Wat Yannasang Wararam in Pattaya

Dat Thailand een Boeddhistisch land bij uitstek is, behoeft geen betoog. Elk dorp heeft zijn “eigen” Wat, soms zelfs meerdere. Eigenlijk is dat verbazingwekkend, want de bevolking heeft weinig te besteden.

Zeker nu de rijstoogsten verloren lijken te gaan door de droogte. Maar de tempels weten op allerlei manieren geld los te weken bij de mensen, het schuurt tegen gokken aan. Zelfs een klein rad van “avontuur” was bij een van de tempels te ontdekken. Het is goed om bij het bezoeken van een tempel eens te kijken, waar overal geld aan gespendeerd kan worden. Mijn naam is “vereeuwigd” door een dakpan te kopen en deze van een handtekening te voorzien.

Door de eeuwen heen zijn de mensen op zoek geweest naar de eeuwigheidswaarden van filosofieën. Koning Songtham, koning van het koninkrijk Ayutthaya in de vroege 17e eeuw, zond monniken naar Sri Lanka om meer over Boeddha te weten te komen. Daar aangekomen werd verteld dat Boeddha zijn (voet) sporen reeds in Thailand achtergelaten had. De koning gaf opdracht om deze sporen in zijn koninkrijk te ontdekken.

De legende vertelt dat een boer per ongeluk in 1623 de voetsporen ontdekte, toen hij een gewond hert volgde. Toen het hert uit de bosjes te voorschijn kwam, was het volledig genezen en rende weg. De boer duwde het struikgewas opzij en zag een grote voetafdruk gevuld met water. Hij dronk van het water en was onmiddellijk genezen van een vervelende huidziekte. De koning hoorde hiervan en liet over deze voetafdruk een tempel bouwen. De tempel werd in 1765 vernietigd in de Birmese-Siamese oorlog en twee jaar volgde het eind van het koninkrijk Ayutthaya.

Op een aantal plekken in Thailand zijn de voetsporen van Boeddha te bezoeken. Dit betekent niet dat Boeddha daar ook werkelijk moet zijn geweest. Soms wordt ter ere van de koning een locatie als “voetspoor” van Boeddha ingericht. Een fraaie plek, waar dit te bewonderen valt, is op het terrein van de Yansang Wararam tempel. Men rijdt het prachtige parkachtige Wat terrein op en verlaat dit aan de achterzijde. Aan het einde van de weg door het bos is een T-splitsing. Linksaf is een ruim parkeerterrein. Men kan via een lange stenen trap naar de “Voetstappen” van Boeddha klimmen. Of voor de motorrijders rechtsaf, gelijk linksaf en steil omhoog naar deze Pra Haa Mondop. In een mooi gebouwtje liggen in een glazen vitrine twee goudvergulde voetstappen te bewonderen. Het uitzicht vanaf deze plek is overweldigend mooi evenals de gehele omgeving.

De Yansang Wararamtempel is te bereiken door over de Sukhumvit vanaf Pattaya richting Sattahip te rijden. Na 15 kilometer geven borden aan waar linksaf geslagen moet worden richting tempel.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website