Thailand, een vrij land?

Door Rob V.
Geplaatst in Achtergrond, Politiek
Tags: ,
14 juni 2018
PKittiwongsakul / Shutterstock.com

Thailand betekent ‘vrij-land’, maar hoe vrij is het land op dit moment? Khaosod wist de melden dat de beheerder van een Facebook pagina gezocht wordt wegens het verspreiden van ‘fake news’. Tevens is er deze donderdag een stemming over het aan de ketting leggen van toekomstige regeringen.

De Thaise politie heeft  de 56 jarige en in het Verenigd Koninkrijk woonachtige Watana Ebbage geïdentificeerd als de beheerder van de grootste anti-junta Facebook pagina. Watana heeft nu een aanklacht wegens smaad jegens junta leider generaal Prayut aan zijn broek handen. De exacte reden is onbekend maar vermoedelijk vanwege een artikel die melding maakte dat de NCPO op het punt stond voor 90 miljard baht (2,25 miljard euro) te investeren in een satelliet programma van een nieuw en vrijwel onbekend Amerikaans bedrijf. Veertien mensen zijn gearresteerd wegens het delen van dat Facebook bericht, dertien andere zullen nog een bezoekje van de politie krijgen voor een interview. De Thaise overheid heeft het Verenigd Koninkrijk en Interpol om hulp bij de arrestatie en uitlevering van Watana gevraagd.

Watana ontkent het verspreiden van onwaarheden en reageerde met “Hoe heb ik jullie ooit van faam ontdaan, jullie bastaards? (..) Open je ogen en lees het nieuws”.

Vorige week donderdag liet generaal Prayut in het parlement nog weten dat het eerbiedwaardige ambt van minister-president gespaard moet blijven van van uitbranders/beledigingen. Op social media kon dit op veel afkeuring rekenen.

Deze donderdag staat er iets heel anders op de agenda: de door de junta aangewezen wetsschrijvers zullen dan beslissen of toekomstige burger-leiders vervolg moeten gaan worden indien zij niet de plannen die de militaire regering heeft vastgelegd netjes zullen opvolgen.  Indien er er dus een toekomstige kabinet aan het de macht komt die het roer om wil gooien en een andere koers wil varen dan wat de junta heeft vastgelegd dan is zo’n regering dus in overtreding.

Men enig ironie is het dan ook afwachten wat het Hooggerechtshof voor uitspraak zal doen op 22 juni. Dan doet men uitspraak in de aanklacht die advocaat en pro-democratie strijder Anon heeft voorgelegd: dat de junta op illegale wijze de macht heeft gegrepen door middel van een coup en daarmee de toenmalige wetten heeft overtreden. Indien schuldig bevonden staat daarop een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf.

Bronnen en meer:

www.khaosodenglish.com/politics/2018/06/13/londoner-behind-anti-junta-group-wanted-for-insulting-prayuth/

www.khaosodenglish.com/politics/2018/06/05/thailand-to-spend-billions-on-satellites-from-unknown-company/

www.khaosodenglish.com/politics/2018/06/08/prayuth-pleads-to-be-spared-from-insult-triggers-backlash/

www.thailandblog.nl/achtergrond/was-prayuts-coup-illegaal/


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

10 reacties op “Thailand, een vrij land?”

 1. Rob V. zegt op

  Bij veel nieuws rondom het doen en laten van de junta zoals meermaal de uitstel van verkiezingen, het proberen onder de pet te houden van bepaalde zaken, de repressie jegens mondige burgers enzovoort, moet ik denken aan Uprising van de band Muse:

  https://youtu.be/w8KQmps-Sog

  The paranoia is in bloom, the P-R
  Transmissions will resume
  They’ll try to push drugs
  That keep us all dumbed down and hope that
  We will never see the truth around
  (So come on)

  Another promise, another scene,
  Another package lie to keep us trapped in greed
  With all the green belts wrapped around our minds
  And endless red tape to keep the truth confined
  (So come on)

  They will not force us
  They will stop degrading us
  They will not control us
  We will be victorious 
  (So come on)

  Interchanging mind control
  Come let the revolution take its toll if you could
  Flick a switch and open your third eye, you’d see that
  We should never be afraid to die
  (So come on)

  Rise up and take the power back, it’s time that
  The fat cats had a heart attack, you know that
  Their time is coming to an end
  We have to unify and watch our flag ascend
  (So come on)

  Etc. Etc.

