Werken in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
15 mei 2019

Voor buitenlanders die in Thailand willen werken is het niet eenvoudig een baan te vinden. Men kan natuurlijk rondvragen, de sociale media volgen, open sollicitaties sturen, maar de kans dat al die pogingen enigermate succes opleveren is minimaal. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat een buitenlander in principe niet in Thailand mag werken. Men is dus op uitzonderingen op die regel aangewezen, maar vindt die maar eens!

Het beste kan men dan ook gebruik maken van gespecialiseerde websites, die het vinden van een baan gemakkelijker maken. Ik noem er enkele:

JobCute

Jobcute heeft een lange lijst van beschikbare banen beschikbaar en is daarmee wel één van de grootste aanbieders in Thailand. Jobcute is uitsluitend gericht op werk in Thailand, hetgeen zoeken alweer wat makkelijker maakt.

De website www.jobcute.com/en  is mooi uitgevoerd, waar eventuele banen in geheel Thailand eenvoudig te vinden zijn.

Indeed

De website van Indeed is in het Engels en Thai en ook daar vindt men een groot aanbod aan vacatures, waarbij men kan filteren naar specifieke banen, functienaam, locatie, aard van de zoekende firma, enz.  Ga voor informatie naar www.indeed.com/q-Thailand-jobs

JobsDB

Nog een aanbieder van vacatures, waarbij men bovendien een eigen profiel op de website th.jobsdb.com/th kan plaatsen. Als men van die mogelijkheid gebruik maakt krijgt men een “job alert” per e-mail als er een passende vacature beschikbaar is. JobsDB claimt momenteel meer dan 17000 vacatures in Thailand te kunnen aanbieden.

Glassdoor

Ook een mooie website, dat gemakkelijk hanteerbaar is om een baan te vinden. Een voordeel van deze website www.glassdoor.com is, dat er salarisgegevens bij vermeld worden. Het nadeel is dan echter weer, dat Glassdoor een wereldwijde organisatie is, die niet specifiek op Thailand gericht is. Toch vindt men nog ruim 4000 vacatures in Thailand op hun website.

Als u een werkzoekende bent in Thailand, dan veel succes gewenst via één van deze organisaties.

Bron: The Thaiger


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

24 reacties op “Werken in Thailand”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik zou het liever zo zeggen, tekst van de Thaise ambassade

  Yes, foreigners are allowed to work in Thailand if you have a valid visa, a work permit and is employed with an occupation that does not violate the Alien Employment Act.

  Je mag werken mits….en niet in bepaalde beroepen die voorbehouden zijn aan de Thais, bv kapper of het maken van Boeddhabeeldjes. Die verboden beroepen staan hier:

  https://www.thaiembassy.com/thailand/working-thailand.php

  • rori zegt op

   In het rijtje job sites ontbreekt LINKED-In. Hier staan de data vandaag meer dan 150.000 vacatures in Thailand.
   Ik heb eerder ook al eens geopperd dat banen in Thailand best wel te vinden zijn via dutch thai chamber of commerce en nederlandse bdrijven. OOK natuurlijk geldt dat er veel Europeese bedrijven in Thailand een vestiging of vertegenwoordiging hebben.

   Daarnaast is met minimaal een HBO opleiding en voldoende kenis van de engelse taal middels TOEFL, TEFL en OEFL aan te tonen ook mogelijk.

   De data vandaag worden er meerdere engels talige docenten vanaf kindergarten tot en met universiteit gevraagd. Vooral technische vakken zijn mogelijk.

   Goed zoeken via Linked in of via de aangegeven eerdere links

   • Johan zegt op

    LinkedIn…..het wordt veel gebezigd maar nog nooit heb ik iemand gehoord, of mijzelf die werkelijk een baan heeft gekregen via LinkedIn. Netwerken okay. Contacten en ervaringen delen. Een baan? Nooit gehoord. Indeed werkt wat dat betreft beter en je wordt niet achtervolgd met LinkedIn SPAM mails waar je horendol van wordt. Of een Premium abonnement wat weinig toegevoegde waarde heeft.
    In Canada en USA is LinkedIn wel een werkzoek en werkvind tool. Maar niet in Europa en Azie.

    • rori zegt op

     Ik ken er meerdere. Ja natuurlijk een baan via linked-in krijgen is hetzelfde als via monsterboard, nationale vacaturebank, jobboard, indeed, etc.
     Ik ken er genoeg. Via mijn werk en door mijn werk.
     Heb zelf mensen aangenomen.

