Nee, er komen geen harde razzia’s tegen buitenlandse werknemers. Het enige wat het militair gezag zich heeft voorgenomen is het ‘herreguleren’ van de buitenlandse beroepsbevolking.

Werkgevers dienen conform de wet hun buitenlands personeel te registreren, zegt coupleider Prayuth Chan-ocha. Zowel werkgevers als personeel zullen daarvan profiteren omdat de werk- en leefomstandigheden van migranten daardoor verbeterd worden.

Volgens cijfers van het Employment Department werken momenteel 2,2 miljoen legale buitenlandse werknemers in Thailand: 1,7 miljoen komen uit Myanmar, 95.888 uit Laos en 395.356 uit Cambodja. Van het totaal is 1,8 miljoen eerder Thailand illegaal binnengekomen. Zij hebben inmiddels het verificatieproces doorlopen en zijn in het bezit van een (tijdelijke) werkvergunning. [In een ander bericht wordt het aantal illegale arbeiders op 1 miljoen geschat.]

Sirichai Disthakul, voorzitter van de NCPO subcommissie transnationale arbeid, bracht gisteren met een team een bezoek aan werkgevers en buitenlandse arbeiders in Samut Sakhon, een provincie met de meeste migranten, voornamelijk uit Myanmar. Het bezoek was klaarblijkelijk bedoeld de problemen waarmee werkgevers door de exodus van zowel legale als illegale migranten kampen, in te perken. De junta (NCPO) is van plan in die provincie en Ranong een pilot te houden ter ontwikkeling van beleid op het gebied van buitenlandse werknemers.

NCPO-woordvoerder Winthai Suvareewijst erop dat Thailand al meer dan tien jaar kampt met het probleem. De meest urgente kwesties zijn kinderarbeid, mensenhandel en corruptie door sommige ambtenaren en tussenpersonen, die van illegale praktijken profiteren. Sirichai waarschuwt ‘invloedrijke figuren’ die geld verdienen met deze praktijken, dat ze daarmee moeten stoppen, zo niet dan worden ze hard aangepakt.

De Kamer van Koophandel van Samut Sakhon, de Federation of Thai Industries en enkele andere organisaties hebben gisteren een Memorandum of Understanding getekend waarin ze beloven geen kinderen of illegale werkers te huren.

Volgens een ambtenaar in de grensprovincie Sa Kaeo is de exodus van Cambodjanen veroorzaakt door telefonische geruchten vanuit Cambodja dat Thaise soldaten Cambodjanen hadden gevangen en vermoord. Hij wijst erop dat de berichtgeving over de plannen van de NCPO voor ‘herregulering’ niet hebben geleid tot een exodus van andere nationaliteiten. En dat geeft op zijn minst te denken.

(Bron: Bangkok Post, 17 juni 2014)

Foto: Cambodjanen op het station van Aranyaprathet, op de terugweg naar hun vaderland.

Zie ook:

Cambodjanen ontvluchten in groten getale Thailand
Bedrijfsleven vreest tekort arbeidskrachten door exodus Cambodjanen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Junta houdt vol: Geen razzia’s tegen buitenlandse arbeiders”

 1. chris zegt op

  Als er in dit land sterke vakbonden zouden zijn, zou een niet onaanzienlijk deel van het werk in Thailand al lang besmet zijn verklaard. Er zouden ook stakingen zijn geweest in de afgelopen 20 jaar die welicht groter waren dan alle demonstraties van rood, geel wit en gemaskerd samen. Eigenlijk is het van de gekke dat geen enkele (LEGALE, democratisch gekozen) regering tot nu toe echt wat aan het probleem van illegale arbeiders heeft gedaan. O ja, ik weet wel. Er is elke maand een kleine razzia in de Afrikaanse wijk in Sukhumvit 3-5. De grote jongens zijn gewaarschuwd door de politie (wellicht tegen een passende vergoeding in cash of natura) en de kleine jongens (de sjemielen met een verlopen visum) worden opgepakt en – in het meest vriendelijke geval – het land uitgezet.
  Ben blij dat er nu echt wat gebeurt. Het gaat immers niet alleen om illegale arbeid, het gaat om het ontduiken van de arbeidswet, de wet op de sociale zekerheid en om grootscheepse belastingontduiking. De boosdoeners zijn niet de red shirts maar de oude, meestal gele elite die zich met deze praktijken verrijkt. Zij weten nauwelijks wat het minimumloon is maar weten wel hoeveel dagen illegale arbeid van Cambodjanen en Birmezen je nodig hebt om een nieuwe Benz of een nieuwe condo in Londen te kopen.

  Mijn vrouw heeft Cambodjanen en Birmezen in dienst die ze tenminste het minimumloon betaalt, hun werkvergunning en visa; en zij zijn allemaal verzekerd tegen ziektekosten en ongevallen. Geen van hen is de afgelopen weken naar huis teruggekeerd. En er wordt nog steeds genoeg winst gemaakt om een Toyota Vios te rijden.

  • LOUISE zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 2. meej joseph zegt op

  als ik zie hoe cambodjaanse mensen worden gedeporteerd de manier doet me sterk denken aan de deportatie van de joden door de nazi,s, ik kom van mechelen[ belgie] en woonde 200 meter van de dosin kazerne.het loopt slecht af in thailand wacht maar af.

 3. Rene Martin zegt op

  Junta zei dat zij niet verantwoordelijk waren voor de internet storing dus ……….. Ben benieuwd hoe het verder gaat met de vluchtelingen en ik hoop voor deze mensen dat ze weer gauw terug kunnen keren temeer dat dat ook voor Thailand zelf goed is.

