Volgens John van den Heuvel is het aannemelijk dat Stephan Buczynski door misdrijf om het leven kwam. Het levenloze lichaam van Stephan werd op 13 januari 2013 uit de zee bij Phuket gehaald. Volgens de Thaise politie zou hij in een verwarde en beschonken toestand zelfmoord hebben gepleegd. Wie gisteren het TV programma heeft gekeken kan de conclusie trekken dat de zaak aan alle kanten rammelt.

In het nieuwe programma ‘Vermoord In Het Buitenland’ gaat misdaadreporter John van den Heuvel samen met nabestaanden op zoek naar antwoorden rondom de gewelddadige dood van hun geliefden. Zij wachten soms maanden of zelfs al jaren op informatie, maar door bureaucratische rompslomp, onwil of onbegrip komt er slechts mondjesmaat of helemaal geen informatie bij hen terecht. Van den Heuvel staat in acht moordzaken nabestaanden bij in hun zoektocht naar antwoorden, zodat ze uiteindelijk worden geholpen bij het verwerken van soms afschuwelijke gebeurtenissen.

Gisteren was in zijn programma te zien hoe John van den Heuvel met moeder Brigitte en zus Odette naar Thailand reisde om de waarheid achter de mysterieuze dood van Stephan te achterhalen. Op Thailandblog schreven wij ook al eerder uitgebreid over deze zaak: www.thailandblog.nl/oproepen/informatie-gezocht-dood-van-nederlander/

Stephan was met een vriend voor een korte vakantie in Phuket. In het begin van de vakantie kreeg hij ruzie met een Australiër die hem met een fles whiskey in zijn gezicht sloeg. Hij belandde in het ziekenhuis, waar hij een weekje moest blijven. Na zijn ontslag ging hij met zijn vriend een avondje stappen. De twee raakte elkaar kwijt. Volgens de Thaise politie zou Stephan in verwarde toestand zijn weggerend. John van den Heuvel toont echter aan uit camerabeelden totaal iets anders blijkt. Op de bewuste avond zijn Stephan en zijn vriend Sylvano samen op straat te zien. Wat later liep Stephan alleen, hij was aan het telefoneren. Niets wijst erop dat Stephan op dat moment dronken of verward was.

Ook de lezing van de politie dat Stephan dronken was, wordt simpel onderuit gehaald. Van den Heuvel spreekt met de patholoog die Stephan na zijn dood had onderzocht. Het alcoholpromillage in het bloed van Stephan was erg laag, hij was zeker niet dronken. Dat hij dus in beschonken toestand zelfmoord zou hebben gepleegd, lijkt steeds onwaarschijnlijker. Verder bleek dat Stephan een diepe hoofdwond van zo’n vier centimeter had. Mogelijk een aanwijzing dat hij met een voorwerp geslagen zou kunnen zijn.

De verklaring die de Thaise politie daarvoor heeft is dat Stephan geraakt zijn door de schroef van een boot. John van den Heuvel hoort van de strandwacht die Stephan uit het water haalde, een ander verhaal. Volgens de Thaise strandwacht varen er op de bewuste plek in zee ’s nachts geen boten. Stephan kon dus onmogelijk geraakt zijn door een schroef. Daarnaast wees de verwonding daar ook niet op.

De Thaise politie speelt weer eens een dubieuze rol. Men wil niet met Van den Heuvel of met de familie praten. Verder laat de politie weten  dat het originele dossier over de dood van Stephan verloren zou zijn gegaan bij een overstroming.

De journalist laat weten dat het zeer aannemelijk dat Stephan door een misdrijf om het leven is gekomen en niet door zelfmoord, waar de Thaise politie de zaak mee afdeed. Van Den Heuvel heeft zijn bevinden voorgelegd aan de Nederlandse ambassade in Bangkok, ook het Openbaar Ministerie is op de hoogte gesteld van zijn bevindingen. Het OM heeft inmiddels opdracht gegeven tot nader onderzoek. De kans is aanwezig dat het onderzoek naar de dood van Stephan in Phuket heropend wordt.