 2. Johan zegt op

  De Thaise overheid zou zich beter realiseren dat het meer openen van de arbeidsmarkt voor buitenlanders, een heuse kenniseconomie zou gaan opleveren. Ipv handelen door ‘angst’ en buitenlanders weren van de arbeidsmarkt (de laatste jaren zijn grote aantallen expats moeten vertrekken vanwege werkvergunningproblematiek dank aan de huidige regering!) zou een 2019 aanpak beter staan.
  Kijk eens naar Eindhoven waar bij de High Tech Campus buitenlanders juist worden binnengehaald. En wat voor uitvindingen en/of verbeteringen aan bestaande technologie worden gedaan daar.

  Een keer googelen op ‘uitvindingen uit Thailand’ levert een schamel plaatje op. Een martial art, een zwaard, en dergelijke. Google eens uitvindingen uit Duitsland of Amerika en je ziet het verschil met echte kenniseconomien.

  Thailand is nogal xenofoob. De wereld wordt wel van hun (vaak goedkope en matige) producten voorzien maar een vrije markt is het zeker niet. Het proces om voor een buitenlander een werkvergunning te verkrijgen is voor elke werkgever een crime. Of je moet Sheraton of Marriott heten of Ford, Toyota. Het is gewoon niet van deze tijd, dat malle ‘beschermen’ van hun arbeidsmarkt. Ondertussen moet vrijwel alle technologie worden ingekocht. Van BTS trein tot hoge snelheidstrein. Van autofabricage tot internetinfrastructuur.

  • De Kind zegt op

   Wel daar gaat het juist om . Je krijgt een work permit als je iets kunt bijbrengen dat de Thai’s niet kennen. Met andere woorden een job die een Thai ook kan ga jij niet afpakken. En dit wordt streng gecontroleerd door de overheid, zelfs als je er al werkt . Elke paar maanden is er controle .

   • Johan zegt op

    Daar gaat het inderdaad juist om: veel werkvergunning aanvragen voor buitenlanders ketsen af omdat een Thai dat werk ook zou kunnen. Nou, vind ze maar eens. Vloeiend een aantal Westerse talen spreken, toewijding en zo het vliegtuig in willen springen voor onverwachte problemen met klanten wereldwijd. Op Europese leest gestoelde producten tekenen en ontwikkelen. En dan zijn er bedrijven die dan toch maar aanvangen met een Thaise manager, dat lijkt een paar maanden goed te gaan en dan vallen de lijken uit de kast. Hele geldstromen die verdampen tot zelfs gokschulden toe. Een mooi voorbeeld is het Duitse Buhlmann pijpen. Tonnen leergeld betaald en toen heel snel de boel verhuisd naar Singapore. Nee het is krampachtig vasthouden aan domme regels wat de overheid doet omdat ze niet weten hoe een influx van buitenlanders die willen werken, te kanaliseren. Ducati had een Thaise Quality Control Manager in het begin…….totdat het garantieklachten begon te regenen en ze hoe dan ook een expat op die functie wilden.

 3. Mike zegt op

  Voor vrijwel alle Thaise bedrijven is het ook een lastig verhaal omdat als je 1 buitenlander in dienst wil nemen je minimaal 4 Thaise werknemers moet, 2 buitenlanders min 8 Thaise werknemers enz enz…

  Tenzij je uit een buurland komt zoals Laos, Cambodja e.d. dan gelden er weer hele andere regels die vele malen soepeler zijn.

  Er zijn naar mijn idee mogelijkheden genoeg, maar je moet op de juiste plekken zoeken.

  Wellicht dat er velen (misschien ook niet) zijn die weleens over The Board of Investment hebben gehoord ( BOI ), bedrijven die zijn goedgekeurd hiervoor kunnen vrij eenvoudig een buitenlander in dienst nemen, vaak is de werkvergunning en visum binnen enkele dagen of soms zelfs binnen enkele uren geregeld.

  Een handige tip: zoek eens naar bedrijven die een BOI project doen, wellicht slaag je hier veel sneller dan eindeloos zoeken op banen sites…

  Dit jaar zijn er diverse bedrijven goedgekeurd voor BOI projecten waaronder ook diverse in de landbouw sector, dus zelfs mensen uit de landbouw sector met enige ervaring kunnen een goede bijdrage leveren in Thailand.

  en ja, er is nog heel veel te verbeteren hier maar bepaalde dingen hebben natuurlijk ook hun charmes 🙂

