk doet. En ook haar droom is dat ze nog steeds een keer tegen de juiste aan loopt.

Categorie 5 = 45+/- kan alleen nog invalide mannen en 70+ mannen krijgen en heeft de hoop eigenlijk al opgegeven. Kinderen zijn inmiddels het huis uit – heeft verder weinig eisen ten aanzien van de man – hoopt dat ze een oude kerel aan de haak kan slaan die alles aan haar achter laat als hij komt te overlijden.

Categorie 6 = 50+ werkt allang niet meer in de bar – zit weer alleen thuis en vraagt zich af waarom ze ooit in een bar is gaan werken.

18 reacties op “Categorieën bardames in Thailand”

 1. Khun Peter zegt op

  Hans, ik stel voor dat je ook een dergelijk verhaal met categorieën maakt over de farang barbezoekers. Dat is nog veel grappiger…..

  • John Chiang rai zegt op

   Helemaal eens met Khun Peter,met name het verschillende gedrag van de Farang,en de ervaringen die deze dames maken,kunnen erg bepalend zijn voor de indeling van de categorieën.

 2. Björn zegt op

  Behoorlijk werkje geweest… Grappig om te lezen maar beetje heel erg met vooroordelen doorspekt. De Thaise bardame komt er slecht vanaf of is bewust de categorie goede bardame weggelaten?

  Ook mij lijkt het hilarisch om uw versie van de farang barbezoeker te lezen.
  Vergeet u dan niet de categorie AOWers met alcoholprobleem want die kom ik hier in Thailand geregeld tegen

  • theoS zegt op

   Als jij dikwijls AOWers met een alcohol probleem tegenkomt dan heb je zelf ook een alcohol probleem want die kom je alleen tegen als je zelf dikwijls in een bar rondhangt. Ik ben AOWer en drink geen alcohol en rook niet maar AOWers zoals ik kom je niet tegen want die komen niet in een bar.

 3. Eddie zegt op

  Leuk beschreven Hans .

  Komt er een vervolg (bezoekers categorien ) ?

 4. Roel zegt op

  Hans,

  Ik mis de dansende dame, do GO GO dame. Van een goede kennis van mij die soortgelijke bar heeft in BKK zijn daar danseressen, wel die enkele hele mooie die wel 500.000 bathjes p/m verdienen.
  Ik weet niet de waarheidsgehalte daarvan maar ook bij hem waren er mooie dames die zo 10.000 bath per dag hadden. Maar ja in BKK kan alles zeggen ze wel eens.

  Bedankt voor de uitleg, voor mij zat er geen categorie bij.
  Roel

  • Jasper zegt op

   Roel, als er echt 500.000 bahtjes per maand werden verdiend had ik mijn zeer appetijtelijk cambodiaanse ega allang derwaards gestuurd. Beschadigd is ze toch al na 10 jaar huwelijk met mij.
   Ik schat het waarheidsgehalte van dit verhaal op min 10.

 5. Roy zegt op

  Vanaf categorie 3 zou men beter een omscholing voorzien om Engelse les te geven.
  Deze dames hun kennis van het Engels is beter dan vele universitaire geschoolde Thai.
  Dit geeft dan de mogelijkheid om er uit te stappen en een respectabel beroep uit te oefenen.
  Voor zowel het land als voor de dames is dit een win win situatie.

 6. Henk zegt op

  Mijn ervaringen met de dames uit het nachtleven in Pattaya.
  Na de dood van mijn Nederlandse vrouw, nodigde een kennis mij uit met hem naar Pattaya te gaan. Wist niet wat me overkwam! Werd promt verliefd, op een vrouw die me vertelde 28 jaar te zijn en naar later bleek 40 plus was. We bezochten samen haar familie in Sukhothai, Haar zus was getrouwd met een Duitser en dat was een goede relatie. Uiteindelijk ging het alleen maar om geld. Nooit genoeg. Nog twee keer erna naar Pattaya geweest, zelfde ervaringen met vrouwen. Ik had het gehad met Thailand. Ik zou er nooit meer heengaan had ik me voorgenomen. Totdat een Thaise vrouw van een vriend van mij mij op een dag vertelde dat ze een goede Thaise vrouw voor mij wist. Eerst vijf maanden geemaild en ge skyped, en toen haar opgezocht. het klikte, en we hebben nu een leuk huis in de Isaan, zijn nu bijna 5 jaar samen, waarvan 2 jaar getrouwd. Het gaat goed met ons! Mijn vrouw heeft nooit in een bar gewerkt. Heeft zichzelf engels geleerd. Spreekt en schrijft het. Een vrouw uit duizenden!

