Een kiprestaurant met de naam ‘Hitler’ en afbeeldingen van de nazi-leider zorgen voor felle reacties van buitenlanders in Thailand, schrijft Mail online.

De smakeloze keuze en het weinig historisch besef bij Thaise jeugd heeft al vaker voor ophef gezorgd. T-shirts met hakenkruizen en afbeeldingen van Hitler worden met enige regelmaat gesignaleerd in het ‘Land van de Glimlach’. Zelfs schoolkinderen in nazi-uniform tijdens een schooldag in Chiang Mai is daar een voorbeeld van.

Thailand’s obsessie met de zogenaamde ‘Nazi chic’ lijkt erg hardnekkig te zijn. Een kiprestaurant in Bangkok opende vorige maand haar deuren en gebruikt de afbeelding met Hitler als logo. Geschokte klanten maakte foto’s en verspreidde deze via social media.

Londenaar Andrew Spooner, zag het restaurant en verzond een tweet: “Een zeer bizarre Hitler Fried Chicken restaurant in Thailand. Ik maak geen grapje. Compleet met foto van Hitler in vlinderdas.”

Alan Robertson, woonachtig in Bangkok, ging bij het restaurant langs en vroeg de man achter de balie waarom het restaurant Hitler werd genoemd. ‘Hij haalde slechts zijn schouders op en zei dat de eigenaren dat wel een goede stunt vonden.’

Hitler afbeeldingen

Wie gaat winkelen in Bangkok kan zo maar artikelen tegenkomen waar de foto van Hitler of andere nazisymbolen op prijken. Zelfs Teletubbies en Ronald McDonald  in de hoedanigheid van Adolf Hitler zijn gespot in de Thaise hoofdstad.

Winkeliers laten desgevraagd weten dat buitenlandse toeristen regelmatig klagen over hun Hitler merchandise kitsch, maar verklaren dat de T-shirts populair zijn bij Thaise jongeren. En handel is handel…

28 reacties op “Hitler restaurant in Thailand zorgt voor ophef”

 1. Khun Peter zegt op

  Misschien moeten wij in het westen Boeddhabeelden met een Hitlersnorretje gaan verkopen? Dan is het snel afgelopen met deze ongein.

  • Kees 1 zegt op

   Beste Khun Peter
   Laten wij in het westen in plaats van kerst stalletjes Van die kleine concentratiekamp
   Barakjes gaan ver kopen vol gestouwd met Thaise monniken met daar voor een groot kampvuur met daar om heen staand Hitler en zijn trawanten die staan dan in dat vuur die monniken te verbranden. Er moet dan ook led verlichting in en een speel doosje waar uit
   gegil klingt.
   Ik weet dat het nergens op slaat wat ik hier neer schrijf. Maar even zeer slaat het nergens op wat ze in Thailand doen. Ik ben geen zeikerd maar dat kan je niet maken.
   Thailand Moest zich schamen !!!
   Groet Kees

  • jm zegt op

   Wel khun peter we zijn in Europa al wel zover ja .
   Blokker of andere huis tuin en keuken winkels verkopen Bubbha beeldjes waar in de mond een slangetje zit waar water uitkomt het zogenaamde Buddha fonteintje dat is lachen zeg.
   Aan de andere kant laat het wel zien dat mensen heel dom kunnen zijn en weinig respect tonen.
   Vraag een gemiddelde Thai wie Adolf Hitler is en ze kunnen daar in zeer veel gevallen geen antwoord op geven.
   Het is in ieder geval een smakeloze stunt en ik denk na nog wat meer aandacht in de media dit domme geintje snel zal verdwijnen .

 2. I-nomad zegt op

  In Thailand Hitler afgebeeld als een grappig mannetje.
  In Duitsland Boeddhabeelden ipv. tuinkabouters.
  ( https://www.thailandblog.nl/opmerkelijk/boeddhas-verdringen-tuinkabouters/ )
  Culturele uitwisseling ten top zeg maar.

 3. Robbie zegt op

  Hans en Rob, ik ben het met jullie beiden meer dan roerend eens. Wat een gewetenloze uitbaters. Of zullen we een “Kristallnacht” organiseren?

