Ben bezoekt een acupuncturist

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
22 januari 2021

(ReadyHardiyatmoko / Shutterstock.com)

Ben’s slechte rug was altijd een bron van (leed)vermaak voor zijn vrienden tijdens hun wekelijks samenzijn in een koffiehuis bij de markt in Pattaya. Ben weet de pijn in zijn rug aan golfen en tuinieren, maar zijn vrienden hielden het op een andere activiteit (Pattaya, nietwaar?), die een oude man niet meer zou moeten bedrijven.

Het tropische klimaat van Thailand gaf hem wel enige verlichting maar niet veel. Hij liep stijf en moest zijn hele lichaam draaien om naar links, rechts en achterom te kijken. Autorijden was een hele klus, achteruit rijden was bijna onmogelijk. Ben was 65 jaar oud en hij kon zich van zijn schamele pensioen geen goede medische verzekering veroorloven. Alles wat hij probeerde om de pijn kwijt te raken, spierverslappers, pijnstillers, stresspillen; moest hij uit eigen zak betalen en niets hielp.

Ook probeerde hij Thaise massage. Zijn Thaise vrouw vergezelde hem om er op toe te zien dat hij een heuse ‘medische massage’ onderging,maar ook dat bracht hem geen verlichting. Na een uur geknijp en gestomp door een blinde masseur had Ben het gevoel dat de pijn alleen maar erger werd.

Specialist

Iemand adviseerde hem een artrose-specialist in een klein vissersdorpje in de buurt van Pattaya. De injecties die hem door deze man werden toegediend onder in de rug leken goed te helpen maar er volgde een andere tegenslag. Ben gleed uit en kwam ten val op de net door zijn vrouw schoongemaakte en nog natte plavuizen. Tijdens enkele dagen rust in bed bedacht hij welke alternatieven er nog voor hem waren. Hij was heel voorzichtig met weer nieuwe geneesmiddelen, want hij bestudeerde de bijsluiters nauwgezet om de bijwerkingen of mogelijke problemen op lange termijn te onderzoeken.

Acupunctuur

Dus na het horen van diverse positieve berichten bedacht Ben dat acupunctuur wellicht de oplossing was. Hij wist dat het ging om naalden en je zelfs van het roken af kon helpen en hij kende ook verhalen van voetballers die een wonderbaarlijk herstel vertoonden na carrière-bedreigende blessures. Hij vroeg zich af wat het voor een slechte rug kon doen. Hij zocht op internet naar beoefenaars van acupunctuur en vond er één die hem geschikt leek op Pattaya Tai.

Hij was niet onder de indruk van de praktijk. Het was in een nogal groezelige gebouw waarin in een grote kamer een aantal behandelruimtes, afgescheiden door gordijnen, waren gecreëerd. Een bureautje rechts van de ingang bleek de spreekkamer en die ruimte was ook meteen de wachtruimte. Een oude Thaise dame zat op één van de stoelen en had veel belangstelling voor Ben’s onderzoek. Hoewel het overleg werd gedaan in het Engels leek ze precies te begrijpen wat Ben’s probleem was; ze knikte en glimlachte voortdurend.

Oude dame

Ben was geïntrigeerd door de oude dame. Hij bezocht de acupuncturist nu enkele dagen achtereen en steeds was zij er ook, op dezelfde stoel, zelfde grote belangstelling, Haar kleine ogen misten niets en als ze glimlachte zag Ben haar slechte gebit met zwartgeblakerde en scheve tanden. Ben verwonderde zich over haar aanwezigheid en vroeg Maui, de acupuncturist, waarom die vrouw daar telkens zat.

“Ze komt al bijna twee weken elke dag op bezoek. Na 60 jaar krom staand werken in de rijstvelden, kan ze nauwelijks rechtop staan. Ze probeert haar gedachten te bepalen tussen mijn advies en dat van de wijze man in haar dorp. Die wijze man zegt dat hij haar kan genezen als ze een kattenfoetus met de placenta er nog aan kan vinden. Het is niet gemakkelijk dat te vinden; want er is grote vraag naar. Ze is verbaasd door mijn behandeling. Ik heb niet beloofd dat ik haar kan genezen en ik ben duurder. Of misschien vindt zij het gewoon prettig in deze airco-ruimte?” zei Maui lachend.

Katten

“Maar waarom katten? Hoe kunnen die helpen? “, vroeg Ben. Enigszins aarzelend gaf Maui antwoord, bang dat Ben wellicht ook de hulp van die wijze man zou inroepen: “Siamese katten hebben altijd een speciaal plekje in het hart van de Thaise mensen omdat ze naar verluidt negen levens hebben en dus na de dood gewoon verder leven in een andere hoedanigheid. Zij zijn de bewakers van de tempel. Hun gevoeligheid stelt hen in staat om aardbevingen en andere natuurrampen te detecteren voordat het plaatsvindt. Met die kattenfoetus zou de oude wijze man haar kunnen genezen”.

