Stephan Buczynski

Colin de Jong uit Pattaya vraagt Nederlanders in Thailand om hulp bij een aantal vragen rondom de dood van de Nederlandse man Stephan Buczynski op Phuket. Colin kreeg de noodoproep van de moeder van het slachtoffer. De dood van de jongeman is omgeven met raadsels en vragen.

Op Thailandblog heeft eerder, op 13 januari, een kort nieuwsbericht gestaan over  zijn dood:

De Thaise nieuwszender MCOT laat op haar website weten dat er op het strand van Patong Beach (Phuket) een lichaam gevonden is van een Nederlandse toerist. Bangkok Post meldt dat het gaat om een 26-jarige Nederlandse man. Hij werd zondagochtend drijvend in zee gevonden voor de kust van Patong Beach in Phuket ter hoogte van de wijk Kathu.

De man, later geïdentificeerd als Stephan Henricus Maria B., werd om 8.30 uur plaatselijke tijd ontdekt tegenover het Graceland Resort & Spa op Thaweewong Road, door langsvarende Longtailboats en Jetski verhuurders.

Volgens een arts die het lichaam ter plaatse onderzocht was de heer B. al vier uur eerder overleden. Zijn nek vertoonde verwondingen evenals zijn voorhoofd. Er is een kans dat hij overvaren is en geraakt door een schroef van een boot.

Hij werd gevonden met een zwarte zwembroek en een waterdicht tasje om zijn nek. Daarin zat zijn paspoort en verder had hij 5.200 baht en 1.850 euro in contanten in hetzelfde tasje. Zijn lichaam is overgebracht naar Patong Hospital voor nader onderzoek.

De plaatselijk politie houdt rekening met twee scenario’s. Hij is ’s ochtends vroeg gaan zwemmen en is per ongeluk overvaren. Daarnaast wordt er ook onderzocht of hij mogelijk vermoord is en later in zee gedumpt.

Op 16 januari verscheen het volgende bericht op Thailandblog:

De politie van Phuket heeft bevestigd dat de 26-jarige Bredaenaar Stephan Buczynski, die zondag dood werd gevonden in Phuket, is verdronken.

Zoals wel vaker in Thailand volgden de tegenstrijdige berichten elkaar op de afgelopen dagen. Inmiddels heeft Pol luitenant-kolonel Angkanit Danpitaksat, adjunct-hoofdinspecteur van het Kathu Police Station, andere geruchten zoals moord ontkracht: “Het is bevestigd door een arts van Patong Hospital dat de heer Buczynski is verdronken.”

Gisteren meldden verslaggevers dat de arts die de autopsie verrichtte, liet weten dat er geen water in de longen van Stephan was gevonden en er daarom geen sprake kon zijn van verdrinking.

Inmiddels is ook duidelijk dat de Nederlandse man eerder die week betrokken was bij een opstootje. Volgens de politie raakte hij op 8 januari samen met een vriend slaags met een Australiër net buiten een discotheek. Zowel de Australische man als Buczynski zijn daarna naar het ziekenhuis gegaan, hoewel alleen Buczynski is behandeld omdat hij in het gezicht was geslagen.

Buczynski, zijn vriend en de Australiër zijn na het voorval ondervraagd door de plaatselijke politie. De Australische man erkende schuld en nam de kosten voor de behandeling van Buczynski op zich.

De moeder van Stephan heeft geen vertrouwen in de conclusie van de Thaise politie. Vandaar dat zij aandacht vraagt voor  de dood van haar zoon. Zie hier de e-mail van de moeder van Stephan aan Colin:

Wat doet het goed om te lezen dat jij en meerdere andere mensen zich willen verdiepen en inzetten voor ons trieste verlies. Om je meer duidelijkheid te geven zal ik je de versie van Stephan’s “vakantie” vertellen. Stephan was afgestudeerd ingenieur bedrijfskunde en sinds anderhalf jaar eigenaar van een verhuisbedrijf samen met zijn vriend en compagnon Sylvano Helmens. Stephan is zaterdag 5 januari 2013 in de vroege ochtend samen met zijn vriend en compagnon vertrokken naar Thailand (Phuket) om daar een welverdiende week vakantie te vieren.

