Toeristensector in Thailand in de problemen?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
24 oktober 2018

Het is interessant te zien hoe de samenstelling van buitenlandse toeristen aan het veranderen is. Vele jaren kon men in Thailand rekenen op een stroom toeristen uit Europa. Dat veranderde toen de Russen vijf jaar geleden met goedkope charterreizen Thailand bezochten.

Thai kregen te maken met een bepaalde cultuuromslag. De botheid van deze mensen, ongedisciplineerd gedrag in bepaalde situaties, het niet kunnen spreken van een andere taal leidde in veel gevallen tot wrijving. Door de val van de roebel is een paar jaar geleden een kentering gekomen in het bezoek van het aantal Russen aan Thailand. Ook het aantal menukaarten in het Russisch opgesteld, is sterk afgenomen.

Daarvoor in de plaats verschenen Chinese tekens op restaurants, te kopen condo’s en reclame-aanbiedingen. Best even wennen, omdat het niet altijd duidelijk is of het om een Chinees restaurant gaat of een restaurant, die zijn naam of aanbieding in het Chinees vermeld.

Echter op een aantal plekken verschijnen wel degelijk Chinese restaurants zoals aan de Sukhumvit Road nabij de Chayapruekkruising. Niet alleen door de Chinese naamgeving maar ook door het aantal bussen wat daar vaak geparkeerd staat. Echter het reisprogramma schrijft een vastgestelde volgorde voor, zodat het op andere plekken relatief rustig blijft.

Doordat de zogenaamde gratis reizen verboden werden en er verplicht Thaise gidsen mee moesten, was er sprake van een terugloop in het aantal Chinese toeristen. In China wordt de corruptie streng aangepakt, waardoor een bepaalde geldstroom opdroogt. De Chinese economie staat onder druk en de reizen kosten nu meer dan voorheen. De goklustige Chinees heeft in Thailand niets te zoeken, in China loopt het eveneens terug door de indamming van het “zwarte geld”.

Eerst werden de Chinezen met open armen in Thailand ontvangen, maar de liefde is afgekoeld door wederzijds onbegrip. Ook de nodige ongelukken met dodelijke afloop hebben daartoe bijgedragen. Dit alles leidde tot minder bezoekers uit China. Mogelijk dat de nieuwe Chinese politiek “Big Brother is watching you” bijdraagt aan de verminderde toestroom Chinese toeristen, omdat niet iedere Chinees het gegund is naar het buitenland te reizen.

President Vichit van de Association of Thai Travel Agents (ATTA) probeert nu door visum maatregelen het tij te keren, maar de Thaise regering voelt daar voorlopig niets voor.

De Thaise regering zou er goed aan doen eens na te gaan denken hoe de toeristensector als een van de inkomstenbronnen van Thailand weer op de rails gezet kan worden.

42 reacties op “Toeristensector in Thailand in de problemen?”

 1. stevenl zegt op

  “Dat veranderde toen de Russen vijf jaar geleden met goedkope charterreizen Thailand bezochten. ”

  Nee, het was al veranderd toen de Russen kwamen. Die konden alleen komen omdat er ruimte was in de hotels doordat de westerse toeristen veel minder kwamen, o.a. door de sterke Baht en kredietcrisis in de westerse wereld.

 2. slagerijvankampen zegt op

  Al dan niet terechte kritiek op het gedrag van Russische en Chinese toeristen zou dan inhouden dan wij West Europeanen ons beter aanpassen en gedragen? Kijk rond in Pattaya en Phuket en walg mee van de Tattoo brigade uit Europa. Sex/drank vakantie.

  • l.lagemaat zegt op

   Ten dele is dat waar.

   In een grote groep zitten altijd een aantal rotte appels.

  • George zegt op

   Phuket en Pattaya zijn Muang Falang …Waar ben je op vakantie geweest? Antwoord in Thailand Waar ? Phuket en Pattaya…. Van Thailand weinig gezien en nog minder geleerd dus. Dat de hoofdstad van een provincie met dezelfde naam, die ook met een P begint maar lang een geheim voor velen mag blijven.