 2. chris zegt op

  Beste Rob,
  Kan ik op een smalle weg in Thailand 200 meter tegen de stroom infietsen (omdat ik liever het verkeer zie aankomen dan in de rug heb), de dienstdoende agent (die klaar-over speelt bij de school) groeten en gewoon verder gaan? Ja.
  Kan mijn vrouw (die goed kan koken) vandaag nog twee tafeltjes met stoeltjes buiten in de tuin zetten en een restaurantje beginnen zonder inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel, BTW nummer, verklaring van goed gedrag, milieuvergunning, toestemming volgens het bestemmingsplan en zonder check van haar kookdiploma tenminste op MBO-niveau? Ja, dat kan ze.
  Kan ik als docent op een Thaise universiteit zelf een nieuwe cursus ontwerpen zonder interne en externe kwaliteitscommissie, tig vergaderingen, en het bespreken cq toestemming voor het lesplan, de methoden, de powerpoints van alle colleges, de doelstellingen van de cursus, de gerelateerde competenties en de manier waarop ik dat ga meten? Ja, dat kan ik.
  Kan mijn (Thaise) vrouw van haar tante 150,000 Baht erven zonder daarover aan de belastingdienst erfbelasting te moeten betalen? Ja, dat kan.
  Kortom. Thailand is een heel maar dan ook heel vrij land.
  Nu even alle gekheid op een stokje. Vrijheid is niet absoluut maar relatief. Tegen mijn studenten zeg ik altijd dat vrijheid en gebondenheid (in de zin van regels en wetten) twee kanten zijn van dezelfde medaille. Als ze absolute vrijheid willen adviseer ik ze naar Libië af te reizen omdat daar volledige vrijheid heerst, ook wel chaos genoemd. De hamvraag is of er een bepaalde mate van evenwicht is tussen beide kanten en op welke onderdelen je de nadruk wilt leggen. En op het persoonlijke vlak, ook als het gaat om de invulling van je werk of taken, kun je altijd ‘de vrijheid nemen’.

  • Rob V. zegt op

   Beste Chris, absolute vrijheid moeten we niet willen, of het nu totale laissez faire economie is (en je er donder op kan zeggen dat monopolies en oligopolies de markt in handen zullen krijgen, om over arbeidsrechten nog maar te zwijgen) of om een wetteloze maatschappij, pure anarchie. Maar mijn insteek was uiteraard over politieke en politiek-maatschappelijke kwesties. Die vrijheid is in Thailand op enkele korte periodes na (o.a. jaren 20-30, 70-73) altijd zeer beperkt geweest. Dat is niet verwonderlijk met dictators of dictatorachtige regeringen. Wat zeker is, is dat het land onder de junta een heel stuk minder vrij is dan onder de regering die daarvoor aan de macht was. In absolute en relatieve zin ben je in Thailand nu minder vrij dan een paar jaar geleden.

   Dat tij wil ik gekeerd zien, want mijn mooie Thailand verdient en kan zoveel beter, eerlijker en vrijer. Het land maakt mij op dit moment verdrietig. Repressie van het volk is nooit acceptabel.

