Pattaya, gelegen aan de oostkust van de Golf van Thailand, stond lang bekend als een van de beruchtste toeristische bestemmingen ter wereld. De stad is een symbool geworden van het nachtleven, met een overvloed aan bars, nachtclubs en andere entertainmentopties. Maar hoe heeft deze stad zich ontwikkeld van een eenvoudig vissersdorp tot een internationaal bekende ‘Sin City’ en vervolgens tot een famiiliebestemming?

In dit artikel zullen we de geschiedenis van Pattaya verkennen, de invloed van Amerikaanse soldaten, en de groeistuipen die het heeft ervaren in zijn snelle transformatie.

Het ontstaan van Pattaya: een vissersdorp met groeistuipen

Pattaya, dat zich in de vroege 20e eeuw ontwikkelde als een klein vissersdorp, begon te groeien door de opkomst van de visserij en de handel in zeevruchten. De lokale bevolking leefde een eenvoudig leven, gericht op de zee en de natuurlijke rijkdommen die het te bieden had. In de vroege jaren van de 20e eeuw bestond Pattaya uit een kleine groep vissersfamilies die zich hadden gevestigd in het gebied. In die tijd waren er slechts enkele honderden inwoners. Met de opkomst van het toerisme en de Amerikaanse invloed in de jaren 60 begon de bevolking van Pattaya echter snel toe te nemen.

Tijdens de hoogtijdagen van de Vietnamoorlog in de jaren 60 en ’70 steeg het aantal inwoners naar schatting tot ongeveer 50.000, waarbij een groot deel van de bevolking zich bezighield met de groeiende toeristische industrie. In de daaropvolgende decennia bleef de bevolking groeien, mede dankzij de voortdurende ontwikkeling van de toeristische sector en de instroom van zowel buitenlandse als Thaise migranten op zoek naar werk en economische kansen.

Volgens de recentste gegevens van 2021, had Pattaya een geschatte bevolking van ongeveer 320.000 inwoners. Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers de schommelende bevolking van toeristen en seizoensarbeiders niet volledig weergeven, waardoor het werkelijke aantal mensen in de stad op bepaalde momenten aanzienlijk hoger kan zijn.

Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van Pattaya

 • Vroege 20e eeuw: Pattaya ontstaat als een klein vissersdorp.
 • Jaren ’60: Amerikaanse soldaten ontdekken Pattaya als recreatiebestemming, wat leidt tot een toestroom van toerisme en economische groei.
 • 1961: De Thaise overheid begint met de ontwikkeling van Beach Road, wat leidt tot een toename van het aantal hotels en toeristische voorzieningen.
 • Jaren ’70 en ’80: Pattaya’s reputatie als ‘Sin City’ groeit door de toename van illegale activiteiten, zoals prostitutie, gokken en drugshandel.
 • 1994: Oprichting van het Pattaya City Administration Organization om de stad beter te beheren en het toerisme te bevorderen.
 • 2000: De Thaise overheid begint initiatieven om het imago van Pattaya te verbeteren en gezinsvriendelijk toerisme te bevorderen.
 • Heden: Pattaya blijft zich ontwikkelen, met een focus op duurzaam toerisme en het behoud van de lokale cultuur en tradities.

De Amerikaanse invloed

De omslag in de geschiedenis van Pattaya begon in de jaren ’60 van de 20e eeuw, toen Amerikaanse soldaten die gestationeerd waren in Vietnam een plek zochten om te ontspannen tijdens hun vrije tijd. Pattaya’s nabijheid tot de Amerikaanse luchtmachtbasis in U-Tapao maakte het tot een ideale bestemming voor de soldaten. Hierdoor ontstond er een toestroom van Amerikaanse militairen die op zoek waren naar recreatie en vertier.

Het resultaat was een snelle toename van de vraag naar hotels, bars, restaurants en andere toeristische voorzieningen. Lokale ondernemers en investeerders speelden snel in op deze vraag, waardoor Pattaya uitgroeide tot een populaire bestemming voor ontspanning en vertier.

