‘Uitstel van de verkiezingen zal de economie schaden’

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
24 januari 2019

Afgelopen tijd viel in “The Nation” te lezen dat uitstel van de vrije verkiezingen in Thailand tot uitstel van investeringen kan leiden en de economie kan schaden.

Premier Prayut Chan-O-cha liet weten dat de verkiezingen van 24 februari mogelijk uitgesteld zouden worden in verband met de voorbereidingen van de kroningsceremonie op 4 mei tot 6 mei. Waarschijnlijk zouden de verkiezingen wel plaats kunnen vinden op 24 maart a.s.

Volgens Paiboon Nalinthrangkurn, voorzitter van de Federation of Thai Capital Market Organisation, zou dit slecht zijn voor het vertrouwen van investeerders. Volgens economen zijn investeringen een belangrijke motor voor de economische groei in 2019. Investeerders zullen zich terughoudend opstellen door de onzekerheid. Mogelijk dat een nieuw parlement met andere wetten en regels een nieuwe koers wil varen.

Een ander probleem zou een afnemende consumptie kunnen zijn door een verhoging van de Value-added tax (VAT), de BTW. Thailand blijft een belangrijke toeristische bestemming. Toeristen gaan mogelijk minder besteden als de prijzen stijgen. En dat geldt natuurlijk ook voor Thai. Vooral het midden en kleinbedrijf zal daardoor minder groeien dan in de omringende landen met een lager prijsniveau aldus Worawoot.

Thailand kampt momenteel ook met een afname van de export naar China, mede door de handelsoorlog tussen Amerika en China. Ondanks de steun en overheidstoezeggingen verwacht men een afname van de export naar China van 7,2 procent vorig jaar naar 4,6 procent dit jaar.

De onduidelijkheid over de datum van de verkiezingen maken zal daar ook geen goed aan doen.

Bron: The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “‘Uitstel van de verkiezingen zal de economie schaden’”

 1. Rob V. zegt op

  Gisteren kwam de bekendmaking dat de verkiezingen op 24 maart zullen zijn. Eerder nog ging het nieuws dat de Kiesraad (election commission) de voorkeur had voor 10 maart en de NCPO (Prayut) de voorkeur gaf aan 24 maart. Officieel is de geheel aan de Kiesraad maar we konden ook lezen aan de regering op de achtergrond toch druk uitoefende om de juiste optie te kiezen.

  Als ik onder mijn Thaise vrienden rondvraag zijn ze enerzijds blij dat er eindelijk verkiezingen komen maar anderzijds zijn de verwachtingen dat er daadwerkelijk iets zal veranderen laag. De ‘goede memsen’ (khon die) maken echte democratie nog geen echte werkelijkheid.

  Bronnen: weet ik niet meer precies dus even gegoogled op alternatieven
  http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30361880
  https://www.benarnews.org/english/commentaries/asean-security-watch/Zachary-Abuza-01142019143002.html

 2. Yan zegt op

  Naast het hele corrupte bestuur waarin Thailand uitblinkt zou ik toch eens heel eventjes willen stil staan bij de “taxen” welke geheven worden en dan specifiek naar of op buitenlanders gericht. De prijzen van bier zijn de voorbije jaren enorm gestegen…zo erg dat zelfs de Thai er over klaagden. De regering heeft stilzwijgend een nieuw element ingebracht waar de man in de straat niet bij stil staat…In plaats van de prijzen nog maar eens te verhogen heeft men de inhoud van de bierflessen stilzwijgend teruggebracht van 660 naar 620cl…Scheelt een behoorlijke slok op de borrel. De wijnprijzen gingen de laatste jaren meer dan dubbel omhoog…Thai geven er niet zo om…want de farangs drinken wijn en “kunnen het betalen”. In Spanje kost een vergelijkbare simpele wijn 65 Thb /liter…In Thailand kost die ondertussen 333 Thb /liter, 5 X duurder!… Ik vertrek…”E Viva Espana” met een “amazing smile”…naar een beter leven, zonder visa, zonder “90 dagen” melding, zonder een verplicht te melden inkomen om hier te “mogen” zijn…en waar ik een eigendom ten volle kan bezitten…waar de zon 330 dagen/jaar een aangenaam klimaat biedt…waar ik “in orde” ben met mijn ziekteverzekering….ik zou nog lang kunnen doorgaan maar bespaar het jullie…Asta Luego!

