Thailand pakt roken streng aan

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
1 december 2019

 

Als ik de berichten uit Nederland mag geloven is op de Nederlandse televisie viermaal op de zaterdagavond een uitzending over Thailand geweest zijn. Verschillende onderwerpen passeerden de revue.

Een van de dagbladen, Trouw, wist te melden dat het roken in Thailand streng aangepakt wordt. Het gaat zo ver dat de Thaise regering de beperking op straat niet genoeg vindt gaan. Er is een wet ingevoerd, die het roken in huis gelijkstelt met een vorm van huiselijk geweld, want er wordt gezondheidsschade toegebracht aan huisgenoten. De bijbehorende straf is nog onduidelijk, maar kan volgens de Thaise media wel leiden tot een rechtszaak of zelfs tot een gedwongen opname in een afkickkliniek.

Een wel bijzondere draconische maatregel omdat in een ander verband gesteld wordt, dat wat achter de voordeur gebeurt een privéaangelegenheid is en de overheid zich daar niet mee moet bemoeien. De nieuwe wet wil het aantal rokers terugdringen. Het is al op veel plekken verboden waaronder restaurants, vliegvelden en op de stranden. Echter hoe dit in huiselijke kring aangepakt gaat worden is volstrekt onduidelijk, maar dat men wat meer rekening met elkaar zal gaan houden, zou al winst zijn. Een voordeel van dit land is wel dat men grotendeels buitenshuis leeft.

Opmerkelijk is wel, dat hoewel de e-sigaret reeds in 2014 verboden werd en zelfs het bezit ervan tot een forse boete kan leiden, de e-sigaret onder de jongeren steeds populairder wordt. Zelfs zag ik in een van de buitenwijken van Bangkok een jongen zonder helm op een motorbike een e-sigaret roken.

Uiteindelijk streeft de Thaise overheid ernaar om in 2025 zeker dertig procent minder rokers te hebben.

24 reacties op “Thailand pakt roken streng aan”

 1. Cornelis zegt op

  Die andere vorm van ‘roken’, het onvermijdelijk inademen van vuile lucht door het afbranden van rijstvelden, bossen, het verbranden van vuil e.d. in de open lucht, grote roetwolken uitstotende oude diesels enz.: die mag ‘gelukkig’ gewoon dóórgaan!

  • KhunKoen zegt op

   Ik dacht anders dat afbranden van die velden verboden was.
   En tegen verontreiniging van auto’s en andere vervuilers worden ook maatregelen genomen

   • ruud zegt op

    Dat tegen zwarte rookwolken uit een uitlaat wordt opgetreden, is me niet echt opgevallen.
    Ik zie ze regelmatig.

    Vervuiling langs de kant van de weg, wordt ook nooit aangepakt, en niemand ruimt het afval op.

    • TheoB zegt op

     Ten aanzien van je tweede zin en off-topic:

     Ik wel!
     Volg mijn (ฝรั่งบ้า) voorbeeld! 🙂

    • george zegt op

     Er zijn zelfs sommige jeugdige thais die bewust iets aan of op hun auto ( laten ) monteren waardoor ze te pas en te onpas deze rookpluimen kunnen produceren, heb ik me laten vertellen door een thai.
     Het is verboden maar dat zijn straatraces ook en wie trekt zich daar wat van aan.

     Groetjes

     George

   • John Chiang rai zegt op

    Ieder verbod verdient ook een goede controle die er voor zorgt dat een verbod ingehouden wordt,en aan het laatste hapert het nog geweldig in Thailand.
    In het Noorden lopen de mensen ondanks dat het verboden is akkers en bossen te verbranden vanaf januari nog steeds met mondmaskers rond,en als je in de wachtkamers van de huisartsen kijkt, hebben steeds meer mensen problemen met hun bronchiën.
    Afgezien dat ik een rookverbod binnenshuis,om niet rokenden te beschermen niet verkeerd vind,vraag ik mij toch af wie men dit controleren wil,als men aan de andere kant met de overduidelijke bos en akkerbranden nog zoveel problemen heeft.

 2. Johnny BG zegt op

  Het lijkt een draconische maatregel maar volgens mij geldt zoiets in Belgie als er in de auto gerookt wordt en er kinderen inzitten.
  De maatregel beschermt simpelweg een minderjarig kind tegen bewezen ongezond gedrag van een minderjarige.
  Tuurlijk zijn er nog duizenden andere dingen die niet goed zijn voor een kind maar helemaal niets doen is zeker niet de oplossing.
  Een overheid die weet dat er een kostenverslindende veeal armere vergrijzende bevolking aankomt moet zorgen dat er een gezonde werkende groep aankomt.