  • stevenl zegt op

   Phuket is meer dan alleen Patong.

 3. Joop zegt op

  Ik denk dat Thailand er ook goed aan zou doen haar ingewikkelde visa regels te versoepelen .
  Om al 1 voorbeeld te noemen die gekke borderrun elke 90 dagen.
  Ik moet hier van Loei 149 km rijden met vrienden of taxi naar de grens met Laos.
  Een berg paoierwerk invullen loketjes langs voor stempels 1400 baht betalen bij immigratie Laos en klaar.
  Terug in Thailand na 45 min.
  Ze moeten mij eens uitleggen wat dit voor nut heft.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Vraag een verlenging en dan hoef je die gekke “borderruns” niet te maken elke 90 dagen.
   Je kiest zelf voor die “borderruns”.

  • tooske zegt op

   Joop,
   We hebben het hier over toeristen niet over lang blijvers
   Niet iederen kan zich een verblijf of vakantie van meer als 30 dagen veroorloven.
   Binnen die 30 dagen is het voor Europeanen erg eenvoudig gratis visa bij aankomst en geen gedoe met borderruns.

  • ruud zegt op

   De meeste toeristen blijven geen 90 dagen in Thailand.
   U verblijft blijkbaar (semi) permament in Thailand op een soort visum, dat daarvoor niet is bedoeld, anders zou u iedere 90 dagen naar een immigratiekantoor gaan.
   Daarom moet u dus ook iedere 90 dagen het land uit.

  • jasper zegt op

   Joop, het antwoord is simpel: the powers that be in THailand zijn niet in jouw aanwezigheid geinterresseerd. Liever zijn ze je kwijt, jouw bijdrage aan de economie is te verwaarlozen. Zo is het bijvoorbeeld ook moeilijker geworden om in Nederland een langer durend visum voor Thailand te krijgen: Ik kom ineens als 62 jarige niet meer in aanmerking voor een multiple-O non-residential visa. Moet ik mee wachten tot mijn 68, als ik gepensioneerd ben. Voorheen was 50 jaar oud en vermogend genoeg.

   Men wil eigenlijk helemaal geen buitenlanders, maar als het dan toch moet voor de economie dan het liefst voor max. 3 weken, en flink uitgeven is het devies. Resultaat is een enorme terugloop, eerst europeanen, toe de russen, en nu ook chinezen ( min 30 % ! dit jaar), o.a. ook omdat deze 2000 baht voor een visa on arrival moeten betalen.
   Thailand is hard bezig zich uit de markt te prijzen!

   • Rob zegt op

    En dit is het enige goede antwoord, en dat is al jaren aan de gang. Elk jaar zagen wij het toerisme afnemen
    Als wij zeiden wat is het stil werden we lachend aangekeken ,wel nee joh dat denk je maar?????
    Wij zijn er altijd met heel veel plezier naar toe gegaan.

    Maar toen begon het gelazer elk keer weer weggestuurd voor weer een papiertje erg vervelend, zodat dat we het uitbesteed hebben aan een bureau. Ook die werden elke weer weg gestuurd, een ramp
    Duidelijker kunnen ze niet zijn.

    We hadden een geweldige Thaise huisbaas , een leuk huis , het klimaat de natuur, de mensen dat geef je zomaar niet op.
    Maar als je niet meer welkom blijven we weg, helaas.

    • chris zegt op

     Het toerisme naar Thailand neemt de laatste jaren alleen maar toe, niet af. Kijk gewoon naar de cijfers.

     • Cha-am zegt op

      Wie zijn cijfers?
      Zelfs in de Bangkok Post stond dat in afgelopen hoogseizoen Januari en Februari de hotelbezetting in bijvoorbeeld Cha-am en Hua Hin bijna 50% lager was dan in andere jaren

    • theoS zegt op

     In de meer dan 40 jr dat ik hier (mag) verblijf ben ik nog nooit weggestuurd voor een papiertje. Integendeel, altijd goed geholpen en een oplossing vinden voor een probleem.