De groei van het toerisme

De Amerikaanse aanwezigheid in Pattaya legde de basis voor de ontwikkeling van de toeristenindustrie, die in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw in een stroomversnelling raakte. Naast Amerikaanse soldaten begonnen ook toeristen uit andere delen van de wereld naar Pattaya te komen, aangetrokken door het warme klimaat, de mooie stranden en het bruisende nachtleven.

Het ontstaan van Sin City

Terwijl het toerisme in Pattaya groeide, ontstond er een schaduwzijde. Naast de rechtmatige bars en clubs die gericht waren op ontspanning en vermaak, doken er ook steeds meer illegale activiteiten op. Prostitutie, gokken en drugshandel namen toe en Pattaya kreeg al snel de bijnaam ‘Sin City‘. Ondanks pogingen van de Thaise regering om de situatie onder controle te houden, bleef het imago van Pattaya als centrum van ondeugd en losbandigheid.

(Tang Yan Song / Shutterstock.com)

Prostitutie en sekstoerisme

Wie over Pattaya schrijft ontkomt er niet aan om ook een blik te werpen op de duistere kant van de stad: de wijdverbreide prostitutie en sekstoerisme. In de jaren ’60 en ’70 groeide Pattaya uit tot een populaire R&R-bestemming (rest and recreation) voor Amerikaanse militairen tijdens de Vietnamoorlog. Hierdoor kwam de stad in contact met de prostitutiebranche en het sekstoerisme. Na het einde van de oorlog bleef de vraag naar betaalde seksdiensten groeien, zowel onder buitenlandse toeristen als onder de lokale bevolking. Tegenwoordig is prostitutie diep geworteld in de cultuur van Pattaya, hoewel het officieel illegaal is in Thailand.

Een belangrijke reden waarom prostitutie zo wijdverbreid is in Pattaya, is de economische ongelijkheid in Thailand. Vele vrouwen uit arme plattelandsgebieden komen naar de stad in de hoop op een beter leven. Ze worden vaak aangetrokken door de mogelijkheid om snel geld te verdienen in de seksbranche, ondanks de risico’s en stigma’s die eraan verbonden zijn.

Een van de redenen waarom Pattaya zo’n aantrekkingskracht heeft op sekstoeristen, is de relatieve openheid en beschikbaarheid van de seksindustrie in de stad. Het is gemakkelijk om bars, clubs en andere uitgaansgelegenheden te vinden waar sekswerkers aanwezig zijn en hun diensten aanbieden. Bovendien wordt de stad vaak gezien als een plek waar seksuele diensten goedkoper en meer toegankelijk zijn in vergelijking met westerse landen.

De prostitutie en het sekstoerisme in Pattaya hebben negatieve gevolgen voor zowel de lokale bevolking als de toeristen. De aanwezigheid van deze industrie heeft geleid tot een toename van criminaliteit, drugsgebruik en mensenhandel in de stad. Bovendien heeft het stigma rondom prostitutie een negatief effect op de reputatie van Pattaya als toeristische bestemming.

De Thaise overheid heeft maatregelen genomen om de problemen rond prostitutie en sekstoerisme in Pattaya aan te pakken. Zo zijn er strengere wetten en handhaving ingevoerd om mensenhandel en kinderprostitutie te bestrijden. Daarnaast zijn er initiatieven gestart om vrouwen in de seksbranche te ondersteunen bij het vinden van alternatieve vormen van werk.

Toch blijft het een complex probleem dat zich moeilijk laat oplossen. Er is een gebrek aan overeenstemming over wat de beste aanpak is, en veel van de genomen maatregelen hebben slechts beperkte effecten gehad. Sommige experts pleiten voor een volledige decriminalisering en regulering van de seksindustrie, terwijl anderen van mening zijn dat dit het probleem alleen maar zou verergeren.

