Boeddha’s verdringen tuinkabouters

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags:
6 juli 2013

In Duitsland dreigt de tuinkabouter verdrongen te worden door het Boeddhabeeld. De handel in Aziatische beelden stijgt sterk, terwijl de belangstelling voor tuinkabouters afneemt. Boeddhisten volgen de trend kritisch, zo meldt de NOS.

De tuinkabouter wordt door de Duitsers gezien als symbool van ‘Kleinbürgerlichkeit”. Er staan er nog zo’n 25 miljoen. Maar onderzoek naar koopgedrag via internet wijst uit dat vooral in het noorden van Duitsland de tuinkabouter weinig populair meer is. Bij de tuincentra zijn daarentegen de Boeddhabeelden niet aan te slepen, zo melden verschillende Duitse media.

Twee importeurs van Boeddhabeelden uit Azië melden een jaarlijkse groei van twintig procent voor beelden in de tuin. Vaak hebben consumenten er honderden euro’s voor over.

80.000 euro

De grootste uit het assortiment is zeven meter hoog en weegt vijf ton. Een liefhebber moet er 80.000 euro voor neertellen. Een andere importeur zegt dat alles wat met Boeddha te maken heeft populair is. Het zou te maken hebben met de behoefte aan rust en reflectie in het jachtige Duitse bestaan van tegenwoordig.

In het boeddhistische Thailand wordt de trend nauwlettend gevolgd. Onlangs werd er gedemonstreerd in Bangkok, omdat in München een Boeddhabeeld voor een kunstexpositie op z’n kant was gezet

Respect

Een boeddhistische leider vindt zoiets ver gaan. Niet-gelovigen mogen best Boeddhabeelden in hun tuin zetten, zolang ze die maar met respect behandelen. “Boeddha’s zijn geen decoratiefiguren”, zegt Pornchai Pinyapong van de Wereldvereniging van Boeddhisten (WFB), gevestigd in Thailand.

Een speciaal Thais bureau controleert of er geen kunstschatten worden geëxporteerd. Antieke beelden mogen alleen voor religieuze doeleinden worden uitgevoerd, niet voor commerciële.

2 reacties op “Boeddha’s verdringen tuinkabouters”

 1. ruud rotterdam zegt op

  In Nederland wordt het ook veel erger.
  Als ik een Boeddha-beeld zie met fitting door zijn hoofd en lampekap er boven op.
  Vraag ik me hardop af doe dit eens met een Jezus of Maria figuur,
  De verkoopster staat er bij van nee,dat doet men toch niet met heiligen.
  waar na een vruchteloos gesprek begint, dat niets oplost, iedereen verkoop ze toch ?
  Dus niet alleen in Duitsland, maar heel Europa is oneerbiedig met een ander geloof.

  • Ferdinand zegt op

   Beste Ruud. Een beeld is een beeld, niets anders. De betekenis er van wordt bepaald door de kijker. Ik heb niks met geloof dus zal me een zorg zijn door wiens beeltenis er een lampenfiting is gedraaid. Of het van goede smaak getuigt is wat anders.

   Of het nu Islam, Boedhist of Christen is, de verontwaardiging is vaak selectief. Wat te denken van het andere redactionele artikel over hitlerfiguren in Thailand. Hitler T shirts zijn de topper bij de Thaise jeugd. In hoeveel bars en restaurants hangen er in Thailand nazi vlaggen, hoeveel motorrijders met nazi helmen rijden er in Thailand rond.

   De Thaise regering vond dat paal en perk gesteld moest worden aan tatoeages met Boedha afbeeldingen/symbolen. Hoeveel getatoeerde Chr Kruizen “sieren” Thaise borsten, billen en bovenbenen ?

   Iedereen doet maar lekker in zijn eigen huis, tuin of stad wat ie zelf wil. Wie er een speciale betekenis geeft aan een afbeelding, kruis of wat dan ook, behandel die dan maar voor zichzelf met alle gewenste eerbied.
   De hele mensheid wentelt zich van de ene in de andere godsdienst oorlog, beledigde lange tenen, waarheden en gewenst respect, terwijl de ene de andere godsdienst vervloekt,
   Dan nog respect voor symbolen en beelden ? Honger, onrecht, uitbuiting, moderne slavernij bestrijden; heel wat belangrijker.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website