Vandaag eens aandacht voor een minder bekend National Park, maar desondanks niet minder interessant: Pha Taem National Park in Ubon Ratchathani.

Dit nationale park beslaat een oppervlakte van 140 vierkante kilometer en is gevuld met prachtige bezienswaardigheden. Denk aan plateaus, heuvels, een dipterocarp-woud, steile kliffen veroorzaakt door aardbevingen, onregelmatig gevormde zandsteen en wilde bloemen die groeien tussen de rotsachtige grond. Het hoogtepunt van het park zijn de Pha Taem en Pha Kam, die zich vlakbij het Nationaal Park hoofdkantoor bevinden.

De kliffen zijn bedekt met talloze prehistorische grottekeningen die teruggaan tot 3.000-4.000 jaar geleden en de traditionele levensstijl verkennen van de mensen die hier tijdens de prehistorie leefden. De schilderijen tonen onder andere visserij, rijstteelt, menselijke figuren, dieren, handen en geometrische ontwerpen. Als gevolg hiervan wordt Pha Taem beschouwd als een van ’s werelds oudste agrarische gemeenschappen en wordt Ubon Ratchathani gezien als de bakermat van de Noordoostelijke beschaving. Bovendien zijn er recentelijk meer archeologische vondsten gedaan die suggereren dat mensen zich tussen 14.000 en 6.000 jaar geleden in dit gebied hebben gevestigd.

Het park is dagelijks geopend van 6.00 tot 18.00 uur en je vindt het in Tambon Huai Phai, Amphoe Khong Chiam. Bel voor meer informatie naar 045-318-026 of 045-246-332-3 of kijk op www.dnp.go.th. De toegangsprijs bedraagt 200 baht voor volwassenen en 100 baht voor kinderen.

Om er te komen, rijd je 18 kilometer vanaf Amphoe Khong Chiam via Highway 2134 en vervolgens via Highway 2112. Sla rechtsaf bij kilometer 8 en rijd nog 5 kilometer door.

2 reacties op “Pha Taem National Park in Ubon Ratchathani: Verborgen schatten uit de oudheid!”

 1. Alphonse zegt op

  Wow, een geweldig artikel.
  Zeker moet ik daar zo vlug mogelijk naartoe.
  Ik veronderstel dat die rotstekeningen in het echt te bewonderen zijn.
  Enkele verduidelijkingen.
  Principieel is de prehistorie voorbij van het moment dat de eerste steden in het Midden Oosten als agrarische entiteiten ontstaan. Dat gebeurde ca. 12 000 – 10 000 vC.
  Wel bleven in andere delen van de wereld nog mensen in de prehistorische steentijd leven. Dat bestond uit groepjes nomaden van ca. 80 tot 150 mensen, die gewoon van jacht en wortels zoeken leefden.
  Het feit dat visserij en veeteelt = agrarische activiteiten uitgebeeld worden, houdt in dat we de prehistorische tijd al voorbij zijn en bij moderne mensengemeenschappen terechtkomen.
  De grottekeningen als gedateerd 4000-3000 jaar geleden, zijn dus niet meer prehistorisch.
  Maar net een bewijs van de nieuwe agrarische revolutie van de mens die zich settelde en niet meer rondzwierf.
  Het feit dat mensen tss 14 000 en 6 000 jaar geleden aanwezig waren is niet ongewoon. Ook de lage landen werden ca. 10 000 jaar geleden bevolkt door moderne mensen. In 9 000 vC is in Noord-Brabant de eerste pijl-en-boog gevonden…
  Samengevat: van het ogenblik dat mensen agrarische omstandigheden uitbouwen, spreken we niet meer echt van prehistorische mensen. Hoewel we mensen van de hunebedden, stonehenge-rotsen, menhirs, Paaseilanden, de Vlakte van de Kruiken in Laos toch nog prehistorisch noemen. Toch zijn het cultuuruitingen die alleen mogelijk werden door grote maatschappelijk sterke gemeenschappen van mensen.
  Terwijl voor de prehistorie sprake is van nomaden, die in kleine groepen rondtrokken. E n nog geen gestructureerde groepen van mensen vormden.

 2. Koen Olie zegt op

  Recentelijk bezocht ik Pha Taem, schitterend park, zeer de moete waard, zeker de wandeling langs de rotswand met de tekeningen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website