Bericht uit Holland (3): Dingen die me opvallen

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags: ,
20 mei 2014

Kennissen maken zich zorgen over mijn veiligheid; ze menen dat in Thailand een burgeroorlog op het punt van uitbreken staat. Zelfs Trouw, die ik toch beschouw als een degelijke krant, maakte zich er een tijdje geleden schuldig aan. 

Ik citeer: ‘Aanhangers van Yingluck hebben demonstraties aangekondigd. Daar treffen ze mogelijk duizenden oppositieaanhangers  die al maanden demonstreren tegen Yingluck – een recept, zo vrezen velen, voor grootschalig geweld.’

Lees eens goed wat er staat: ‘mogelijk’, ‘velen’, ‘grootschalig’. Welnu, ik moet de auteur teleurstellen. Dat ‘grootschalig geweld’ komt er niet en is er nog niet geweest. Er zijn kleinere incidenten geweest (granaataanvallen) en er is een paar keer, onder andere in Ramkhamhaeng, fors geknokt. Het zou me niet verbazen na het nuttigen van de nodige alcoholica.

Al even suggestief vind ik de veronderstelling dat ‘velen’ bang zijn voor een burgeroorlog. De ‘velen’ van Trouw houden zich volgens mij meer bezig met de stijgende kosten van levensonderhoud dan met wat er in Bangkok gebeurt.

Trouwens: wat gebeurt er eigenlijk in Bangkok? Ik beluister veel stoere taal en zie mensen die zich amuseren tijdens demonstraties. Dat handjevol hooligans die uit zijn op rellen, maakt geen schijn van kans. Maar ze zullen wel weer een prominente plaats in de media krijgen. Want zo zijn onze manieren, luidt het lijflied van het journaille.

Rokers abri

Voor het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam staat een rokers abri met daarin twee tegelasbakken. Dat zijn in de grond ingegraven asbakken met een roostertje erop. In die abri is het aanzienlijk aangenamer roken dan in de rookruimtes van Schiphol en Suvarnabhumi. Want – hoe groot mijn verlangen naar een sigaret ook is – in die hokken krijg ik een hekel aan roken. Maar niet in die abri, want de rook blijft er niet hangen.

Een vraag die me bezighoudt, is: waar wacht de roker op? Tenslotte is een abri een wachtruimte, dus degeen die er staat, wacht op iets. De tekst op pakjes sigaretten geeft vermoedelijk het antwoord: Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor uw baby. Nooit geweten dat ik zwanger kan worden – maar dit terzijde. De Thaise pakjes sigaretten illustreren die toekomst ook met afschrikwekkende plaatjes. Veiligheidshalve heb ik de abri daarom maar niet bezocht. Je moet geen slapende kwade geesten wakker maken.

Winterjack

Voor het eerst valt er een lichtpuntje te melden over het weer. Donderdag bleef de ritssluiting van mijn winterjack voor de helft open, vrijdag ging hij helemaal open, zaterdag verwisselde ik mijn wintertrui voor een dunne pullover en zondag trok ik mijn jack uit toen ik neerstreek op een terrasje. Volgens de krant was het ‘prachtig’ c.q. ‘schitterend’ weer, want de temperatuur lag tussen de 17 en 22 graden. Ach ja, een kinderhand is gauw gevuld.

Maar laat ik niet te vroeg juichen. Het weer in Nederland is net zo onvoorspelbaar als de Staatsloterij. Het kan morgen zo weer vriezen. Alhoewel… Thaise mensen denken daar anders over. Die geloven heilig in de voorspellende waarde van lucky numbers en dat geloof blijven ze trouw, zelfs als ze nooit of zelden iets winnen.

Douchen

Las in de krant dat Nederlanders minder vaak, maar wel langer zijn gaan douchen. Dat meldt de Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland. De frequentie is teruggelopen van 0,75 naar 0,72 keer per dag, maar de gebruiksduur nam fors toe: van 8,1 naar 8,9 minuut per keer. Kijk, dat zijn nou leuke dingen voor de mensen om te melden. Kopsuggestie: Nederlander staat langer onder douche, maar aardiger vind ik: Nederlander wordt schoner. Of is dat suggestief?

Foto: Bezoek aan het poldermuseum in Lillo. Zie Bericht uit Holland (2).


Ingezonden mededeling

Stichting Thailandblog Charity steunt dit jaar een nieuw goed doel door een E-boek te maken en te verkopen met bijdragen van bloglezers. Doe mee en beschrijf, fotografeer of film uw favoriete plekje in Thailand. Lees hier alles over ons nieuwe project.


3 reacties op “Bericht uit Holland (3): Dingen die me opvallen”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Beste Dick, de foto is genomen in het museum van Lillo (je weet wel, ik weet van niks, ik kom van Lillo)

 2. Erik Sr. zegt op

  Waar wacht de roker op?

  Abri is het Franse woord voor schuilhokje.
  De Engelsen spreken over een shelter.

  We kunnen dus rustig roken zonder ergens op te hoeven wachten. 😉

 3. Sir Charles zegt op

  Als fanatiek anti-roker beste Dick zonder te willen provoceren mag ik toch wel even kwijt te zeggen dat rook sowieso blijft hangen aan een roker. Een niet roker ruikt een roker al van verre, de rook zit in het haar, de huid, de adem, transpiratie, kleding enz. Kortom echt niet prettig voor een niet-roker dus ook buiten een rookruimte.
  Mijn Thaise lief en mijn Nederlandse ex-vriendinnen heb ik ook allemaal ‘geselecteerd’ omdat ze niet roken.

  Grappig inderdaad die waarschuwingsteksten zoals je aangeeft want zie daarentegen regelmatig vrouwen met een pakje sigaretten waarop gewaarschuwd wordt met de tekst dat roken het sperma nadelig beïnvloedt, nooit geweten dat vrouwen sperma kunnen produceren.
  Overigens op de waarschuwingsteksten staat dikwijls ook dat roken impotentie veroorzaakt maar dat terzijde…dus mannen steek er gerust nog een op. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website