  Succes

  • Johan zegt op

   Beste Mike, Ik heb daar toch een kanttekening bij. Zelf heb ik jaren gewerkt voor een meubelfabriek (Noors) in Chachoengsao en zij waren BOI listed. Maar dat mijn aanvraag werkvergunning en telkens de verlengingen nu gemakkelijker waren dan eerder bij een niet BOI geregistreerd bedrijf? Nee, zeker niet. Integendeel. En na de coup van 2014 werd de vernieuwing van mijn werkvergunning plotsklaps geweigerd: Research- & Development Manager (wat ik deed) was ineens iets wat een Thai ook kon doen. Daarna hebben we nog andere functies geprobeerd zoals Sales- & Marketing Manager en Managing Director. Mijn Noorse baas had helemaal genoeg van de zogenaamde Board of Investment ‘privileges’ (ja, op Suvarnabhumi mocht je wel door de Fast Track) en is vertrokken uit Thailand na de fabriek te hebben verkocht. En ging in Vietnam vrolijk verder waar buitenlanders wel meer gewaardeerd worden.

   • Mike zegt op

    Spijtig te horen Johan, ik ken zelf een aantal mensen die in de software ontwikkeling werkzaam zijn en van hun hoor ik eigenlijk alleen vele voordelen.

    Ik wil geen verkeerde conclusies trekken maar misschien waren ook wel andere problemen binnen het bedrijf, daar ik heb vernomen dat er wel streng gecontroleerd wordt over de werkzaamheden die behoren tot het daadwerkelijke BOI project, als er veel activiteiten worden verricht buiten het BOI project dan kan dit zeker problemen met zich meebrengen.

    Ik begrijp je verhaal en frustratie, het is ook een lastig verhaal hier en mijn mening is ook dat als ze deze regels zouden versoepelen dat er veel verbeteringen kunnen plaats vinden in Thailand, soms vraag ik me af of ze eigenlijk verbeteringen willen hier…

    Vaak lijkt het alleen maar om het geld te gaan…

    • Johan zegt op

     Hoi Mike, nee met het bedrijf was eigenlijk niets mis. Wij (de Noorse CEO en ikzelf) waren de enige buitenlanders die aan ca. 650 Thaise mensen werk verschaften alsmede een aantal Cambodjanen en Birmanen. De fabriek in Vietnam gaf werk aan 750 Vietnamezen. Mijn baas was het op een gegeven moment helemaal zat. Ook gedoe met inklaren of uitklaren van containers; altijd onverwachte (lees; corruptie) verrassingen waarbij om geld verzocht werd. Ooit kreeg ik een Government Forest Official op kantoor die eigenlijk voor ons een FSC verklaring moest opstellen. Dat ons hout uit legale bronnen werd gekocht in Thailand. De man wilde 15.000 Thb onder de tafel. Voorzover ik weet zijn daarom ook bedrijven als Makro (Thailand branche althans) en Carrefour ermee gestopt. De handdoek in de ring gegooid omdat het slecht werken is op gebied van werkvergunningen en corrupte ambtenaren. Dat zijn nog hele verbeterpunten voor de Thai society. Ik herinner me dat ik bij het One-Stop Centre in Bangkok mijn werkvergunning ging verlengen met de Thaise CFO van ons BOI-listed bedrijf. Een hele dag in een stoel kunnen hangen en na 7 uur waren de stempels gezet a raison van bijna 1.000 euro in Thaise fees.

  • chris zegt op

   Beste MIke,
   Als je de link in de reactie van Tino volgt, lees je dat banen in de landbouwsector voor buitenlanders verboden zijn, behalve supervisie.

 4. tom bang zegt op

  Net zoals de uitzendbureaus in Nederland staan er veel vacatures op die niet meer van toepassing zijn en al vervuld, ook vele dubbel.
  Er werken trouwens veel buitenlanders in Thailand alleen komen de meesten uit omringende Aziatische landen net als in Nederland waar ook uit omliggende landen mensen mogen en komen werken.
  Snap het probleem eigenlijk niet als je wilt werken blijf je in Europa daar is werk genoeg en je bent verzekerd.