  • ruud zegt op

   Waarom bent u eigenlijk om te beginnen naar Thailand geemigreerd, als het in Spanje zoveel beter is?
   Dat lijkt me een hoop weggegooid geld.

  • Frits zegt op

   Om op basis van beschikbaarheid en kosten van alcohol een keuze te maken naar welk land wordt vertrokken, lijkt mij nogal bar en boos; de andere genoemde redenen om te vertrekken hebben alle te maken met jezelf voldoende voorbereiden om een terdege besluit te nemen. Ga je buiten de EU bv in een land behorende bij de regio ZuidOostAzië wonen om er inderdaad ook te gaan leven: reken dan op totaal andere normen en waarden. Wat het weer betreft: TH is niet te vergelijken met Spanje! Ziekteverzekering? Er zijn 1001 betaalbare alternatieven, maar velen komen met een te smalle beurs. Ga maar!

   • Herwin Buyl zegt op

    Hallo Frits, ik ben het ook niet eens met Yan, in de voorbije 15 jaar dat ik naar Thailand kom is het wel allemaal duurder geworden en heeft de Euro tegenover de THB flink verloren, +- 14 THB op 1 Euro. Ik heb 13 jaar geleden zelfs 1 maal een paar centjes meer dan 50 THB gekregen voor 1 Euro.nu nog met moeite 36 THB voor 1 Euro.!! In verband met die 1001 alternatieven voor een ziektekostenverzekering had ik graag van U een beetje informatie gekregen. Is het mogelijk mij de gegevens van een Thaise, degelijke ziektekostenverzekering, voor tijdens mijn komende vaste verblijf in Thailand door te mailen, aub. Nu is mijn officiele verblijfplaats nog in Belgie en kom ik om de 3 maand bij mijn gezin in Thailand, ik kan dus verzekerd blijven met mijn huidige Belgische ziekteverzekering. Vanaf 2020 zou ik permanent in Thailand willen gaan wonen, ik heb maar 1 probleem, een degelijke en NIET te kostelijke ziektekostenverzekering vinden want ik heb medicatie nodig voor een paar kleine gezondheidsproblemen, ik heb reeds jaren medicatie nodig voor mijn maag, oogdruppels voor hoge druk op mijn ogen en pijnstillers tegen Arthrose aan de gewrichten. Met dank bij voorbaat, Vriendelijke groeten. Herwin.

    • Rob V. zegt op

     Bij de invoering lag de koers rond de 40 thb voor 1 euro. Het heeft inderdaad een top bereikt van 50 thb voor 1 euro maar daar kun je niet bij rekenen. Als grove vuistregel 40thb=1eur nemen is heel wat realistischer.

     Zie:
     http://fxtop.com/en/historical-exchange-rates.php?A=1&C1=EUR&C2=THB&DD1=01&MM1=01&YYYY1=2002&B=1&P=&I=1&DD2=25&MM2=01&YYYY2=2019&btnOK=Go%21