   • ruud zegt op

    Dan is het natuurlijk de vraag, of dit ook gevolgen gaat hebben, voor de mensen in Thailand, die nog geen 68 zijn.
    Ik ga ervan uit, dat bestaande expats waarschijnlijk niet worden getroffen door deze regeling, maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden.
    Je verblijf niet bijtijds verlengen, of zonder re-entry visum het land verlaten, zou je flink in de problemen kunnen brengen.

   • Antithai zegt op

    Hallo Jasper
    Je hebt het goed verwoord, Ook ik als 60 jarige krijg in eens geen Non immigrant O single entry meer, moet nu wachten tot ik 68 ben.
    Ik heb nu voor het eerst in 35 jaar een 60 dagen toeristen visa , ik zal nu terplaatse 30 dagen verlening aan moeten vragen , maar het zal me niet verbazen dat dat ook alweer verandert is. Ik word erg moe van steeds weer de regels veranderen, en steeds strenger en strenger.

    Inderdaad ze willen helemaal geen westerse toeristen die 3 maanden overwinteren of wat dan ook, ze hebben het behoorlijk hoog in de bol gekregen.

    Visa relaxing??? Nooit van gehoord!! gewoon lekker moeilijk doen dan blijven die ”lastige” toeristen vanzelf wel weg, schijnt de gedachte te zijn.

    Ik ga ze dus nu hun zin geven, en zal dus volgende keer niet meer komen, er zijn gelukkig nog andere alternatieven.

  • Leo Th. zegt op

   Beste Joop, het nut is dat de taxichauffeurs en ambtenaren aan het werk worden gehouden. Voor de rest ben ik het met je eens dat de telkens terugkerende borderrun een omslachtige wettelijke maatregel is. Het artikel gaat echter over toeristen en dus niet over min of meer permanent verblijvende buitenlanders in Thailand. Ben het met Lodewijk Lagemaat ook in bepaalde mate eens dat vanaf de aanvang van de Russische charters, in mijn beleving toch veel langer dan 5 jaar geleden, er inderdaad wel wat is veranderd. Aan de ene kant had je een aantal (schat) rijke Russen, die condo’s aanschaften en winkelcentra ‘leeg’ kochten en aan de andere kant hordes Russen, die amper iets te verteren hadden en waarvan in feite voornamelijk de lokale 7/11’s en FamilyMarts profiteerden. Hoewel irrelevant om te vermelden heb ik er zelf nooit problemen mee gehad of van gemaakt maar paviljoen houders op de stranden en andere horecaondernemers klaagden steen en been omdat zij aan de gemiddelde Rus beduidend minder verdienden dan aan de van oudsher komende westerse toeristen. De samenstelling van deze westerse toerist was overigens al wat eerder aan verandering onderhevig. De wereldwijde crisis had zijn sporen achtergelaten en ook door de duurdere Baht kwamen er minder toeristen uit de middenklasse maar wel beduidend meer jongeren, die er een ander bestedingspatroon op na hielden. Daarnaast kwam Thailand geregeld toch negatief in het nieuws, o.a door de scams met jetski’s en taxi-scam, alsmede de bij veel toeristen impopulaire regeringsmaatregelen, zoals het verbieden van ligbedden en parasols op sommige populaire stranden en zelfs het min of meer sluiten van stranden gedurende één dag per week. Al met al zullen zullen ook daardoor een aantal van de traditionele toeristen afgehaakt hebben en daarbij zullen de buurlanden van Thailand, met name Cambodja dat zich op toeristisch gebied razendsnel ontwikkelt, een deel van de taart afgesnoept hebben. Wel nam het toerisme uit het Midden-Oosten enorm toe, ook een geheel andere cultuur dan die van de Europese reiziger. In diverse straten in South Pattaya verscheen het ene na het andere waterpijpen café. Zag er hele ‘volksstammen’ aan zo’n pijp lurken, in dat verband vreemd dat je voor het bezit van een e-sigaret in Thailand beboet kan worden of in principe zelfs de cel indraaien. De Chinese toeristen hadden inmiddels ook Thailand ontdekt. Kwamen en komen, hoewel tegenwoordig inderdaad in mindere mate, nog steeds in grote getale, maar zo goed als altijd geheel georganiseerd. King Power, de taxfree shop op Sukhumvit road in Pattaya vaart er wel bij. Of de toeristensector in Thailand in de problemen raakt, zoals de kop van het artikel luidt, betwijfel ik. Het toerisme is juist veel grootschaliger geworden en ook de vaak lange wachttijden bij de paspoortcontrole op de vliegvelden getuigen daarvan. Het gemoedelijke, zoals ik dat jaren geleden meemaakte, is wel aan het verdwijnen. Kan mij nog goed en met plezier herinneren dat ik tijdens een vakantie in Pattaya altijd wel een of twee keer de boot naar Koh Larn nam, die vertok vanaf het piertje bij het begin van Walking street. Op Koh Larn huurde ik dan weleens een scooter van een ober voor 150 á 200 Baht en reed daarmee naar een prachtige, bijna onbevolkte baai waar je prima kon snorkelen. Zoiets is heden ten dage niet meer mogelijk, nu mag je op Koh Larn, al naargelang je nationaliteit, op het strand in een bepaalde sector plaatsnemen. Statistieken zullen uiteindelijk uitwijzen hoeveel Thailand verdient aan het toerisme, daar ben ik niet van op de hoogte. Sommige ondernemers, bareigenaars?, zullen door de verandering van de toeristenstroom het loodje leggen maar anderen zullen weer profiteren. Zoals altijd is alles aan verandering onderhevig, vanuit mijn gezichtspunt wellicht niet altijd ten goede, maar het zij zo.

