(SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com)

Vandaag is het ‘Visakha Bucha Day’ in Thailand. Het is de belangrijkste dag in het Boeddhisme, omdat op deze dag drie belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Boeddha plaatsvonden, namelijk de geboorte, de verlichting en het overlijden. Voor barhangers, drankorgels, stappers en andere liefhebbers van geestverruimende middelen is het pech hebben: De verkoop van alcohol is verboden op deze dag.

Visakha Bucha (Vesak) heeft als betekenis het aanbidden van Boeddha op de volle maan dag van de zesde maanmaand. Meestal valt deze dag in mei. In het geval van een jaar met een extra achtste maanmaand – Adhikamasa (er zijn 13 volle manen in dat jaar) – valt Visakha Bucha Day op de volle maan dag van de zevende maanmaand.

Tijdens Visakha Bucha voeren de Thai een wian-tian uit bij de tempel als eerbetoon aan Boeddha. Ze doen dit door drie maal rond de tempel te wandelen met wierook, kaarsen en bloemen in hun hand en dit te offeren aan Boeddha.

Deze bijzondere dag wordt niet alleen in Thailand gevierd maar ook in ander Boeddhistische landen zoals Laos, Maleisië, Myanmar, Sri Lanka, Singapore, Vietnam, Indonesië, Hong Kong, Taiwan en Nepal.

Overheidsinstelling en de meeste banken zijn vandaag gesloten. Verkoop van alcohol is verboden.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

1 reactie op “Visakha Bucha Day (Vesak): De meest heilige dag voor boeddhisten”

  1. Paco zegt op

    Op het moment dat ik deze posting lees, de nacht van 15 op 16 mei, ben ik op het Full Moon festival op Had Rin in Koh Phangan en vloeit de alcohol al de hele dag en nacht rijkelijk! Vele duizenden mensen zuipen hier hele buckets alcohol. Dat is dus blijkbaar de uitzondering op de regel. Ook valt het me op dat hier in heel Had Rin helemaal niemand een mondkapje draagt. Rare jongens, die Thai.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website