 5. chris zegt op

  Ik werk nu 12 jaar in Thailand op een universiteit en mijn ervaringen zijn de volgende:
  1. in al die jaren zijn verschillende nieuwe collega’s aangenomen (docenten en administratief personeel) en nooit iemand via een vacature maar ALTIJD via via via via;
  2. op de website van mijn instituut heeft nooit een vacature gestaan in 12 jaar tijd;
  3. buitenlanders werken vooral op internationaal georienteerde bedrijven en instituten (verdeeld over de continenten: dus westerlingen bij Amerikanse en Europese bedrijven) en in functies die niet vereisen dat je de Thaise taal kunt lezen en schrijven. Op mijn universiteit is 95 % van de documenten (van declaraties tot kwaliteitsmanagement tot documenten op de website) in het Thais en 5% twee-of drietalig waarbij de vertaling te wensen overlaat;
  4. De regels van de overheid om als buitenlander te werken in Thailand zijn niet alleen aangescherpt maar worden ook vaker (niet altijd beter) gecontroleerd. Werken zonder de vereiste papieren en stempels levert de werkgever een boete op en de werknemer “deportatie”. Er valt minder te regelen.
  5. Heb in die 12 jaar 4 keer gesolliciteerd op een vacature van een andere universiteit. Heb nog nooit zelfs een bericht van ontvangst van mijn brief gekregen. Kende niemand in die universiteit.
  6. Het opbouwen van een netwerk IN Thailand is absolute noodzaak om hier aan het werk te komen. Daarvoor zijn zowel Facebook geschikt maar veel beter: LinkedIn. Vergeet Thaise bedrijven want die nemen nauwelijks buitenlanders aan. Bedenk dat als je in het onderwijs wilt werken je 1 academisch niveau hoger moet zijn geschoold dan het niveau van de leerlingen die je les geeft. Hoger beroepsonderwijs wordt in Thailand NIET als universitaire opleiding gezien. Kennis, ervaring tellen allemaal veel minder dan WIE je kent. Helaas moet ik af en toe bekennen als ik om me heen kijk op kantoor..

  • chris zegt op

   Nog vergeten. Voor een baan in het onderwijs is ook nodig:
   1. een verklaring van goed gedrag uit het vaderland. In aanraking geweest zijn met de politie voor een misdrijf (bv. rijden onder invloed) reduccert je kans op werk tot 0.
   2. een gezondheidsverklaring inclusief een HIV test, gebaseerd op recent bloed-onderzoek..

 6. Johan zegt op

  Nog een ander aspect is dat het vaak bij (Thaise) Human Resources personen vaak niet met objectieve aanname en selectie van kandidaten gaat. Bedrijven (als bijvoorbeeld RM Asia of Minor Group) werken vaak met expat HR personeel…..waarom? Ik heb regelmatig meegemaakt dat een Thaise HR Manager vrienden vooruit schoof alhoewel het niet de beste kandidaten waren. Of zelfs geld verlangden om jou naar voren te brengen. Helaas maar waar; corruptie ook daar. Maar ik wil niet te negatief klinken. Het enige wat iemand zeker moet meebrengen als hij/zij in Thailand legaal aan het werk wil is VOLHARDENDHEID. Moed niet opgeven en er rekening mee houden dat het hele traject langer duurt dan in Westerse landen. Zeker IT gespecialiseerd personeel komt aan het werk. Een NL kennis van me heeft jaren voor de Bangkok Bank IT infrastructuur mogen aanleggen en onderhouden.

  • chris zegt op

   beste Johan,
   Wat de Thais doen IS objectief. Zij letten nauwkeurig op de bestaande netwerken en hoe je zelf je positie in dat netwerk (of andere) kan verbeteren. Met objectief bedoel JIJ cv’s, aantal jaren ervaring, universitaire opleiding maar dat interesseert de Thais niet of nauwelijks. Ik ben afgestudeerd op een universiteit in de top 100 van de wereld, ben bevoegd om onderzoekstechnieken te doceren, zou het ook graag doen (gezien de geringe kwaliteit van onderzoekswerk) maar een neef van een vriendin van de dean (die net is afgetudeerd aan een Thaise universiteit) geeft dat vak. En ik heb veel meer voorbeelden.

   • Johan zegt op

    Ik begrijp niet wat je hiermee bedoeld. Wat de Thais (overheid??) doen is objectief? En letten nauwkeurig op bestaande netwerken….?
    Als je van mening bent dat de kwaliteit van onderzoekswerk onder de maat is, is dat een heel goed voorbeeld dat niet de beste kandidaat ervoor gezocht wordt en men maar wat aanrommelt feitelijk. Dan hadden ze beter jou op die stoel kunnen zetten. Dus idd een goed voorbeeld.

    • chris zegt op

     Ik bedoel dat de Thais een ander soort werkelijkheid hebben dan wij.
     Het is niet zo belangrijk wat je kent, maar wie je kent. Dat uiteindelijk bepaalt individuele en groeps vooruitgang.
     Thaise managers investeren een heleboel tijd in het bijhouden en uibreiden van hun netwerken (lunches en diners) en veel minder aan de onderneming. Efficiency is veel minder belangrijk dan effectiviteit en effectiviteit mag geld en tijd kosten. Geen probleem.

 7. Jacob zegt op

  20 jaar hier, 7 werkgevers, allemaal multinationals, vele buitenlandse collega’s, op dit moment een 25 in een omgeving met 700 Thai.

