Eén van mijn regelmatige wandelroutes in Pattaya brengt mij via een binnenweg met niet al te veel verkeer van Third Road – ter hoogte van X-zyte terrein – naar Sukhumvit Road. Toen ik daar voor het eerst liep stond ik dichtbij Sukhumvit, na enkele bochten in de route, plotseling oog in oog met een immens hoog gebouw, midden in de woonwijk. Het leek wel een kasteel, hoewel een slotgracht en een ophaalbrug ontbrak.

Het gebouw was duidelijk niet meer in gebruik en ik vroeg me wel eens af met welk doel het op deze plek gebouwd is. Heeft er een rijke familie gewoond of had een andere bestemming? Wat zou er gebeurd zijn, dat dit pompeuze, maar ook wel weer indrukwekkende gebouw verlaten is.

Batman Nightclub

Het antwoord hierop kreeg uit de Engelse krant Daily Mirror, dat een verhaal publiceerde over de geschiedenis van dit gebouw. Het blijkt in 1994 gebouwd te zijn als de Batman Nightclub. Het gebouw heeft zes verdiepingen, waar de eerste twee als disco’s waren ingericht en er zou daarboven ook nog een snookerclub gevestigd zijn. Het was vanaf de opening een groot succes, want het werd door veel westerse toeristen als een prima aanvulling van het uitgaansleven in Pattaya beschouwd.

Gesloten

Maar helaas, het succes was van korte duur, want 18 maanden na de officiële opening werd de club gesloten vanwege de aanwezigheid van minderjarigen en volop drugsgebruik. Kort daarna zou er ook nog brand zijn uitgebroken. De site is nu in eigendom van een lokale bank die het van de oorspronkelijke eigenaar heeft teruggenomen.

Dax Ward

Een Amerikaanse fotograaf, Dax Ward, heeft er zijn specialiteit van gemaakt om allerlei verlaten gebouwen, al dan niet in bouw voltooid, te fotograferen en hij bezocht ook het onheilspellende terrein van de Batman Club om de levenloze overblijfselen van de nachtclub te fotograferen. In het artikel zegt hij o.a.: “Gewoonlijk voel ik me ontspannen tijdens het fotograferen van verrottende locaties – maar dit was anders. Het was verontrustend vanaf het moment dat we voet binnen zetten, je krijgt het gevoel dat er iets mis is.”

Spoken en vleermuizen

Hert gebouw is nu verlaten, maar er huist wel een kolonie vleermuizen. Dax zegt: “’Ik geloof niet echt in spoken of geesten die in gebouwen zouden rondwaren, maar lopend in dit gebouw krijg je toch het gevoel, dat er waarheid schuilt in deze opvatting. Ik zou hier zeker niet ‘s nachts komen, want stel je voor, dat mijn tocht dan toch door geesten zou worden gekruist.

Fotoserie

De fotograaf heeft een fotoserie van de verlaten Batman Club gemaakt, waarvan hij zelf zegt, dat het één van zijn beste fotografische werken is. Het toont de overblijfselen van dit eens mooie gebouw, waar ook veel graffiti tekeningen te bewonderen zijn. De foto’s tonen een schoonheid van het verval, dat grenst aan pure lelijkheid.

Kijk voor deze fotoserie op deze link van de website www.daxward.com/The-abandoned-batman-nightclub


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “De verlaten Batman Nightclub in Pattaya”

 1. NicoB zegt op

  Apart gebouw, leuk de historie te leren kennen, dank.
  Vreemd, gezien de bekende praktijken is het opvallend dat de zaak gesloten werd, te weinig teamoney?
  De brand moet van een kleine omvang geweest zijn, gezien al het hout dat verwerkt is was het anders tot op het bot afgebrand.
  Jammer dat een dergelijke attractief gebouw zo in verval raakt, misschien staat er nog eens een koper op die het van de bank overneemt.
  NicoB

  • chris de boer zegt op

   Dat laatste gebeurt misschien als het gebouw dient als een van de lokaties voor de nieuwe Batman film….

 2. chris de boer zegt op

  ” De site is nu eigendom van een lokale bank die het van de oorspronkelijke eigenaar heeft teruggenomen”…..
  Ik denk dat het gebouw juridisch nooit van de uitbaters was, maar altijd van de bank, zolang er nog een hypotheek op rust. Dat betekent dat als de uitbaters de maandelijkse rente en aflossing niet meer (kunnen) betalen het gebouw automatisch in handen BLIJFT van de bank, de enige en oorspronkelijke eigenaar.