     • Ger-Korat zegt op

      Wat heeft het voor zin om naar historische koersen te kijken, het heeft trouwens ook geen zin om naar de toekomst te kijken want niemand weet dan de koersen. In de jaren 90 was ik valutadeskundige bij een groot Amerikaans bedrijf en het enige wat telde was om de risico’s af te kopen via termijncontracten. Naar degene die worstelt met de wisselkoers vind ik dat als je je druk moet maken om een baht meer of minder voor bijvoorbeeld je pensioenuitkering dat leef je op het randje. Want zeg zelf: 2000 Euro netto = bij een koers van 37 baht = 74.000 baht en bij een koers van 36 toch nog 72.000 baht, en de laatste jaren schommelt de koers rond de 37. Zelf kwam ik voor het eerst begin jaren negentig in Thailand en weet dat ik toen 1200 tot 1400 baht voor een gulden kreeg, vergelijkbaar met zeg maar 27 tot 30 baht voor een Euro. Ik ga dan ook niet roepen dat het nu zo geweldig is dat ik 36 baht voor een Euro krijg, terwijl ik zelfs de top van 53 heb meegemaakt. Nou als je bij dit soort grote bedragen van 74.000 of 72.000 nog druk moet maken om dit verschil van 2000 baht in een maand dan kun je beter eens kijken hoe je die overige 70.000 besteed want dan doe je wat verkeerd kan ik je als financieel deskundige melden.

  • l.lagemaat zegt op

   Alhoewel je leuk kon skien in de Sierra Nevada en ‘s middags op een terrasje aan de kust (Costa Tropical) kon zitten, vond ik de winters in Spanje te koud en wel erg stil in veel plaatsen.

   Behalve in de tapas gelegenheden.

   Wel een schitterend land met veel cultuur.

   • Herwin Buyl zegt op

    Dank U voor de link Rob, dat de Thb ooit boven 53 geweest is wist ik niet, ik ben maar vanaf Oktober 2003 beginnen naar Thailand te reizen. Groetjes. Herwin.

  • Petervz zegt op

   Met dergelijke schandalig hoge bier en wijnprijzen zou iedereen moeten verkassen naar Spanje of Portugal. Nog even dit. Heeft de regering verplicht bierflessen ingevoerd met een kleinere inhoud. Wat een schande. En ik maar denken dat de bierbrouwerijen die flessen kopen en vullen.

 3. Jacques zegt op

  Als ik kijk naar alle bouwactiviteiten dan is op dat gebied geen goede zaak als dit nog eens gaat toenemen. Rust in de tent zal het milieu goed doen.

 4. Puuchaai Korat zegt op

  We zien de Euro al maanden wegzakken ten opzichte van de Thaise Bath onder andere. Enig vertrouwen in de plaatselijke munt lijkt me dan ook terecht. Ik zie echt niet in dat uitstel van verkiezingen tot nadelige economische resultaten zou kunnen leiden. Trouwens, in de laatste zin staat toch dat ten opzichte van vorig jaar de export naar China minder zal afnemen, wat eigenlijk een 2,6% in de plus betekent. Wat er op dit moment aan de hand is tussen China en de VS is eigenlijk dat VS een aantal protectionistische maatregelen heeft genomen in de fiscale sfeer, eigenlijk op dezelfde schaal als China altijd al gewend is om de eigen markt te beschermen. Dat lijkt me meer op een inhaalslag dan een handelsoorlog. Bovendien heeft het beleid van de VS geleid tot wereldwijd lagere olieprijzen. Goed voor iedere economie (behalve de steenrijke olie exporterende landen) Exportgoed nummer 1 is Thaise rijst. Ik zie echt niet in dat een dergelijk product minder afgenomen zou worden. En wat ook tegen de stelling spreekt, zijn de talloze Chinese investeringen in omringende landen in infrastructuur. Hierdoor zal juist een versterking van de Thaise economie plaatsvinden. Dat staat los van verkiezingen. Democratie, prima, maar graag geleidelijk invoeren. Naar het bewustzijn van het betreffende volk. Niet ieder volk is klaar voor democratie, zie het Midden Oosten, maar ook wat er momenteel in Frankrijk gebeurt. Daar lijkt de democratie op een hellend vlak terecht te zijn gekomen. De afstand tussen politiek en wat het volk wil, zal echt verkleind moeten worden. Dus, het is ook niet zo van we voeren een democratisch bestel in en dat werkt voor altijd, Nee, het is een proces dat voortdurend aandacht verdient. Ik hoop en vertrouw er ook op dat de Thai hier volwassen mee om kunnen gaan.