   • Rob V. zegt op

    Herstel: 1973-1976*

   • chris zegt op

    Er zijn zoveel mogelijkheden om zelf ‘je vrijheid’ te nemen.
    Of dacht je dat de oprichters van Future Forward partij en alle partijen die zich nu (opnieuw) hebben geregistreerd nooit met elkaar hebben vergaderd terwijl een politieke vergadering met meer dan 5 personen verboden is?
    Nu minder vrij dan ervoor? Op papier wel inderdaad. Maar laten de Thais zich daardoor op sociale media afschrikken? Als ik Tino moet geloven zijn de discussies en de kritiek op deze regering niet van de lucht.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,

   Jammer dat je niet ingaat op de inhoud van de posting maar een college geeft over vrijheid en gebondenheid. Vrijheid is niet absoluut en wordt wat mij betreft beperkt vooral door rekening te houden met anderen. Empathie en begrip is het toverwoord. Tegen het verkeer inrijden brengt anderen in gevaar, zelf een restaurantje opzetten buiten de regels is oneerlijke concurrentie.

   We moeten wetten en regels opvolgen, daar ben ik het mee eens. Maar die wetten en regels moeten wel op een goede manier tot stand zijn gekomen en getuigen van rechtvaardigheid. Daar hoeven we ons niet altijd zomaar bij neer te leggen en daar mogen we over discussiëren. Wat jij steeds uit de weg gaat is het gegeven dat deze junta zonder enig overleg of het afleggen van verantwoordelijkheid in besloten kkring zijn eigen wetten en regels maakt. Met artikel 44 in de hand regeert Prayut het hele land. Hij heeft absolute macht. Wanneer horen we eens jouw kritiek op die onhoudbare situatie?

   Ja, er is veel kritiek op de huidige regering. Niet zozeer op de tv, wat voor veel Thai een belangrijke informatiebron is want die is, met uitzondering van ThaiPBS, eigendom van de militairen of de regering. Maar wel in de kranten, in wisselende mate. De kritiek en het sarcasme op de sociale media is een paar graadjes sterker. Dappere Thais, waarvan er al een flink aantal het ‘Land der Vrijen’ zijn ontvlucht of geketend in een gevangenis verblijven. Wat vind je daarvan?

 3. Jacques zegt op

  Ja dit soort berichten geeft je te denken en het heeft bijna het niveau van een Thaise soap gekregen.
  Hoe men met elkaar omgaat is ook hier weer een teken aan de wand kennelijk. Het egocentrische denken en het grote eigen ik, waar heb ik dat vaker gezien, ook op andere vlakken nemen we dit waar De mens in zijn verscheidenheid en zoals altijd we zullen het er mee moeten doen of we willen of niet.

 4. teun zegt op

  Er is dus iemand bezig om zelfs over zijn graf heen te regeren. Dat zal zelfs in Thailand een illusive blijken.
  Gelukkig zal deze persoon – na zijn overlijden – nooit weten of het plan uitgevoerd blijft worden. Is maar goed ook, lijkt me.

 5. janbeute zegt op

  De Thaise overheid heeft ook eens hulp gevraagt in Engeland en bij Interpol in verband met de zaak van BOSS ,de erfgename van het Red Bull drankje . Weet je nog die ooit eens een politie agent met dodelijke afloop , een behoorlijk eind meesleurde achteraan zijn Italiaanse bolide .

  Helaas tot op heden zonder resultaat , loopt dus nog steeds vrij rond .
  Het enige wat Prayuth zou kunnen doen is om Facebook te benaderen om aangaande dit probleem een einde te maken .
  Zo niet dan in Thailand geheel Facebook te verbieden , wat zeker niet met dank zal worden afgenomen door de Thaise bevolking .
  Als er een volk namelijk aan facebook verslaaft is dan zijn het zeker de Thai .

  Jan Beute .

 6. Marco zegt op

  Kan iemand mij de definitie van persoonlijke vrijheid in het dagelijks leven geven.
  Dan bedoel ik niet het gemekker van politieke partijen of junta’s dat zijn allemaal idealisten die hun beeld van een perfecte samenleving aan iedereen willen opdringen.
  In de wereldgeschiedenis is wel gebleken hoe gevaarlijk dat is.
  Dus wat is echte vrijheid vandaag de dag en wie heeft dat nog.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website