  • Nicky zegt op

   Heeft niks te maken met de gewone toerist. Die blijft niet langer dan enkele weken.
   U bent een expat. Dat is iets heel anders

 4. Michel zegt op

  Thailand is te duur en heeft vele regels ingevoerd, niet roken op het strand, sluiting van het strand op woensdag, sluitings tijd horeca, was in cambodja vorig jaar het is eigenlijk Thailand 20 jaar geleden, je kon er met gemak tot in de late uurtjes vertoeven op het strand, wij zaten vlakbij waar de ferry naar eilanden voer.
  Cambodja is niet duur wij waren in shanoukville en phon phen, heb daar echt genoten, zelfs in de hoofdstad kun je er met gemak een biertje kopen voor 50 dollar cent,en de klant is er nog koning.
  Toen ik terug kwam van uit Cambodja nog ff langs Pattaya, dan echter merk je het verschil alleen de hotels in Pattaya hebben denk ik dezelfde prijs, maar de avondjes uit in pattaya, is toch wel wat anders geworden als voor heen, mai sanook, vondt eigenlijk sai 7 in soi bukau het gezelligst, biertje 55 bht de hele avond toch redelijk geprijsd, zo zie je maar het kan dus wel, geen 80 90 of 100bht en gratis poolen.
  Denk dat Thailand zich eens af moet vragen wat zij werkelijk willen, woon hier nu 5 jaar en zie steeds meer mensen vertrekken, weet niet of zij zich hervestigen in de buurlanden, maar wat ik wel vernam dat er een gedeelte van hen naar Cambodja verhuizen, omdat het daar allemaal makkelijker gaat om een visum te krijgen.

 5. geert zegt op

  Visa regels versoepelen en kosten gelijk trekken ik was laatst begin van het jaar visumrom chong chom cambodja eerste loket visum cambodja kopen 1500 bath loket verder stempel kosten 400 bath verplicht vinger afdrukkingen ik heb 1 reuma dus kromme vingers de beamte ver van vriendelijk wilde mij bij wijze van spreken de vingerswel breken om de vingertoppen maar te scannen toen naar de overkant van de weg weer stempels en weer vingertoppen scannen je word behandeld als een crimmeneel was 4 weken terug voor visum aan savanakhed laos je koopt daar visum laos 1500 bath en vraag welk hotel prettig verblijf toegewenst 3 dagen later terug naar thailand krijgt stempels thailand en prettige reis toegewenst. Ik snap alleen niet visarun laos 1500 bath en cambodja 1900 bath

  • jasper zegt op

   Cambodia erg simpel: het visa kost 1600, en de “same day return, money in the pocket” kost 300 baht. Ik heb wel over E-visa nagedacht, maar dan ben je hetzelfde kwijt, en moet je dealen met boze douane beambten omdat ze niks aan je kunnen scammen. Kennis van mij hebben ze daarom b.v. een keer 4 uur laten wachten, in de brandende zon. Ik bedoel maar.