  • Johnny BG zegt op

   Moet uiteraard zijn “beschermt tegen ongezond gedrag van een meerderjarige”

 3. Willem de Kloek zegt op

  Thailand kan nog zoveel wetten maken, als de politie niet handhaaft heeft het allemaal geen zin. Hier in Pattaya zijn mij diverse restaurants bekend waar de asbak gewoon openlijk op tafel staat. Wellicht smeren ze de boys in brown (en die laten zich maar al te graag smeren want de grote woning en vette auto moet toch ergens van betaald worden, niet waar?).

 4. chris zegt op

  uit een WHO rapport:
  “Half of smokers, mostly in rural areas, use roll-your-own (RYO) tobacco locally produced by small
  businesses, a segment of the market that remains largely fragmented and unregulated. The other half
  smoke cigarettes mainly produced by the government-owned Thailand Tobacco Monopoly (TTM), which
  controls about 75% of the market for manufactured cigarettes.”
  Zolang de regering verdient aan roken,en blijkbaar aan het aantal zieken en doden door roken en meeroken, moet men zo hyprocriet doen.

  • Johnny BG zegt op

   Hypocrisie is per definitie het beleid van iedere regering wereldwijd.

 5. LOUISE zegt op

  @,

  Ja, soms zijn de artikelen die de overheid gaat “”aanpakken”” een regelrechte toeristen killer.
  Ok, niet in restaurants, maar op straat, zonder in die glazen cellen te moeten zitten, vind ik een regelrechte aanfluiting zoals ik al zei een toeristen-killer.
  Eerst beginnen met woensdag op het strand bedden-parasols en verdere ellende te verordoneren.
  Dus huidkanker van de zon hier is totaal niet gevaarlijk, vandaar dus het verbod.
  Ook de mensen die hun brood verdienen met toeristen hetzij voedsel hetzij andre te verkopen artikelen aan te bieden, te verbieden of wanneer met een bovenstaand verbod het niet nodig is om uberhaupt nog naar het strand te gaan om iets te verkopen.
  Vrouwen hebben allemaal kinderen, dus hoe komt zij aan voedsel???

  Ik weet ook dat er mensen zijn die tijden geleden gestopt zijn met roken zeer overdreven reageren als iemand een sigaret op wil steken.
  Ik ben nu 7 of 8 jaar geleden gestopt met roken, maar in ons huis staan nog diverse asbakken voor diegene die willen roken.
  Mijn man rookt alleen sigaren, die grote met pluimen, (zoals jij Gringo, ook uit Holland) maar sinds ik gestopt ben, rookt hij ook minder.
  Het ruikt nog steeds zalig en soms neem ik een trekje en inhale dat tot mijn schoenzolen.

  Kijk, dat ik stop, wil nog niet zeggen dat iedereen om mij heen dit ook maar doen.

  Maar ik lees elke keer weer een komende wet, een idee om er een wet van te maken en dan daar strak tegenover dingen die HET TOERISME DOET TOENEMEN.

  Wonende hier bijna 13 jaar, komende hier in Thailand voor bijna 40 jaar.
  iIk heb nog nooit zoveel winkels, shophouses leeg zien staan als begin vorig jaar en wat als een olievlek zich uitbreidt.

  En dan het lef hebben dat Thailand het zo giga goed doet, terwijl heel veel mensen door al deze dogma aan de geeuwhonger liggen.
  De hoofdman van de FFP wordt veroordeeld daar hij nog aandelen had in een weetikveel en dus schuldig was bevonden,maar de man die de overtreffende trap van deze beschuldiging bezat………

  LOUISE
  die dat in grotere mate hade, maar betere vriendjes had

  • Johnny BG zegt op

   Beste Louise,

   De geeuwhonger doet mij denken aan Ethiopie in de jaren 80.

   Waar kan ik de mensen aan de geeuwhonger in Thailand vinden? Een Thai zal never ever nooit niet omkomen van de honger.

 6. Frank zegt op

  Roken zou inderdaad overal verboden moeten worden waar het anderen kan schaden.
  Bijv: kinderen in je woning.

  Om rookgedrag ‘goed te praten’ worden er meestal andere factoren bijgesleurd, zoals luchtverontreiniging, uitlaatgassen, enz…
  Da’s flauw en doet niet terzake.

  Wil je jezelf vroegtijdig doodroken? Ga vooral je gang, maar zorg dat je uitwasemingen niet door anderen moeten geïnhaleerd worden.

  ZO eenvoudig is het.

  • Adam zegt op

   Inderdaad heel eenvoudig. Zolang je er niemand anders schade mee toebrengt moeten die anti-rokers vooral hun mond houden. Kinderen komen er bij mij niet in. Mijn vrouw rookt ook. Wetten of niet, in mijn huis rook ik. Punt.

