Het Thaise nieuwjaar, Songkran, is een feest van ongekende proporties en duurt drie dagen lang: 13, 14 en 15 april. De beelden van het watergooien en watergevechten gaan de hele wereld over. 

Van oorsprong is Songkran een religieus feest die in familiekring wordt gevierd. Tijdens het feest bedanken de kinderen hun ouders en grootouders voor alles wat zij voor hun betekenen. Jongeren besprenkelen de handen van hun ouders als teken van respect. Ook Boeddhabeelden worden met water besprenkeld en er wordt schoongemaakt.

Waterfeest

Songkran staat vooral in het teken van water. Water is volgens de legendes belangrijk voor de oogst. Volgens dezelfde legenden brachten de naga’s (mythologische slangen) regen door water uit de zee te spugen. Hoe meer water ze spuugden, des te meer regen was er te verwachten en dus goed voor de oogst. Songkran betekent letterlijk ‘passage’ en refereert aan de positie van de zon binnen het zonnestelsel.

De eerste dag van Songkran staat in het teken van afscheid van het oude jaar. De  tweede dag staat in het teken van voorbereidingen voor het nieuwe jaar en de derde dag wordt het nieuwe jaar ingeluid.

Om het waterfeest te vieren worden er in de straten met emmers water naar elkaar gegooid. Wie het vervelend vindt om een nat pak op te lopen kan die dagen maar beter binnen blijven. Overigens duurt het water gooien niet overal drie dagen, in Hua Hin is er slechts een halve dag sprake van watergooien.

Toeristen

Toeristen, en zeker de backpackers, vinden het Songkran waterfeest geweldig. In Bangkok zijn de grootste festiviteiten te vinden rond Silom, bij Central World en bij Khao San Road. Je kan overal emmertjes en waterpistolen maar ook plastic hoesjes om waardevolle spullen te beschermen. Zet het op je bucketlist want je moet het keer meegemaakt hebben!

Het feest heeft ook een negatieve kant. Er komen veel mensen om in het verkeer, voornamelijk door alcoholgebruik en daarnaast wordt er veel water verspild.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website