Het is altijd een bijzonder gezicht, Thaise monniken die in de vroege ochtend het straatbeeld kleuren. Ze verlaten de tempel op zoek naar eten en zijn daarvoor afhankelijk van wat ze van de bevolking krijgen.

De meeste monniken verlaten om 5.00 uur de tempel, en keren terug om ongeveer 7.00 uur. Het eten moet voor 11.00 uur genuttigd worden en mag daarna niet meer bewaard worden.

Er zijn een aantal regels voor het geven van een aalmoes:

  • voor de monnik arriveert, moet de gever het eten boven zijn hoofd houden en mag een wens doen;
  • een monnik stopt alleen tijdens zijn aalmoesronde als iemand hem vraagt of hij/zij voedsel mag geven;
  • de gever moet zijn schoenen uit doen;
  • als de monnik zijn ’bowl’ open maakt, mag de gever het eten er in stoppen, te beginnen met rijst;
  • wanneer het eten gegeven is, maakt de gulle gever een wai en zorgt er voor dat hij of zij lager staat dan de monnik. In de meeste gevallen wordt er geknield voor de monnik. De monnik spreekt zijn zegen uit in Pali-Sanskit.

Het geven van een aalmoes aan een monnik is een van de manieren om ’merits’ te verdienen. Boeddhisten geloven dat deze goede daden zullen leiden naar een beter leven met meer geluk en rijkdom. Dat kan in het huidige leven zijn maar ook in een volgend, na reïncarnatie.

Bron: Thailand at random

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website