  • roswita zegt op

   Gewetenloze uitbaters? Ik denk eerder onwetende uitbaters. Ik vraag mij af of de Thai uberhaubt weten wat deze man op zijn kerfstok heeft. Krijgen ze in Thailand eigenlijk wel Geschiedenis op school? En zo ja is dat dan alleen op Azië gericht en niet op de rest van de wereld? Je ziet ook T-shirts met Hitler afgebeeld met daarnaast Stalin, Che Guevara en andere historische personen. Het wachten is op T-Shirtjes met Idi Amin, Ratco Mladić, Slobodan Milošević, Gadaffi en Kim Jong-il erop afgebeeld.

   • HansNL zegt op

    Een gemiddelde Thai heeft geen enkel historisch besef.

    Wat ze wel hebben is een weliswaar foutief besef van hun eigen historie.

    Immers, ze zijn nooit bezet geweest, waarbij vergeten wordt dat Birma, Cambodja en Japan elk hun aandeel hebben gehad in het “niet” bezetten van Thailand.

    Enig historisch besef van buiten Thailand hebben ze niet.
    En wat meer is, hebben er ook totaal geen aandacht voor.
    Waarom zouden ze, Thailand is toch het belangrijkste land van de wereld?

    Ho maar, ho maar, ik weet het, ik ga wel erg hard van stapel.
    Doe ik dat dan ook?

    Als ik zo de vrienden en vriendinnen van de kinderen aanhoor, dan is het bovenstaande niet echt ver bezijden de waarheid.

    Als ik de aantallen doden noem die in de WO2 gevallen zijn, en een tipje van de sluier oplicht over de industrieel uitgevoerde moordpartij op mensen vanwege hun religie of ras, foto’s laat zien van concentratiekampen en slagvelden, dan worden ze eerst heel stil, en na enkele ogenblikken zie je in hun ogen dat het weggedrongen wordt.
    Immers, het is niet in Thailand.

    Als je dan vertelt over de misdaden van de Jappen, en dan ook vertelt dat de bezetting van Thailand naar schatting 150,000 dwangarbeiders het leven heeft gekost en een onbekend aantal burgers. politiemensen en soldaten, dan zie je ongeloof.
    Immers, ze hebben geleerd dat Thailand nooit bezet is geweest, dus dat kan toch niet?
    En ja hoor, de signalen van wegdringen zijn weer te zien.
    Zelfs als er foto’s getoond worden over Thailand.

    Kortom, de jeugd is onbekend met het fenomeen, wil er eigenlijk ook niets van weten, verdringt de feiten, en leert hiervan niets op school.

    Helaas.

    Ben dan blij als mijn zeer oude schoonvader met een onmetelijk soort van genoegen zijn oude Lee Enfield geweer tevoorschijn haalt, en het aantal streepjes op de kolf laat zien, 47 in totaal.
    Jappen, zegt hij dan.

    Hij weet donders goed dat Thailand door de Jappen is bezet geweest!
    Hij weet wel van de wandaden van de Jappen, en ja hoor, hij weet ook van de Moffen.

    Met excuses voor de woorden Jappen en Moffen.
    Maar gezien de historie van mijn familie kan ik niet echt iets anders.
    Excuses?
    Eigenlijk niet!

 4. Herman Joosten zegt op

  Hallo, ook voor ons een grote ergernis. Wordt het niet eens tijd om de Thaise overheid hier via de Nederlandse ambassade op aan te spreken. Het zal zeker het toerisme schaden als men zo doorgaat.
  Het kan toch niet zo zijn dat deze schoft als het ware in Thailand een status van verheerlijking krijgt.
  Maak de Thaise mensen toch eens duidelijk wat voor een schoft dit was, hoeveel mensen hij naar de gaskamers heeft gedreven en hoeveel gezinnen hij heeft vernietigt.
  Ik hoop dat hier eens iets aan gedaan wordt met hoge boetes en desnoods gevangenisstraf.
  Wil graag mijn steentje bijdragen om hier iets aan te doen.

  Met vriendelijke groet, Herman Joosten

 5. luc.cc zegt op

  Inderdaad smakeloos,
  volgend restaurant met Idi Amin of Leopold II, Pol Pot, Stalin afbeeldingen, ook genocide mensen (of kan je ze mensen noemen)
  Het is inderdaad zo dat jongeren hier met deze T shirts rondlopen, kennen de achtergrond niet.
  Jammer, maar de educatie van de kinderen in Thailand is beneden zero, zodus hebben ze geen besef van Hitler.
  Wansmakelijk en een slag in het gezicht voor de westerlingen, niettegenstaande dat het meer dan 60 jaren geleden is

  • I-nomad zegt op

   Eens.
   Vwb. het Hitler Fried Chicken restaurant: Indien ze op Thaise scholen wat meer geschiedenisles zouden krijgen, zouden ze weten dat Hitler vegetarier was.