Ze hadden goedkope vliegtickets kunnen bemachtigen (350 euro voor een retour) vandaar dat hij in totaal 2000 euro cash bij zich had om hotel en verblijf te kunnen bekostigen.Helaas was het vakantiegevoel van korte duur want maandagavond 7 januari 2013, werd Stephan met een fles in zijn gezicht geraakt in een bargelegenheid, waarop Sylvano deze persoon (de Australische jongen zoals in de pers staat) een paar flinke klappen heeft gegeven.Na dit vervelende incident is Stephan in het ziekenhuis terecht gekomen waar hij werd behandeld aan zijn verwondingen in zijn gezicht. En Sylvano op het politiebureau… Stephan heeft een aanklacht ingediend tegen de dader voor deze mishandeling.De Australische jongen James Mafilovski heeft schuld bekend en bood Stephan 5000 Australische dollars aan om zijn aanklacht tegen hem in te trekken. Dit heeft Stephan niet geaccepteerd, want hij vond dat het recht moest zegevieren en dat dit niet met geld goed te maken was.

Hun contactpersoon omtrent deze zaak was de Nederlandse Honorair Consul in Phuket Seven Smulders, die Stephan meerdere malen heeft bezocht in het ziekenhuis. Stephan werd pas zaterdag 12 januari na 17.00 uur ontslagen uit het ziekenhuis. Seven Smulders is die bewuste zaterdag tot 17.00 uur bij hem geweest in het ziekenhuis.

Later is hij door Sylvano (zijn compagnon) opgehaald uit het ziekenhuis en zijn ze samen naar een hotel gegaan, dit was een ander hotel dan waar ze voor het incident verbleven.Stephan heeft die avond nog naar huis gebeld en vertelde dat hij zo snel mogelijk VEILIG naar huis wilde, en eindigde zijn gesprek met tot morgen… Sylvano had zijn paspoort nog niet terug van de politie maar was het er mee eens dat Stephan alvast naar Nederland vloog. De aangekochte retourtickets stonden voor de volgende ochtend gepland (zondag 13 januari).Die bewuste zaterdagavond hebben ze nog wat gegeten volgens Sylvano en daarna is niets meer vernomen van Stephan. Sylvano werd de volgende ochtend door Seven Smulders bezocht in het hotel met de mededeling dat Stephan overleden was.

Sylvano zegt dat hij Stephan die bewuste zaterdagavond kwijt is geraakt nadat ze gegeten hadden! Seven Smulders, die ik telefonisch benaderd heb destijds, vertelde dat hij rond middernacht nog gebeld was door Stephan maar helaas zijn telefoon niet beantwoord had. Wat er tussen middernacht en en het tijdstip dat Stephan gevonden is (13 januari om 9.00 uur s’ochtends) is gebeurd is tot nu toe een groot duister vlak! Hij was verknocht aan “het land van de glimlach”, dit was zijn 7e bezoek naarmate de jaren aan het land. De verwondingen in zijn aangezicht die in het autopsie rapport worden aangeven als gehecht met wit draad zijn dus van het incident eerder die week… De andere verwondingen zijn van die bewuste nacht zoals ook de snede op zijn achterhoofd van 4 cm. Uiteraard heb je toestemming voor wat dan ook om achter de mysterieuze dood van onze dierbare Stephan te komen!

Tot zover het verhaal van de moeder van Stephan. In de wekelijkse rubriek van Colin in Pattaya People: www.pattayapeople.com staat meer te lezen over deze zaak.

Wie meer informatie heeft over de dood van Stephan kan zich in contact stellen met Colin: colindjpattaya@gmail.com


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website