Het is een icoon temidden van de indrukwekkende skyline van Bangkok: de nooit voltooide wolkenkrabber met de naam Sathorn Unique, door de lokale bevolking ook wel de “Gost Tower” genoemd. De bouw van dit 50 verdiepingen hoge gebouw werd in de jaren negentig gestopt vanwege de economische crisis. Deze maand is het 23 jaar geleden dat de zogenaamde ‘Tom Yum Kung’ crisis uitbrak. Investeerders gingen failliet, werknemers verloren hun baan en de economie stortte in.

Het gebouw is een wrange herinnering aan de Aziatische crisis van 1997, ook wel de ‘Tom Yum Kung’ crisis genoemd. Het gebouw moest een toonbeeld worden van pracht en praal met luxe appartementen die uitzicht boden over de Chao Phraya rivier. Helaas ging de architect en het vastgoedbedrijf Bangsan Torsuwan failliet.

De flat wordt door locals ‘Ghost Tower’ genoemd. Een Thai peinst er dan ook niet over om het gebouw ‘s nachts te betreden er zouden boze geesten ronddwalen. De torenflat is dan ook een aantal keren gebruikt voor zelfdoding. Een aantal jaren geleden hing een Zweedse man zich op. Dat gebeurde op de 42e verdieping op en zijn lichaam werd pas weken later gevonden.

Jarenlang was de wolkenkrabber een geliefde bestemming voor amateurfotografen die via de betonnen trappen naar boven gingen om er foto’s van de stad Bangkok te maken. Uit vrees voor ongelukken sloot de huidige eigenaar, de zoon van Bangsan, het trappenhuis af.

Het bijna afgebouwde gebouw staat al jaren te koop voor 3 miljard baht. De eigenaar wil het geld gebruiken om de kopers van een appartement destijds, die al een aanbetaling hadden gedaan, schadeloos te stellen.

De afgelopen tien jaar hebben zeker honderd partijen belangstelling getoond, zowel uit binnen- als het buitenland, maar dat heeft niets concreets opgeleverd.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Sathorn Unique ‘Gost tower’ icoon van Thaise crisis 23 jaar geleden”

  1. Dieuwke zegt op

    Wat een prachtfoto’s. Uit welk jaar zijn ze? We kijken vanuit hotel The Grand Sathorn al jaren tegen dit gebouw aan, dat wij ook spookflat noemen. Elke avond zo rond halfzes cirkelt daar een zwerm zwaluwen boven rond, als ze tenminste niet de voorkeur geven aan de State Tower.

    Dieuwke


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website