Deze mooie foto van de Grand Palace in Bangkok wil ik je niet onthouden. Bij het invallen van de duisternis is het complex prachtig verlicht en doet het geheel sprookjesachtig aan.

Met een bezoek aan het Grand Palace sla je twee vliegen in een klap. Het totale ommuurde complex omvat ongeveer 2,5 vierkante kilometer terrein. Het bestaat uit diverse gebouwen zoals het zomerpaleis, de belangrijkste tempel de Wat Phra Kaeo (ook wel Phra Kaew genaamd) en het meest heilige Boeddha beeld in Thailand, de smaragdgroene Boeddha.De enorme gouden Phra Si Rattana Chedi op het terrein, bevat relikwieën die aan Boeddha toebehoorden. Deze heilige Chedi zou ook een stuk van het borstbeen van Boeddha herbergen. De Grand Palace in Bangkok is een ‘must see’ voor toeristen.

De Grand Palace en Wat Phra Kaeo (Tempel van de Smaragdgroene Boeddha) in Bangkok zijn bekende bezienswaardigheden, maar er zijn enkele minder bekende feiten die deze plekken nog fascinerender maken:

 • Historische betekenis: De Grand Palace werd gebouwd in 1782, toen Koning Rama I de hoofdstad van Thailand van Thonburi naar Bangkok verplaatste. Het paleis was niet alleen het huis van de koning en zijn hof, maar ook het centrum van de regering. De Wat Phra Kaeo binnen het paleiscomplex herbergt de zeer vereerde Smaragdgroene Boeddha, die een cruciale rol speelt in de Thaise koninklijke en religieuze ceremonies.
 • Architecturale diversiteit: De architectuur van de Grand Palace is een opvallende mix van Thaise en Europese stijlen. Dit is een weerspiegeling van de wens van de 19e-eeuwse Thaise koningen om Thailand te moderniseren en relaties met westerse naties te versterken. Dit resulteerde in een unieke architectonische symbiose die vandaag de dag nog steeds zichtbaar is.
 • De Smaragdgroene Boeddha: Hoewel het beeld bekend staat als de Smaragdgroene Boeddha, is het eigenlijk gemaakt van jade of jaspis. De Boeddha krijgt driemaal per jaar een nieuwe kleding in een ceremonie die wordt uitgevoerd door de koning van Thailand. Dit symboliseert het veranderen van de seizoenen.
 • Verborgen details: Veel toeristen missen de gedetailleerde muurschilderingen in Wat Phra Kaeo, die het Ramakien verhaal vertellen – de Thaise versie van het Hindoe-epos Ramayana. Deze schilderingen zijn niet alleen kunstwerken, maar ook belangrijke culturele artefacten die inzicht geven in de Thaise mythologie en geschiedenis.
 • Strikte kledingvoorschriften: De Grand Palace heeft strikte kledingvoorschriften. Bezoekers moeten hun schouders en knieën bedekken, en het is aan te raden om respectvolle kleding te dragen uit respect voor de Thaise cultuur en de religieuze betekenis van de site.
 • De Tempel van de Smaragdgroene Boeddha was ooit geheel verguld: In het verleden was de hele tempel bedekt met goud. Door de jaren heen is het goud echter vervaagd en vervangen door gekleurde glazen mozaïeken, wat de tempel zijn huidige, schitterende uiterlijk geeft.
 • Geen monniken: Opvallend genoeg herbergt Wat Phra Kaeo, in tegenstelling tot andere belangrijke tempels in Thailand, geen monnikenorde. Het is puur een ceremoniële tempel voor koninklijke en staatsrituelen.

Deze minder bekende details dragen bij aan de rijkdom en het mysterie van de Grand Palace en Wat Phra Kaeo, waardoor ze niet alleen belangrijke toeristische bestemmingen zijn, maar ook diepgaande symbolen van de Thaise cultuur en geschiedenis.

Hoe kom je er?
Een van de goedkoopste manieren om bij het Grand Palace te komen vanuit het centrum van Bangkok is via de BTS Skytrain en vervolgens met de boot. Neem de BTS naar Saphan Taksin Station, Uitgang 2, en stap daarna op de Chao Phraya Express Boat naar Sathorn Pier, en stap uit bij Tha Chang Pier​​. De ingang van Wat Phra Kaeo en het Koninklijk Paleis bevindt zich op Thanon Na Phra Lan.

Gidsen
Op het complex zijn gidsen aanwezig van 10:00 tot 14:00 uur. Een zogenaamde persoonlijke audiogids (PAG) is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Japans, Mandarijn, Russisch en Spaans.

Kledingvoorschriften
Er gelden strikte kledingvoorschriften voor de meest heilige tempel van Thailand. Geen korte rokjes of korte broeken. Vrouwen dienen de schouders bedekt te houden. Eventueel kun je er bedekkende kleding huren.

Locatie
Na Phralan, Phra Nakorn (Grand Palace complex), Oude Stad (Rattanakosin) Bangkok. Openingstijden: 08:30 – 12:00 uur en 13:00 – 15:30 uur.

4 reacties op “Grand Palace en de Wat Phra Kaeo in Bangkok”

 1. Stan zegt op

  Hoe kom je er?
  Ga met de MRT naar station Sanam Chai. Dan een paar honderd meter lopen richting het noorden langs Sanam Chai Road. Mooie route en je komt vanzelf langs het complex.
  Entree is tegenwoordig 500 baht voor buitenlanders. De meeste gebouwen in het gedeelte dat toegankelijk is voor toeristen, zoals de troonzalen, zijn bijna altijd dicht.
  Ben er vier keer geweest, toen de entree nog 150 baht was. Bij maar één van die keren was bijna alles open. Of het een speciale dag was of dat ik die andere drie keer gewoon pech had weet ik niet…

 2. Rob uit Sinsab zegt op

  Weet iemand of je in de buurt van de Grand Palace kan parkeren? Ik krijg binnenkort vrienden over en een daarvan loopt niet echt makkelijk met twee krukken.

 3. Pieter zegt op

  Hallo Rob,

  Er is een sinds kort een parkeergarage naast/onder het complex

 4. Chris zegt op

  Wij reizen begin Juli 2024 naar Bangkok en een bezoek aan het Grand Palace, Wat Phra Kaeo, alsook de tempel met de Liggende Boeddha staat op ons programma. Ik had graag jullie ervaring gehoord ivm de aanschaf van “skip the line” tickets (bestaan zulke tickets ?) om lange wachttijden bij de ingang van de deze tempels zoveel mogelijk te vermijden. Welke website raden jullie aan om zulke online tickets aan te schaffen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website