Bericht uit Holland (13)

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags:
8 juni 2013

En opnieuw zat ik onder de markies van café d’Oude Stoep en opnieuw zat Muis aan de overkant onder de markies van het kleinste café van Vlaardingen. Het verschil met de vorige keer: het regende niet, maar Nederland beleefde een zomerse dag en ik rookte niet.

Muis citeerde de eerste regels van mijn Bericht uit Holland (4). Een kennis bleek hem attent te hebben gemaakt op Thailandblog en mijn bericht, waarin ik Muis als dichter opvoerde. Maar had ik toch een fout gemaakt. Ik schreef dat hij had gedicht: ‘Als het regent in mei, dan huil ik van binnen.’ Maar volgens Muis bedoelde hij niet de maand mei, maar zichzelf: mij met een lange ij. Tja, dat kun je natuurlijk in het Nederlands niet horen.

Of ‘mij’ beter is dan ‘mei’ is voor discussie vatbaar. Persoonlijk vind ik de variant met ‘mei’ mooier, omdat die iets zegt over de gemoedstoestand van de dichter wanneer het in de mei-maand regent. Maar goed, ik heb het gedicht niet geschreven, dus als het ‘mij’ is dan moet het maar ‘mij’ zijn.

Naar aanleiding van Bericht uit Holland (12) schreef Willem: Het valt me tegen van je dat je Trouw leest. Hij meent dat ik een Telegraaf-hart heb. Goed lezen, Willem: ik schreef niet dat ik Trouw lees, maar ik maak graag de puzzel in die krant ter bestrijding van vroegtijdige dementie. En in mijn hart is geen ruimte voor een krant; die ruimte wordt al opgevuld door mijn vriendin.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Bericht uit Holland (13)”

 1. Cor van Kampen zegt op

  Inderdaad Dick, goed lezen is belangrijk. Je moet het toch ook prettig vinden dat iemand vind dat je nog ergens een hart bezit. Zoals je zelf al schrijft, die opgevult is door je vriendin. Mijn mening is dat je journalistiek berichten vertaald van een Thaise krant
  naar het Nederlands en zelden daar eigen commentaar aan toevoegd. Ik begrijp ook niet
  dat iemand ook maar op het idee komt om jou alsTelegraaf aanhanger te bestempelen.
  Cor van Kampen.

 2. Jacques zegt op

  Toen ik dit bericht uit Holland las kreeg ik een warm gevoel.
  Hoe moeilijk is de Nederlandse taal, zelfs een taalvirtuoos als Dick worstelt er mee.
  En hoe trots ben ik dan op mijn Thaise Soj die zich zo goed kan uitdrukken in die voor haar o zo moeilijke Nederlandse taal.

 3. Johan zegt op

  Dick, ik vind het mooi dat er in jouw hart geen ruimte is voor een krant, omdat die ruimte wordt opgevuld door je vriendin,….. Ik zou wensen dat ik het zelfde kon zeggen maar helaas.
  Ik heb een vriendin in Thailand maar zij vult niet echt mijn hart,…. ik worstel meer met het gevoel wat ik voor en met haar heb en die leegte opvullen met een krant lijkt ook niet te helpen. Ik wens je een rijk leven met je vriendin !! Johan

  • danny zegt op

   Beste Johan,

   Ik waardeer je inhoudelijk stukje over jezelf..niet makkelijk .
   Een perfecte relatie bestaat niet ,die heeft niemand.
   Ook Dick geeft regelmatig aan waar hij tegen aanloopt in zijn hart gevuld met vriendin.
   Ieder vormt maar een onderdeel in het leven dus probeer ontbrekende stukjes bij andere (vrienden ) te vinden.
   Als echter de kern (liefde) voor elkaar ontbreekt wordt het tijd om iets nieuws te beginnen.
   Ik wens jou een rijk leven en kracht voor de juiste beslissingen in het leven.
   Danny

 4. Peter Kee zegt op

  Beste Dick , Zoals ik meestentijds geniet van je columns en belevenissen in Thailand, heb ik ook erg genoten van je ‘Berichten uit Holland’. Graag wens ik je een voorspoedig verlopende thuisreis naar het door jou zo geliefde Thailand toe.
  Hartelijke groet, Peter Kee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website