Thang chao: Medicijn en afrodisiacum

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Gezondheid
21 juli 2013

Staatssecretaris Yuthasak Sasiprasa (Defensie) blijft in conditie dankzij thang chao. Dat weten we omdat hij dat vertelde op een uitgelekte YouTube audioclip.

De thang chao oftewel rupszwam is een afrodisiacum, maar of de bewindsman de zwam om die reden gebruikt, weten we niet, want de sporenplant heeft ook nog andere medicinale eigenschappen.

En we weten ook niet of hij de wilde zwam consumeert, een nepzwam of de kunstmatig gekweekte gouden rupszwam. Het verschil: de echte thang chao kost 2 miljoen baht per kilo en de kunstmatig gekweekte een paar duizend duizend baht. Bovendien is de wilde zwam uiterst zeldzaam. De nepzwammen komen voornamelijk uit Guangzhou; die heeft een lichtere kleur en als je hem breekt, zie je geen sporen, maar een mengsel van meelpasta en gelatine.

De rupszwam, de echte dus, is een parasitaire zwam die ontkiemt in de larve van de highland ghost moth. ’s Winters wanneer de rups onder de grond overwintert, gedraagt de zwam zich als parasiet en doodt en mummificeert de larf, voordat hij als een stengel-achtige paddestoel uit de kop van de rups opschiet. Zomers komt de donkerbruine stengel tussen het alpine gras tevoorschijn.

In Bhutan en Tibet werd de zwam van oudsher gevoerd aan de yaks en ezels, die daardoor langer hun werk konden doen. De zwam helpt namelijk om de opname van zuurstof te vergroten. In 1993 werd de zwam bekend, doordat drie Chinese vrouwen tijdens de Olympische Spelen in Beijing vijf wereldrecords hardlopen braken. Ze testten negatief op het gebruik van anabole steroïden. Die hadden ze dan ook niet gebruikt, wel de rupszwam. Dat had de coach hen geadviseerd.

Sindsdien is thang chao een van de meest gewilde medicinale zwammen, vooral in China, Thailand, Vietnam, Korea en Japan, zegt dr. Anon Auetragul, een voormalige VN-expert die in de jaren tachtig in Bhutan werkte. De run op thang chao legde de dorpelingen in Bhutan geen windeieren. Sommigen hielden er een Mercedes aan over.

Tegenwoordig verkopen ook duizenden dorpelingen in Tibet en Xining de zwam. Anon zelf kweekt de gouden variant in zijn Thai Biotec Centre en exporteert maandelijks duizend kilo.

Volgens Anon heeft de rupszwam bewezen medicinale eigenschappen. De zwam bevat betaglucan die het immuunsysteem kan activeren en een normaal cholesterolgehalte bevordert. Hij zou heilzaam zijn voor patiënten met diabetes, nierstoornis, kanker, griep, SLE, reumatische artritis en multiple sclerose. Een aantal jaar geleden gaven Thaise artsen hoog op van de voordelen bij nierstoornissen in een kritiek stadium.

Sinds de audioclip wordt Anon overstelpt met telefoontjes van mensen die vragen naar thang chao. Hij waarschuwt hen voor de neppers die op de markt zijn. Het moeten er veel zijn, want de vraag overtreft verre het aanbod.

‘Tibet en Bhutan zijn heel kleine landen en de rupszwam wordt alleen in sommige afgelegen delen van de Himalaya en het Tibetaanse plateau gevonden. Ik schat dat er minder dan 4 miljoen zijn.’

(Bron: Bangkok Post, 19 juli 2013)

Foto: Dr. Anon Auetragul verkoopt en exporteert de goedkopere gouden rupszwam.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website