Jeugdgevangenis in Nakhonsawan (Redactionele bronvermelding: Yupa Watchanakit / Shutterstock.com)

Vandaag in het nieuws, was weer een vechtpartij te zien met scholieren van rivaliserende technische scholen in Thailand. Jongeren die de bus instappen en inslaan op een groepje van een andere school dat al plaats had genomen. Het is een steeds terugkerend ritueel, bijna een traditie lijkt het wel. Waar komt al die agressie toch vandaan?

De afgelopen jaren zijn er in Thailand talloze berichten geweest over vechtpartijen tussen scholieren van technische scholen. Deze gevechten hebben vaak ernstige gevolgen, variërend van lichamelijk letsel tot zelfs de dood. Dit artikel onderzoekt de achtergronden en de factoren die bijdragen aan het ontstaan van deze gevechten.

Culturele en sociale factoren

Een van de belangrijkste oorzaken van deze gewelddadige conflicten is de diepgewortelde rivaliteit tussen verschillende technische scholen. Dit kan worden toegeschreven aan enkele culturele en sociale factoren die in de Thaise samenleving spelen. Zo hechten veel Thaise jongeren grote waarde aan groepslidmaatschap en loyaliteit, wat kan leiden tot een sterke band met hun school en medestudenten. Deze banden kunnen zich ontwikkelen tot rivaliteit en vijandigheid tegenover andere scholen.

Machocultuur en agressie

De machocultuur die vaak heerst op technische scholen kan ook bijdragen aan het ontstaan van gewelddadige conflicten. In deze omgeving kan agressie en geweld worden gezien als een manier om mannelijkheid te tonen en respect af te dwingen. Hierdoor zijn jongens sneller geneigd om hun conflicten met andere scholieren met geweld te beslechten.

Gebrek aan toezicht en interventie

De autoriteiten en schoolbesturen lijken vaak onvoldoende in te grijpen om vechtpartijen te voorkomen of op te lossen. Dit kan leiden tot een gebrek aan discipline en een gevoel van straffeloosheid onder de scholieren. Bovendien hebben veel scholen onvoldoende middelen en personeel om effectief toezicht te houden en preventieve maatregelen te treffen.

Sociale media en groepsdruk

De opkomst van sociale media heeft ook een aanzienlijke invloed gehad op het fenomeen van vechtpartijen tussen scholieren. Gewelddadige video’s en foto’s worden vaak gedeeld op sociale media, wat kan leiden tot een verheerlijking van geweld en een grotere bereidheid om deel te nemen aan vechtpartijen. Daarnaast kan er sprake zijn van groepsdruk: jongeren willen niet worden gezien als zwak of laf en nemen daarom deel aan de gevechten.

Conclusie

Vechtpartijen tussen scholieren van technische scholen in Thailand zijn een complex fenomeen, dat wordt beïnvloed door culturele, sociale en technologische factoren. Om het geweld te verminderen, is het van belang om een combinatie van maatregelen te nemen. Denk aan het bevorderen van positieve rolmodellen, het versterken van het toezicht en de interventie door autoriteiten, en het aanpakken van de rol van sociale media in het verheerlijken van geweld.

5 reacties op “Vechtpartijen op Technische scholen in Thailand en de achtergronden”

 1. Erik zegt op

  Ook ontgroening is op Thaise scholen een hard gelag en men schaamt zich niet voor bloederige toestanden. Doden vallen/vielen er ook bij, net als ooit in NL heel lang geleden (de roetkap, 1965).

  Maar aanvallen op studenten van een andere technische school hebben een andere achtergrond; trots op de school, het gevoel jouw school te moeten verdedigen, de anderen als vijand gaan zien, ‘als ik ze niet pak dan pakken ze mij’ en dan is het soort wapen ineens niet meer relevant. Doden en zwaar gewonden, de prijs om naar school te mogen gaan. Volslagen bezopen.

  Waar gebeurd: een groepje ziet andere studenten in een bus, gaat die bus binnen met messen en vuurwapens en knalt en steekt er op los. Daar zal jij zitten met vrouw en kinderen.

  Zijn die lui dan onder invloed van…? Je zou het haast denken. Ik lees dat dit al meer dan 50 jaar voortgaat en steeds weer lees je van goeie voornemens van scholen en overheid maar actieve controle is er niet en maatregelen ho maar.

  Las een artikel van enkele jaren terug. De link: https://www.asiaone.com/asia/school-life-thailand-abuse-torture-hazing-deadly-gang-wars-are-rife

 2. Jules zegt op

  Interessante Thaise film die dit goed belicht: 4 KINGS อาชีวะ ยุค 90 or 4 Kings ar chee wa yuk 90, letterlijk: 4 Kings 90’s vocational

  “Inspired by the real story of the conflict between the student from four different technician colleges in the 90s, where violence can be used to build friendships and enemies at the same time.”

 3. teun zegt op

  In het artikel wordt gemeld, dat thaise jongens graag hun mannelijkheid tonen. Wat ik meestal zie is het toonbeeld van lafheid! Er wordt pas overgegaan tot matten/vechten als ze zeker weten in de meerderheid te zijn. Daarbij is het “kopschoppen” een doel op zichzelf.

  Het begint allemaal met een gebrek aan opvoeding. Thaise jongetjes worden al vroeg als prinsjes behandeld. Ze hoeven niks te doen en krijgen vrijwel altijd hun zin.

  Overigens wordt op de Thaise TV een overmaat van geweldadige films vertoond. Dat geeft ook geen goed voorbeeld.

 4. Chris zegt op

  Heb hier zelf een keer ervaring mee gehad toe ik in een mooban langs de Nakhon Nayok weg woonde en elke dag naar mijn werk moest: eerst met de bus naar Future Parc of ZEER Rangsit en dan met een minivan naar de universiteit.
  Ik nam de bus altijd om ongeveer 6 uur en het gebeurde een enkele keer dat de kaartjesverkoper achterin de bus stond en ruzie/woorden had met een groepje van deze luidruchtige studenten.
  Een keer is het me overkomen dat de bus wilde stoppen om passagiers in te laten maar op tijd zag dat er een groepje studenten aan kwam rennen die, gewapend met grote messen, ook de bus in wilden om een partijtje te rossen met wat andere studenten die in de bus zaten. Dus: onmiddellijk de deur weer dicht gedaan en gas gegeven.

 5. Rebel4ever zegt op

  Ik dacht eerst dit gaat over voetbal in NL. Niet veel beter, dus. Net zo krankjorum; blind fanatisme…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website