Wie wil als farang (buitenlander) wil werken in Thailand loopt al snel tegen allerlei beperkingen aan. Een reden voor veel expats om te roepen dat buitenlanders in Thailand niet mogen werken. Dat klopt niet, want met een werkvergunning mag je wel werken in Thailand. Deze is echter niet eenvoudig te verkrijgen, dat klopt. 

Werken zonder werkvergunning in Thailand is geen goed idee, het is strafbaar en kan leiden tot arrestatie en deportatie. Een werkvergunning kan alleen worden aangevraagd door de werkgever, en is functie gerelateerd. Lang niet ieder Thais bedrijf of organisatie kan een werkvergunning verkrijgen voor een niet-Thais onderdaan en lang niet alle functies komen voor een werkvergunning in aanmerking.

Om een werkvergunning te kunnen aanvragen in Thailand dien je te beschikken over een non-immigrant visum. De Thaise Ambassade kan jou informeren over Thaise visa procedures.

Er bestaat ook een lijst van beroepen waarvoor een farang nooit een werkvergunning kan krijgen. Deze lijst is samengesteld door de Thai Labor Department, zie hier:

For all those who are keen on working in Thailand, be aware that there is a list of jobs were, you, as a westerner will not be able to get a work permit. The List is taken from The Thai Labor Department Website -www.mol.go.th/-

 1. Labour work except labour work in fishing boats under the next category below. The said work which is forbidden to aliens shall not apply to aliens who have entered into Thailand under an agreement on hire of labour concluded between the Government of Thailand and other nations, and also aliens whose status has been prescribed as legal immigrant and who possess a residence certificate under the law governing immigration.
 2. Agriculture, animal husbandry, forestry or fishery, except work requiring specialized knowledge, farm supervision, or labour work in fishing boats, particularly marine fishery.
 3. Bricklaying, carpentry, or other construction work.
 4. Wood carving.
 5. Driving motor vehicles or vehicles which do not use machinery or mechanical devices, except piloting aircraft internationally.
 6. Front shop sales and auction sale work.
 7. Supervising, auditing, or giving service in accountancy, except occasional internal auditing.
 8. Cutting or polishing precious or semi-precious stones.
 9. Haircutting, hairdressing, or beautification.
 10. Cloth weaving by hand.
 11. Mat weaving or making utensils from reed, rattan, jute, hay, or bamboo.
 12. Making rice paper by hand.
 13. Lacquer work.
 14. Making Thai musical instruments.
 15. Niello work.
 16. Goldsmith, silversmith, or gold/copper alloy smith work. Stone work.
 17. Making Thai dolls.
 18. Making mattresses or quilts.
 19. Making alms bowls.
 20. Making silk products by hand.
 21. Making Buddha images.
 22. Knife making.
 23. Making paper or cloth umbrellas.
 24. Making shoes.
 25. Making hats.
 26. Brokerage or agency except in international trading.
 27. Professional civil engineering concerning design and calculation, systemization, analysis, planning, testing, construction supervision, or consulting services, excluding work requiring specialized techniques.
 28. Professional architectural work concerning design, drawing/making, cost estimation, or consulting services.
 29. Dressmaking.
 30. Pottery.
 31. Cigarette rolling by hand.
 32. Tour guiding or conducting.
 33. Hawking of goods & Thai typesetting by hand.
 34. Unwinding and twisting silk by hand.
 35. Clerical or secretarial work.

Providing legal services or engaging in legal work, except arbitration work; and work relating to defense of cases at arbitration level, provided the law governing the dispute under consideration by the arbitrators is not Thai law, or it is a case where there is no need to apply for the enforcement of such arbitration award in Thailand.

Bron: Expat.com


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 1 vote.
Please wait...

