De Siamese kat

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
5 januari 2023

De naam van de Siamese kat is gekoppeld aan de oude naam van Thailand, namelijk Siam. Zij behoort net als de Perzische katten tot het oudste kattenras. De oorsprong van het ras zijn door westerlingen naar Europa (voornamelijk Engeland en Frankrijk) meegenomen katten uit het Verre Oosten waaronder Thailand (het voormalige Siam), die zich kenmerkten door het bezitten van de partiële albinogenen die het kenmerkende uiterlijk gaven waarbij de kleur enkel nog toont in de extremiteiten van het dier. De eerste exemplaren kwamen rond 1880 naar Europa.

De geschiedenis begint in het oude Siam. Toen waren deze dieren alleen voor het koningshuis bestemd en golden als tempelwachters. De oudste documentatie over de Siamese kat is te vinden in een boek van een hofschilder uit de 14e eeuw. Een bijzondere rol kreeg de Siamese kat toebedeeld door zich over de ziel van de overledene te ontfermen. Zo werd de lievelingskat gelijk met de overledene in het graf meegenomen. Dit zou onmiddellijk tot gevolg hebben dat de kat ook zou sterven. Maar in het dak van de grafkamer waren voldoende gaten aangebracht,waardoor de kat kon ontsnappen. Als dit gebeurde dan was de ziel van de overledene succesvol in de kat re-integreert en de overledene wedergeboren.

De rol die de kat vroeger in het religieuze leven van de mensen speelde, is vermoedelijk de reden dat een vreemde bezoeker geen Siamese kat mocht meenemen. Alleen als een vreemdeling zeer geëerd werd dan werd deze kat als bijzonder geschenk aangeboden. Zo kon het gebeuren dat koning Rama V (Chulalongkorn) aan de Britse consul in Thailand, Owen Gould, een paar Siamese katten schonk toen die naar zijn land terugkeerde. Deze deden mee aan een wedstrijd in het Crystal Palace in Londen en wonnen de eerste prijs.

Dit kattenras is herkenbaar aan het lange, gladde haar, heldere blauwe ogen en hun vachtpatroon dat lijkt op dat van een leeuw. Siamezen zijn intelligente, sociale katten die graag bij hun menselijke gezinsleden in de buurt zijn. Ze worden vaak beschouwd als katachtige gezelschapsdieren en zijn bekend om hun aanhankelijkheid en loyaliteit aan hun eigenaren. Siamezen komen in verschillende kleuren voor, waaronder seal point (donkerbruin), blue point (lichtblauw) en chocolate point (chocoladebruin).

Naast de kleurstelling, de lange slanke staart en grote oren is het “stem”geluid en de grote springkracht van de Siamese kat opvallend.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

11 reacties op “De Siamese kat”

 1. TAK zegt op

  Ik ben een katten liefhebber maar kom zelden of nooit een Siamese kat
  tegen in Thailand, terwijl ik hier toch al 5 jaar woon.

 2. Jack G. zegt op

  Mooi verhaal. Voormalige kennissen van mij hadden 2 van deze katten. Ze zaten vaak boven op de kast of hingen in de gordijnen. Maar nu begrijp waarom ze dat doen.

 3. Miranca zegt op

  Hier in een stadje bij de grens met Birma scharrelt een hele familie van prachtige siamezen rond, prachtig van kleur en mooie, lange rechte staarten.

 4. henry zegt op

  Er zijn meer dan 50 Thaise kattensoorten. men kan deze in levende lijve bezichtigen in het “Cat Conservatory” in Samuth Songkram, niet zo ver van Amphawa Floating market

  http://www.oneweirdglobe.com/destination-cat-conservatory-amphawa/

 5. Freek zegt op

  Er is ook nog de Koratkat, in Phimai worden er elk jaar wedstrijden mee gehouden.
  En natuurlijk de wilde moeraskat. Heb er al een aantal malen een gezien op ons land.

  Freek.

 6. Fred zegt op

  Er zijn wel degelijk siamese katten in Thailand, want wij hebben er een. Ze is aan komen lopen in Mae Sot, een grensplaats met Birma, en blijkt een hele makkelijke en aanhankelijke kat te zijn. Ze staan dan ook bekend als mensenvrienden.

  Ze heeft net 3 kittens gekregen waar helaas niets siamees aan is.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat is onder andere de reden dat je weinig Siamese katten ziet in Thailand.
   Het “zuivere” ras is duur en daarop houden kwekers en eigenaars de katten binnen.
   Niemand wil het risico lopen dat ze met bastaards zitten opgescheept, want die zijn niks waard.

 7. Els zegt op

  Ik heb toevallig een Siamees gevonden op het strand in Khao Takiab, hij kwam zo naar mij toegelopen, waarschijnlijk achter gelaten, ik heb hem meegenomen na mijn adres achter gelaten te hebben bij anantasilia, hij is enorm lief en zeer aanhankelijk, super mooi en rechte staart, Seal point, het enige verschil zijn de witte teentjes, vroeger had ik 2 echte Siamezen met stamboom die hadden bruine pootjes. Ik ben een kattenmens en ik ben zo gelukkig met mijn katje.

 8. Jan zegt op

  als kattenliefhebber viel mij eens op dat een Siamese kat de neiging heeft soms vreemde sprongen te maken en -zoals al aangegeven- graag in de gordijnen willen hangen.
  Zelf heb ik altijd Cyperse katten gehad.

 9. Ingrid zegt op

  Siamezen zie je genoeg in Thailand. Alleen de moderne Siamees zoals in Europa populair is zie je eigenlijk nooit. Wij hebben in Nederland twee Traditionele Siamezen (Thai) en wij zien in Thailand regelmatig dit kattenras op straat lopen.
  Zowel de Moderne als Traditionele Siamees zijn super aanhankelijk, enorme kletskousen, hebben een flink stemgeluid en zijn zeer opvallend aanwezig.
  Wanneer je een Siamees als huisdier wilt bedenk dan wel dat je een huisdier in huis neemt met een zeer eigenzinnig karakter.

 10. Walter E.J. Tips zegt op

  Hier zijn de legendes te vinden:
  https://www.whitelotusbooks.com/books/siamese-cats-legends-and-reality

  Siamese Cats: Legends and Reality

  By: Cultterbuck, Martin R.

  This is the revised and expanded version of the successful 1998 book The Legend of Siamese Cats. While retaining the former volume’s core attraction of translations of the famous Thai Cat Book Poems from medieval times, this new book delves more deeply into Thai cats as they have progressed from then until the present day. Each major Thai breed—Siamese, Korat, Burmese and more—is covered extensively, including detailed genetic studies, their present status in Thailand and their history in the West. Special chapters have also been added on the cats’ relations with Thai royalty and the Buddhist priesthood, and various myths about these venerable institutions are confirmed or disproved. A new chapter on the wide application of Thai cat bloodlines to develop western breeds well illustrates how Thailand is indeed a cat superpower. Finally, a new appendix reproduces the 1924 “Siamese Cat Register”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website