   • Paul Cassiers zegt op

    Al goed dat den eerste Adam nooit gerookt heeft, anders zouden we hier niet zitten e-mailen.

 7. coene lionel zegt op

  Een schijheilig gedoe en niets anders en dit is ook zo met andere landen..Dat ze een wet maken gelijk aan deze van drugs en de aanmaak en verkoop verbieden.maar ja,dan zal vadertje staat ettelijke mijarden per jaar moeten missen aan de verslaving .
  Lionel.

 8. Joost zegt op

  Net terug van 4 weken Thailand: ik heb geen restaurant gezien waar niet gerookt nog worden.

 9. Sjaak S zegt op

  Ik ben een niet-roker en heb eigenlijk mijn leven lang de lasten ervaren van andere rokers… thuis, mijn vader, die midden november 90 geworden is, rookt nog steeds evenveel als 70 jaar geleden. Hij is een van de mensen die misschien al overleden zouden zijn, als hij was gestopt met roken.
  Ik was die dagen bij hem bijna 10 dagen iedere dag op bezoek en begon zelf al een rokershoest te ontwikkelen. Dat is gelukkig nu voorbij, nu ik weer de veel schonere lucht inadem (ik woon tussen Hua Hin en Pranburi, dus weinig luchtverontreiniging en kom ook vaak in Pak Nam Pran, waar ook een heerlijk zachte lucht in te ademen is).
  Toen ik gisteren met mijn vrouw bij een food-court ging eten, werden we tijdens het eten alweer eens geconfronteerd met sigarettenlucht. Het is daar niet verboden, maar wat kun je doen? Het is niet aangenaam.
  Wat mij ook vaak stoort zijn de sigaretten zelf. Toen ik nog in Nederland woonde heb ik mijn voet in een openbaar zwembad lelijk verbrand aan een nog brandende stomp die achteloos weggegooid werd.
  Vorig jaar was ons huis in gevaar, omdat tegenover ons een enorme brand ontstaan is, waarschijnlijk door een weggegooide sigaret.
  Ik zal niemand verbieden te roken, maar ben blij als deze mensen meer rekening zouden houden met de schade die zij niet alleen aan zich toebrengen, maar aan de mensen om hun heen.

 10. J.A. zegt op

  Lachwekkend. Praatjes vullen geen gaatjes, maar ach het klinkt mooi en sommigen kunnen nu beter slapen misschien door te stellen da ze het proberen…haha..De wet zal nooit nageleefd worden en is dus zoals zovele wetten in Thailand zinloos. Dat ze eerst maar de pesticiden gaan aanpakken aangezien we hier in Thailand bij de top v/d lijst zitten wereldwijd met vervuild eten..Roken is een keuze..Eten niet. ..Roken verbieden of gelijk stellen aan drugs is overigens ook een lachwekkend idee, wat niks zal oplossen. De redenen en voorbeelden lijken me duidelijk en hoef ik niet uit te leggen.

 11. Paul Cassiers zegt op

  Efkes heel duidelijk mijn gedacht: ” Onmiddellijk, alles wat met roken, smoren en paffen te maken heeft, DIRECT verbieden, afschaffen en doen verdwijnen, maar dan ook echt ALLES niwaar. Grafdelvers en begrafenisondernemers zullen hiermee niet akkoord gaan maar er zijn in de wereld genoeg djoppen en mogelijkheden om schoon en proper geld te verdienen, zonder dat er iemand ziek van wordt of komt te sterven. De geneeskunde zal mijn mening zeker en vast bijtreden, me gedacht !

 12. Johan zegt op

  Rokers willen geen frisse lucht dus die worden naar buiten verbannen.
  Niet-rokers willen frisse lucht en willen dus binnen zitten.

  Logisch toch?

 13. Chander zegt op

  Hoezo, roken is slecht voor de gezondheid.
  Is dat echt waar?
  https://youtu.be/ZFxwmJdwRbI

 14. Hans zegt op

  Goede zaak denk ik. Op de stranden is het al verboden, maar heeft meer te maken met vervuiling van de stranden door sigarettenpeuken. Er zijn plekken gecreëerd bij de meeste stranden, waar je nog wel mag roken. De boete lijkt me wat hoog 100.000 baht bij overtreding. Ik rook zelf ook, maar nooit binnenshuis als er andere mensen in het huis zijn, beetje respect tonen voor de niet rokers. Kleine moeite om even naar buiten te lopen, zeker in Thailand. Kom net terug van Thailand. Roken in de meeste restaurants en barretjes is nog steeds toegestaan. Ook op straat wordt er nog steeds gerookt. Uiteraard zal er in Thailand veel meer moeten gaan gebeuren om de rookvervuiling aan te pakken. Op dat punt moeten er nog veel dingen gaan veranderen in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website