27 reacties op “Werken in Thailand: Voor deze beroepen krijg je geen werkvergunning!”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Dat er een lijst van beroepen bestaat waarvoor geen werkvergunning is vereist, is mijns inziens niet juist.
  Volgens mij betreft deze lijst de beroepen waar sowieso GEEN werkvergunning voor wordt afgegeven,
  “Westerners will not be able to get a work permit” betekent immers “Farang zullen niet de mogelijkheid hebben om een werkvergunning te verkrijgen.”
  Het was vast weer gezellig in Nijmegen. 🙂

  • Khun Peter zegt op

   Haha, nee geen Nijmegen dit keer. Een slaperige kop waarschijnlijk. Maar met een beetje creativiteit in de tekst weer opgelost.
   Je krijgt een biertje van mij Frans. Ik kom in oktober wel een keer naar de Wonderfull 2 bar.

 2. FonTok zegt op

  Thaise mensen indien zij over een verblijfsvergunning beschikken mogen elders gewppn werken. Maar buitenlanders in Thailand mogen dit niet. Het wordt tijd voor gelijke rechten over en weer.

  • chris zegt op

   Dat is een fabeltje dat blijkbaar hardnekking is. Dit zijn de eisen in Nederland voor een werkvergunning:

   Eerst werven in Nederland en de EER
   U moet eerst proberen om een geschikte kandidaat te vinden in Nederland of de EER.
   Bij uw aanvraag moet u aantonen dat u minimaal 3 maanden heeft gezocht naar kandidaten.
   U moet breed zoeken, denk aan internet, (internationale) uitzendbureaus en het plaatsen van advertenties. Dit moet u aan UWV laten zien bij de aanvraag voor een werkvergunning. Bij de aanvraag moet u kopieën hiervan meesturen.

   Lijkt me niet zo eenvoudig voor een werkgever om hieraan te voldoen als je een Thai in dienst wilt nemen.

   • Rob V. zegt op

    Voor een verblijfsvergunning op basis van gezin (hereniging, vorming) heeft Fon Tok gelijk. De Thaise vreemdeling krijgt dan dezelfde arbeidsrechten als de (Nederlandse) partner. Op dit VVR pasje staat achterop dan ook ‘verblijf bij partner, arbeid vrij toesgestaan, TWV niet vereist’.
    Maar dat buitenlanders met een Thaise partner in Thailand vrij mogen gaan werken zie ik nog niet gebeuren. Dus dat zijn inderdaad geen gelijke rechten.

    Maar als een derdelander zoals een Thai hier puur wil komen om te werken dan moet inderdaad de werkgever dit regelen en die moet eerst maar eens aantonen dat deze vacature niet met Nederlandse/Europese (EU/EER) krachten te vervullen is. In dit geval is Chris zijn citaat van toepassing. Dat is zeker geen appeltje eitje. Daarin heeft Chris gelijk.

    Voor andere verblijfsvergunning zoals ‘studie’ weet ik de regels zo 1-2-3 niet uit het hoofd. Maar het is wel een broodje aap dat ‘niet Europese buitenlanders hier zo aan de slag kunnen (en onze banen afpakken blabla)’.

    • RuudRdm zegt op

     Het heeft geen zin om appels met peren te vergelijken tenzij je beide verwerkt tot stroop. Feit is dat een firma in Nederland die een werknemer vanuit het buitenland in dienst wil halen een werkvergunning nodig heeft. Zo ook in Thailand.

     Echter: de discussies op dit blog gaan over het zonder meer niet mogen werken door farang in Thailand, terwijl dit in Nederland zeer soepel verloopt. Zoals Rob V. terecht aangeeft mag elke Thai(se) met een verblijfstitel in Nederland werken. Zo doet mijn Thaise vrouw, zo ook doet een Thaise vriendin, haar Thaise echtgenoot, diens Thaise moeder en de volledige Thaise schoonfamilie, welke familie (op een kluitje) woonachtig is in Rdm.
     Zo ook heeft mijn echtgenote in haar kennissenkring een Thaise vrouw die met haar Portugese man woonachtig in Rdm gewoon in Rdm aan het werk is, en dat al meer dan 3 jaar. Deze Thai-Portugese kennis spreekt geen woord Nederlands! Omdat zij binnen Schengen met haar man Nedeland binnenkwam hoeft ze dat ook niet, want in Nederland geen inburgerings- en taalleerplicht. Onderlinge voertaal (als er geen Thai in de buurt zijn) is het Engels.