De Thaise regering, zich bewust van de negatieve gevolgen van de reputatie van Pattaya, heeft in de loop der jaren verschillende initiatieven ondernomen om het imago van de stad te verbeteren en de nadruk te leggen op meer gezinsvriendelijke toeristische activiteiten. Er zijn investeringen gedaan in de infrastructuur, het openbaar vervoer en culturele en recreatieve voorzieningen, zoals themaparken en musea, om het toeristische aanbod te diversifiëren en de stad aantrekkelijker te maken voor een breder publiek.

De invloed van massatoerisme

De snelle groei van het toerisme heeft echter ook geleid tot groeistuipen en milieuproblemen, zoals overbevolking, vervuiling en degradatie van natuurlijke hulpbronnen. Bovendien heeft de toestroom van buitenlandse bezoekers en de daaruit voortvloeiende economische groei geleid tot sociale en culturele veranderingen, waarbij sommigen vrezen dat de lokale cultuur en tradities verloren gaan.

De aantrekkingskracht van Pattaya op pensionado’s

Pattaya trekt al jaren gepensioneerde expats aan die op zoek zijn naar een ontspannen en comfortabele levensstijl. De populariteit van de stad bij gepensioneerden kan worden toegeschreven aan enkele factoren. Ten eerste is het klimaat in Pattaya bijzonder aangenaam, met warme temperaturen het hele jaar door en een overvloed aan zonneschijn. Dit maakt het een ideale plek voor gepensioneerden die het koude en natte weer in hun thuisland willen ontvluchten.

Het relatief lage kosten van levensonderhoud in Pattaya is ook een belangrijke factor voor gepensioneerden. Woningen, eten en drinken, en algemene dagelijkse uitgaven zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan in westerse landen, waardoor gepensioneerden hun pensioen verder kunnen laten reiken en kunnen genieten van een comfortabele levensstijl.

Pattaya beschikt over uitstekende gezondheidszorgfaciliteiten, waaronder moderne ziekenhuizen en klinieken met goed opgeleid personeel. Hierdoor kunnen gepensioneerde expats erop vertrouwen dat ze toegang hebben tot hoogwaardige medische zorg wanneer dat nodig is.

Ten slotte biedt Pattaya een breed scala aan recreatieve activiteiten en voorzieningen die aantrekkelijk zijn voor gepensioneerden. Golfbanen, parken, culturele bezienswaardigheden en winkelcentra zijn slechts enkele van de opties die beschikbaar zijn voor gepensioneerde expats die op zoek zijn naar vermaak en ontspanning.

Pattaya als familiebestemming

Het huidige Pattaya is een uitstekende bestemming voor gezinnen, omdat het een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden biedt die aantrekkelijk zijn voor alle leeftijden. De stad heeft prima stranden waar gezinnen kunnen ontspannen en genieten van wateractiviteiten, zoals zwemmen en snorkelen. Daarnaast zijn er veel gezinsvriendelijke attracties, zoals themaparken en waterparken, die zorgen voor een dag vol plezier en opwinding voor zowel kinderen als volwassenen.

De stad is ook rijk aan cultuur en geschiedenis, met verschillende bezienswaardigheden en monumenten die een educatieve ervaring bieden voor het hele gezin. Bovendien zijn er in Pattaya veel eetgelegenheden die lokale en internationale gerechten serveren, zodat gezinnen kunnen genieten van een breed scala aan culinaire opties.

Pattaya heeft zich in de loop der jaren ontwikkelt en heeft zich aangepast aan de veranderende behoeften van reizigers. Er zijn nu meer gezinsvriendelijke accommodaties en voorzieningen beschikbaar, waardoor het gemakkelijker is voor gezinnen om comfortabel te verblijven en de stad te verkennen. Ten slotte is Pattaya goed bereikbaar vanuit andere delen van Thailand, waardoor het een handige bestemming is voor gezinnen die meerdere plaatsen in het land willen bezoeken. Al deze factoren dragen bij aan de aantrekkingskracht van Pattaya als een ideale gezinsbestemming.

