Wie denkt dat Thailand het land is waar iedereen naar je lacht, lief en aardig is komt bedrogen uit. Achter al die vriendelijkheid verschuilt zich een donkere waarheid. Thailand is tevens een land met verontrustend veel vuurwapengeweld. Schietpartijen en bizarre moorden zijn er een bijna wekelijks ritueel.

Met 7,48 vuurwapendoden per 100.000 inwoners in 2013 komen er volgens de Universiteit van Washington zelfs twee keer meer mensen door kogels om het leven dan in het wapengekke Amerika. Het land heeft bovendien het hoogste aantal vuurwapendoden van Azië. Er komen 50 procent meer mensen door kogels om het leven dan in de Filippijnen, althans voordat president Duterte zijn landgenoten opdroeg drugscriminelen te vermoorden.

Bovenstaande tekst komt uit een artikel van Ate Hoekstra in Nieuwe Revu. Ate is een Thailandkenner bij uitstek en een uitstekend journalist, dus het is zeker een lezenswaardig artikel: Hoe kom je aan een pistool in Bangkok?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “‘Thailand heeft het hoogste aantal vuurwapendoden in heel Azië’”

 1. Petervz zegt op

  Klopt vwb vuurwapenmoorden per hoofd van de bevolking. Ik meen wereldwijd zelfs op de 3e plek, na Colombia en Zuid Afrika.

 2. Willem III zegt op

  Toch wel weer een afgang voor Thailand om deze eer te hebben (meeste vuurwapendoden in Azie en derde plek van de wereld).
  Net als met het aantal verkeersdoden (meeste ter wereld) blijft het een mentaliteitskwestie. Een risico analyse kunnen de meest Thai niet maken: wat gebeurt er al ik dit doe? Oorzaak gevolg is hen onbekend hetgeen leidt tot zovele doden in het verkeer en bij ruzies (vuurwapendoden).

 3. RuudRdm zegt op

  Is niet nieuw, Nieuwe Revu komt zeker niet met een primeur. Thailandblog attendeerde al veel eerder op dit fenomeen. Wel goed uiteraard om het Thaise wapengekletter blijvend onder de aandacht te brengen, zijnde één van de duistere kanten van dit land. Er is in Thailand veel geweld.
  Lees wat in september al door Thailandblog werd gemeld: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/geweld-en-vuurwapens-thailand/
  In december dov plaatste Thailandblog: https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thailand-doden-vuurwapens/

 4. Fransamsterdam zegt op

  Even relativeren aan de hand van de uiterst informatieve link die onlangs bij het artikel over de ontwikkeling van de Thaise populatie stond. Daar vinden we als doodsoorzaak ‘vuurwapens’ niet apart vermeld, maar ik neem aan dat ze onder ‘violence’ – geweld – vallen, en of je nou doodgeschoten -gestoken of -geslagen wordt maakt niet zoveel uit.
  Thailand staat dan wereldwijd op de 73e plek (van 172 landen), met 6.98 per 100.000.
  Laos op 75 met 6.66.
  Cambodja op 78 met 6.48.
  Met deze laatste twee landen is het verschil dus verwaarloosbaar.
  India staat op 83 met 5.75, samen met Nieuw Guinea op 81 met 5.87 ook niet echt veel veiliger.
  Vietnam doet het wel een stuk beter, 108e met 3.24.
  De Filippijnen 25e met 18.56, op de voet gevolgd door
  Myanmar (dat is toch ook Azië?), op de 29e plek met 15.29.
  .
  Mijn conclusie: Thailand zit zowel mondiaal als regionaal in de middenmoot, en wijkt niet significant af van wat op grond van sociologische, demografische en geografische gegevens verwacht kon worden.

  http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/violence/by-country/

 5. T zegt op

  Ik vind het niet gek en dan heb je wel mensen die hier meteen beginnen te relativeren.
  Nou niks hoor want we hebben het hier alleen over doden door vuurwapen geweld.
  Als je de krant open slaat vallen de moorden gepleegd met messen of gewoon pure doodslag je even hard om de oren als die door vuurwapengeweld.
  Nee zo vredig als sommige het in de Amazing Thailand land off smiles gids willen laten voorkomen is het zeker niet.
  En dan worden al die dode toeristen meestal ook nog eens als zelfmoord afgedaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website