 7. willem zegt op

  Een relaas uit eigen ervaring? Na het lezen wordt bekruipt me wel het gevoel dat het doorspekt is van generaliserende aannames/opmerkingen. Zeker door de indeling in classes. Mocht het grotendeels waar zijn dan zijn mijn gevoelens over dit onderwerp toch bevestigd. Ik bedank vriendelijk en laat dit soort ervaringen graag aan mij voorbij gaan.

 8. marcello zegt op

  Leuk artikel om te lezen. ben vele malen in thailand geweest en klopt er is een groot verschil in bardames.
  Zeker niet met vooroordelen! . Voor jezelf kun je een leuke avond in de bar hebben, beetje dollen met de dames maar hou je kop erbij. Dames die constant zeuren om ladydrinks,, dan weet je genoeg.

 9. Gerardus Hartman zegt op

  In algemene lijnen goed ingedeeld. Maar er zijn zoveel uitzonderingen op deze regel – vergeet de dames op Pattaya Beach Road niet met hun achtergronden en Thaise uitbater – dat je als man zoveel bij meisje dat net begint als meisje met jaren barervaring kan meemaken dat je samen het gevoel hebt na 24 uur dat je samen verder wil gaan. Daaruit zijn prima huwelijken met kinderen voortgekomen. Valt het kwartje bij het meisje wil ze het barleven snel vergeten. Het gaat bij veel meisjes minder om het geld verdienen als het ontmoeten van een leuke farang die ze een financieel en sociaal goed leven kan aanbieden. Ook in de massagewereld zijn hiervan goede voorbeelden te vinden.

 10. Rick zegt op

  Verhaal klopt naar mijn mening in de grote lijnen grappig beschreven.

 11. Sjaak S zegt op

  Er is nog een categorie “bardames” vergeten (of heb ik het overzien?): de LadyBOYS….. die kun je ook in categorieën onderscheiden, of niet soms? Ik heb er nauwelijks ervaring mee…maar wie weet kan iemand dat aanvullen… voor de volledigheid van dit uiterst serieuze en wetenschappelijke onderzoek!! 😉

 12. Harmen zegt op

  Hallo. Lady boys kun je om te beginnen in 3 catogorien indelen, non op trans,,, pre op trans ,, en post op trans,,, respectievenlijk wil geen operatie ondergaan…. wil dat wel en is aan het sparen… is al van geslacht veranderd…
  Verder vrij simpel… drie types lady boys. 1, goeie 2 slechte, 3 gemene.
  De goeie doen hun uiterste best om het naar je zin te maken en zeuren ook niet om geld.
  De slechte leveren half werk en vragen meer geld omdat volgens hun klokje de tijd om is.
  De gemene het zelfde als de slechte maar proberen daarnaast ook nog te stelen, soms met geweld.

 13. Kees zegt op

  Er is maar 1 categorie bardame, en dat is de categorie waarin de dame geen andere alternatieven heeft om een dergelijk goed inkomen te verwerven. Verder is de verscheidenheid in persoonlijkheden en hun benadering van het werk net zo groot zoals je die ook bij de doorsnee bevolking aantreft.

  • Ferdi zegt op

   Inderdaad.
   We denken op allerlei vlakken veel te veel in hokjes. Dus ook wat dit onderwerp betreft lijkt het me beter om dat niet te doen.

 14. Bob Bee zegt op

  Het standaard Engels dat newbie’s uit het hoofd moeten leren
  beperkt zich gewoonlijk tot dit:

  – where you from ?
  – how old you ?
  – you have wife ?
  – I work bar three months
  – you buy me drink ?
  – up to you
  – you “ansome” man en/of you good heart
  – you like me ?
  – Can I go with you ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website