Jomtien en Naklua

Jomtien en Naklua zijn twee nabijgelegen gebieden die nauw verbonden zijn met Pattaya, zowel geografisch als op het gebied van toerisme en ontwikkeling. Beide locaties hebben hun eigen unieke kenmerken en trekken verschillende soorten bezoekers, terwijl ze toch profiteren van de nabijheid van Pattaya en de voorzieningen die deze stad te bieden heeft.

Jomtien

Jomtien, gelegen ten zuiden van Pattaya, staat bekend om zijn langgerekte zandstrand en een meer ontspannen en gezinsvriendelijke sfeer. Het is een populair alternatief voor reizigers die de drukte en het uitbundige nachtleven van Pattaya willen vermijden, maar toch willen genieten van de prachtige stranden en het warme klimaat van de regio.

In de afgelopen jaren heeft Jomtien zich ontwikkeld tot een opkomende toeristische bestemming, met een toenemend aantal hotels, resorts, restaurants en attracties. Deze ontwikkeling is gedeeltelijk te danken aan de inspanningen van de Thaise overheid en lokale ondernemers om meer gezinsvriendelijke en duurzame toeristische activiteiten te bevorderen in het gebied. Er zijn verschillende watersportactiviteiten, zoals zeilen, windsurfen en jetskiën, beschikbaar voor bezoekers, evenals recreatieve voorzieningen zoals waterparken en golfbanen.

De verbinding tussen Jomtien en Pattaya is goed, met frequente openbaar vervoersmogelijkheden zoals songthaews (gedeelde taxi’s) die tussen de twee gebieden pendelen. Dit maakt het gemakkelijk voor toeristen om de attracties van beide bestemmingen te verkennen.

Naklua

Naklua, gelegen ten noorden van Pattaya, is een ander gebied dat nauw verbonden is met Pattaya. Het staat bekend om zijn rustigere en meer authentieke sfeer, met een focus op het behoud van de lokale cultuur en tradities. Naklua was oorspronkelijk een klein vissersdorp en is erin geslaagd om een deel van zijn oorspronkelijke charme en karakter te behouden, ondanks de toeristische ontwikkeling in de omgeving.

Een van de belangrijkste attracties van Naklua is de vissershaven, waar bezoekers de kans krijgen om het dagelijkse leven van de lokale vissersgemeenschap van dichtbij te zien en verse zeevruchten te kopen of proeven. Het gebied is ook bekend om de Sanctuary of Truth, een indrukwekkend houten tempelcomplex dat een bezoek waard is vanwege zijn architectonische schoonheid en culturele betekenis.

Naklua heeft een breder scala aan accommodaties, variërend van luxe resorts tot meer bescheiden pensions, die bezoekers een rustigere en meer ontspannen omgeving bieden in vergelijking met het drukkere Pattaya. Net als Jomtien is Naklua gemakkelijk bereikbaar vanuit Pattaya via lokale songthaews en taxi’s.

De toekomst van Pattaya

Ondanks de uitdagingen en het beruchte imago van Pattaya, blijft de stad zich ontwikkelen en evolueren. Er zijn voortdurende inspanningen om het toeristische aanbod verder te diversifiëren en een meer duurzame en verantwoorde vorm van toerisme te bevorderen. De Thaise regering en lokale belanghebbenden blijven zoeken naar manieren om de negatieve aspecten van de stad te bestrijden en tegelijkertijd de economische voordelen van het toerisme te benutten.

