Twee Thaise studentenfilms draaien deze week op het Busan International Film Festival in Zuid-Korea, een van de belangrijkste filmfestivals van Azië: W van Chonlasit Upanigkit en That Day of the Month van Jirassaya Wongsutin. Bangkok Post filmrecensent Kong Rithdee noemt beide films, die over de angsten van adolescenten gaan, ‘ongegeneerd authentiek’.

W is de afstudeerfilm van Chonsalit aan de Silpakorn universiteit (foto homepagina). De film vertelt het verhaal van een eerstejaars studente, die gaandeweg worstelt met gevoelens van verwarring en angsten die gepaard gaan met haar adolescentie. De film duurt 173 minuten, wat erg lang is voor een studentenfilm. Doorgaans zijn ze niet langer dan 30 minuten.

Toen Chonsalit twee jaar het script inleverde, hadden zijn docenten de nodige twijfels. Ze vonden hem te jong voor het onderwerp en de stijl waarvoor hij had gekozen. Maar uiteindelijk gingen ze akkoord en slaagde hij.

Chonsalit: ‘Ik houd van lange films die een beroep doen op het geduld van de kijkers om de karakters langzaam te leren kennen. Dat is realistischer. Het leven van universiteitsstudenten wordt gekenmerkt door een traag verloop van de tijd, loomheid, onzekerheid en desoriëntatie en misschien kan dat in de film worden uitgedrukt.’

Meisjestijd en seksualiteit

That Day of the Month is de derde film van Jirassaya, afgestudeerd aan de Chulalongkorn universiteit. Met deze en haar vorige twee films won ze al een prijs op het Thai Short Film and Video Festival. Haar films behandelen een thema dat zelden te zien is in de Thaise cinema: de meisjestijd en seksualiteit.

In haar laatste film gaat het over de subiele grens tussen vriendschap en homoseksualiteit van vrouwen. De film is geen romantische komedie zoals eerdere lesbische films, maar heeft – in de woorden van Kong – ‘een serieuze, intellectuele kwaliteit, verscholen achter een jeugdige façade’.

Twee middelbare schoolleerlingen menen dat ze een innige relatie hebben omdat hun menstruatie synchroon loopt. De film laat de complexe interactie zien tussen twee vriendinnen, die door een emotioneel transformatieproces gaan. ‘Een van de beste Thaise films over een lesbische relatie.’

(Bron: Bangkok Post, 3 oktober 2014)

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website