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Nederlander Stephan Buczynski (26) vermoord in Thailand?”

 1. andyWaringa zegt op

  Het zal mij en mijn Thaise vrouw inderdaad zeer benieuwen of deze zaak heropend wordt en niet alleen vanwege de “druk”die er nu even op gezet is door de publieke opinie maar inderdaad deze zaak rammelt aan alle kanten……Heel veel succes gewenst door zeker alle Thaise en Nederlandse personen die zich voor deze kwestie interesseren…

 2. henk zegt op

  Ik heb het programma ook gezien , dat de politie niets wil zeggen en de verpleger van het ziekenhuis ook niet.
  Dat zegt mij genoeg.
  Ze moesten blij zijn met meer informatie om zoiets op te lossen.
  Ik wens de familie veel sterkte met dit grote verlies.

 3. TH.NL zegt op

  Wat in ieder geval door het programma bewezen is dat de Thaise politie heeft staan te liegen over dingen zoals het alcoholpromillage. Ik hoop dat de onderste steen boven komt maar vrees dat dit niet zal gebeuren.

 4. marcello zegt op

  Zeer triest dat de waarheid verzwegen wordt. Het blijkt maar weer dat corruptie een rol speelt. Hopelijk komt de waarheid boven. Sterkte

 5. Koen Olie zegt op

  De reputatie van de Thaise politie is dusdanig slecht dat het vertrouwen in hun ‘onderzoeken’ steeds minder wordt. Echter van de Thaise kant wordt daar soms anders tegen aan gekeken, de zaak is ‘opgelost’ en daarmee ‘afgehandeld’, in hoeverre dat correct gedaan is, tja, kniesoor die daar op let!

 6. Rob V. zegt op

  Corruptie, incompetentie of desinteresse (“oh een farang, even de zaak oplossen voor het weekend, de doodsoorzaak is de gebruikelijke zelfmoord nu nog het bewijs er bij vinden”). De officiële verklaring rammelt weer eens aan alle kanten. Hopelijk komt de waarheid boven tafel maar ik ga er eigenlijk vanuit dat er niets meer achterhaald zal worden.

 7. VindingRijk zegt op

  Ik heb de uitzending ook gezien. Vind alleen vreemd dat de telefoon niet nagetrokken wordt, waarmee hij zo druk aan het bellen was? en die vriend die moet toch ook van meer weten als je met z’n twee op vakantie gaat dan weet je toch wat er speelt of niet?

 8. Noel Castille zegt op

  Verleden jaar is ook een vriend overleden thaise politie zegt ongeval met de motorbike had geen helm op
  doet hij nooit draagt altijd zijn helm die spoorloos was maar ineens te vinden was in zijn huis hebben dat huis doorzocht na het ongeval geen helm maar ineens lag de helm daar ? Wie had de sleutels de thaise politie ga
  daar zeker niet in roeren want hij zou een hoertje opgepikt hebben en na discussies over de geleverde diensten haar niet wilde betalen heeft haar dan terug gevoerd naar de stad en vermoedelijk vriendjes hebben
  het koppel laten stoppen en bij een vechtpartij is hij wel degelijk met zijn hoofd op een beton bloembak gevallen . De verpleegsters zij in een eerste verklaring dat op zijn lichaam alleen kleine blauwe plekken te
  vinden waren niks van een motoraccident maar van een aframmeling ?

 9. Kees 2 zegt op

  In USA wordt men naar de polittie gelokt met reclamespotjes waarin volop geschoten wordt: dit geeft veel schietgrage agenten met als gevolg veel onnodige dode slachtoffers.
  In Thailand wordt men naar de politie gelokt met het idee dat er via o.a. corruptie extra bijverdiend kan worden. Resultaat: veel luie agenten die het vervelend vinden om echt speurwerk te doen.

 10. Alex zegt op

  Een beetje een kansloos programma, want er wordt niets uitgelegd of opgelost. Na het zien heb je alleen maar meer vragen en Thailand komt er vanaf als één of ander 3e wereldland. Je moet begrijpen hoe het daar werkt en dat had best uitgelegd mogen worden.