     Daar komt het voor Thai mensen in Nederland het heuglijke feit bij, en dit feit kent absoluut zijn weerga niet (ik herhaal: niet) in Thailand, dat elke Thai hier in Nederland elke beroepsopleiding op welk niveau dan ook mag en kan gaan volgen en op dat niveau aan de slag mag en kan.Zonder welke restrictie dan ook. Kom daan maar eens om in het Thaise.

     Dat Chris in Bangkok aan het werk is, zoals veel meerdere farang, is niet te meten met de talrijke vacatures die door Thaise mensen in Nederland worden vervuld. Zijn bewering dat ook In Nederland een beperking geldt vergelijkbaar met Thaise norm is derhalve onzorgvuldig.

     • chris zegt op

      Ik maakte die vergelijking niet maar FonTok.
      Ik durf de stelling wel aan dat – ondanks alle beperkingen – er meer buitenlanders in Thailand werken dan Thais in Nederland. EN: buitenlanders die hier werken worden over het algemeen veel meer gewaardeerd dan Aziatische mensen die in Nederland werken. Buitenlanders werken hier ook op hogeree niveau’s dan Thais in Nederland.

      • Tino Kuis zegt op

       Beste Chris,
       Gezien je laatste zin bedoel je met ‘werkende buitenlanders in Thailand’ alleen de westerse buitenlanders.

       Er zijn natuurlijk enige miljoenen buitenlanders uit de buurlanden die in Thailand werken, de helft illegaal. Dat zijn net als jij gewoon expats. Ze werken alleen niet op een ‘hoog niveau’ en verdienen vast veel minder dan jij. Jammer dat deze mensen altijd worden vergeten in vergelijkingen alsof ze er niet toe doen.

      • RuudRdm zegt op

       Beste Chris, niet om het een af ander, maar lees deze posting nog eens na en ook eigen reacties her en der: https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/junta-houdt-vol-geen-razzias-tegen-buitenlandse-arbeiders/

      • Sir Charles zegt op

       Ja al die buitenlanders afkomstig uit de naburige landen van Thailand werkzaam in o.a de bouw, horeca en visverwerking worden zeer gewaardeerd omdat ze ‘beroepen’ uitvoeren voor een habbekrats en die door de Thai niet gedaan willen worden want je zou zomaar een donkere huid kunnen krijgen vanwege de zon of anders wel besmeurd worden door olie, modder en uitwerpselen.

  • Leo Bossink zegt op

   Dan ook maar een visum on arrival geven van 30 dagen aan Thai die Nederland willen bezoeken? Met de mogelijkheid dat visum met 60 dagen te verlengen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Denk dat vele dit direct zouden willen ter vervanging van de huidige Schengenprocedure.

 3. Rob V. zegt op

  Ik last vanochtend toevallig een artikel op KhaoSod English over een update (versoepeling) van deze lijst:

  “BANGKOK — An infamous list of occupations reserved only for Thais may soon be a thing of the past, a labor official said Wednesday.

  Citing the outdated nature of the law and the need for more foreign workers, labor department head Waranon Pitiwan said his office is considering relaxing the decades-old regulations that reserves 39 jobs for Thai nationals.”

  http://www.khaosodenglish.com/politics/2017/07/20/forbidden-careers-expats-may-relaxed-official-says/

  In dat zelfde stukje staat een link naar Bangkok Coconuts die een verschrikkelijke slechte webpagina van het ministerie van arbeid in 2015 kort online had, de lijst met verboden banen was ontzettend slecht en onduidelijk vertaald.

  Zo mocht je volgens het ministerie als buitenlander niet ‘farmers gas party animals (…)’.
  Er mogen dan mensen zijn die zich ergeren aan dronken, luidruchtige en handtastelijke figuren in Nana en Pattaya maar om die feestbeesten vergassen?! 555

  https://coconuts.co/bangkok/news/ministry-list-farang-forbidden-jobs-barrel-laughs/

 4. hans zegt op

  weet je of er mogelijkheid is een vergunning te krijgen als race-engineer hier in Thailand.