 6. Theo zegt op

  Kom reeds sinds 1974 regelmatig ( plm 35 keer ) in Thailand, ben momenteel in Bangkok heb nog nooit zo weinig westerse toeristen gezien als nu.
  Zelfs hier in de Kao San area is het rustig op straat zowel als in de restaurants, hotels bieden kamers aan met 40 tot 50 procent korting.
  Wat de reden is ik weet het niet echt sterke bath, slecht onderhouden hotels , schofterige taxichauffeurs ,
  Hoge horecaprijzen?
  Wat ook meetelt denk is dat de omringende landen goedkoper zijn en een nog authentieke uitstraling hebben en zeker veel goedkopere mooiere en grotere hotelkamers .
  De Thai zullen snel een omschakeling moeten maken om een anders onomkeerbare neergang in het toerisme meet maken!

 7. Marco zegt op

  Snap al dat geklaag niet zo we komen met milioenen toeristen per jaar naar Thailand en vinden het dan gek dat een land niet meer authentiek is.
  Alles wordt duurder mensen zijn anders enzv maar we hebben niet door dat we dit zelf veroorzaken.
  Alsof Amsterdam nog lekker authentiek is doe mij dan maar Thailand.
  En over niet al te lange tijd is Cambodja ook te duur let maar op misschien dan op vakantie in de hoorn van Afrika lekker goedkoop en authentiek.

 8. Marc zegt op

  Het valt me zeer op dat we dit soort discussies steeds meer zien in Thailand Blog en Thai Visa.

  Twee opmerkingen:
  a)
  Bureaucratie:
  Visa perikelen en andere bureaucratie zijn inmiddels hopeloos geworden. Waarom kunnen we buurland Maleisië in voor 90 dagen zonder ook maar een papiertje te moeten invullen en in de rij te moeten staan voor een stempeltje. Ook andere zgn. formele activiteiten zijn zeer vervelend. Zelfs een bankaccount openen is al een avontuur en in plaats van klant wordt gezien als onbetrouwbaar en moet je van alles uit de kast halen om iets voor elkaar te krijgen. Visa verlengen….neem er maar een halve dag voor. De Thai (bestuurders) realiseren zich niet dat met name de long stayers voor geld en werkgelegenheid zorgen. Een appartement kopen in eigen naam kan dan nog, tenminste als er voldoende “Companies” zijn in het complex. Een leuk huis kopen (blijft altijd Thais). Niet Thaien betalen het dubbele voor een voorstelling of park, etc. Discriminatie ten volle. De eeuwige viezigheid van de straten, het gevaarlijke verkeer en de openbare corruptie dragen ook bij tot de vlucht, die in volle gang aan het komen is. De smiles zijn verdwenen, de onvrede en jaloezie is van de gezichten af te lezen. Dus kiezen mensen inderdaad voor andere opties. Het mooie gemoedelijke land bestaat niet meer. (toch blijf ik nog even)
  b) De economische waarde van de toerist:
  Een westerling (bijv) die hier een jaar verblijft geeft net zo veel of zelfs meer uit dan 100 laagdrempelige chinezen die hier maar 3-4 dagen blijven. Helaas telt de Westerling maar voor een en die Chinezen voor 100. “Thai statistics”.