  • Gringo zegt op

   Onnodige en bovendien onjuiste reactie, Chris
   Om het goed te formuleren hieronder een citaat uit de Finler Encyclopedie

   In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de huiseigenaar de hypotheekgever en niet de bank. Dat komt omdat de huiseigenaar zijn onroerend goed in onderpand geeft aan de bank. Wanneer een huiseigenaar zijn betalingsverplichtingen niet meer na kan komen, heeft de hypotheeknemer het recht om de woning gedwongen te verkopen. Dit wordt het recht van hypotheek genoemd.

   • lomlalai zegt op

    Gringo, dit is inderdaad normaal gesproken de werking van een hypotheek. Ik heb echter onlangs hier op het blog iets gelezen dat het in Thailand anders werkt en de bank wel (op de ene of andere manier) eigenaar is. Maar het kan ook zijn dat dit alleen bij een krediet voor b.v. een auto zo is, kan het zo even niet terugvinden.

   • Ger zegt op

    Toch heeft Chris denk ik gelijk. Als een onroerend goed in Thailand wordt verpand wordt het eigendomsrecht overgeschreven op de Chanote. Pas bij volledige afbetaling zal de geldverstrekker de geldlener weer als eigenaar laten vermelden. Punt in Thailand is namelijk dat als er geen vermelding op het Chanote zou staan dat de geldlener her volledige eigendomsrecht opnieuw kan uitoefenen, bijvoorbeeld door het te verkopen.

    En bij onwil of verdwijnen van de eigrnaar, vrij gebruikelijk in Thailand, zou de bank geen medewerking, handtekening etc., kunnen krijgen van de geldlener om het pand op haar naam overgeschreven te krijgen. Dus de bank dekt zich gewoon in door het eigendom op haar naam te zetten en pas bij volledige betaling het eigendom weer over te dragen. Dit transacties via het Chanote.

   • Ger zegt op

    Kleine aanvulling. Het verhaal van hyptheekgever en zo klopt best wel. Maar bij een gedwongen verkoop in Thailand heeft de bank toch een Chanote nodig , dus zorgt de bank dat deze op haar naam staat. Want de nieuwe eigenaar wil ook graag weer deze chanote als eigendomsbewijs.

   • chris zegt op

    Niet in Thaiand, beste Gringo.
    “If the property had already been built, the transfer of property takes place once the installment payments have been completed in accordance to the signed contract. The remaining balance of the purchase price is usually paid on the day of transfer at the land office.”
    Heb het zelf meegemaakt met mijn ex-vriednin. Na de laatste termijn te hebbenbetaald ben IKZELF (met een machtiging van haar) naar het kadaster gegaan om de eigendom over te zetten van de bank naar haar.

    • Gringo zegt op

     Punt voor jou, Chris!

   • chris zegt op

    o ja, de bron: http://www.siam-legal.com/realestate/Transfer-of-Property-in-Thailand.php

    • NicoB zegt op

     In mijn eerste reactie gaf ik dit al aan, ” misschien staat er nog eens een koper op die het van de bank overneemt “.
     Indien de hypotheekgever zijn verplichtingen naar de hypotheeknemer, de bank, niet nakomt dan kan de bank het object verkopen.
     Daar gaat om vereisten van zorgvuldigheid wel een procedure aan vooraf van aanmanen van de hypotheekgever, etc., de details van deze procedure ken ik niet, gelukkig nooit mee van doen gehad.
     Tevens neemt de bank het volledige beheer van het object over, met andere woorden zorgt dat er geen bewoner of gebruiker meer in het object aanwezig is.
     De bank kiest er soms voor om het object niet direct te verkopen maar verhuurd het.
     De bank heeft na het aflopen van de standaard procedure de mogelijkheid het object ook direct te verkopen of te laten veilen en heeft daarbij geen enkele hulp nodig van de hypotheekgever.
     NicoB

     • NicoB zegt op

      Voor zover niet bekend, in Nederland gaat het verloop van een hypotheek anders dan in Thailand, kort gezegd als volgt.
      De hypotheekgever blijft bij het Kadaster te boek staan als eigenaar.
      De hypotheeknemer, de bank, krijgt een inschrijving bij het kadaster als hypotheeknemer.
      Het gevolg is, dat het object niet verkocht kan worden zonder dat de bank heeft verklaard dat het object overgedragen mag worden, onder voorwaarde, dat de restschuld wordt betaald. De notaris trekt daarom bij het kadaster na of er een hypotheek op het object is gevestigd en zoja, vraagt de notaris de bank om opgave van die restschuld en zorgt dat aan de bank de restschuld wordt betaald. Aldus heeft de bank zekerheid.
      Indien de hypotheekgever zijn verplichtingen naar de bank niet tijdig nakomt, heeft de bank contractueel middels de hypotheekakte het recht het huis vrij van bewoning te maken en te verkopen, daarbij is dan niet de medewerking van de hypotheekgever nodig.
      NicoB

 3. dirk zegt op

  De foto´s roepen een aparte sfeer op van iets dat werkelijk gefunctioneerd heeft maar nu het verval heeft bereikt. Het functioneren van het gebouw, waarvoor het gemaakt is, was van korte duur. Echter je vraagt je in Thailand altijd af, waarom? Drugs en minderjarigen is dan het alibi. Jammer ik zou het graag nog eens in volle bloei willen zien.