 4. Jan Hegman zegt op

  Ik heb een droom!

  Waar rook is daar is vuur, althans dat wordt vaak beweerd, is dat in het geval van de Cambodjaanse exodus ook zo? Ik weet het eerlijk gezegd niet, het registeren van buitenlandse werknemers lijkt mij niet verkeerd, het kan ook in veel gevallen in belang zijn van de werknemer.
  Hiermee kun je in ieder geval mensenhandel terug dringen, neem als voorbeeld de slavenarbeiders in de garnalenhandel, maar er moet dan ook heel streng op gecontroleerd gaan worden.

  Het leger moet op de ene of andere wijze toch het vertrouwen van deze arme mensen terug zien te winnen, hoe ik zou het niet weten, de Cambodjanen hebben zoveel slechte ervaringen in hun eigen land gehad en nog, als het om een leger gaat, deze zijn zo op hun hoede dat bij het minste of geringste vonkje er een exodus ontstaat als nu het geval is, dus ja het klopt waar rook is daar is vuur.

  Als het aan mij ligt mag het leger desnoods in een langere termijn van 15 maanden, alle mistanden zoals kinderarbeid, corruptie, mensenhandel, seksuele uitbuiting, seks met kinderen, slavernij eens en voorgoed aan gaan pakken, zonder nu eens te verwijzen naar rood of geel als de schuldigen, hiermee kom je geen stap verder, de mensen in Thailand moeten weer door één deur kunnen met elkaar, want vergeet niet er is in het privé leven van de Thai ook heel wat kapot gemaakt in de strijd tussen rood en geel.

  Weer in conclaaf gaan met elkaar, de wapens begraven, ook in het zuiden van Thailand waar al honderden mensen zijn vermoord, want het land (Thailand) op zich is al een paradijs op aarde, maar nu de mensheid nog over de streep trekken (en ook de farang), zodat ieder in Thailand weer elke kleur kan aan trekken zonder dat men bang hoeft te zijn voor vergelding, geen strijd tussen arm of rijk, nee juist zorgen dat er geen kloof meer is en ieder krijgt wat hij verdient, in financieel opzicht, wat zou dat mooi zijn het paradijs veranderen in de Hemel op aarde!

  I HAVE A DREAM

  • dyna zegt op

   Jan goed dat je een droom hebt ,maar denk maar niet dat het leger iets kan doen aan de door jou beschreven mistanden . Het leger is namenlijk nu aan het liegen en bedriegen en denkt met cadeautjes de thai te kunnen paaien. Geen deportatie “buitenlanders” laat me niet lachen !
   Dit komt voornamenlijk doordat het leger niet bepaald objectief is . Dhr Suthep -daar hebben we hem weer – de man die Thailand miljarden bath schade heeft berokkend loopt nog vrij rond – Dat zegt toch genoeg ! Een democratische gekozen regering en een coalitieregering misschien dat dat helpt . Maar laat in ieder geval het volk het volk zijn !
   Toen ik gisterenavond naar BVN keek – Na de bevrijding – moest ik sterk denken aan wat nu gebeurt met de buitenlanders.

 5. Sir Charles zegt op

  Er circuleren nogal wat filmpjes op het internet die me als Thailand-liefhebber pijn doen die beelden en commentaren te aanschouwen.
  Mensonterende erbarmelijke omstandigheden waarin de Cambodjanen zich verkeren zodat aangenomen mag worden dat zélfs de meest grote Thailand-liefhebbers (die anders direct in de gordijnen springen wanneer er ook maar iets verkeerds wordt gezegd over Thailand), zij dezelfde pijnlijke gevoelens hebben over het land waaraan de naam van dit blog is ontleend.

  • rebell zegt op

   Niet elk Thais bedrijf over een kam scheren a.u.b. En vooral niet als U met de feiten geen affiniteit heeft. En vooral niet afgaan op TV beelden etc. die oh zo gemakkelijk gemanupuleerd kunnen worden. De zogenaamde Exodus beelden kunnen ook opgenomen zijn bij songkran, als ALLE Kambodschaner bv. met de trein een week naar huis gaan.
   Ik zelf was gisteren in Aranya, om personelijk te zien op het station. Zachtjes uitgedrukt kloppen de TV beelden die ik daar gezien heb niet met die van de TV.

   • dyna zegt op

    denkt u nu werkelijk dat de beelden van songkran zijn ! dan ben u wel heel naief . ik heb vrienden naar poipet gebracht en ik heb nog nooit zo n exodus gezien . waar u bent geweest weet ik niet – u bedoelt wellicht aranjapraytet,wellicht was het nacht of ook songkran !

 6. chris zegt op

  Twee ‘real life” voorbeelden.
  1. De oudere broer van de Cambodjaanse werkster in mijn condogebouw kwam twee weken geleden op een bouwproject in Thailand om het leven. Hij werkte illegaal, zoals zijn zus. Het bedrijf dat hem ‘in dienst’ had was ‘zo aardig’ om 30.000 baht te betalen voor het vervoer van de kist met het stoffelijk overschot naar de Cambodjaanse kant van de grens. Alle verdere kosten waren voor rekening van de familie.
  2. 6 maanden geleden overleed een legaal werkende Cambodjaan op een bouwplaats in Bangkok. De verzekering regelde en betaalde het vervoer van de kist naar zijn ouderlijk huis in Cambodja. Daarnaast kreeg de familie 500.000 baht zoals in de verzekeringsvoorwaarden stond.

  Deze ongevallenverzekering kost 300 baht per medewerker per jaar. Waarvan acte.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website