De oude dame, zich ervan bewust dat ze het over haar hebben, grijnsde tandeloos en keek toe hoe Ben zich voor zijn eerste moxibustie-behandeling aan het voorbereiden was.

Behandeling

Maui legde uitvoerig uit wat de behandeling inhield en dat hij gebruik ging maken van bladeren van de bijvoetplant. Ben luisterde maar half want hij lag al naakt op de bank en dommelde wat weg. Maui liet Ben alleen en verhuisde naar een andere patiënt. Ben kreeg een gevoel van warmte in zijn onderrug en die warmte werd steeds heviger. Hij ontwaarde een brandlucht, alsof zijn rug in brand stond en met een kreet sprong hij van het bed om de vlammen die hij voelde in zijn ruggengraat te blussen.

Maui rende naar binnen, gaf Ben een handdoek om zijn edele delen af te schermen en haalde de hete naalden uit zijn rug. Hij was verbaasd over Ben’s paniek. Toen zijn patiënt bekende dat hij niet naar de uitleg van Maui had geluisterd begon hij geduldig opnieuw. Op het nachtkastje naast het bed rolde hij de blaadjes van de bijvoet in een sigaarachtige vorm en prikte dat op de naalden. Daarna wordt het langzaam brandende kruid aangestoken en via de naald komt de warmte onder de huid. Als de moxa is opgebrand ontstaat er inderdaad een rookwolkje en hierdoor werd Ben uit zijn dromerige toestand gewekt en kreeg hij het idee, dat hij in brand stond.

Klant overtuigd

Voorzichtig keek hij rond om te zien of er iemand zijn vernedering had meegemaakt. Natuurlijk had de oude dame hem gezien toen hij behendig en naakt van het bed sprong. Inwendig moest zij heel hard lachen maar kon niet voorkomen dat tranen van plezier over haar verschrompelde wangen biggelen. Ben glimlachte treurig met de handdoek stevig omklemd.

De dame begon opgewonden aan een lang verhaal in het Thais tegen beide mannen en moest daarbij af en toe pauzeren om op adem te komen. Ben kreeg het idee dat zij kwaad was en begon zich tegenover Maui te verontschuldigen voor het verliezen van een potentiële klant maar de acupuncturist wuifde Ben’s reactie met een brede glimlach weg.

“Alsjeblieft! Je hoeft je niet te verontschuldigen. Integendeel, je hebt zojuist een klant voor mij gewonnen. Jij hebt haar gewoon overtuigd dat ik ben beter dan de oude wijze man in het dorp. Ze zegt dat ze de hele week naar jou heeft gekeken en gezien hoe moeilijk je loopt en welke moeite je deed om op het bed te komen. Na zeven behandelingen werd het nog niet echt beter maar voegde hij er fluisterend aan toe, vandaag en dat zijn haar woorden, liep je rond te springen als een geile tiener met chili op je ballen!”

Een verhaal van Mike Bell in The Pattaya Trader

– Herhaald artikel –

9 reacties op “Ben bezoekt een acupuncturist”

 1. rob zegt op

  L S
  Zojuist terug uit Thailand waar ik een zenuwen behandeling heb ondergaan als gevolg van de nawee van gordelroos.
  Een acupuncturist heeft mij in drie behandelingen bevrijd van pijn .
  Eerste keer 68 naalden ijn mijn lijf
  Tweede keer 72 naalden
  Derde keer 62 naalden
  MAAR het werkt geen pijnstillers of andere medicijnen!!!!
  Voor de prijs van omgerekend 75 euro
  In Nederland was ik voor 1 behandeling al 85 euro kwijt zonder resultaat !!!
  Even google op internet .
  Hij zit op de 2 de pataya road
  naam van de docter YING YANG 700 bath voor de naalden per behandeling en 200 bath voor een warmte lamp
  Soms kan 1 behandeling al volstaan
  .Licht natuurlijk aan de klacht!!
  Veel sucses
  ROB

 2. Ronny sisaket zegt op

  Een vraagje ,gebruikt men telkens nieuwe naalden bij elke behandeling , ik vraag dit omdat ik dit niet weet en geen virussen zou willen krijgen die heb ik al genoeg gehad 🙂

 3. NicoB zegt op

  Acupunctuur naalden worden net als het instrumentarium van een chirurg of tandarts steriel gemaakt, anders zouden behandelingen wel erg kostbaar moeten worden.
  NicoB

 4. Rori zegt op

  Ik heb jaren met een dubbele hernia rond moeten lopen. Ben in nederland bij 4 specialisten cq neurochirurgen geweest. Uiteindelijk in antwerpen op het UZA geholpen door simpelweg ruimte te maken voor de zenuwen. D.w.z. bindweefsel te verwijderen en de kanalen door de wrevels te vergroten. In nederland werd een spondolydese voorgesteld. D.w.z. de rugwereels vastzetten door een zgn sextant. Risico naar boven en beneden in een later stadium ook. De operatie in belgie kost 25% van die in nederland. Ik heb ook acupunctuur gehad. Zelfs in China. Maar is geen blijvende oplossing. Dus beter bij neuro en zenuwklachten een echt goede specialist zoeken.

