Zwemmen in de Mekong rivier

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
7 januari 2021
Zwemmen in de Mekong rivier

Zwemmen in de Mekong rivier

Zwemmen in een kanaal of rivier was in mijn jonge jaren de gewoonste zaak van de wereld. We hadden lang niet altijd geld om de entree van een officieel zwembad te betalen en dus doken daarom vaak in één van de twee kanalen bij mijn woonplaats.

Het ene kanaal was niet breed en zelfs ik, die geen beste zwemmer was, kon makkelijk de overkant halen. Het andere kanaal was breed met volop scheepvaart. Leuk, maar niet ongevaarlijk was om een naar een diepliggend schip te zwemmen en je dan een paar honderd meter te laten “meevaren”. Ook leuk, maar niet voor mij, was van een hoge spoorbrug te springen of zelfs te duiken.

Rijkswaterstaat in Nederland laat tijdens de zomermaanden een waarschuwing horen, dat zwemmen in kanalen en rivieren risico’s kan inhouden. Ondanks een al bestaand zwemverbod in vaargeulen, bij bruggen, sluizen en havens zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Kijk naar deze link voor een mooi grafisch overzicht van de risico’s.: www.rijkswaterstaat.nl/zwemmen-in-open-water/

Zwemmen in de Mekong rivier

Toen ik het las herinnerde ik mij een vraag op een forum hier in Thailand van iemand, die recent in Mukdahan was komen wonen. Hij wilde weten of het mogelijk en verstandig was om voor je plezier in de Mekong rivier te gaan zwemmen. De conclusie zal u niet echt verbazen, denk ik, want vele reactie’s raadden zwemmen in de Mekong rivier af. Ik noem er een aantal:

Reactie 1: Wat mij het meest zorgen baart is de hoeveelheid meststof en herbicide/pesticide in het water van de Mekong. Een kilometer of 30 stroomopwaarts van mijn huis bevinden zich enkele rivierviskwekerijen en als er veel stromend water in de rivier is, zie ik grote hoeveelheden dooie vis voorbij drijven.

Mijn aanbeveling is om alleen te zwemmen bij een lage rivierstand, maar zorg dan wel voor goede voetkleding om je te beschermen tegen de grote hoeveelheden glasscherven, die men op de bodem langs de rivier kan aantreffen.

Reactie 2: Beslist af te raden om een aantal voor de hand liggende redenen: gevaarlijke stromingen, onzichtbaar afval drijvend op het water of net iets onder het wateroppervlak, gebroken glas, vishaken, delen van visnetten en nog ander afval.

Niet te vergeten zijn ook de hoge niveaus van fecale coliforme bacteriën en parasieten.

Reactie 3: Toen ik in een periode in Mukdahan werkte, gingen we eens bij laag water met een aantal Thais naar een eilandje in de Mekong om te zwemmen. Grote fout. Ik ben 5 dagen ernstig ziek geweest met diarree en krampen. Mijn lichaam kon gewoon niet tegen het vervuilde zwemwater van de Mekong.

Reactie 4: Als ik kijk naar het aantal woonboten langs de rivier hier in Nakhon Phanom, die al hun afvalwater in de rivier lozen, zou ik het niet riskeren. Hoewel de rivier breed is en er enorme waterhoeveelheden voorbij stromen, ben ik niet geïnteresseerd in het zwemmen tussen drollen en ander vuil

Reactie 5: Het enige wat mij zorgen zou baren gezien de meststof en fecale afval zijn de micro-organismen, waarmee andere voedselsoorten zich weer voeden. In de Mekong komen twee bekende hersensparasieten voor, de varkenslintworm, Taenia solium en de amoeba Naegleria fowleri. De eerste is verantwoordelijk voor de aandoening die bekend staat als neurocysticercosis, de meest voorkomende parasitaire infectie van de hersenen.

Tenslotte

Het verhaal gaat over de Mekong rivier, maar in feite geldt de waarschuwing voor alle rivieren en open water in Thailand. Dan maar naar het strand? Nou, daar hoor en lees ik genoeg over, dat het zwemwater ook lang niet altijd schoon en veilig is. Het beste lijkt mij dus alleen te zwemmen in de officiële zwembaden of in het zwembad bij uw hotel.

Ik zelf zwem niet veel, ben geen echte liefhebber. Mijn motto is; zwemmen is voor vissen en niet voor mensen!

12 reacties op “Zwemmen in de Mekong rivier”

 1. Cornelis zegt op

  Oud-marineman en dan zwemmen iets voor de vissen vinden, haha! Mij – ook ex-marine – krijg je trouwens ook die rivieren niet in en in zee zwemmen staat ook niet hoog op m’n verlanglijstje. Zwemmen in het noorden van Thailand doe ik in het fraaie en grote bad van een hotel dat tegen betalng niet-gasten in het bad laat. Moet er wel eerst 11 km voor fietsen maar dat is het waard.

  • Wim Feeleus zegt op

   Kennelijk zijn er meer oud-marinemannen onder de lezers van dit blog waaronder ook ikzelf.
   Ook ik ben geen liefhebber van zwemmen, bij de zwemtest die ik moest afleggen om überhaupt bij
   de marine te mogen komen haalde ik de verplichte afstand net aan door me “op z’n hondjes” drijvende te houden. Veel verbetering is er daarna niet opgetreden, alleen in erg zout en schoon water, bijvoorbeeld op Aruba, laat ik me nog weleens verleiden tewater te gaan. En dan nog liefst in een soort netje wat aan een drijvende kunststof pijp vastzit zodat ik al zittend kan voortpeddelen. Zwemmen in de Mekong rivier lijkt mij sowieso geen pretje. Als ik lees wat voor troep daarin voorkomt waag ik mij niet eens aan de vis die hierin gekweekt wordt en in Nederland overal te koop is zoals tilapia en pangasius. Laat staan dat ik vrijwillig in zo’n vervuilde rivier zou willen zwemmen. Ik houd het wel bij de badkuip thuis zo af en toe….