 6. rene zegt op

  De stijl van dit eethuis lijkt mij volledig gekopieerd van KFC. Zou daar geen juridisch gevolg aan te breien vallen, gepaard gaande met een stevige geldelijke genoegdoening ? Hopelijk krijgt het management van KFC dit in de gaten.

 7. chris zegt op

  Het hoeft natuurlijk geen betoog dat het Hitler-restaurant een smakeloze quasi-imitatie is van de KFC. Ondanks de toename van het toerisme uit het westen voorzie ik dat deze keten in Thailand niet zo’n succes zal worden als de KFC is. In mijn jeugd heb ik geleerd dat ‘oog om oog, tand om tand’ niet werkt, of misschien wel averechts. Het ware beter de achtergronden van een dergelijke stommiteit te onderzoeken en vervolgens daaraan wat te doen. Luc.cc merkt al op dat de educatie van Thai kinderen erg te wensen overlaat, overigens niet alleen op het gebied van geschiedenis. Dat zet zich gewoon voort op de middelbare school en op de universiteit want bijgespijkerd worden de kids op het gebied van buitenlandse geschiedenis niet. Thailand is erg op zichzelf en – qua kennis en leren – heel erg naar binnen gekeerd. Het is voor mij verbazingwekkend (en ook beangstigend) dat de overgrote meerderheid van mijn studenten geen weet heeft van wat er zich in de omringende landen (zoals Cambodja en Vietnam) de afgelopen decennia heeft afgespeeld. Soms laat ik stukjes zien van de films The Killing Fields, The Lady of Apocalyps Now endan zitten ze met open monden te kijken. En nog minder hoe Thailand zich opstelde in deze jaren. Men heeft ook nauwelijks een idee over de cultuur van de buurlanden die straks allemaal in de AEC moeten samenwerken. De elite van dit land gaat wel vaak op bezoek in Zuid-Korea, China en Japan maar het ware veel beter als men eens een reis zou maken naar Laos, Myanmar, Cambodja, Maleisie, Vietnam of Indonesie.

  • chris zegt op

   beste Hans,
   De woorden schaamteloze idioten passen hier niet, mijns inziens. Ik heb uitgelegd waarom. Ik vind het smakeloos en stom. Over smaak valt te twisten en stommiteit kan woprden opgelost met kennis. Wil je soms ook degenen die een afbeelding van Boeddha op een openbaar toilet in Nederland schaamteloze idoten noemen? Of de Deense kunstenaar die een cartoon maakte met een afbeelding van Mohammed? Of een horeca-ondernemer in Nederland die zijn snackbar vernoemt naar de koning van Thailand?
   Je eerst verdiepen in de naamgeving van je restaurant hoort gewoon bij goed ondernemerschap. Dat is veel Thai vreemd.

 8. LOUISE zegt op

  Geachte redactie,

  Is dit niet iets voor onze ambassador in Bangkok????
  Deze reactive er naar toe mailen en een antwoord vragen???
  Nu zal deze ambassador denk ik niet van voor/in de oorlog zijn, maar men mag er van uit gaan dat hij de geshiedenis kent.
  Deze moet hij dan maar eens doorspelen aan mensen in de thaise regering die hier over na kunnen denkenhandelen

  Groet,
  Louise

 9. Jan Tebbes zegt op

  In mei 2013 was ik in Phuket. In een winkel aan de Bangla Road zag ik maskers van Hitler en Bin Laden. Hoofdschuddend keek ik ernaar.. De verkoper zag dat en zei alleen maar: Business and business. Ik keek hem aan en liep door. Ik denk niet dat het had geholpen als ik er iets van had gezegd en om moeilijkheden te voorkomen. Ik heb geen oorlog meegemaakt, maar toch . . . . .

  Met vriendelijke groet,
  Jan Tebbes

 10. Neushoorn zegt op

  Het merendeel hier in het westen weet ook van toeten of blazen als je over Pol Pot vraagt. Doe de test maar… Het merendeel van de studenten voor onderwijzer in België wisten niet wie de minister van onderwijs was. Over het laatst hoorde ik een winkeljuffrouw volgende vraag stellen: waar ligt Argentinië juist? Is dat ergens bij Spanje?
  Zolang de kont in de boter ligt, is de onverschilligheid groot. Soaps zijn ook leuker natuurlijk.