Enkele kerncijfers over Pattaya

 • Aantal inwoners: 400.000 tot 500.000
 • Aantal toeristen: Pattaya verwelkomd ongeveer 10 miljoen toeristen per jaar.
 • Aantal hotels: Er zijn meer dan 1.000 hotels in Pattaya, variërend van budgetaccommodaties tot luxe resorts.
 • Aantal uitgaansgelegenheden: Pattaya heeft honderden uitgaansgelegenheden, waaronder bars, nachtclubs, discotheken en cabaretvoorstellingen. De stad staat bekend om haar bruisende en wilde nachtleven, vooral in gebieden zoals Walking Street, Soi Buakhao, Soi 6 en LK Metro.
 • Aantal nationaliteiten: Pattaya verwelkomt bezoekers uit een breed scala aan nationaliteiten. Hoewel exacte cijfers moeilijk te verkrijgen zijn, zijn enkele van de meest voorkomende nationaliteiten van toeristen in Pattaya Chinees, Russisch, Indiaas, Zuid-Koreaans, Japans, Australisch, Brits, Duits en Amerikaans. Pattaya kent ook een grote Belgische en Nederlandse gemeenschap.
 • Aantal restaurants: Er zijn naar schatting meer dan 2.000 restaurants in Pattaya, die een verscheidenheid aan lokale en internationale gerechten serveren. Dankzij de diverse bevolking en het toerisme zijn er eetgelegenheden met Thaise, Chinese, Japanse, Indiase, Europese, Amerikaanse en andere keukens te vinden.
 • Aantal ziekenhuizen: Er zijn 4 grote ziekenhuizen in Pattaya; Pattaya Memorial Hospital, Bangkok Hospital Pattaya, Pattaya International Hospital en Banglamung Hospital. Daarnaast zijn er veel kleinere klinieken en medische centra die gespecialiseerde zorg bieden.
 • Winkelcentra: Pattaya heeft meer dan 5 winkelcentra. De bekendste zijn: Central Festival Pattaya Beach, Terminal 21 Pattaya, Royal Garden Plaza, The Avenue Pattaya en Mike Shopping Mall.

Bronnen en verantwoording:

 • Officiële website van Pattaya City: https://www.pattaya.go.th/
 • Boeken over de geschiedenis van Pattaya, zoals “Pattaya: The Comprehensive Guide” door Michael Holland en “The Life and Times of a Good-for-Nothing Wanderer: Tales of Pattaya” door Duncan Stearn.
 • Artikelen en rapporten van gerespecteerde nieuwsorganisaties zoals Bangkok Post, The Nation en Thai PBS.
 • Wetenschappelijke publicaties en rapporten over de sociale en economische ontwikkeling van Pattaya, zoals die van de Thammasat University of Chulalongkorn University.

7 reacties op “Van vissersdorp naar Sin City tot familiebestamming: De turbulente geschiedenis van Pattaya”

 1. GeertP zegt op

  1979 was mijn eerste kennismaking met Pattaya, ik was meteen verkocht.
  Walkingstreet had nog geen bestrating en zag eruit als zo’n cowboy stadje uit de bekende westerns,vlak voor walkingstreet zat Dolf Riks, toen een begrip, bekend om zijn Indische rijsttafel.
  Tot diep in de nacht feesten in de marine bar of de sandbox, spotgoedkoop seafood eten.
  Als de Amerikaanse marine voor anker ging kwamen er busladingen met jonge dames vanuit het achterland om een graantje mee te pikken.
  Dat het zo gigantisch zou uitgroeien tot wat het nu is had ik niet verwacht.

  • willem zegt op

   Na verder research blijkt er een ander hotel de eerste te zijn.Te weten de Nautical Inn sinds 1961.

  • Ann zegt op

   Dolf was een wereldmens,jammer dat die niet meer leeft,was ook een der eerste restaurants in Pattaya tijdens de vietnamoorlog.

 2. Berbod zegt op

  Misschien leuk om te vermelden is dat het eerste hotel in Pattaya het Nova Lodge was op Central Road. Het is er nog steeds, maar heet tegenwoordig het Basaya Beach resort

  • willem zegt op

   Het eerste hotel was de Nipa Lodge. Typo?

   Geopend in 1965 en is nu idd het Basaya Beach Hotel and Resort.

   • Ann zegt op

    Dit is ook een heel oud hotel,maar de nr 1 was: Nautical Inn
    eind jaren 50 als eerste geopend.

 3. Jan zegt op

  Ik kom er al vanaf Nova Lodge tot heden Basaya beach hotel


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website