Standplaats Bangkok: ‘It’s gravity, dummy!!’

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column, Overstromingen 2011
Tags: ,
22 oktober 2011

“Lekker de journalist uithangen”. Dat dacht ik toen ik mij richting het water bewoog. Want wat bleek? Een zandzakkenbarriere had het begeven en het H2O was wassende en stijgende in onze wijk. Dus togen Ning en ik met camera naar beneden om een sfeerreportage te maken.

Om mij heen kijkend werd het mij al vrij snel duidelijk dat wanneer de benedenverdieping van onze flat volloopt, de hele stad onder water moet staan. De projectontwikkelaar van onze negorij is zo slim geweest om zijn pronkstuk op een relatief hoog stukje Bangkok neer te zetten. De lager gelegen gedeelten van onze wijk stroomden rap vol met die materie die we niet kunnen missen, maar waar velen nu hun buik terecht vol van hebben.

hier alles nog hoog, dus droog...

 

Een bejaarde man wordt door een familielid naar drogere tierra geholpen...

 

De televisie gaat naar drogere grond anders kan het advies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, "Kranten en tv goed in de gaten houden" niet opgevolgd worden. Dit verzin ik niet. Ik kreeg een email van de Nederlandse Ambassade met dit advies.

 

Deze koelkast ging later ook achterop de motorfiets naar hogere regionen, ondanks het uitblijvende advies van BuZa, 'Koelkast goed in de gaten houden"

Deze foto’s zijn natuurlijk verre van spectaculair. Niemand staat hier tot zijn borst in het water. Nog niet. Maar gezien de watermassa die op ons af komt zou dat we eens een kwestie van tijd kunnen zijn. Zeker wanneer je bedenkt dat dit stadsdeel gisteren nog door de Thaise authoriteiten, als ‘safe’ werd bestempeld.

Mijn vertrouwen in die Thaise authoriteiten, wat daar uberhaubt van over was na de vele bizarre en ondoordachte soundbites om de gunst van het stemvee te winnen, kreeg een nekschot op de dag dat ik hoorde dat de minister van Science and Technology, meneer Plodprasop, een paar honderd trekschuitjes had opgetrommeld op de Chayo Praya rivier om het water, met behulp van draaiende schroeven, richting zee te duwen. Deze potsierlijke actie werd vooraf gegaan door een openingsceremonie. Notabene.

Elke uitgeslapen brugsmurf snapt dat water van hoog naar laag stroomt. Zelfs een slaperige breezerbabe heeft gehoord van de zwaartekracht. Zo niet mijnheer Plodprasop, die gemakshalve even voorbij ging aan het feit dat zijn ludieke actie slechts het oppervlaktewater enigszins vooruit stuwde, goed voor een miljoenste promiel van de totale watervolume. Dit soort gasten hebben de Thaksin-aanhangers dus gekozen.

Thaksin dus, die een week geleden in een vijf sterren restaurant in Dubai op een servetje aan een Bangkok Post journalist voorrekende dat het land voor de lieve som van vierhonderd miljard baht een waterbeheersysteem zou kunnen realizeren. Met behulp van China. China? Datzelfde China waar jaarlijks duizenden mensen verdrinken door mismanagement van water? Inderdaad. En met hulp van Dubai. Dubai? Datzelfde Dubai waar jaarlijks 3 millimeter regen valt en waar de laatste watercatastrofe het hoofd geboden werd door een gozer die een ark bouwde? Dat Dubai, yes sir…

God, help dit land. Ze weten niet wat ze doen….

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Standplaats Bangkok: ‘It’s gravity, dummy!!’”

 1. sjaak zegt op

  Nou je het over Dubai hebt, was het Nederlandse ingineurs of een Nederlands bedrijf die daar de grond voor het “burj al arab famous sailboat hotel” heefd op gesuwd? dat heben ze toch ook voor dat palm eiland gedaan of nie?

  Dus als taksin Dubai om hulp gaat vragen voor het water, gaat Dubai voor koppel baas spelen en schuiven ze het werk af op de Nederlanders

  .

  • cor verhoef zegt op

   Dat zou dan nog een geluk bij een ongeluk zijn Sjaak 😉

  • Lida zegt op

   Keep us posted Cor.
   Enne krijg je geen problemen met je geschrijf?
   Iemand moet het doen.
   Waarom stuur je het niet naar de kranten hier?
   Door jou blijf ik op de hoogte
   want hier hoor ik weinig.
   Take care.

   Liefs van Lida

   • cor verhoef zegt op

    @Lida,

    Thailand is gelukkig een land waar je min of meer kunt schrijven wat je wilt, zolang je maar met je tengels van het koninklijk huis afblijft. In de grootste Engels-talige krant Bangkok Post staan dagelijks tirades over het disfuctioneren van de overheid, geschreven door zowel columnisten als brieven schrijvers en bij mijn weten is nog nooit iemand van zijn bed gelicht door een geheime politie.
    Ik maak me zorgen over de gaten die bewust door de Thaise overheid gecreeerd worden in de informatiestroom, zogenaamd om geen paniek te veroorzaken, maar wat naar mijn idee louter en alleen is om gezichten te redden.
    Wanneer je de satelietfoto ziet waar met de kleur blauw is aangegeven welk deel van Thailand onder water staat, en snapt dat die massa water naar zee moet, dan hoef je geen raketgenie te zijn om te snappen dat de boel hier gigantisch onder water gaat lopen. De hele stad staat over een dag of drie blank.
    Wanneer je als overheid weigert dat te erkennen dan ben je wat mij betreft gezakt voor het examen.

    Liefs terug

    • Lida zegt op

     Hi John,

     uh, waar ben ik terecht gekomen?
     Nooit eerder op een blog geweest, vandaar.
     Cor is niet te koop!

    • Lida zegt op

     He Cor,
     Sta je droog,
     ga je lekker aan de Singha?

     Bedankt voor je reactie.
     Ik blijf je volgen.

     XL

   • cor verhoef zegt op

    Haha, John, nee kwilnie voor een krant werken. Kranten en ik hebben altijd al een meningsverschil gehad over wat nieuwswaarde precies inhoudt.
    Hoe dan ook, ik ga nu aan het bier…

    • Goed zo Cor, in balans blijven. Binnen de boel ook nat houden 😉

     • cor verhoef zegt op

      Reken maar. Je zou zo maar een droge strot krijgen over al dat gelul over nattigheid in de ruimte. Ik ga aan het bier en daarna dromen over Dubai 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website