  • Sir Charles zegt op

   Er is altijd wel weer iemand die het een en ander wil vergoelijken wanneer Thailand negatief in het nieuws is door een min of meer vergelijkend aspect te willen maken met andere landen.

   Dus dan nu maar wachten dat een restauranthouder in het westen in onwetendheid doch wel op het zelfde walgelijke smakeloze idee komt om zijn restaurant Pol Pot te noemen.

  • Kees 1 zegt op

   Beste Neushoorn
   Eerstens weet ik heel goed wie pol pot is tweedens weet mijn vrouw heel goed wie
   hitler is. Dat in tegen spraak tot wat velen hier zegen heeft ze dat op school geleerd
   een kleine 50 jaar geleden. Ze heeft het stukje ook gelezen en is verontwaardigt.
   Ik vraag haar weer want het is al eens eerder op het THB geweest waar om ze dat doen
   Ze legt me wat dingen uit die ik hier niet opschrijf maar waar het op neer komt let op !!
   GELD en nog eens GELD De Thai zijn knal hard als het om geld gaat
   zonder aan ziens des persoons
   Er zijn geen grenzen aan wat je wel doet of niet doet als het om geld gaat.
   Deze aantijging is voor een een bepaalde groep mensen en zeker niet voor alle Thai

   Wat ik overigens zo vreemd vind is dat de meeste reageerders zegen dat ze helemaal
   niet weten wie hitler is. Als dat dan zo is waar om begint men dan geen restaurant met
   mijn afbeelding op de pui ze kennen mij ook niet. En ik ben best wel een aardige vent
   dat is dan mooi meegenomen. Het is dus onzin dat ze niet weten wie hij is.

   ps. ik maak veel schrijf fouten dat weet ik dat ik die 2 kerels hun naam niet met een hoofdletter schrijf is er geen.
   Met vriendelijke groet Kees

 11. wilma zegt op

  Jeetje wat een oud nieuws bericht uit 2011.Er staat zelfs te lezen: Donate Thailand Flood op de foto. Dom dat vele blogs dit klakkeloos overnemen: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2356705/Fried-chicken-takeaway-called-Hitler-opens-Thailand-comes-complete-logo-Nazi-leader-bow-tie.html

  • Kees 1 zegt op

   Beste Wilma
   Ik kan je zegen dat ik dit niet leuk vind De foto kwam mij inderdaad bekend voor en ik wist dat het al eerder op het Blog was geweest. Van daar mijn nog al heftige reacties
   Ze blijven er gewoon mee door gaan dacht ik.
   Nu zal het mooi zijn als het THB kan uitzoeken of ze er ook inderdaad mee zijn blijven door gaan of dat ze zich wat van die kritiek hebben aangetrokken. Als dat zo blijkt te zijn
   dan verzoek ik het THB om mijn reacties te verwijderen
   Wand dan zit ik hier onterecht Thailand op zijn donder te geven
   Met Vriendelijke Groet Kees

 12. Herman Joosten zegt op

  Hallo, wie kent er iemand die dit naar het hoofdkantoor van KFC zou kunnen en willen doormailen. Ik denk dat er snel een antwoord zal komen en actie zal worden ondernomen door KFC. Denk niet dat ze ook maar op enige wijze met dit soort chicken restaurants vergeleken willen worden. En misschien is het een optie als we met zijn allen deze mail eens naar de Nederlandse ambassade sturen om te zien of ze hier iets mee kunnen.
  Jaren geleden heb ik een schilderij laten maken in Pattaya en zag bij een zeer goede schilder waar ik zeer zeker een schilderij zou hebben laten maken als ik niet een portret van Hitler bij hem in de galerie had zien hangen. Hij had deze voorin zijn galerie hangen en ik heb hem gevraagd of hij wist wie dat was. Nou het antwoord zal jullie niet verbazen, hij wist het niet. Hij vertelde even later dat hij dit in opdracht van een oude Duitser had gemaakt die in Pattaya woonde (zeker een gevluchte oorlogsmisdadiger). Vergeet niet dat er in de badplaatsen veel van dit soort types zitten (rechts extremisten) die dit soort zaken op deze wijze stimuleren. Ik ben verder gelopen en heb verderop een goede schilder gevonden die voor mij heeft geschilderd waar ik om vroeg en die echt wel wist wie Hitler was. Laten we met zijn allen actief blijven om dit soort ongewenste propaganda van een zeer zware oorlogscrimineel aan te pakken want er zijn nog steeds veel mensen die dagelijks met oorlog en oorlogsverdriet geconfronteerd worden. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat en wat hier uitkomt.
  Groeten, Herman Joosten