  • Tino Kuis zegt op

   Puchaai Korat,

   Ik ga niet in op alles wat je zegt maar alleen even over de export waarvan jij zegt dat Thaise (?) rijst nummer 1 is. Nee hoor.
   Dit zijn de exportproducten van Thailand. Rijst staat met slechts 2.3% op nummer 10. Thailand is geen landbouw (boeren)land meer. Het is in de meeste opzichten nu even ontwikkeld als Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Onthoud dat.

   1.Machinery including computers: US$40.2 billion (17% of total exports)
   2.Electrical machinery, equipment: $34.1 billion (14.4%)
   3.Vehicles: $28.5 billion (12.1%)
   4.Rubber, rubber articles: $16.3 billion (6.9%)
   5.Gems, precious metals: $12.8 billion (5.4%)
   6.Plastics, plastic articles: $12.7 billion (5.4%)
   7.Mineral fuels including oil: $8.2 billion (3.5%)
   8.Meat/seafood preparations: $6.3 billion (2.7%)
   9.Optical, technical, medical apparatus: $5.7 billion (2.4%)
   10.Cereals: $5.4 billion (2.3%)

   • chris zegt op

    Zo eenduidig is het niet Tino. De rijst mag dan in waarde niet het belangrijste export-produckt van thaialnd zijn, maar het wordt wel hier voor 100% genmaakt. Kortom, de 5,4 miljard vloeien wel rechtstreeks naar de Thaise economie.
    In Thailand maken we geen complete machines, computers, auto’s en edelstenen maar we voeren voor een grootr bedrag de componenten in en assembleren die hier, of voegen er waarde an toe en vervolgens exporteren we die weer. Eigenlijk zou je van de exportwaarde de importwaarde moeten aftrekken om een netto bijdrage aan de Thaise economie te berekenen. En ik kan je verzekeren dat de rijst dan een paar plaatsen stijgt.

    • Tino Kuis zegt op

     Ja hoor, chris, de rijst wordt voor 100% in Thailand gemaakt. De buffels trekken de ploegen en de ossen de karren. En de (kunst)mest komt van…….o, voor een groot deel geïmporteerd, las ik ergens, 1.7 miljard dollar. Dus die 5.4 miljard vloeien niet rechtstreeks naar de Thaise economie…

  • Petervz zegt op

   De (te) sterke Baht is juist iets waar het land zich zorgen om zou moeten maken.
   Zoals Tino al aangeeft is rijst al lang niet meer het belangrijkste export produkt. Wel in volume, maar zeker niet in (toegevoegde) waarde.

   Het beleid van de huidige militaire regering is gericht op de grote (Sino-Thai) ondernemers. Deze hebben de afgelopen jaren hun totale bedrijfswaarden aanzienlijk zien toenemen. De kleine man klaagt evenwel steen aan been en ziet zijn zakelijke kansen en winsten alleen maar afnemen. Niet verbazingwekkend, want deze regering en de topambtenaren bij economisch/financiele ministeries is in dienst (of familie) van de superrijken in Thailand, en worden zelf niet slechter van hun eigen beleid.

   Ik heb afgelopen maanden 2 trips gemaakt door het oosten en noord-oosten van Thailand, en daar werkelijk niemand gesproken die graag verder wil met de huidige machthebbers. Iedereen heeft heeft het over verkiezingen, en wil graag een stem uitbrengen.

   Het Thaise (gewone) volk nog niet klaar voor democratie? Het tegendeel. Het zijn juist de superrijke elite die daar niet klaar voor (willen) zijn, want op een (door dat domme gewone volk) gekozen regering hebben ze minder invloed.

   • Tino Kuis zegt op

    En zo is het, Petervz. Ik heb dezelfde ervaringen. De gewone Thai klaagt steen en been over de huidige regering en kijkt verlangend uit naar een terugkeer van meer zeggenschap. Ze hopen zo juist ook op plaatselijk gebied meer invloed te krijgen.

