Stille diplomatie in Bangkok

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
8 juni 2020

We kennen de problemen rondom de reisrestricties naar Thailand, die uiteraard “gewone” toeristen treft, maar vooral ook mensen, die ergens ter wereld gestrand zijn op het moment, dat de inreisstop van kracht werd. Buitenlanders met een Thaise partner en eventueel kinderen konden en kunnen nog steeds niet terug naar Thailand.

Ambassade

Maar daar hebben we toch een ambassadeur voor om onze belangen te verdedigen, hoor ik hier en daar zeggen. De Nederlandse ambassadeur, Kees Rade, schreef in zijn blog van 3 juni: “We realiseren ons dat het niet vrij kunnen reizen tussen Thailand en Nederland voor veel families problemen oplevert. Nog even volhouden!”

Nou, daar kikker je niet echt van op en iemand schreef dan ook deze reactie:

“Veel mensen zouden het op prijs stellen als u zich ervoor zou willen inzetten dat zij weer naar Thailand kunnen gaan om weer herenigd te worden met hun gezin of hun partner.

U schrijft daar in uw bericht niets over, maar hopelijk beseft u het leed dat nu geschiedt doordat mensen niet eens terug kunnen naar hun partner en/of hun kinderen. Het lijkt mij dat hier een mooie taak voor u is weggelegd. Velen zullen u dankbaar zijn als u zich daarvoor tot het uiterste zou willen inspannen”

Stille diplomatie

Even na deze reactie schreef Tino Kuis bij dit bericht: “Maar wat zou ik graag willen weten met welke zaken de ambassadeur zich bezighoudt die hier niet kunnen worden verteld. Dat is veel spannender.” Dat is een hele juiste opmerking, want denk maar niet, dat de ambassadeur en zijn staf gelaten afwachten wat er gaat gebeuren in Thailand. Ik weet zeker, dat hij en ook andere ambassadeurs, inclusief zijn Belgische collega Kridelka, achter de schermen veel werk verzetten om tot een oplossing te komen. Of dat op individuele nationale basis gebeurt of in Europees verband weet ik natuurlijk niet, maar zeker is dat er regelmatig contact is met Thaise autoriteiten van bijvoorbeeld het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven, dat is de kern van stille diplomatie.

De Australische ambassadeur

De ambassadeur van Australië, Mr. McKinnon, heeft nu een tipje van de sluier van deze diplomatie opgelicht en in een interview met The Examiner verteld over zijn contacten met de Thaise overheid. Hij schetst uitvoerig wat er zoal besproken is en wordt, waarbij hij niet vergeet te zeggen, dat hij niet de enige ambassadeur is, die met hoge functionarissen spreekt, maar dat ook vele andere ambassadeurs “de deur plat lopen” op het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is een lang verhaal, dat u hier kunt lezen: www.thaiexaminer.com/

Mijn conclusie uit het interview

De eerste prioriteit van de Thaise regering is de veiligheid van de Thaise bevolking tegen de coronavirusinfectie. De toegang tot Thailand is voor vrijwel iedereen gesloten, elke binnenkomende persoon – zij het een Thaise repatriant of een buitenlander – wordt in principe als een bedreiging gezien van de gestelde prioriteit.

Dat daar een zeer hoge prijs voor wordt betaald, zowel economisch als maatschappelijk, wordt als iets onvermijdelijks beschouwd.

Dat mensen, die door de reisrestrictie niet naar Thailand kunnen komen en dus niet herenigd kunnen worden met hun partner en eventuele kinderen heeft op dit moment geen enkele prioriteit, hoe begrijpelijk de gesprekspartners van de ambassadeurs dat probleem ook vinden.

