Fietsen in Bangkok. Het lijkt gekkenwerk. Het verkeer raast er altijd door en autobestuurders zijn niet gewend aan tweewielers. Bovendien zijn de tropische hitte en luchtvochtigheid afmattend. Geen bezwaar voor Michiel Hoes. De vijftiger heeft van fietsen zijn business gemaakt. ‘Als je fietst heb je constant de wind en heb je nergens last van.’

Assistente Nicky van Amazing Bangkok Cycling, kortweg ABC, verstelt nog even mijn zadel. Het is wennen, want deze fiets heeft vering onder in de zadelstang en in het stuur. Maar dan gaan we op weg. ‘We’ is een groep van voornamelijk Deense toeristen, Michiel Hoes, Nicky (niet haar Thaise naam) en ik, schreef de gek, want een beetje maf blijft het natuurlijk wel.

De introductie – wie is wie? – en veiligheidsinstructie van Hoes zijn voor vertrek al achter de rug. Compleet met standaardgrapjes. ‘Please, stay on the left side of the road. That’s the wrong side, ‘cause the right side is the right side, right?’ Dat werk.

Kinderen vanaf vijf jaar mogen mee, maar moeten bewijzen dat ze wel goed kunnen fietsen. Anders mogen ze alleen achterop mee bij pa of moe. ‘ Jij kunt het niet controleren, maar ernstige ongelukken hebben zich hier nog nooit voorgedaan,’ zegt Hoes (59), terwijl hij met zijn knokkels op de houten tafel tikt.

Farang

De fietstocht voert over doorgangswegen maar ook door smalle steegjes van sloppenwijken. Mensen lachen ons toe en groeten beleefd: sawadee. ‘Wie is nou de toeristische attractie: zijn wij dat of zij?’ Hoes lijkt op het eerste gezicht eerder een praktijkman dan het filosofische type, maar zijn mijmering zet aan het denken. De fietsende farang (buitenlander, afgeleid van het Engels foreigner) baart inderdaad het nodige opzien.

Michiel Hoes kwam meer dan twintig jaar geleden via zijn toenmalige werkgever in Thailand. Toen het bedrijf na negen jaar werd verkocht, besloot Hoes zelfstandig ondernemer te worden. Het werd het verhuren van fietsen en het organiseren van tochtjes. Eerst was er het gebruikelijke gebakkelei met een Nederlandse zakenpartner, maar sinds die uit beeld is lopen de zaken goed.

Eeuwige glimlach

‘Ondanks de ellende die we hier in Thailand elk jaar hebben: de rode en de gele shirts, de tsunami, de bezetting van het vliegveld, de coup… en o ja, de watersnood.’

Natuurlijk stoppen we tijdens het fietsen even bij een wat, een Thaise tempel. Thailand is namelijk ‘hier een wat en daar nog wat,’ grapte ikzelf twintig jaar geleden als reisbegeleider in het Land van de Eeuwige Glimlach. Blijkbaar hoort dergelijke joligheid bij de omgang met toeristen, merk ik ook nu weer aan Michiel. Onderweg zingen we bijvoorbeeld even voor een jarige Engelse dame in de groep…

Ronduit bijzonder tijdens de tocht is een plantagegebied aan de overzijde van de Chao Phraya, de grote rivier die door Bangkok stroomt. Op smalle paadjes van ongeveer 1,40m breed fietsen we door een woud van bomen en planten. Je zou niet zeggen dat zo dichtbij miljoenen mensen wonen.

Weer terug in drukke verkeer vertrouwen we blindelings op Michiel. Die leidt de fietsers feilloos door acht banen druk autoverkeer. Goed kijken, hand in de lucht en oversteken maar. In een mail voor mijn vertrek naar Bangkok blijkt dat Hoes geen woord teveel heeft geschreven: ‘Het zou leuk zijn om je Bangkok op een totaal andere wijze te laten ervaren dan je anders had gedaan.’ En inderdaad, het is amazing.

Door Marcel Decraene

7 reacties op “Lezersinzending: Verbaasd op de fiets in Bangkok”

 1. sabine zegt op

  Ja, het is geweldig en bij terugkomst in Bangkok ga ik zeker weer met een tocht mee.
  Wil graag op de hoogte blijven van de mogelijkheden bij dit bedrijf, bedankt vast
  sabine

 2. Adri zegt op

  Heel leuk. Mijn dochter komt in augustus haar papa opzoeken. Hoe kan ik een tochtje bij jou reserveren?
  [email protected]

  Bedankt voor de reactie

 3. Huub Eigenhuijsen zegt op

  Ja dit is inderdaad geweldig ! Een echte aanrader !

 4. Daniël M zegt op

  Dit zou ik ook absoluut eens willen proberen! Uiteraard met mijn Thaise echtgenote en een camera voor de eeuwige herinneringen als dat kan.

  • henk zegt op

   Bij ons was een man die tijdens het fietsen aan het filmen was maar dat is dus niet slim, hij fietste langs het pad en viel een halve meter naar beneden net langs een paar kleine paaltjes.
   Niets ergs alleen een paar schrammen maar het had slechter af kunnen lopen.
   Dus wel filmen maar niet tijdens het fietsen.
   VEEL PLEZIER.

 5. ruud tam ruad zegt op

  Heel leuk stuk. Ben er blij mee. Heb zelf al een paar maal hierover geschreven. Wij kennen Michiel, al sinds 1998 en hebben menig tochtje gemaakt met hem. Heel erg leuk en leerzaam en een geweldige belevenis. Ook vakkundige begeleiding en uitleg onderweg. En altijd de hoillandse man met een “Thaise glimlach”
  KAN HET VOLLEDIG AANRADEN. Doen !!!!

  • ruud tam ruad zegt op

   Oh ja kijk eens op de site. Kan je alle informatie krijgen abcbiking.com/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website