  Wat mij in ieder geval enorm tegenviel:
  – waarom is Sylvano niet benaderd, of waarom is er in ieder geval niet gezegd dat hij niet mee wilde werken aan deze uitzending. Nu kreeg ik het idee dat hij niet eens benaderd is
  – waarom kwam de ambassade of Seven Smulders (de Nederlands honorair consulaat in Phuket) niet aan het woord. Wat ook niet verteld is in de uitzending is dat Stephan kort voor zijn dood nog gebeld heeft naar Seven Smulders. Deze nam echter niet op… Waarom zou Stephan hem bellen? Weet hij meer?
  – is die Australiër nog benaderd en/of wilde hij (niet) meewerken aan het programma? Lijkt me dat hij mogelijk een motief heeft, al lijkt dat me erg ver gezocht.
  – waarom werd er niet aan de anonieme tipgever gevraagd hoe hij aan zijn theorie komt? Ik kom regelmatig in Thailand en het valt mij op dat er, zeker onder de permanente verblijvers, zwaar overdreven verhalen de ronde doen wanneer er iets gebeurd.

  Kortom, je blijft met meer vragen zitten. Peter R de Vries is niet mijn beste vriend, maar hij had wel meer voor elkaar gekregen in Thailand (denk ik).

  • bertje zegt op

   Klopt mbt Peter R de Vries. Die v/d Heuvel is gewoon een prutser die met veel bombarie een programma maakt waarbij de nabestaanden geholpen lijken te worden met….uiteindelijk niets. Ook blijkt dat de nederlandse ambassade zich totaal niet geinteresseerd heeft voor de raadselachtige dood van een onderdaan.

   Mbt zwaar overdreven verhalen onder de expats ben ik het totaal niet met je eens. Die opmerking komt van jouw zijde door je eigen onwetendheid. Het merendeel van de expats weet nog niet hoe slecht sommige invloedrijke thaien daadwerkelijk zijn. Degenen die zelf het eea hebben meegemaakt aldaar en contact, moesten, hebben met de politie en lokale maffia weet hoe door en door verrot het paradijs genaamd Thailand is/kan zijn.

  • Jacques Dezeure zegt op

   En dat is nog maar het minste voorbeeld van hun [Thaische politie] onbetrouwbaarheid, valsheid, leugenachtigheid en onkunde. In het Koh Tao dossier van de twee gruwelijk vermoorde Britten werden twee onschuldige Burmese scapegoats ter dood veroordeeld. Een opgehangen toerist met zijn handen vastgebonden op zijn rug werd bij politieonderzoek als “zelfmoord” afgehandeld, en zo is de reeks eindeloos… Wees op je hoede voor “the men in brown”.

   • Conimex zegt op

    Een Thaise vriend vertelde mij: ” je kunt beter bevriend zijn met een crimineel, dan bevriend zijn met een Thaise politie agent ” m.a.w. de Thaise politie is niet te vertrouwen.

 11. T zegt op

  Ja ook dat is gewoon Amazing Thailand hoor, en echt niet de eerste keer dat de Thaise politie zo een zaak aan elkaar liegt en bedriegt. Ik ben nieuwsgierig wat de roze brillen dragers hier weer over te melden hebben om het enigzins goed te praten.

 12. Gerit Tienkamp zegt op

  In Phuket kan je alleen middels geld met politie praten.
  Ik praat uit ervaring
  In Phuket is het 1 mafia zootje.

  • Jacques Dezeure zegt op

   zoals Koh Tao, Koh Phanga, Koh Samui en andere Koh’s waar de mafia genesteld zit, goed beschermd van de politie. Volg nu de zaak op van de mensenbeenderen-vondst in een bos rond Udon Thani. Ook hier doet de politie weer alsof hun neus bloedt. Dat wordt nog spannend! Wedden dat het Lao’s zijn?

