Het Thaise nieuwjaarsfeest, Maha Songkran

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Agenda
Tags: , , ,
4 april 2019

Songkran in Pattaya

De maand april is een interessante maand doordat er verschillende activiteiten plaatsvinden.

Op zaterdag 6 april wordt de Chakri day gevierd. Omdat dit op zaterdag gehouden wordt, krijgen de Thaise mensen als compensatie (substitution) een extra vrije dag, de maandag erbij. Dat betekent wel dat overheidsinstellingen, zoals immigration, postkantoren, en dergelijke gesloten zijn en wordt er in veel gevallen geen alcohol verkocht.

De viering voor het nieuwe jaar valt dit jaar op 13 april. Zo gauw de dag en de nacht in april dezelfde tijdsduur hebben, wordt de Nieuwjaar datum vastgesteld. Gelukkig wel tijdig door de geleerden! Opvallend is dat het jaartal 2562 gehandhaafd blijft tot 31 december internationaal gezien.

De officiële Thaise Songkran viering is van zaterdag 13 april tot en met maandag 15 april, maar voor deze maandag ontvangen Thai weer een compensatiedag, dinsdag 16 april. Ook hier gelden weer, dat vele instellingen gedurende drie dagen niet geopend zijn.

Alleen Pattaya viert langer het Songkranfeest met het zogenaamde Wan Lai (de dag dat het vloeit, stroomt). In sommige delen van de stad kan men zich te buiten gaan aan het gooi- en smijtwerk met water.

Pasen

Voor de vele Europeanen, die in deze tijd in Thailand zijn, weten dat Pasen donderdag 18 april begint. Feitelijk is deze geschiedenis het ontstaan van de Christelijke kerk. In Nederland vinden een aantal grote opvoeringen plaats. De Mattheuspassion, gecomponeerd rond 1727 – 1729 door J.S. Bach. De bekendste opvoering in het stadje Naarden, waar veel regeringsfunctionarissen hun opwachting maken. “Zien en gezien worden!”

De Crucifix uitgezonden door de EO op de televisie is de tweede grote publiekstrekker.

Voor de Nederlanders in Thailand wordt door sommige groepen Koningsdag gevierd, bij voorkeur op zaterdag 27 april.

Zo is de aprilmaand een maand met diverse activiteiten waar men rekening mee moet houden, zoals een grote (gevaarlijke) verkeersdrukte en sluiting van een aantal instellingen.

1 reactie op “Het Thaise nieuwjaarsfeest, Maha Songkran”

  1. chris zegt op

    ALLE overheidinstellingen, zoals Immigration, zijn ook op vrijdag 12 april gesloten!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website