  • Ger-Korat zegt op

   Vind het verhaal van Marc volstaan met stemmingmakerij. Als je wat meer in de materie verdiept dan weet je dat de Chinese toeristen het meeste per persoon per dag in Thailand uitgeven. Daarnaast zijn er vele toeristen uit de rijkere landen zoals Japan, Zuid Korea, Singapore en Hong Kong. En de toeristen uit China bijvoorbeeld betalen voor een visa bij aankomst 2000 baht x 10 miljoen toeristen = 20 miljard baht voor de Thaise overheid. De westerse toerist komt binnen als “klaploper” en mag gratis mee-eten met hetgeen wat Thailand voor moois te bieden heeft. Dus begrijpelijk dat de Thaise overheid liever veel toeristen uit China ziet want brengt meer op. En vergeet niet dat bijvoorbeeld in Nederland in de jaren 80 en 90 en daarna velen kennis maakten met Thailand door mee te gaan met een groepsreis. Later kwamen velen nog een keer of vaker terug als individuele toerist; dat zal later ook met de mensen uit China gaan gebeuren. Voorheen kon ik in Bangkok wel eens een aantal hotels vinden waar je op het laatste moment korting kon krijgen omdat ze niet vol waren. Nou al jaren kom ik in de duurdere hotels en soms zijn deze maanden van tevoren al volgeboekt door individuele reizigers, dus geen groepsreizen, uit landen in Azie. En de hotelprijzen gaan daarom dus ook omhoog want populair in Bangkok.

   • l.lagemaat zegt op

    10 miljoen toeristen = 10 miljoen Chinezen??

    De westerse “klaplopers”zeker de “shorttimers” gaven meer uit dan bussen vol Chinezen.
    Nu deze groep wegblijft gaat de ene bar na de andere dicht en wordt het stil zoals door
    anderen ook al opgemerkt is.

    Dat de vakantie markt steeds weer verandert, is ook af te lezen bij de grote reis organisaties in Nederland, die tegen afbraakprijzen verre bestemmingen aanbieden.

    Hoewel Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld heeft en de koning voorleest in de troonrede dat het goed gaat in Nederland heeft het gemiddelde gezin en AOW-ers steeds minder te besteden.Vandaar dat verre bestemmingen niet direct de eerste optie is!

    • chris zegt op

     Van de 30 miljoen toeristen naar Thailand zijn er inderdaad rond de 10 miljoen Chinezen.
     De groep ‘klaplopers’ komt nog steeds maar zoekt een partner voor vertier steeds vaker via een apps op zijn mobieltje dan in de bar (de dames weten dat ook en gaan niet meer naar de bar) : een van de belangrijkste redenen volgens mij dat de klaplopers wegblijven in de bar.

     • Geert zegt op

      Helemaal mee eens Chris. Ze zijn constant bezig op hun mobieltje en kijken zelfs de voorbijgangers niet meer aan.
      Ook hier in CNX steeds minder bars en minder bezoekers, “HET” gebeurt nu online.

      Dit is niet alleen zo in Thailand maar een wereldwijd fenomeen.

      • chris zegt op

       Komt nog bij dat je met behulp van de verschillende appsen al vanaf thuis life kennis kunt maken met een leuke dame, via skype of whatsapp, voordat je op vakantie gaat. Bespaart je een hoop tijd in Thailand en hopelijk ook geld en teleurstellingen.

    • Ger-Korat zegt op

     Het type toerist en de uitgaven daarbij verschuift. Van barhangers en strandslapers uit Eurpa naar actieve toeristen welke graag shoppen, uitgebreid uit eten gaan en attracties bezoeken. Kijk maar aan de toename in shoppingparadijzen in Azie en dus ook Bangkok. Of de uitbreiding aan activiteiten in bijvoorbeeld Pattaya of de bezettingsgraad van de vele restaurants en hotels in Bangkok. Om maar wat te noemen. Het Thaise toerismebureau publiceerde meermalen over het uitgavenpatroon van de toeristen en daaruit komt naar voren wie de big spenders zijn, juist de mensen uit China. Zelf heb ik heel wat ervaring in hotels en warenhuizen in Bangkok: je wordt “overspoeld”met de rijkere toerist uit Azie. Je hoeft daarnaast alleen maar te kijken naar de verkoop van merkprodukten in de wereld: drijft voor driekwart op aankopen door Aziatische mensen met geld. En al het voorgaande uit zich in het toerisme, ook naar Thailand, en zorgt voor een andere type toerist. Vind de reacties van sommige negatief zoals er over mensen uit bijvoorbeeld China of India wordt gesproken. Kijk eens naar de aantallen uit India met een vergelijkbaar inkomen als wij Europeanen: dat zal over niet te lange tijd een paar honderd miljoen personen bedragen. Idem geldt dit voor China. Dus accepteer dat je als Eurpeese toerist tot een kleine groep gaat behoren, een groep welke vaak ook minder te besteden heeft dan de mensen uit China of India, laat staan uit de vele landen welk een gemiddeld inkomen welke aanzienlijk hoger is dan in Nederland of Belgie zoals Japan, Singapore en meer landen.