 5. Sir Charles zegt op

  In o.a Bangkok, ChiangMai, Phuket en Samui waar je trainingen in Muay Thai kan volgen waren er ook steeds farang werkzaam als trainer. De details zoals verdiensten en verblijfsvergunningen ontbreken me echter op hun websites en Facebook wordt dat niet zozeer verhuld dus mag aannemen dat het legaal is ondanks ze wezenlijk toch ‘werk’ doen die een Thai ook kan doen, er lopen nogal veel Thaise trainers rond dat mag bekend zijn.

 6. willem zegt op

  Gewoon duikinstructeur worden.
  Verleden jaar m,n padi gehaald in Pattaya,heb les gehad van een Zwitser,Pool en een Thaise vrouw.
  Ook was er een Engelse en Taiwanese duikinstructeur voorradig.

  • Sir Charles zegt op

   Of kitesurfinstructeur? Zag op het strand van Hua Hin ook diverse nationaliteiten die daar les gaven.

 7. Theo zegt op

  Mag je in de lijst genoemde werkzaamheden wel uitvoeren als het voor eigen gebruik is?
  Paar voorbeelden: aanleggen of aanpassen van elektra in je eigen huis, metselen van je eigen huis, maken van je eigen meubels.
  Gaat daarbij dus niet om verkoop of weg geven in ruil voor een wederdienst.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Normaal is het onderhouden van je woning toegestaan.

   Met de dingen die je als voorbeeld geeft zou ik maar oppassen. Zorg dat je de omgeving waarin je dit doet goed kent en kan vertrouwen.
   Let op. Het kan snel misgaan als iemand jaloers wordt of vindt dat je zijn werk (lees inkomsten) afneemt.

   Sigaretten rollen met de hand staat ook in de lijst. Ik weet niet of je rookt, maar je sigaretje rollen kan nog wel 😉

 8. Chiang Moi zegt op

  Hier gaat het om werkvergunning en de restricties voor buitenlanders om te mogen werken in Thailand. Thailand is een land met vele restricties op allerlei gebied o.a. verblijf, visa’s, grondbezit en ik kan zo nog wel even doorgaan. Ook een land met een militaire regering. Let wel ik vind Thailand een fantastisch vakantie land mijn vrouw is ook Thais en woont in Nederland met alle privileges die Thai hier hebben, ik heb me laten vertellen dat de naam Thailand of Siam betekend ” land der vrijen” hoe ze daar aan komen gezien alle restricties is mij echt een raadsel.

 9. lung addie zegt op

  Ik vraag me wel af waarom zovelen graag zouden “werken” in Thailand. Dat zal dan toch in de “zachte” sector moeten zijn want echt fysieke arbeid leveren in Thailand zie ik echt, als farang, niet zitten. De klimatologische omstandigheden, het loon …. daar moet je het zeker al niet voor doen. Thailand is een mooi en aangenaam vakantieland, het is er goed om te genieten van je pensioen, maar er echt “werken”, ik mag er zelfs niet aan denken. Toen ik hier bouwde deed ik zelf de eletra, deed het onlangs ook in het huisje van mijn Mae Baan …. was gewoon blij dat het achter de rug was want het is geen pretje hier fysieke arbeid te leveren. Ik kan me genoeg bezig houden als “op rust zijnde” met andere nuttige en meer aangename zaken dan werken.