6 reacties op “Stille diplomatie in Bangkok”

 1. Dennis zegt op

  Nederlandse of Europese reizigers (toerist of niet) kunnen hun reis naar Thailand zeker tot oktober wel vergeten! Thailandblog heeft z’n bronnen, maar Richard Barrow (https://www.richardbarrow.com/) hoort daar blijkbaar niet bij. Richard Barrow woont en werkt al in Thailand sinds middden jaren ’90 en schrijft zeer regelmatig een blog en op social media over z’n belevenissen, ervaringen en mening in/ over Thailand. Hij kent mensen en z’n mening is vaak juist gebleken.

  Er is hier op dit blog door veel mensen gesuggereerd, dat je na 1 juli wel weer kon reizen o.b.v. “EVA Air verkoopt tickets” en “ik heb geboekt voor 3 juli en nog niets gehoord”. Misschien dat de wens de vader van de gedachte is, maar ik vind het tijdsplan zoals Richard Barrow die noemde realistischer: Thais voor 1 juli terughalen, farangs met werkvergunning vanaf 1 juli toelaten, bepaalde toeristen vanaf september, overige toeristen pas eind 2020 of in 2021. Met “bepaalde toeristen” gaat het dan om “veilige landen” en waarbij er een vorm van wederkerigheid is; dus land X laat Thais weer toe, dan mogen inwoners van land X ook weer naar Thailand. Zolang Europa geen Thais toelaat, moeten wij er rekening meehouden dat Europeanen pas eind 2020 weer naar Thailand kunnen.

  Ik hoop natuurlijk dat we eerder terug kunnen, maar zolang er geen vaccin of medicijn is, zijn landen heel terughoudend met het toelaten van buitenlanders. Dat geldt ook voor Nederland en ook voor Thailand.

  • Volgens mij hebben we een aantal dagen geleden dat ook al duidelijk gemaakt: https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/geen-grote-internationale-toeristenstroom-in-thailand-als-inreisverbod-op-1-juli-vervalt/

  • Liam zegt op

   We kregen vanmorgen een mail van Etihad dat onze tickets voor vertrek op 6 juli naar BKK zijn gecancelled. Ik had nog steeds wel een beetje hoop, maar het wordt nu voor oma in Thailand nog een jaartje wachten. Nu was 2 weken in quarantaine in Sattahip met de jongens natuurlijk ook niks, maar een beetje verlichting van de covid-maatregelen en ’t was klaar geweest. En nu,’ hoe voel je je nu’? Ik voel me… Mag ik het zeggen…. Midweekje Centerparcs.. k*****’t!

 2. De clercq zegt op

  Ik zit hier nu meer dan 3 maand vast in Belgie en ben getrouwd met thaise vrouw en heb 2 kinderen,waarom kunnen mensen met een gezin niet terug ?..Er moet toch een mogelijkheid zijn om mensen net als ik te laten overkomen…echt triestig !!

  • fred zegt op

   Er zijn heel wat mensen nu overal ter wereld in jouw geval. In principe is het onlogisch dat als Thai wel terug naar hun land kunnen hun familieleden dat niet kunnen. Belgen konden terug maar ook de echtgenotes van Belgen konden mee terug naar België ( diegenen met een verblijfskaart)
   Dit wil veel zeggen over wat een huwelijk maar voorstelt in Thailand. Totaal niks.
   Ik hoop voor U en vele anderen er spoedig verandering in komt……maar dat spoedig zou wel eens lang kunnen duren. Misschien zijn we wel vertrokken voor ettelijke jaren.

 3. chris zegt op

  In zijn posting gaf de ambassadeur wel aan dat er gepraat wordt hoe het Nederlandse bedrijfsleven na Covid weer gehlopen kan worden aan contracten en omzet. Dat gebeurt dan blijkbaar niet met stille diplomatie. Omdat het om geld gaat?
  Persoonlijk vind ik het een misser van de ambassade om met geen woord te reppen over wat men feitelijk doet aan het bespreekbaar maken van gezinshereniging behalve dan de woorden: “nog even volhouden”. Dat had men ook tegen het Nederlandse bedrijfsleven kunnen zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website