    • RobHuaiRat zegt op

     Zo is het dus niet. Een groot gedeelte van de normale Thaise bevolking woont in de Isan en daar woon ik ook al vele jaren en deze mensen geven helemaal niets om politiek en verkiezingen. Ze zijn druk met overleven. Dus ik weet niet met wie deze figuren spreken, maar ik heb dagelijks kontakt met mijn dorpgenoten(in het Khmer) en mijn familie in diverse talen en die lachen zich slap als ik hun de verhalen vertel wat die farang zeggen en denken.

     • Petervz zegt op

      Lezen is een kunst. Ik verwoord wat de gewone Thais mij vertellen. Het is dus niet wat die farang zegt of denkt maar de Thai.

      • RobHuaiRat zegt op

       Lezen is inderdaad een grote kunst. Sinds wanneer zijmijn dorpsgenoten met wie ik in het Khmer contact heb farangs. Dat ik met mijn THAISE familie in diverse talen kan praten komt omdat velen gestudeerd hebben en ook Engels spreken naast Thais en Khmer. Mijn vrouw spreekt ook Nederlands, Engels en Duits, maar dat maakt deze mensen geen farang.

  • Rob V. zegt op

   De gewone Thai zal met wat vallen en opstaan prima met democratie om kunnen gaan. Ze hebben ook veelal wek ideeën hoe het beter, eerlijker zou kunnen. Het zijn zoals o.a. Peter aangeeft de mensen aan de top die democratisering en eerlijke verdeling van welvaart, rechtsgelijkheid, vrijheden etc. tegenwerken. Ze geloven in het paternalisme en het geld vasthouden. Zelf denk ik dat dat het land als geheel, en in het verlengde daarvan de economie, zeker niet ten goede komt.

   Zie oa: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/thailand-ontwricht-dood-thaise-stijl-democratie-slot/

  • TH.NL zegt op

   Hoe kom je bij een zakkende Euro Puuchaai Korat ? Het is juist de stijgende Baht ten opzichte van de meeste wereldwijde munten inclusief de Amerikaanse Dollar. Een ontwikkeling – gesteund door de Thaise overheid – die de rijke Thai welgevallig is (omdat hun geld in het buitenland veel meer waard is) las ik o.a. in diverse Thaise krantenberichten maar een ramp is aan het worden voor de Thaise export.
   Uw verhaaltje over een een wereldwijde lagere olieprijs is ook niet juist want die is helemaal niet laag.
   En dan democratie geleidelijk invoeren? Sorry hoor maar die was er al in Thailand – ook al ging men daar niet altijd goed mee om – maar is enorm verstoort door de machtsgreep van de junta.

 5. Jacques zegt op

  Voor mij persoonlijk is de koerswissel natuurlijk het allerbelangrijkste in relaas tot mijn uitgavenpatroon. Ik ben zo vrij aan te nemen dat dit toch ook bij anderen een rol van betekenis speelt. Mijn pensioen gaat toch wel op, want in mijn graf heb ik er niets meer aan. Maar nu de koers zelfs onder de 36 zichtbaar is geworden denk ik wel twee keer na om bepaalde uitgaven te doen. Ik zat gisteren nog op een terrasje en hoorde wat Amerikaanse mannen met elkaar praten, waarbij er een aangaf dat zijn inkomsten door de koerswissel met zo’n 25.000 baht per maand zijn verminderd en hij moeite had uit te leggen aan zijn vriendin, dat ze toch de broekriem aan moesten trekken en dat zij bepaalde uitgaven niet meer kon doen. Ik hoop dat die relatie goed blijft, maar dat Thailand duurder is geworden in een understatement. Ik heb wel enig begrip voor de opmerking van Yan en als deze opsomming juist is en hij daartoe de mogelijkheid heeft wens ik hem succes in Spanje. Voortschrijdend inzicht leidt soms tot een nieuwe stap. Dus hasta luego.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website