Transgenders in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
15 augustus 2015

Enige tijd geleden, in de maand mei, zijn weer de “Miss-Tiffany Universe 2015” wedstrijden in Pattaya gehouden. Een titel waar veel belangstelling voor was, gezien het aantal deelnemers.

Aan de locatie is af te leiden dat het om een speciale doelgroep ging, die aan deze “Miss” wedstrijden deelnamen. Het gaat om de zogenaamde transgenders, beter bekend als ladyboys of kathoeys. Vaak worden deze transgenders in het entertainment hoekje gedrukt door de vele cabaretshows afgebeeld in toeristenbrochures. Maar deze groep mensen hebben meer in de samenleving te bieden dan het eenzijdige beeld wat vaak opgeroepen wordt.

Studie

Zowel de eerste prijs winnares Sopida uit Nonthaburi als Kanchaya uit Kunchanakul met de tweede prijs, zijn niet werkzaam in het nachtleven of de entertainmentbranche, maar studeren beide. Sopida studeert aan de Ratchapat universiteit en wil haar studie niet onderbreken voor een foto- of modellencarrière. Ook Kanchaya wil haar studie afmaken. Beiden hebben in de familie weerstand ondervonden toen duidelijk werd dat ze zich geen jongen voelde.

Later is dat bijgetrokken en de ouders waren de grootste “fans”in het Tiffany theater toen zij in de prijzen vielen. Echter, zowel Sopida als Kanchaya studeren keihard om aan te tonen dat transgenders niet minderwaardig zijn in de maatschappij en zij daarin een volledige bijdrage kunnen leveren.

Toch is het in de maatschappij lastig om de transgenders in te delen, het zijn geen mannen of vrouwen in de traditionele zin van het woord. Hoewel Thailand de naam heeft tolerant te zijn, geven de officiële instanties nog wel eens problemen. De Thaise wet schrijft voor dat op de ID kaart het geslacht vermeld moet worden en dat blijft: mannelijk. Zelfs als er fysieke ingrepen hebben plaatsgevonden. Geopereerde kathoeys kunnen hun oorspronkelijke geslacht op identiteitsbewijzen niet veranderen van man in vrouw, maar zij kunnen wel in overheidsdienst werken.

Bij de militaire dienstplicht vindt een psychologische test plaats waarbij duidelijk wordt dat het transgenders zijn en meestal komen worden zij afgewezen voor de dienstplicht. Ook de veiligheidscontroles op vliegvelden verlopen niet altijd even gemakkelijk. Bij sommige universiteiten zijn nu drie soorten toiletgroepen aangebracht: man, vrouw en transgender.

Opvallend is de houding bij de monniken. Zolang niet openlijk gezegd wordt dat men transgender is, kan men als monnik aanblijven.

Hoewel Thailand een tolerant land lijkt te zijn, is het voor veel transgenders een hardere strijd om een goede baan te krijgen en als zodanig volledig geaccepteerd te worden.

Hopelijk komt er eens een officieel document waarop de geslachtsverandering vermeld staat en deze groep ook daadwerkelijk een wettelijke status krijgt en daarmee dezelfde rechten als man of vrouw.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Transgenders in Thailand”

 1. Gerard zegt op

  Misschien een rare vraag,
  Kunnen ladyboys / kathoeys , nog kinderen verwekken, in een relatie met een vrouw ?
  En zijn er gevallen bekend ?

  Of hebben deze ,, jongens ” alleen maar een relatie met een andere man?

  Groet, Gerard.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Zolang er geen specifieke ingrepen gebeuren functioneerd alles nog zoals bij andere mannen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik bedoel dan niet ingrepen zoals silicone borsten, want dat maakt geen enkel verschil. Mannen hebben ook borsten , alleen geen melkklieren. Misschien dat het nemen van vrouwelijke hormonen gevolgen heeft op de zaadproductie of kwaliteit daarvan maar dat weet ik niet.

 2. Jan van Velthoven zegt op

  Volgens berichtgeving van CNN wordt in de nieuwe grondwet voorzien in de wens zoals uitgesproken in de laatste alinea: “Hopelijk komt er eens een officieel document waarop de geslachtsverandering vermeld staat en deze groep ook daadwerkelijk een wettelijke status krijgt en daarmee dezelfde rechten als man of vrouw.” Zie: http://edition.cnn.com/2015/01/16/world/third-gender-thailand/

 3. Patrick zegt op

  is het percentage transgenders onder de bevolking in elk land hetzelfde of is dat in Thailand beduidend hoger ?

 4. l.lagemaat zegt op

  Professor Louis Gooren is met een onderzoek bezig met de vraag of in Thailand meer transgenders zijn
  dan in b.v. Nederland.

  Hij doet daarbij een oproep om medewerking,zie daarbij de zeer lezenswaardige posting:”Professor Louis en de kathoeys”.

  ( drlouisjg@gmail.com.)

  groet,
  Lodewijk

  • Fransamsterdam zegt op

   Klikken is makkelijk:

   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/professor-louis-kathoeys/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website