 10. colin de jong zegt op

  Heb ook enorme problemen met werkvergunningen voor mijn film PATTAYA HAS IT ALL see Youtube.Het probleem is dat ik van de 16 castings ik er slechts een goede Thai heb over gehouden, want de Thais spreken slecht Engels, en de acteer prestaties zijn ver beneden Amsterdams peil. In tegenstelling tot de Philipijnse acteurs, maar die worden hier enorm gehaat en op alle fronten tegengewerkt. Ik kan de Thaise autoriteiten niet aan het verstand brengen dat dit een mooie en positieve promotie film wordt voor Pattaya. Ik heb gevraagd om 4 ontheffingen voor 6 weken tijd voor een aantal Philipijnse, 2 Amerikaanse en een Nederlandse actrice, maar men blijft botweg alles weigeren voor een mooie promotie film. Nu moet ik een company oprichten met 8 werk vergunningen en voor voor elke werkvergunning nog eens 4 Thais in dienst te nemen.Ondanks positieve opmerkingen en recenties van diverse instanties in Bangkok, houdt de CITY Hall en emigratie de deur dicht, en ga mij nu maar melden bij de TAT Bangkok en het Ministerie van Toerisme, want heb er al een half miljoen bahtjes in zitten, en ben een pitbull type die niet snel opgeeft. Helaas zijn al mijn oude contacten met pensioen of over geplaatst, dus het wordt een flinke strijd om mijn film af te maken.Ook moet ik mijn Retirement Visum om zetten naar een Non Immigrant B visum met een lijst van 21 formulieren.Waardering moet je hier zeker niet verwachten, maar ga voor het motto ; Wie niet waagt, wie niet wint.

 11. Sjaak S zegt op

  Ja, niet gemakkelijk wanneer je nog jong bent en niet over het nodige kapitaal bezit om hier te kunnen blijven.
  Er bestaat nog steeds ook de mogelijkheid om “online” te verdienen. Ik ken er intussen al een paar mensen die dat doen…ik ben op weg om zo ook financieel onafhankelijk te worden, zonder dat er hierbij wetten in Thailand geschonden worden. Met een beetje moeite en helder verstand kan iedereen dat doen.

 12. John zegt op

  Beste Sjaak, als jij je centjes online wilt verdienen is dat prima.
  Ik snap alleen niet waarom jij daar gelijk ook derden bij wilt betrekken.
  Sowieso is het al link om dat hier even te melden.
  Als je zo graag een risico wilt nemen, ga je gang, maar ik vind het niet lovenswaardig om te vermelden, dat meer mensen hier mee bezig zijn.
  Leven en laten leven en hoe en wat een ander gaat doen, met of zonder werkvergunning, is een persoonlijke aangelegenheid.

  • lung addie zegt op

   en beste Sjaak, dacht je dat je door “online” te werken de wetten van het land niet overschrijdt? Ik zou maar vlug anders denken want je doet het wel. Van het ogenblik je een zekere vorm van inkomen genereert “werk” je. Hoe je dit doet speelt wettelijk gezien geen rol. En, indien je nog jong bent en niet over de nodige financiele middelen beschikt in een bepaald land te verblijven, dan kan je beter in je eigen land eerst het nodige opbouwen, daarmee zal je toekomst dan ook verzekerd kunnen zijn …. dat “online” schatten verdienen ….. ???? Moest het allemaal zo eenvoudig zijn …. maar ja sprookjes zijn sprookjes maar duren vaak niet lang. Ik heb er reeds genoeg naar Cambodja zien vertrekken de laatste tijd …. zij “werkten” ook online ….. en gingen er ook rijk van worden….

   • Sjaak S zegt op

    Wat is het nou? Als je van je spaarcenten leeft of van de rente van een opgebouwd kapitaal, is dat werken?
    Maar goed, ik zal mijn mondje houden op het forum van nu af aan. Ik ga hier niet over discussiëren, want als er al geschreven wordt dat het bouwen van je eigen muur “werk” is…
    Het is niet verboden geld te verdienen, het is verboden te werken.
    Voor wie is dat hetzelfde? Ik heb, toen ik pas in Thailand kwam wonen gevraagd of ik een werkvergunning had wanneer ik bij mensen thuis pc’s repareerde. Op de immigratiedienst werd mij gezegd, dat zolang men dat bij mensen thuis deed en niet in openbare gelegenheden er niet naar gekeken werd.

    Laten we maar de ogen sluiten voor de mogelijkheden die er wel zijn en ons concentreren op wat alles niet mag. Zo doen we in Nederland ook al…. ieder het zijne.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Bouwen van je eigen muur is geen onderhoud maar werken
     Wat mij betreft doet ieder maar wat hij/zij wil
     Ik geef enkel aan dat men daar mee moet opletten.
     In sommige streken zal dat geen probleem zijn, bij andere blijft je er best met je handen af.

     Maar… neen ik zal het hierbij maar laten want zinloos.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website