 2. Fransamsterdam zegt op

  Het leven is zoals al vaker gezegd niet zonder risico’s en dat zul je tot op zekere hoogte moeten aanvaarden, maar je hoeft ze ook niet moedwillig op te gaan zoeken.
  Als iemand er vreselijk op kickt om in natuurwater te zwemmen, en je doet dat niet geheel onvoorbereid, dan moet iemand die risico’s zelf afwegen.
  Je kunt de ene dag ook een andere afweging maken dan de andere. Zo ken ik iemand die regelmatig diverse snelle auto’s bestuurt, en als hij iets boeiends bij zich heeft nodigt hij mij meestal uit voor een ritje. Ik weet dat de meter dan tot 250 km/h zal gaan en dat er bochten op snelheden zullen worden genomen die zeker risicovol zijn.
  Toch sla ik zo’n uitnodiging eigenlijk nooit af. Slechts één keer heb ik ‘nee’ gezegd, en dat was toen ik voor de volgende dag een ticket naar Bangkok in mijn binnenzak had zitten. Toen vond ik het risico opeens onverantwoord.

  • klaas zegt op

   Heel interessant artikel mbt afwegingen in het leven en in dit geval het zwemmen in open water.
   Ik geloof dat dit goed is om je immuniteit nivo te verhogen. Misschien even een tijdelijke verhoging en meer naar de WC, maar dan heb je ook wel meer resistentie.
   Je moet het natuurlijk niet overdrijven.

 3. Van dijk zegt op

  Zwemmen in open water is gevaarlijk, denk maar eens aan de ziekte van Weil,
  Wat de dokter zeker zal beamen.
  Mijn moeder kon destijds de geheel nacht aan het bed van mijn zuster zitten omdat
  Er een ernstige infectie was o testaanpak achter het oog,gelukkig is ze er niet blind
  Van worden.

  • Stevenl zegt op

   Ziekte van Weil komt voor in afgesloten water, niet in stromend water als rivieren.

 4. Otto zegt op

  Pas terug na een fijne strandvakantie op koh samui, koh tao en koh pagnan, ik ga nooit in zwembaden bij hotels omdat ik deze nooit vertrouw om bovenstaande redenen, we zwemmen zee omdat deze plas nu eenmaal groter is dan een klein zwembad bij hotels
  Toch een keer geprobeerd op koh pagnan te zwemmen in hotel zwembad water zwembad was erg warm >40grd en achteraf was de bodem niet zichbaar
  Dag later gezwollen ogen en dag later oorontsteking gelukkig laatse dagen van verblijf op koh pagnan thuis bij kno arts middenoor ontsteking 3 weken veel pijn en antibiotica kuur weer herstellende
  Moraal van het verhaal, hotelzwembaden ook niet altijd zonder gevaar.
  Koeler zeewater lijkt minder gevaarlijk voor bacterie infectie ok vooraf goed kijken of het zwembad wel goed schoon lijkt
  Verder wel weer een mooie strandvakantie gehad

 5. Ron zegt op

  De Mekong is de grootste open riool van Zuid Oost Azië !
  Ik deed er ooit een boottochtje tussen Laos en Thailand en heb niets dan uitwerpselen gezien !
  Ik steek mijn grote teen nog niet in dat water !
  Aan de oever van Laos zag ik mensen hun vuilzakken gewoon in de rivier smijten ! Triest !

 6. FonTok zegt op

  Je lost bijna op als je daarin zwemt van al die troep die in het water zit.

 7. Henk zegt op

  Ikwaag mij ook niet aan zwemmen in rivieren en plassen in het binnenland van Thailand. Uitzondering zijn voor mij watervallen en een waterrafting tocht. Daar hoort een bad wel bij. Oh en een geiser.

 8. Slagerij van Kampen zegt op

  Ach, ik dronk in Cambodja eens een kopje thee bij een arme sloeber. Toen de thee op was vroeg ik hem waar het water vandaan kwam. Hij wees naar de Mekong. Tot ver in de 19e eeuw dronk men in Parijs nog het water uit de Seine. Als het maar niet te dicht bij de oevers gewonnen werd. Men beschouwde het zelfs als heel gezond water. Troebel, maar men moest het gewoon even laten staan! Daarna een delicatesse.

 9. Nelly zegt op

  Wat betreft punt 4 ben ik het niet met je eens. Dat de woonboten alles lozen is normaal. En dat je dit geen fris idee vind is ook normaal. Maar wat dacht je van de rivieren in Europa? Ik heb jaren lang gevaren op een binnenvaartschip. op alle binnenwateren. Het is de normaalste zaak dat al deze schepen hun afvalwater lozen. weliswaar hebben de modernere schepen allemaal een afvaltank, maar deze word gewoon buitenboord geledigd, bij gebrek aan installaties. Alleen de passagiersschepen hebben de mogelijkheid.
  Als het water goed doorstroomd is dit ook geen probleem. Met normaal huishoudelijk afval kan men het water niet zo snel vervuilen. Wij hebben vele malen in de Rijn en zijn nevenrivieren gezwommen en hebben het ook allemaal overleefd. Het lozen van fabrieksafval is vele malen gevaarlijker


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website