 4. BramSiam zegt op

  Het gebouw lijkt opmerkelijk veel op de KKK disco die ooit slechts een jaartje gefunctioneerd heeft en daarna leeg heeft gestaan op ongeveer dezelfde plaats.

 5. Sjaak S zegt op

  Wat jammer. Dat is toch een naar gevoel dat je krijgt bij het kijken naar deze foto’s. Van de andere kant: wanneer het gebouw nog steeds in gebruik was geweest, was het waarschijnlijk veel minder interessant geweest. Dan had het nauwelijks vragen opgeroepen, denk ik…
  Geweldig van de fotograaf dat hij zulke gebouwen fotografeert. Je kunt niet alles in je leven doen, maar ik ben vroeger ook heel veel met spiegelreflex camera onderweg geweest en dit zou zeker de moeite waard geweest zijn….
  Top verhaal.

 6. fred zegt op

  Doet me een beetje denken aan die oude concertgebouwen die je bijvoorbeeld nog kan vinden in Detroit US. De Grande Ballroom bijvoorbeeld. Vergane glories…..Hebben allemaal hun geschiedenis…..sex drugs and r’n’roll. Ik krijg altijd zo’n gevoel van ….alles is vergankelijk…..als ik die gebouwen aanschouw….

 7. macb3340 zegt op

  Als ik het mij goed herrinner was dit een Taiwanees of Chinees project met Thaise partners. Het succes was natuurlijk een doorn in het oog van andere disco-pub uitbaters. De vraag is of er wel voldoende geld werd gemaakt. Volgens mijn herrinnering was de officiele reden van sluiting dat er geen vergunning(en) was (waren), dus vermoedelijk te weinig tea money daarvoor en voor drugsgebruik.

 8. fred zegt op

  Bedoel je dat Arabisch paleis ? Met die wachters aan de deurportalen ? Wel dat is van een stinkend rijke dacht Amerikaan ….alleszins een man die zijn fortuin zou hebben gemaakt in de software…..Tot nog niet zo lang geleden woonde hij daar nog met regelmaat. Ook de tennisterreinen daartegenover zouden van hem zijn…..Ik hem er wel eens zien binnenrijden…..ik meen me te herinneren met zo’n Audi Q 7 of iets….

 9. BramSiam zegt op

  Aan Thapraya tussen soi 11 en soi 13 betreft een mislukt project van een rijke Arabier als ik het goed heb. Het wordt nu meen ik gebruikt voor een dienst van de gemeente. Althans dat vertelde een beveiliger die ik er naar vroeg.

 10. snelle japie zegt op

  die had ik nog nooit gezien, maar ben dan ook nooit meer dan regelmatig bezoeker van pattaya geweest. interessant om te zien dat zulke grote projecten (van mannen met veel macht) ook kunnen falen. vraag me af wat er mis is gegaan, dat de politie met die standaard beschuldigingen van drugs en minderjarigen prostitutie op de proppen komt.

 11. David D. zegt op

  Verhaal gaat de ronde dat de brand de uiteindelijke dooddoener was.
  Vergunningen – zoals o.a. die van de brandweer – bleken niet in orde.
  Verzekering betaalde daardoor niet uit.
  Een verhaal van steekpenningen en/of teamoney duurt overigens maar zolang tot er iets gebeurd. Want dan zakt alles ineen als een kaartenhuisje, en zijn er ten spijt alleen verliezers.

  Benieuwd wat de toekomst voor het gebouw, deze mooie middeleeuwse burcht zonder ramen, brengt. In mijn wijk in BKK staat een flatgebouw al zolang leeg als ik weet. 20 jaar. En daarvoor stond het ook al 16 jaar leeg. Verwikkeld in juridische procedures, het gedrocht zal de buurt nog jaren ontsieren. Hopelijk vergaat de ex-Batman (Bhat-man !:~) zo niet …

  Ter zijde, het probleem van prostitutie en drugs is latent en zowat overal in de nightscene aanwezig. Dat wordt meestal oogluikend (teamoney ?;~) toegestaan. Tot er al eens razzia gebeurd. Als er niet werd getipt volgen er enkele arrestaties die dan in geur en kleur in de media worden toegelicht. En wanneer het pand van verderf gesloten wordt, opent achter de hoek weer een ander.

 12. Steven di Glitterati zegt op

  Een paar jaar terug werd in dit gebouw een lijk gevonden. Sinds Tien beschouwen velen het als behekst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website