Wie voor de eerste keer naar Thailand gaat en een paar dagen in Bangkok verblijft, ontkomt er niet aan: een bezoekje aan het Grand Palace in Bangkok.

Je vindt het Grand Palace aan de oevers van de Chao Phraya-rivier. Dit gebied wordt gezien als het oude historische centrum van Bangkok.

Wat Phra Kaeo en de Emerald Buddha

Met een bezoek aan het Grand Palace sla je twee vliegen in een klap. Het totale ommuurde complex omvat ongeveer 2,5 vierkante kilometer terrein. Het bestaat uit diverse gebouwen zoals het zomerpaleis, de belangrijkste tempel de Wat Phra Kaeo (ook wel Phra Kaew genaamd) en het meest heilige Boeddha beeld in Thailand, de smaragdgroene Boeddha. De enorme gouden Phra Si Rattana Chedi op het terrein, bevat relikwieën die aan Boeddha toebehoorden. Deze heilige Chedi zou ook een stuk van het borstbeen van Boeddha herbergen.

Het complex bevindt zich in het Rattanakosin gebied en werd door Koning Rama I in 1782 gesticht, nadat Ayutthaya in de handen van de Birmezen was gevallen. Het nieuwe en moderne Bangkok heeft zich meer verspreid naar oostelijke richting vanaf Rattanakosin en Thonburi. Het oude centrum is gemakkelijk bereikbaar per boot en ligt op loopafstand van het populaire backpackersgebied van Banglamphu (Khao San Road).

Ooit deed het complex dienst als koninklijke residentie van het eind van de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw. Koning Rama I, de eerste koning van de Chakri-dynastie, startte de bouw van het paleis in 1782, wat het begin markeert van de Rattanakosin-periode in de geschiedenis van Thailand. Het paleis doet nu geen dienst meer. De huidige Koning Bhumibol verplaatste de residentie naar het modernere Chitralada-paleis.

cowardlion / Shutterstock.com

Wat Phra Kaeo

De Wat Phra Kaeo, is de ‘Tempel van de smaragdgroene Boeddha’. Het is de belangrijkste boeddhistische tempel van Thailand. Grote indrukwekkende beelden van de poortwachters bekend als Yaksha moeten de poort van de tempel beschermen en houden de boze geesten weg.

Het meest heilige Boeddhabeeld in Thailand is de Smaragdgroene Boeddha. Het beeldje is te bewonderen in de centrale ubosoth van de Wat Phra Kaeo.

Zowel Thai als toeristen uit de hele wereld bezoeken de Wat Phra Kaew om het beeldje van slechts 66 cm te aanschouwen. De Boeddha staat hoog op een gouden altaar in een vitrinekast. Alleen de koning of de kroonprins mag het van dichtbij benaderen. Het kleine beeldje is overigens niet van smaragd maar van jade.

Van de Emerald Buddha wordt verondersteld dat het degene die het bezit, geluk en rijkdom brengt. Het beeldje werd daarom door velen begeerd en door de eeuwen heen vochten koningen en rijken veldslagen uit om het beeldje in het bezit te krijgen.

Chakkri Maha Prasat Throne Hall, Grand palace

Legende

Volgens legendes komt het beeld oorspronkelijk uit India, maar het werd voor het eerst gesignaleerd in 1434 in Chiang Rai in Noord-Thailand. In dat jaar werd de Chedi van Wat Phra Kaew getroffen door de bliksem, waardoor er een beeld van gips tevoorschijn kwam. De abt van de tempel ontdekte dat er onder het gips een groen beeld schuil ging. Toen de koning van Chiang Mai het verhaal hoorde, stuurde hij zijn olifantenleger om het beeld te halen.

Het beeld werd in 1552 meegenomen naar de Wat Phra Kaew in Laos. Nadat het lange tijd in Laos was gehuisvest werd het na een oorlog door koning Taksin en zijn generaal Chakri (de latere koning Rama I) meegenomen, eerst naar Thonburi. Het beeld is ook nog 15 jaar bewaard in de Wat Arun. Op 5 maart 1785 werd het naar zijn huidige onderkomen gebracht.

Een belangrijke traditie is het wisselen van de drie verschillende gewaden van het beeldje. In de zomer draagt het een kroon en sieraden. In de winter een gouden sjaal en in de regentijd een vergulde monnikspij en hoofdtooi. Het wisselen van de gewaden loopt synchroon met de seizoenen in Thailand. Het vervangen van de gewaden is een belangrijk ritueel welke alleen uitgevoerd mag worden door de Thaise koning of de kroonprins. Het moet voorspoed en geluk brengen aan het Thaise volk in ieder seizoen.

Bezoekersinformatie Grand Palace (Wat Phra Kaeo)

Hoe kom ik er?
Ga met de skytrain naar station Saphan Taksin, neem een taxiboot stroomopwaarts naar de pier bij Tha Chang en je ziet het complex aan je rechterhand. Uitstappen bij de pier. De ingang van Wat Phra Kaeo en het Koninklijk Paleis bevindt zich op Thanon Na Phra Lan.

Gidsen
Op het complex zijn gidsen aanwezig van 10:00 tot 14:00 uur. Een zogenaamde persoonlijke audiogids (PAG) is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Japans, Mandarijn, Russisch en Spaans.

Kledingsvoorschriften
Er gelden strikte kledingvoorschriften voor de meest heilige tempel van Thailand. Geen korte rokjes of korte broeken. Vrouwen dienen de schouders bedekt te houden. Eventueel kan je er bedekkende kleding huren.

Locatie, openingstijden en toegangsprijs
Locatie: Na Phralan, Phra Nakorn (Grand Palace complex), Oude Stad (Rattanakosin) Bangkok. Openingstijden: 08:30 – 12:00 uur en 13:00 – 15:30 uur.

Pas op voor scam
Overal in de omgeving van de Grand Palace en zeker bij de pier kom je keurig geklede personen tegen die zich voordoen als overheidsfunctionarissen of universiteitsstudenten. Ze spreken je aan in het Engels en vertellen dat het Grand Palace (tijdelijk) gesloten is. Dat is onzin, negeer ze vriendelijk en loop door. Deze mensen willen je verleiden voor een (gratis) tour met een tuk-tuk of minivan langs kleermakers en edelsteenverkopers.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website