Yingluck Shinawatra vrijgesproken van corruptie

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
27 april 2019

Ten tijde van de vroegere eerste minister Yingluck Shinawatra was er sprake van watermanagement projecten. Dat voor deze projecten in Thailand veel geld nodig was, behoeft geen verdere uitleg. Echter waar veel geld gemoeid is, komt ook al snel de corruptie om de hoek kijken.

In 2012 zou in de vorm van leningen de watermanagement projecten gefinancierd worden, waarbij het om zeer grote bedragen ging. Aan de hoogte van de bedragen werd op een gegeven moment getwijfeld en de NACC is een onderzoek gestart naar eventuele overmatige winsten aan bepaalde aannemers, die in strijd waren met de grondwet van 2007.

Echter het een en ander vergde veel tijd en kostte eveneens veel geld. Ook speelde later het rijsthypotheek programma, wat ook niet vlekkeloos verliep, hoewel dit door het parlement een aangenomen programma was. Yingluck was daar niet direct bij betrokken, maar men wilde meer duidelijkheid hebben over het een en ander. Daarover kon Yingluck geen afdoende verklaring voor afleggen. Wel werden een aantal personen gevangenisstraffen van 35 jaar en meer veroordeeld. Haar werd echter plichtsverzuim verweten en dat zou een gevangenisstraf van 5 jaar hebben opgeleverd. Zij wachtte dit niet af en verdween naar het buitenland, dit tot grote ergernis van de toenmalige regering, die dit niet heeft kunnen verhinderen.

Door het gebrek aan bewijs en de steeds hogere juridische onkosten heeft de nationale anti-corruptie Commissie besloten de aanklacht in te trekken, dit onder leiding van NACC secretaris-generaal Worawit Sookboon.

Welke consequenties dit voor Yingluck Shinawatra zal hebben, is nog niet duidelijk.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Yingluck Shinawatra vrijgesproken van corruptie”

 1. Gerrit Tienkamp zegt op

  Waarom vind ik dit niet terug in The Nation en in the Bangkok Post

 2. Hans zegt op

  Zo te lezen is de aanklacht ingetrokken. Dat is wat anders dan vrijspraak.

 3. John Chiang rai zegt op

  Alleen het plichtverzuim wat haar in eerste instantie werd voorgeworpen,zou haar reeds een gevangenis straf opgeleverd hebben van 5 jaar.
  Een straf die iedere politici zou moeten afschrikken, om zich nog beschikbaar te stellen voor een eventuele leidinggevende functie in een toekomstige regering.
  Als ieder plichtverzuim zo bestraft wordt,stelt zich de vraag,waarom Thailand überhaupt nog een regering heeft?
  Of is de huidige regering vrij van eventuele straffen inzake plichtsverzuimen??
  De gevangenissen zouden nl. vol zitten met de kleine elite,die generatie’s lang in ernstig verzuim gebleven is t.o.v.de normale thai bevolking.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website