  • Marc zegt op

   Feiten zijn feiten , of je ze nu graag hebt of niet , ik vind dat Marc een juist beeld geeft , natuurlijk de roze bril die velen dragen geeft dan een wrang gevoel , ik hoop dat de Thai eruit leren en zich aanpassen .
   Visum kan veel makkelijker , men heeft nu een prima service in Hua Hin voor de meldingsplicht van 90 dagen , waarom kunnen we niet dezelfde service krijgen voor onze visums ?
   En dan al het overige dat Marc aanhaalt zoals een eigendom kopen op eigen naam zou toch wel bet mogelijk kunnen zijn en zou heel wat bijdragen tot de Thaise economie , het hopeloze verkeer is een kwestie van controle , controles die we hier alsmaar minder zien , voor de Thai een sein om maar raak te doen , geen helmen dragen , doorrijden aan rode lichten , veel te snel rijden enfin de overtredingen kunnen niet op !
   Hopelijk doen ze iets aan hun mooie land en stoppen ze aal die onwettige zaken , ik heb het hier naar men zin , doch ik zie die dingen met lede ogen aan

  • Roel zegt op

   Marc,
   Je ziet het toch iets verkeerd, de overheid heeft liever 4 chinezen dan 1 westerling.
   De overheid incasseert de airport tax, zit in vliegticket inbegrepen. In iedere ticket zit 700 bath aan airport tax, dus voor overheid is 4 keer 700 meer dan 1 keer 700. Wat de toerist spendeert heeft de overheid weinig aan dus wekt niet hun interesse.

 9. Nicky zegt op

  Toerisme veranderd voortdurend, over de hele wereld. Vroeger gingen we als Belg naar Spanje. Zo goedkoop, Marokko, Turkije, Egypte, allemaal landen, waar massa’s toeristen heengingen.
  Dan kiezen de mensen weer massaal voor Azie, of andere continenten. Het zal altijd veranderen.
  Als Cambodja of Vietnam een betere infrastructuur krijgen, gaan er weer massa`s mensen daarheen.
  Totdat het daar weer duurder word en VEEL te toeristisch word.

 10. Frank zegt op

  Volgend mij gaat niet hier niet om visa run moeilijk of makkelijk, maar om de gewone toeristen afname ieder jaar. Thailand heeft zich uit de markt geprijsd. Hier hebben de thais ook veel last van, want dat biertje of restaurantje is voor hen ook niet meer te betalen. Dus de prijzen maar verder opschroeven zodat de toeristische klandizie die toch kan komen de kosten dekt. Dan de betuttelende regelingen van geen strandbedjes op woensdag en een rookverbod op stranden doet niet veel vakantie gezinnetjes kiezen voor het mooie Thailand met zijn altijd vriendelijk glimlach. Het is niet anders en zal nooit meer als voorheen worden helaas. De grote stroom russen en indiers, afganen irakezen etc, die hotels, winkels, sisha bars uit de grond stapten op iedere hoek van de straat heeft ook veel westerse toeristen de keuze doen veranderen. De mentaliteit en onbeschoftheid van de russen die denken alles maar te mogen en kunnen doen als een soort god, hebben thailand en zijn bewoners werkelijk pijn gedaan in hart en ziel. Waar de russen op handen gedragen werden in het begin, is dat veranderd, de thai heeft het door, maarja, denk toch iets te laat. Blijven hopen op betere tijden. Toch zal ik binnenkort maar weer op het vliegtuig stappen, in nederland mis ik thailand en mijn vele thaise vrienden.

