Hoe vers is verse vis?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
23 maart 2017

De Thaise keuringsdienst van waren houdt regelmatig controles op voedsel. Kortgeleden deden zij tijdens een routine controle een schokkende ontdekking bij sommige markthandelaren van verse vis in Pattaya.

De verse vis bleek niet zo vers te zijn als zij er uitzag. De vis was bewerkt met formaline, wat ook gebruikt wordt om lijken te conserveren. Het is een voor mens en dier giftig desinfectiemiddel. De vis zou er op deze manier langer goed uitzien voor verkoop. Duidelijk is dat deze vis onmiddellijk uit de handel genomen werd. Hoewel het om een enkel geval gaat, raadt de keuringsdienst van waren aan om op te letten of er een scherpere geur om de vis hangt; een kenmerk van formaline.

Ook merkten de ambtenaren op dat de vis en aanverwante zeeproducten 15 tot 20 procent duurder waren dan in de nabij gelegen plaatsen zoals Sattahip en Sriracha. Geen prettig idee als men denkt gezond te eten en dan met deze fraude geconfronteerd te worden. Na de “kwikperiode” loopt men de kans nu deze vis op het bordje gepresenteerd te krijgen.

Dat er nu veel scherper en vaker gecontroleerd gaat worden, is tot op zekere hoogte een geruststelling, maar men moet zelf ook alerter zijn op wat gekocht gaat worden.

18 reacties op “Hoe vers is verse vis?”

 1. joy zegt op

  Ik vraag mij af hoe de ogen er uit zien en achter de kieuwen, heeft formaline daar ook invloed op?
  Bij verse vis immers heldere ogen en een rozerode kleur achter de kieuwen en natuurlijk een kenmerkende vislucht, die niet mag stinken.
  Zijn er forumleden met een visachtergrond, die meer weten?

  Groet Joy

  • luc.cc zegt op

   ja ik weet dat en als ik vis koop cotroleer is dat ben al 50 jaar visser en kan dit zeker zien

 2. Lung Jan zegt op

  Dit gebeurt helaas niet enkel in Pattaya…in de provincie Rayong werd dit vorig jaar eveneens vastgesteld.

 3. Ron zegt op

  Er wordt in dit artikel beweerd dat het om een enkel geval gaat.
  De waarheid is dat er in Thailand op grote schaal geknoeid wordt met voedingswaren.
  Formaline wordt niet enkel op vis gebruikt maar tevens op vlees en fruit,om nog maar te zwijgen van pesticiden.
  Varkens ,kippen en vis worden massaal antibiotica toegediend en in deegwaren werden eerder al veel te hoge zware metaalwaarden aangetroffen.
  Controles zijn er veel te weinig en sancties zijn te verwaarlozen.
  Een en ander kwam op dit forum reeds eerder ter sprake !
  Smakelijk !

  • l.lagemaat zegt op

   Het ging in deze posting om een paar vishandelaren op een markt in Pattaya.

   Dat het op veel grotere schaal in Thailand voorkomt, is helaas waar.
   Pas geleden mochten een aantal Chinese handelaren geen gemanipuleerd fruit in Thailand meer verkopen.Gingen ver over de “marge”grens heen!

  • luc.cc zegt op

   ik heb op andere forums ook al gezegd dat voedselcontrole in Thailand beneden nul is in Belgie ben ik dikwijls met voedselimspectie op stap geweest wel der werden verschillende nachtwinkels en frituren gesloten hier een lachertje ge ziet groenten liggen in een kraam blinkend schoon wel dit is onmogelijk

 4. Renévan zegt op

  Op Koh Samui werd een van de dure restaurants in Fishermen’s village (Franse eigenaren) er op betrapt dat ze Baygon op de mooi uitgestalde vissen spoten. Dit was om er voor te zorgen dat er geen vliegen op gingen zitten en ze mooi glimmend te houden. Baygon gebruik ik om kakkerlakken dood te spuiten. De vis werd in beslaggenomen maar het restaurant bleef gewoon open.

 5. Michel zegt op

  Formaline heeft een ietwat zoet chemische geur, die helaas nauwelijks boven de vislucht uit komt. Best lastig te herkennen als je het niet kent en al helemaal niet meer te herkennen als de vis al voor je gebakken is.
  Goed dus dat daar op gecontroleerd wordt.
  Dat goedje wil je echt niet binnen krijgen.
  Let daarom bij ‘verse’ vis altijd op de ogen en de kieuwen. Deze moeten helder en glanzend zijn.

