Als er een ranglijst wordt opgesteld van nationale en regionale festivals, dan denk ik, dat Thailand tot de kopgroep behoort. Het hele jaar door zijn er allerlei soorten festivals in het land te bezoeken. Het kan gaan om een inwijdingsceremonie, een olifantenprocessie, een watergevecht, maar het doel is toch vaak wel Boeddha te behagen, wat dan vaak met veel feestgedruis gepaard gaat.

Ook in april en mei zijn er her en der weer festivals, wij noemen er enkele, die voor de vakantieganger ook interessant kunnen zijn.

Poi Sang Long Festival, Mae Hong Son

In verschillende districten kan men het Poi Sang Long Festival meemaken. Dit festival markeert de overgang van de jongen naar volwassen man. Tai Yai tieners verlaten het ouderlijk huis om gaan voor enkele maanden het klooster in. De Tai Yai zijn van mening dat jonge jongens die novices worden en de studie maken van de Boeddhistische leer hun ouders grote verdienste brengen.

De Poi Sang Long ceremonie is één van de meest kleurrijke en levendige evenementen in Thailand, waarbij de jongeren gekleed zijn in sierlijke kostuums, hun gezichten opgemaakt en een tulband dragen met bloemen.

Het Poi Song Long Festival vindt van 1-3 en 5-7 april plaats in het district Mae Sariang, van 2 tot 6 april in Pai en van 2 tot 4 april in Mae Hong Son, zie ook: www.festivalsofthailand.com/home/thailand-festivals/poi-sang-long-ceremony :

Songkran Festival in geheel Thailand

Natuurlijk noemen het Songkran Festival, voor de één het feest van ongelimiteerd met water anderen natspuiten, voor de ander een dramatische week van wat sommigen “waterterreur”

Google ‘Songkran’ en u vindt talrijke websites, die zowel de traditionele viering (veelal nog in gebruik op het platteland) als de water verspillende orgies in de grote steden beschrijven. Wat dat laatste betreft, heeft de Thaise regering een beroep op iedereen gedaan om in verband met heersende droogte terughoudend te zijn met de verspilling van kostbaar water. Gevreesd moet echter worden, dat de feestvierders, die vaak speciaal voor het Songkran Festival naar Thailand komen, zich daar weinig van zullen aantrekken. Wat er ook over dit Festival gezegd of gedacht wordt, als u het voor het eerst meemaakt zult u merken, dat het om een unieke gebeurtenis gaat, die zijn weerga in de wereld niet kent.

Het Songkran Festival, dat het traditionele Nieuwjaar van Thailand markeert, begint officieel op 12 april, maar de duur en de viering is over Thailand geheel verschillend. Kijk op Internet voor de datums in uw woon- of verblijfplaats.

Bun Bang Fa Rocket Festival, Yasothon

Elk jaar in mei, ongeveer een maand voordat het planten van rijst begint, proberen mensen op de lege vlaktes van de Isaan te bewijzen, dat men voor het bouwen van raketten geen kwantumfysica hoeft te hebben gestudeerd. Onder leiding van monniken vullen plaatselijke raketbouwers lange plastic buizen van verschillende grootte met buskruit. De raketten worden vervolgens gelanceerd in de helder blauwe lucht als eerbetoon aan de hemel en om de God van de Regen eraan te herinneren dat de tijd is gekomen om regen te leveren aan het groeiseizoen te helpen.

Het is een ware belevenis om op 14-15 mei dit spektakel mee te maken. Er komen elke jaar tienduizenden bezoekers (Thai en buitenlanders) op af. Zie ook: www.carnifest.com/events/thailand/yasothon/316/bun-bang-fai-rocket-festival-2016.aspx

Maeng Na Ngam Festival, Loei

Alle boeren in de provincie Loei brengen in mei hulde aan het beest, dat hun akkers ploegt – de Buffalo. Ooit werden de buffels afgebeuld in hun werk en stierven vaak door uitputting. Hun geesten bleven echter rondhangen in de omgeving en joegen de bewoners schrik aan.

Om die geesten gunstig te stemmen wordt er elk jaar, voordat het rijstseizoen begint, hulde gebracht door middel van een festival, lokaal bekend als Maeng Na Ngam. Een ceremonie, waarbij de bewoners door de straten zwerven met Buffalo maskers, sommigen leuke uitgevoerd en anderen meer angstaanjagend.

In de afgelopen jaren hebben de plaatselijke toeristische instanties dit vrijwel onbekende ritueel en hebben er een volwaardig festival met muziek, dans en kleurrijke kostuums van gemaakt.

Beste reistijd: half mei. Voor meer informatie, bel Tourism Authority of Thailand (Loei Office) op (042) 812 812.

Ten slotte:

Zoals in de inleiding al opgemerkt, zijn er jaarlijks talrijke festivals in alle delen van Thailand. Een leuke website, waar veel informatie over festivals staat is: www.thaifestivalblogs.com

Bron: The Nation

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website