  • chris zegt op

   https://tradingeconomics.com/thailand/tourist-arrivals
   Kijk naar de statistiek. Het aantal toeristen naar Thailand neemt alleen maar toe.

   Denk je nu echt dat de toerist die nog niet hier is, precies de prijs van een biertje weet of de prijs van het eten in alle plaatsen die hij van plan is te bezoeken? En als hij vorig jaar hier was, dat hij de prijs nog precies weet, zich orienteert op de huidige prijs en bij een prijsverhoging van bestemming verandert?
   En zoals je zelf aangeeft in je laatste zin: er zijn veel meer redenen om terug te komen dan weg te blijven dan de prijs van een pilsje en een bordje rijst.

   • Tino Kuis zegt op

    Misschien dat jij die cijfers kan vinden, Chris. Het lukte mij niet. Ja, de aantallen buitenlanders naar Thailand neemt toe. Maar zijn dat toeristen? Of dagjesmensen uit Maleisië, Laos of Myanmar die even overwippen om een boodschap te doen of vrienden of familie op te zoeken? En de echte toeristen? Hoelang blijven die? Als ze gemiddeld 8 dagen blijven i.p.v. 10 dagen is er ook een afname van 20%. Ik wil meer weten dan alleen het aantal….

    • erik kuijpers zegt op

     Tino, vandaag in de BKK Post met als inhoud ‘to woo tourists back to Thailand’ en speciaal de Chinezen. Er is dus wel degelijk iets aan de hand.

     https://www.bangkokpost.com/news/general/1564402/new-tourism-stimulus-package

 11. kees zegt op

  Het zal ongetwijfeld waar zijn dat er minder Westerse toeristen naar Thailand komen. Ik kan alleen voor Pattaya spreken , en dan nog alleen wat ik met mijn eigen ogen constateer. De bareigenaren klagen over de terugloop. Maar vergeleken met 30 jaar geleden zijn er nu veel meer gebieden met barcomplexen. Hetzelfde geldt voor de hotels. Bijvoorbeeld soi 7/8. Sunshine en Flipper House hebben nu veel meer kamers. Om over de Eastiny groep maar niet te spreken. Nu 5 hotels , 30 jaar geleden nog geen.
  Overigens zitten er bij de Eastiny`s heel veel Indiërs. Kijk maar eens hoeveel India restaurants erbij zijn gekomen in Pattaya. En als je met een Thai spreekt , dan zijn ze heel negatief over met name de Indiërs.

 12. kees zegt op

  must moet zijn much.

 13. Eric zegt op

  Minder toeristen in Thaïland kunnen we alleen maar toejuichen! Behalve geld is er helemaal geen toegevoegde waarde.

  • chris zegt op

   Wat een belachelijke uitspraak al was het alleen maar omdat vele en vele expats besloten hier te gaan leven en wonen nadat men hier jaren als toerist dit land heeft bezocht.
   Ook heeft Eric blijkbaar geen idee van de directe en indirecte effecten op werkgelegenheid en de verhoging van de kwaliteit van leven van menige Thaise burger.

 14. Rene Martin zegt op

  Mensen die al langer naar Thailand komen weten nog dat de wisselkoers veel gunstiger was dan nu en ook de prijzen voor producten in de supermarkten en het uitgaansleven zijn de laatste jaren beduidend gestegen. Zelf kocht ik vrijwel altijd mijn kleren in Thailand maar nu steeds minder. De meeste toeristen blijven korter dan een maand en die hoor je niet klagen over visumproblemen. Zelf zou het mijns inziens een goed idee zijn om voor overwinteraars een visum in te voeren zonder al teveel rompslomp bij de aanvraagprocedure. Dit jaar voor het eerst dat ik half oktober voor de kerst en nieuwjaar kamers in Bangkok kon boeken met hoge kortingen en dat is mijns inziens wel een indicatie hoe het in de toeristen sector gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website