 6. Harrybr zegt op

  Wat een prachtig medium toch, google met

  http://fisheries.tamu.edu/files/2013/09/Use-of-Formalin-to-Control-Fish-Parasites.pdf
  https://www.thespruce.com/how-to-treat-ich-diseased-fish-with-formalin-2924989
  https://www.petsolutions.com/C/External-Parasite-Ich-Fish-Medications/I/Formalin-MS.aspx
  https://www.melkveehouderijproducten.nl/klauwverzorging/klauw-benodigdheden/formaline-37-cont-10-methanol-90.html?gclid=CNvI_t3k7NICFWsq0wodqnEImA

 7. MrMikie zegt op

  Voor mij alleen een lekkere red-snapper die ik levend kan uit kiezen bij t aqarium om het zo maar te noemen. Daarna op de bbq, mmm heerlijk vers, en dat proef je echt wel vergeleken met de vis die al (dagen) op het ijs ligt

 8. T zegt op

  Vis in de basis is natuurlijk gezond, maar niet alleen in Thailand deugt de vis die op je bord terecht komt vaak niet. Vaak zwemt die zogenaamde gezonde vis in zwaar vervuild zeewater terecht die vis zal maar een tijdje rond de wateren gezwommen hebben van Japan waar al dat water uit die kerncentrale de zee in stroomt, of door wateren waar atoomproeven zijn gedaan. Om nog maar te zwijgen over al die kweekvis uit de Mekhong vaak in sterk vervuild water gekweekt, en ze noemen die vissen lokaal niet voor niets de strontmond omdat hij dagelijks …. eet.

  • luc.cc zegt op

   niet alleen Japan ik heb kweek stations gezien in Noorwegen van zalm wt die te vreten kregen waren geen korrels, mijn twee schoonbroers zij viskwekers ze moeten mij nog gene vis cadeau doen al ik zie wat ze in de vijvers gooien elke dag schuimen ze de restaurants af om afval in de vijvers te gooien en soms stinkt dat meer dan een vuilhoop

 9. brabantman zegt op

  Dagelijks wordt er dus een aanslag op je leven gepleegd door wat de farangs altijd roemen ‘ het lekkere Thaise eten’. Lees de artikelen maar eens ook op deze website.
  Formaline, hormonen/anti-biotica tilapia vis, MSG in soepen en curries, noem het maar op.
  Er zullen ongewtwijfeld reacties komen van ‘in mijn dorp en stad is alles zuiver en schoon’.
  Zelf koop/eet ik (gepensioneerd arts) alleen import diepvries groenten en fruit bij Big C van Casino uit Frankrijk. Dan weet je in ieder geval dat dit onder de strengere Europese wetgeving is geproduceerd.
  Kan het u allen aanraden. Je betaalt wel iets meer maar je leeft echt jaren langer.

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Wellicht heeft u gelijk. Maar om nu min of meer te concluderen dat Thais eten (in Thailand) een vorm van culinaire zelfmoord is? Zou kunnen. Dan eet ik in Nederland dus toch beter. (Weer iets dat gewoon beter is in Nederland) Geen diepvries maar verse groente. Schoon? Hopelijk! Veel wordt geïmporteerd. Maar in ieder geval controleert men beter dan in Thailand.

  • Ger zegt op

   Goede tip over de import groenten en fruit bij Big C. Zelf koop ik het liefst organische groenten in bijvoorbeeld Tops, Freshmarkt, Foodland. Voor wat betreft fruit beperk ik mij tot het lang onderdompelen in water ter verwijdering van formaline en ja ik eet niet zoveel fruit meer als dat ik deed in Nederland gezien de risico’s. Voor een langer en gezond leven las ik een onderzoek dat voornamelijk de inname van groenten bepalend is en niet die van fruit.

   En was de formaline betreft ken ik deze praktijken al meer zo’n 25 jaar sinds ik in Thailand kom, na waarschuwing van een Thaise vriendin indertijd . Veel visvangsten in kleine bootjes worden in vaten vol formaline bewaard want ze hebben geen koeling en verblijven soms meerdere dagen op zee vertelde ze.
   En zelf kun je het fruit ook beoordelen. Zodra het er glanzend uitziet dat weet je dat het bespoten is. En als je ergens regelmatig komt dan zie je bijvoorbeeld het fruit eindeloos lang uitgestald zonder verlies van kleur en eigenschappen. Dan mag je ook aannemen dat er iets mis mee is.

   • brabantman zegt op

    Nog niet zo lang geleden stond er een groot artikel in de Bangkok Post. Wellicht niet gelezen.
    Uit een groot onderzoek door Thaise instanties was gebleken dat z.g. organische groentes 2-5 x meer chemisch vervuilende stoffen en giftige bestrijdingsmiddelen bevatten dan ‘ normaal’ gekweekte groenten. En die laatsten zijn al vol dergelijke stoffen, die zich echt niet uit laten wassen.
    Een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar…

  • luc.cc zegt op

   ik koop van de markt maar enkel vlees uit koeling en de groenten die ik koop zeer goed gewassen koop niks aan die stallekes langs de weg waar honderden auto s voorbij rijden met nodig stof en dan is er nog de hygiene ganse dag borden wassen in het zelfde water Neen niet aan mij besteed ik maak mijn eten zelf en deftig gewassen

   • brabantman zegt op

    Hoe lang heeft het geduurd voordat het vlees op de markt in de koeling kwam?
    Het is bekend, zie artikelen in o.a. Bangkok Post dat u de vervuilde groenten echt niet met wassen schoon krijgt.
    Trouwens ook bij 7/11 zie ik ’s avonds laat na bevoorrading de kratten met goederen voor de koeling uren lang op de winkelvloer staan voordat zij geplaatst worden.
    Een Thai neemt het niet zo nauw, zij worden niet zo snel ziek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website