 13. jan beute zegt op

  Mijn stiefzoon afgestudeerd aan CMU Chiangmai .
  Vroeg hem afgelopen maand of hij gehoord had van Katchanaburi en de bridge of the river Kwai .
  De birma spoorlijn .
  En de geschiedenis daarvan in de tweede wereld oorlog , en zelfs de film .
  Antwoord was River Kwai ???
  Nooit van gehoord .
  De rest hoef ik hier niet uit te leggen .
  Ze weten en leren hier op de scholen niks .

  Mvg Jantje .

 14. Sjaak zegt op

  In mijn 30 jarige werktijd als steward ben ik vaak naar Japan gevlogen. Het is me toen ook een aantal keren gebeurd, dat een Japanner – niet wetende dat ik Nederlander ben – vol lof was over Hitler en dat hij de dingen goed had aangepakt. Op andere vluchten naar Israël is het ook gebeurd dat oudere Joden vonden dat ze extra goed behandeld moesten worden, omdat wij (daarmee bedoelde hij de Duitsers) destijds zoveel onheil gesticht hadden. Daarbij is niemand van mijn Duitse collega’s bij de oorlog betrokken geweest.
  Hier in de buurt weet ik van een Duitser, die zijn huis versierd heeft met Nazi ornamenten. Dan vraag ik mij af wat hij hier doet, want hier wonen toch bijna alleen niet-Ariërs.
  Er is hier verbazingwekkend weinig kennis van de wereld en de geschiedenis ervan. Deze week had ik het met iemand over Elvis Presly. De Thaise vrouw die bij dat gesprek was, wist niet wie dat was.
  Maar van de andere kant…. kennen wij de Thaise “grootheden en filmsterren”? Wat weten wij van de geschiedenis van Thailand af? Van Azië?
  Wat weten wij van sommige heersers hier af, die geëerd worden, maar misschien net zulke tirannen waren als Hitler?
  Wat ik stom vind, is dat iemand een restaurant heeft met afbeeldingen van Hitler en zelf niet eens weet wat dat voor man was en welk leed hij veroorzaakt heeft.
  Ik kan me niet eens voorstellen wat het voor meerwaarde voor dat restaurant heeft. Ik denk dat het om het eten gaat en een goede bediening…
  Ik erger me er niet aan dat iemand zijn restaurant zo graag zo wil noemen. Moet ie zelf weten, maar ik zal er niet graag naar toe willen gaan…
  Als de naam al zo smakeloos gekozen is, wil ik niet eens weten hoe het eten daar smaakt.

  • Kees 1 zegt op

   Moderator: reageer nie alleen op elkaar, dat is chatten.

 15. Willem Sminia zegt op

  Onlangs ontmoette ik een Thaise onderwijzer gekleed in een white power T shirt, met swastika enz. Ik heb getracht deze man mijn bezwaar uit teleggen.Is gedeeltelijk gelukt door te verwijzen naar Hirohito en de Burma spoorweg. Hij was verbaasd dat ik ervan af wist, terwijl deze River Kwai en de kerkhoven toch in Thailand zeer bekend zijn.Een persoon die dus een restaurant op de naam van hitler opent is bewust bezig en weet donders goed wat hij doet. Gewoon niet naartoe gaan .

 16. Johan zegt op

  Wat men In Thailand met Hitler heeft, of er over denkt, of er over weet, weet ik niet. Ik kan alleen melden dat ik bij twee verschillende families die ik in Thailand heb bezocht, tot mijn verbazing het boek “mein kampf” op de plank zag liggen !! Het leken verder aardige mensen maar het gaf toch mij een vreemd gevoel.

 17. chris zegt op

  Het is natuurlijk geen storm in ene glas water maar wel oud nieuws, blijkt nu. Het restaurant stond in Ubon en het nieuwsitem dateert van 2011. (zie de Bangkok Post van zondag 7 juli). Blijft over het bewust of onbewust vereren van Hitler.

 18. Moderator zegt op

  Alles is wel gezegd, wij sluiten de discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website