 13. Rens zegt op

  De polite is niet extra betaald door familie of derden, dus doen ze weinig, zo zit het nu eenmaal in elkaar in Thailand. Daarnaast is het een buitenlander die dood is dus dat is ook minder belangrijk, en de algemene houding die Thai nu eenmaal hebben ten opzichte van de dood draagt ook niet echt bij. Verwacht niet dat alles zo is zoals thuis waar we toch wel verwend zijn met over het algemeen professioneel opererende politie korpsen die waarheidsbevinding in het vaandel hebben staan. Aan de ander kant van de wereld is het nu eenmaal domweg anders.

  Druk van buitenaf wordt door de Thai alleen maar gezien als lastig en een inmenging in hun aangelegenheden. Iedereen die denkt wat te zeggen te hebben gaat op vragen in en geeft een antwoord of ontwijkt totaal de vraag zodat er niet geantwoord hoeft te worden. Indien de vraagsteller vindt dat het antwoord niet echt klopt of overtuigt dat is niet echt belangrijk; Je hebt een antwoord gekregen op je vraag dus wat zeur je nou, verwacht geen logica. Niet antwoorden of zeggen dat je het niet weet is gezichtsverlies, dus dat doet men niet, dus wordt iemand al snel met een kluitje het riet in gestuurd.
  Mijn medeleven voor hen die om deze jongeman treuren.

 14. willem zegt op

  Ik ben het helemaal met Alex eens.

  Het zogenaamde onderzoek van RTL4 door John van der Heuvel slaat nergens op.

  Waarom zou men een anonieme tipgever geloven die zelf al zegt dat het alleen een gevoel van hem is.
  Hij komt met geen enkele concreet bewijs of aanwijzing. Dus tip? Volgens mij niet.

  Heel vreemd is idd de zeer vreemde rol van Sylvano met zijn tegenstrijdige verklaringen. Daar gaat het programma ook niet op in.

  Het lijkt er op dat John van der Heuvel niet kon vinden om het programma succesvol te maken en toen door is gegaan met allerlei speculaties. Dat valt me tegen van iemand die normaal zo zorgvuldig te werk lijkt te gaan.

  Ik hoop de tegenstrijdige bewijzen zoals het de verwondingen en het alcohol percentage voldoende aanleiding zal zijn om nader onderzoek te doen.

 15. Christine zegt op

  Ik was toen ter plaatse en Ik herinner mij heel goed wanneer ze deze jonge man uit de zee haalden…
  Het beeld is mij heel lang in het hoofd gebleven…vreemde zaak en heel triestig…ik hoop voor de familie dat ze achter de waarheid komen…

 16. Jacques Dezeure zegt op

  zoals Koh Tao, Koh Phanga, Koh Samui en andere Koh’s waar de mafia genesteld zit, goed beschermd van de politie. Volg nu de zaak op van de mensenbeenderen-vondst in een bos rond Udon Thani. Ook hier doet de politie weer alsof hun neus bloedt. Dat wordt nog spannend! Wedden dat het Lao’s zijn?

 17. colin de Jong zegt op

  Ben ook nog met deze zaak bezig geweest en er over geschreven in mijn Hollands Pagina column.Heb alleen tegenwerking gehad, en had al snel door dat er iets niet klopte van het onderzoek. Voor mij is zijn vriend de belangrijkste verdachte en daar moet de Ned.politie zich op richten. Hier is duidelijk sprake van een misdrijf. Een heel ander scenario was het zgn verdwijnen van de Zwolse Kok Anthonie Zunnebeld, destijds op Koh Samet.Ben benaderd door de familie en heb 3 dagen onderzoek gedaan op Koh Samet en de politie vertelde mij dat hij met een verzekerings truc was vertrokken naar Koh Chang waar hij was gezien, en later ook nog op Koh Samui. Hier was duidelijk sprake van oplichting van de verzekering omdat er een hoge levensverzekering was afgesloten. Toen ik een aantal getuigen had gehoord en het spelletje door had en dit had gemeld aan de familie, moest ik direct stoppen van de familie, evenals de ambassade die zelf niets hadden gedaan. Ik kreeg de opdracht van de familie en moest deze na zoveel duidelijke informatie direct stoppen.De truc was goed in elkaar gezet met een speurhonden brigade. Ra Ra waar zit Anthonie ???


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website