Het is een icoon temidden van de indrukwekkende skyline van Bangkok: de nooit voltooide wolkenkrabber met de naam Sathorn Unique, door de lokale bevolking ook wel de “Gost Tower” genoemd. De bouw van dit 50 verdiepingen hoge gebouw werd in de jaren negentig gestopt vanwege de economische crisis, oftewel de zogenaamde ‘Tom Yum Kung’ crisis. Investeerders gingen failliet, werknemers verloren hun baan en de economie stortte in.

Het gebouw is een wrange herinnering aan de Aziatische crisis van 1997, ook wel de ‘Tom Yum Kung’ crisis genoemd. Het gebouw moest een toonbeeld worden van pracht en praal met luxe appartementen die uitzicht boden over de Chao Phraya rivier. Helaas ging de architect en het vastgoedbedrijf Bangsan Torsuwan failliet. Het gebouw is bekend om zijn unieke architectuur en het feit dat het een van de weinige onvoltooide gebouwen is in de stad. Het is vaak gebruikt als achtergrond in films en fotoshoots.

(Redactionele bronvermelding: Karasev Viktor / Shutterstock.com)

De Aziatische crisis van 1997

De Aziatische crisis van 1997 was een economische crisis die zich in de zomer van 1997 in verschillende landen in Azië begon te ontwikkelen, waaronder Thailand. De crisis begon toen de Thaise baht onder druk kwam te staan vanwege een tekort aan buitenlandse valuta en een overschot aan Thaise baht. Dit leidde tot een run op de munt en uiteindelijk tot de devaluatie ervan. De oorzaken van de crisis waren onder andere een overmatige uitgaven door de overheid, grote bedrijfs- en particuliere schulden, een ongezonde financiële sector en een gebrek aan transparantie. De crisis had een domino-effect en verspreidde zich snel naar andere landen in Azië, waaronder Indonesië, Maleisië en de Filipijnen.

De gevolgen van de crisis waren erg ernstig voor Thailand. De economie kromp met 10%, de werkloosheid steeg en veel bedrijven gingen failliet. De crisis had ook een negatief effect op de sociale en politieke situatie in het land. De regering van toen introduceerde verschillende maatregelen om de crisis te bestrijden, waaronder bezuinigingen, hervormingen van de financiële sector en een versterking van de regelgeving. De crisis had een blijvend effect op de economie van Thailand en de regio. Het duurde een aantal jaren voordat de economie weer begon te herstellen en de landen moesten hun economieën hervormen om toekomstige crisis te voorkomen.

‘Ghost Tower’

De flat wordt door locals ‘Ghost Tower’ genoemd. Een Thai peinst er dan ook niet over om het gebouw ’s nachts te betreden er zouden boze geesten ronddwalen. De torenflat is dan ook een aantal keren gebruikt voor zelfdoding. Een aantal jaren geleden hing een Zweedse man zich op. Dat gebeurde op de 42e verdieping op en zijn lichaam werd pas weken later gevonden.

Jarenlang was de wolkenkrabber een geliefde bestemming voor amateurfotografen die via de betonnen trappen naar boven gingen om er foto’s van de stad Bangkok te maken. Uit vrees voor ongelukken sloot de huidige eigenaar, de zoon van Bangsan, het trappenhuis af.

Het bijna afgebouwde gebouw staat al jaren te koop voor 3 miljard baht. De eigenaar wil het geld gebruiken om de kopers van een appartement destijds, die al een aanbetaling hadden gedaan, schadeloos te stellen.

De afgelopen tien jaar hebben zeker honderd partijen belangstelling getoond, zowel uit binnen- als het buitenland, maar dat heeft niets concreets opgeleverd.

3 reacties op “Sathorn Unique ‘Gost tower’ icoon van de Thaise economische crisis in 1997”

 1. Dieuwke zegt op

  Wat een prachtfoto’s. Uit welk jaar zijn ze? We kijken vanuit hotel The Grand Sathorn al jaren tegen dit gebouw aan, dat wij ook spookflat noemen. Elke avond zo rond halfzes cirkelt daar een zwerm zwaluwen boven rond, als ze tenminste niet de voorkeur geven aan de State Tower.

  Dieuwke

 2. Simon Lagro zegt op

  Een keer of 5 verbleef ik in het tegenover gelegen hotel Silom Centre Point. Op de foto (net boven de redactionele bronvermelding) zie je dit hotel, wit met een ronding. Als je de kamer met uitzicht op de Chao Praya met garden view boekt zie de ghost tower frontaal. Zowel de rivier als de ghost tower is indrukwekkend. Inderdaad de vele vogels, ook een slechtvalk familie. Er hangen hele grote reclame uitingen van een bekend telefoonmerk dat met de letter I begint. Deze worden door mannen die aan touwen hangen op een bijzondere wijze bevestigd aan het gebouw. Leuk is te vermelden dat ik met een Thaise vriendin in het hotel verbleef en je op ongeveer de 25ste verdieping tijdens daguren een tekening kon van een silhouet van een man. Overdag geen probleem maar in de donkere uren bleef dat toch een “heel eng gezicht van misschien toch een spook”.

 3. Stefan zegt op

  Gewoon een schande dat dit flatgebouw geen afwerking krijgt. Dit gebouw moet gewoon door stad of staat aangeslagen worden wegens leegstand. Openbaar verkopen aan hoogstbiedende met een degelijk project. Na aftrek van de gemaakte verkoopkosten mag de huidige eigenaar de opbrengst incasseren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website