  Nooit problemen met workpermit en/of visa. Het enige wat ik heb gemerkt over de laatste 20 jaar was is veranderd is dat men mij voor de WP procedure tegenwoordig om een document vraagt met mijn specifieke werkzaamheden en hoe ik die kennis transfereer naar mijn staff….

  BOI is alleen handig voor de one stop service voor visa en workpermit en ja, dat kost een halve of hele dag rondhangen daar

  BOI vereenvoudigde eisen zijn alleen voor op IEAT (bedrijventerreinen) gevestigde bedrijven met afwijkende regels voor expats. Ook de investering is belangrijk en waar de investeringen worden gedaan (dus geen kapitaalgoederen uit buurlanden of China halen)

  De teruggang in expats is meer te wijten aan de toename van kennis van Thai in het algemeen dan aan het vermoeilijken van de procedure. Thaise multinationals nemen zelden een buitenlander aan want er zijn zat goed opgeleide Thai die een prima beheersing hebben van de moderne talen.
  Op de bedrijventerreinen staan merendeels grote buitenlandse multinationals, zij neigen ook meer en meer naar de Thaise werknemers, mede ingegeven door de hogere beloningen voor de expats (hoog salaris, vaak inclusief auto, behuizing en scholing)

  De economie hier is en wordt geen kenniseconomie, daar leent het zich niet toe, kijk bijvoorbeeld maar naar de meerderheid van het nivo van onderwijs, daar kweek je geen kennis economie mee. Thailand is een van de fabrieken van de nu westerse en straks aziatische/chinese gecontroleerde wereldeconomie.
  Kijk om je heen in de regio, slapende reuzen Indonesie, Philippines…nog veel moeilijker om als expat in te komen. Vietnam, Myanmar, Cambodia zijn te gesloten, politiek toe onzeker en te corrupt om in de voetsporen te treden van bijvoorbeeld Thailand.

  HBO minimaal is niet nodig en zeker niet in technische of IT gerelateerde beroepen of onderwijs.
  Talenkennis is onontbeerlijk voor de communicatie, ik spreek Thai, dat wordt als positief gezien

  • Johan zegt op

   Maar Jacob, eigenlijk spreek je jezelf tegen. Er zijn blijkbaar genoeg goed opgeleide Thai (ik bestrijd dat; de Thai die de kans hebben gehad om in het buitenland te studeren, daar kun je goed mee aan de slag) maar het zal nooit een kenniseconomie vanwege het niveau onderwijs…… Multinationals, dat gaf ik al aan in mijn voorbeeld, krijgen echt wel werkvergunningen voor elkaar omdat ze bulken geld meetorsen of produceren voor de Thai economie. Maar kleinere bedrijven en daar zullen toch de meeste solliciterende Nederlanders bij terecht komen, daar is het problematisch. Vietnam is overigens niet passend in het lijstje van politiek onzeker of te corrupt. In Vietnam is het prima toeven als expat en de bureaucratie bestaat wel maar minder hufterig als in Thailand.

   • Jacob zegt op

    Johan, het aantal goed opgeleide Thai is niet te verwaarlozen in de vergelijking met de Thai die onderwijs volgen in Thailand. Een kenniseconomie is niet gebouwd of te consolideren met het aantal goed opgeleide Thai, daar is minimaal een veel breder basis voor nodig en dan hebben we het nog niet over innovatieve productontwikkeling

    Ik denk dat het juist vele keren moeilijker is om voor een klein bedrijf te gaan werken als voor een multinational. Denk alleen maar aan de criteria van werknemersverhouding en dan de vraag welk klein bedrijf werkt zo internationaal dat ze een expat nodig hebben??? Voor locale markt zijn er locale opties voldoende.

    Ik heb praktische ervaring in Vietnam voor een upstart Saudisch/US bedrijf, corruptie is daar een normale zaken standaard….
    Vietnam is een communistische 1 partij staat. De partij heerst en regeert. Het is econimisch stabiel dat is een feit, maar de geschiedenis herhaalt zich altijd in dit soort zaken en persoonlijk zou ik niet investeren in een land met een dergelijk politiek en economisch achterhaald systeem
    Morgen kunnen (kunnen) alle prive investeringen omgezet worden naar staatseigendom..

    • Jacob zegt op

     Sorry in de eerste zin probeerde ik aan te geven dat het aantal; goede opgeleide Thai juist wel te verwaarlozen is…..geen idee hoe de edit werkt in dit blog

 8. Bert zegt op

  Voor banen in het onderwijs is http://www.ajarn.com absoluut de nummer 1.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website