  • Geert zegt op

   Bij welke specialist in België ben je geweest?
   Bedankt voor reactie,
   Groeten,
   Geert

   • Rori zegt op

    Afdeling neurochrurgie UZA . Ikan Ben cq was patient bij Niels Kamerling. Maar dat maakt niet uit. Ik ben geopereerd door het team en waarschijnlijk door Niels Feyen. Oh even contact opnemen met de verzekeraar in Nederland. CZ, Vgz geven nooit problemen. Second opinion. Als je op de parkeerplaats of wachtruimtes zit valt op dat een kwart nederlandse is.
    Voordeel België. Geen wachttijden. Lagere kosten. Minder procedures rondom. Nadeel bij langere opnames de afatand voor her bezoek. Reistijd vanaf eindhoven 45 minuten. (Veldhoven zuid). Komt zelfs daar bij long en hartziekten mensen uit regio Deventer tegen.

 5. Ronny sisaket zegt op

  Voor mijn rug jaren problemen gehad tot ik een vriend tegen kwam die voordien in een rolstoel was gesukkelt, hij was er vanaf geraakt van zijn hernia probleem via een podoloog in Alkmaar genaamd Koeman ,ik ben er zelf naartoe geweest en na 2 zittingen reeds meer dan 10 jaar pijn vrij . Een wonderlijke man en ik ben hem nog steeds dankbaar de dokters hadden mij vertelt dat de enige oplossing was de wervels te blokkeren ,zo zie je maar .

 6. henk hendrik zegt op

  ik heb ook iets soortgelijks meegemaakt,
  ook ik heb veel last van mijn rug en thaise massage werkt wel maar de pijn kwam toch weer terug,mijn Sukanya (helaas omgekomen in het verkeer in 2009) heeft mij naar een acupungtuur meneer gebracht.dat bleek een chinees te zijn die geen engels kon dus alles liep via mijn vrouw. heel veel gepraat maar weinig vertaald naar mij. wel ik moest gaan ligen en de naalden gingen er in ,niet dat het bijn doet maar voelt raar, tot zover niets aan de hand de naalden zaten van af mijn ooren tot onder in de rug overigens. toen kwam hij aanzeten met een kast op wielen waar een aperaat in stond om stroom (laagvoltage !) op de naalden te zeten….ok dacht ik kom maar op alles om van de pijn af te komen.toen alles aangesloten was werd het aperaat gestart en begon mijn rug te golven weet niet hoe ik dat anders moet uitlegen maar zo voelde dat.ondertusen verliet Sukanya en de arts de ruimte en lag ik alleen.op een gegeven moment dacht ik ..nu is het wel genoeg en wou mijn vrouw roepen en richte mijn hoofd op om haar te roepen,daar de “Dokter” mij toch niet verstond.en dat had ik dus nimmer moeten doen,het omhoogkomen dus, de naalden waar de stroom doorheen gingen blokerden mijn stem en spieren voor de rest.ik kon mij toen niet meer ontspanen en probeerde uit alle macht te roepen maar dat deet alleen maar meer pijn .voor mijn gevoel duurde het uren vooraleer zij weer bij mij stonden .naar volgens hun was dat nog geen 5 minuten.gelukig werd het aperaat gelijk uit gezet en werd ik verlost van de martel naalden.achteraf had de arts wel tegen mijn vrouw verteld dat ik niet meer moest bewegen zodra er stroom op gezet werd,maar zij dacht dat ik dat wel wist…niet dus.kreeg ook nog een paar flessen met een zoort van soep wat goed moest zijn voor het afvoeren van gifstofen.maar het goedje opzich leek mij al giftig genoeg zo heb dat in de afvoer put gedaan.al met al heeft het mij alleen een soort van fobie opgeleverd voor deze dokter en nog steed rug problemen

 7. Bert zegt op

  Heb 1x in mijn leven accupunctuur gedaan om te stoppen met roken.
  Niet pijnlijk, maar ook niet iets aantrekkelijk.
  Mocht die dag nog gewoon blijven roken en zou de volgende dag gewoon geen zin meer hebben in een sigaret. Dat klopte, maar de dag erna wel weer 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website