Doi Suthep: 1000 jaar oud

Door Bert Vos
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Reizen, Tempels
Tags: ,
22 januari 2024

Het valt niet mee om in een nietsontziende hitte in april 306 treden omhoog te lopen op een bijna verticale stenen trap. Maar eenmaal aangekomen heb je wel wat. Wat? Ja een Wat. Namelijk Wat Doi Suthep. Een boeddhistische tempel van bijna duizend jaar oud. En een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Chiangmai.

Als beginnend backpacker kwam ik voor de eeuwwisseling met de nachttrein aan in deze tweede grote stad in Thailand. Naast de markten, het nachtleven, het straatleven, de oude binnenstad en de restaurantjes is Doi Suthep een van de plekken die ik moest afvinken van mijn reisbijbel de Lonely Planet gids. Sindsdien hebben de reizen naar Chiangmai mij drie keer naar ‘Suthep’ gebracht en vind ik mooie tocht naar deze tempel alleen al een uitstapje op zich.

Doi Suthep Mountain

Wanneer je met de taxi of met eigen vervoer de stad uitrijdt ontvouwt de Doi Suthep Mountain zich razensnel voor je. Onderweg kom je langs de Huay Kaew Waterval en waan je je midden in een groene oase. Mijn tip: Stap hier eens uit, volg de bordjes totdat je niet meer verder kunt en vergaap je aan de waterval en het uitzicht. En dan is het nog vijftien kilometer op goed onderhouden wegen met veel bochten en nog meer watervallen plus de strelende vergezichten die ineens voor je opdoemen. Onderweg zijn er uitkijkpunten en een paar parkeermogelijkheden waar je wat drinken kunt kopen.

Heiligdom Lannatijdperk

De berg wordt als een heiligdom beschouwd. Voor de oorspronkelijke bewoners in dit gebied, de Lua, was de heuveltop de woonplaats van de zielen van hun voorvaderen. Maar toen het  boeddhisme ongeveer 600 na Christus vanuit India zijn intrede deed werd de berg gezien als het epicentrum van het heelal. Het tempelcomplex, door toeristen en pelgrims druk bezocht, is gebouwd in de 14e eeuw in opdracht van koning Geu Na. Hij die heerste in het toenmalige Lannatijdperk, ook wel het gouden tijdperk genoemd, die duurde van de twaalfde tot de twintigste eeuw.

Chedi en klokken luiden

De zware klim naar boven is de moeite meer dan waard vind ik. De opvallend kleurrijke versierde leuningen van de trap beelden de Nagas uit. Dat zijn de mythologische zevenkoppige slangen. Hoogtepunt midden in het complex is de 24 meter hoge met goud beklede Chedi in de vorm van een gespitste toren. Je kunt ook langs een serie klokken pen die kunt luiden. Natuurlijk wel voor een kleine donatie doet.

Bedenk wel dat bedekkende kleding binnen de tempelmuren, een heiligdom voor de Thai, verplicht is. Voor een bath of tien, althans toentertijd, zijn leenbroeken en dito rokken te huur. Wat de trap aangaat. Wil je of kun je niet lopen? Een andere optie is de lift. Hiervoor kiezen de meeste mensen.

Foto’s:Lode Engelen

3 reacties op “Doi Suthep: 1000 jaar oud”

 1. Wilma zegt op

  Voor mij een van de mooiste tempels die ik daar gezien heb.

 2. alex cochez zegt op

  Iedere maand, de dagen rond volle maan, is het heel fijn een beetje hogerop, het doi pui viewpoint. Er zijn studenten, fotografen, jonge koppeltjes etc die van de zonsondergang genieten. Begint zo vanaf 17u tot iets na 20u. Zelf zijn we meestal iets vroeger en maken we een wandeling heen en terug tot de camping nog een beetje hogerop

 3. PEER zegt op

  Inderdaad een van de mooiste touristen- en pelgrims spots in de buurt van Chiangmai!
  Elke keer wanneer ik er in de buurt was, stond dat op m’n lijstje.
  Maar sinds Etienne Daniëls, van “Clickandtravel” me attendeerde op Wat Ban Den, 45 km ten Noorden v Chiangmai, is dat het hoogtepunt wat tempelbezoek betreft. Het ligt iets ten Nrd-Oosten van Mae Taeng.
  Inmiddels zijn er de laatste 15 jaar zeker 7 tempels bijgebouwd. Dan heb ik het over reusachtige Tempels vol pracht en praal. Ook is er ‘n ommuurd gedeelte met enkel Stupa’s, maar wel zo’n 15 stuks.
  Het hele tempelcomplex kijkt uit over ‘n heuvelrug in de verte.
  Het zal wel ter bescherming van de touristenspots dichtbij Chiangmai te maken hebben dat er bíj́na nergens hierover wordt gerept.
  Maar áls iets de moeite van bezichtiging waard is dan is het ‘n bezoek aan “Wat Ban Den”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website